Sivuston historia

Tältä sivulta näet päivityshistoriaa eli sivustossa tapahtuneita muutoksia alenevassa aikajärjestyksessä. Mahdollisesti myös pohdintaa sivuston jatkokehityksestä.

Päivityshistoriaa

Pvm Tapahtuma
14.01.2022 Vuosi on jälleen vierähtänyt ja sama epätoivoinen räpellys täällä jatkuu. Päivä kerrallaan koetan selviytyä eteenpäin. Paljon jää tekemättä, paljon vanhentui, paljon vaatisi korjausta ja päivitystä ja paljon jäi puolitiehen, mutta ei auta, eteenpäin sitkeästi tarpoen kuin mummo lumessa. Paljon olen erehtynyt ja paljon on jo menetetty, mutta elämä jatkukoon.

Sikäli linja on vähitellen muuttunut, että Esperanto -sivut ovat nyt selkeästi tärkeintä sisältöä. Kulttuurisesti neutraali kansainvälinen kieli on ehdottomasti kannattamisen arvoinen ja paras tapa tukea Esperantoa on käyttää sitä itse aktiivisesti. Joten näin menettelen. Esperanto kun ei nähtävästi EU:lle ja Suomelle lainkaan kelpaa. Ei käy oppilaitoksillekaan. Jenkkikulttuuri, russofobia ja NATO-vouhotus sensijaan menee kansan päähän kuin häkä.

Ajankohtaisin Esperanto-projekti on nyt Raspberry Pi -korttimikrotietokoneen kameroiden kokeilu ja hyödyntäminen. Kameroiden ja kuvaamisen tiimoilta löytyy paljon mielenkiintoista sisältöä. Sanat ja kuvat, siinä se keskeisin. Projekti SEP FRATOJ alkoi suunnilleen jutussa #338 mutta oleellista tietoa löytyy myös aiemmista artikkeleista. Tavoite on noin seitsemän kameraveljestä. Alkuperäiset veljekset olivat Aleksis Kiven keksintöä. Spedelläkin oli noin seitsemän veljestä, mutta ne olivat ihmisiä.

06.01.2021 Juu, no eipä ole edelleenkään suurempia ... mutta vuosi on jälleen vaihtunut. Päivä kerrallaan eletään. Sikäli on viime kirjoittaman tilanne muuttunut että olen totaalisesti menettänyt uskoni yliopistoon. Eipä tuo ollut hääppöinen. Ajan ja resurssien tuhlausta jonnin-joutaviin piirileikkeihin sellaisessa rangaistuslaitoksessa. Tampereen haista-paskan yliopisto oli huono ajatus, muistuttaa armeijaa sikäli että sekin kannattaisi käydä jo lapsena. On se niin lapsellinen paikka, ettei sitä aikuisena oikein enää siedä. Aivan surkea Pelle-Hermannin Leikkipuisto, ei mikään tyrnevä Tylypahkan Noitaopisto.
06.01.2020 Juu, no eipä ole edelleenkään tähän mitään tämän suurempaa ilosanomaa pistää, mutta hengissä vielä ollaan ja päivä kerrallaan koetetaan tarpoa eteenpäin. Ehkä se siitä vielä suttaantuu? Toivon vaan ettei elämä menisi liiaksi maitohapoille, vaan säilyisi siedettävällä tasolla.
24.01.2019 Eipä tässä ole ihmeitä sattunut, mutta vuosi vaihtui ja eteenpäin koetetaan edelleen urhoollisesti taapertaa päivä kerrallaan, pienten askelten politiikalla. Väitetään että tie Helvettiin on päällystetty hyvillä aikomuksilla ja suurilla lupauksilla. Voi olla. Jatkuvasti olen tavoitteista jäljessä, mutta minkäs tuolle tekee. "It's a dog-eat-dog world!"

Pienistä sähkömoottoreista ja sen sellaisesta aion kuitenkin työstää kymmenkunta uutta artikkelia kesään mennessä esperanto-sivuille, kuten tää.

01.09.2018 Syyskuun kunniaksi olen lujasti päättänyt että mikrovaltiomme Mueleja Insulo alkaa vähitellen julkaista mahtavan ja mainehikkaan Bulwanian Teknillisen Yliopiston äärettömän innovatiivisia matemaagisia tekstejä täällä. Vaikka eihän siellä vielä mitään ole, pelkkä runko.
20.08.2018 Pian alkaa aivan uusi elämä. Tällä sivustolla ja muillakin sivustoillani luultavasti lähiaikoina tapahtuu entistäkin vähemmän. Joten sivustojen korkealentoiset tavoitteet tulevat jatkossa täyttymään yhä huonommin. Minkäs tuolle tekee, kaikki ei vaan käy.

Toivoa sopii että resursseja myöhemmin riittää myös yliopisto-opiskelun ja automaatiotekniikan dokumentointiin ja sen puitteissa joihinkin hyödyllisiin omiin teknillis-matemaattisiin julkaisuprojekteihin.

Kesällä olen saanut aikaiseksi kohtalaisen mukavasti Esperanton kielisiä yleisiä mikrovaltioon liittyviä artikkeleita kuten tämä tässä. Täytyisihän valtiolla olla oma uskonto. Asiaan liittyen esitän vanhan kortinpelaajien sanonnan joka kuvaa suomalaisen muinaisuskon selviytymiskykyä. Kun pelaaja lyö pöytään kortin jonka maa on risti eli , oli tapana lausahtaa:

RISTI RIKKAHAN PIHASSA,
KYRPÄ KÖYHÄN KARTANOLLA!

Rikkaiden taloissa vallitsi kristinusko, mutta köyhä kansa palvoi yhä vanhoja luonnonuskon entiteettejä joita kuvasi kartanolla jököttävä ryhdikäs ja mieskuntoinen hedelmällisyyden symboli.

Oheinen 3-osainen kivinen hedelmällisyyden symboli tosin on ruotsalainen, Itä-Göötanmaan Rödsten. Suomesta tällaiset kulttuuririkkaudet on aika tyyten hävitetty jo aikoja sitten. [ Lähde: Unto Salo, 2012, Kalevalaiset myytit ja uskomukset I, Olevaisuus ja sen valtius, Muinaissuomalaisten maailmanymmärrys ]

Tällä kevyehköllä ei-teknisellä linjalla on kuitenkin vaikea enää jatkaa virallisen päätoimisen opiskelun käynnistyessä, ainakaan tällä kiihkeällä kesäisellä intensiteetillä. Kuusikymmenvuotis-synttäri-artikkelin sentään luulisin pystyväni vielä puristamaan syyskuun lopulla.

06.07.2018 Saitin perustaminen on helppoa ja hauskaa, mutta ylläpito takkuilee resurssien puutteessa. Tätä epäkohtaa joutuu täällä alvariinsa valittamaan. Minkäs tuolle tekee, aika ja energia ei riitä kaikkeen.

Nyt heinäkuussa on todettava että elämäntilanteeni tulee oletettavasti syksyllä muuttumaan huomattavasti. Olen nimittäin viime keväänä ja tänä kesänä pyrkinyt Teknillisen yliopiston paikalliseen DI-koulutukseen, tullut valituksi, ottanut vastaan tarjotun opiskelupaikan automaatiotekniikassa ja jopa ilmoittautunut lukuvuodelle, maksanut pakollisen maksun. Se on nyt sitä tästä eteenpäin. Olen mahdollisesti elämäni huipulla.

Diplomi-insinöörin koulutus vaikuttaa tyydyttävän vaativalta ja automaatiotekniikka hyvältä mahdollisuudelta. Odotan tältä opiskelupaikalta paljon ja odotan myös itseltäni paljon. Uskon sen vaikuttavan elämääni ratkaisevasti (suuntaan tai toiseen, heh-heh). Petyin katkerasti SAMK:iin jossa en ollut kukaan ja joka ei johtanut minnekään, mutta en suostu enää pettymään yliopistoon. En halua pettyä koko elämään. Minusta tulee oman elämäni akateemikko, vaikka suu vinossa ja silmät päässä väärinpuolin.

Uskon että uusi elämäntilanteeni tulee näkymään myös tällä saitilla, toivottavasti hyvällä tavalla. Bulwanian Teknillinen Yliopisto on edelleen varjoyliopistoni ja rakas oma projekti, vaikka pääsinkin opiskelemaan ihka oikeaan yliopistoon. Mikrovaltion ominta omaisuutta on joka tapauksessa Bulwanian Teknillinen Yliopisto ja toivottavasti se korjaa tämän sivuston puutteita ja vääntää kokonaisuutta parempaan suuntaan. Toivoa sopii. Konseptit ovat vielä aika lailla sekaisin ja työmaa on tajuttoman iso, mutta toivotaan parasta.

Joo, karavaanin täytyy kulkea, sataa tai paistaa. Aika - tuo suuri satunnaislukugeneraattori - näyttää mitä tuleman pitää. Elämän pelinappuloita me vaan olemme kaikki, leluja tuulien, lehtiä irtonaisia, kuten runoilija Eino Leino muistaakseni tilannetta kuvaili.

   
20.02.2018 Voi voi tätä historiankirjoituksen järkyttävää jälkeenjääneisyyttä ja sivuston epätäydellisyyttä. Saitin järkevä ylläpito vaatisi enemmän kuin minulla on ollut tai tulee lähitulevaisuudessa olemaankaan.

Opinnäytetyö on lähes ainoana ajatuksissani, mutta se kylläkin kulkee hiukan eri raiteilla kuin mitä ole viimeksi kuvaillut. Pyrkimys on suorittaa tutkinto ammattikorkeakoulussa vihdoinkin tänä vuonna ja siihen tarvitaan tuo lopputyö joka kuluttaa lähiaikoina resurssejani huomattavassa määrin.

Saapa nähdä miten äijän käy, mutta jään henkiin joka tapauksessa. En välttämättä tarvitse tavallisen insinöörin titteliä. Olen kova jäbä joka tapauksessa. Olen oman elämäni dominantti ja henk.koht. majesteetti.

23.09.2016 On valittaen todettava että täällä sivustolla tai missään muuallakaan kuin peiliaurinkokelloa kehittelevällä INSSI-sivustollani ei tule jatkossa ainakaan lähiaikoina tapahtumaan paljoakaan.

Paljon on kesken monessa suhteessa, mutta kun ei kaikkea millään pysty. Täytyy keskittyä katon läpi asennettavan ekvatoriaalisen peiliaurinkokellon jaloon ja kannatettavaan ideaan. Vaikka en sellaista luultavasti koskaan oikeasti rakennakaan.

02.06.2016 No perkule, tulkoon turma taikka tuisku, mutta erikoisesti venäjänkielisille sivuille on pakko tehdä jotakin. Tuskin pystyn kirjoittamaan kokonaisia kunnollisia artikkeleita venäjäksi, joten ajattelin että kehittelisin sinne jotakin ohjelmallista sisältöä. Kieliasu voi olla aivan perperistä. Kunnon dokumentointia ohjelmille ei pysty venäjäksi tekemään. Jotakin substanssia sinne kuitenkin on saatava. Muuten ei hyvät hauku. Aurinko tässä lähinnä on nyt uutena teemana.
26.05.2016 Onko koittanut loppuelämäni viimeinen päivä? Muutunko jälleen paremmaksi ihmiseksi, ihmiseksi #3 tai ihmiseksi #N + 1?

Paljonhan täällä on sekaisin ja olisi kohennettavaa, mutta kaiken tämän puutteellisuuden keskellä olen päättänyt vaivihkaa muuttaa mikrovaltion Esperantonkieliseksi nimeksi Mueleja Insulo alkuperäisen muodon Insulo de Muelejo asemesta. Josko se Onnen Taivas vaikka sillä aukeaisi?

Noh ei, tällaista se nyt vaan on "päivä kerrallaan" ja metformiinitabletista toiseen. Mitäpä tuosta, eipä elämästä kuitenkaan hengissä selviä. Vanhoihin teksteihin tuskin vaivaudun pahemmin tätä Esperantonimen muutosta korjailemaan.

Samalla päivämäärällä olen liittynyt uuteen Wikiaan nimellä Mueleja Insulo ja aion saneerata vanhan Mikropedian Myllynsaari-artikkelin neutraalimmaksi ja ajantasaisemmaksi.

12.09.2015 Olen aloittamassa statiikan elementtimenetelmän simpplliä kokeilua sivulla. Tämä on aivan sika-alkeellinen toteutus, mutta ehkäpä sen pohjalta vielä kehkeytyy jotakin mainittavampaakin. En kuitenkaan tässä vaiheessa uskalla povata tällaiselle JavaScript-elementtimenetelmälle kuin korkeintaan melko pelkistetyn palkeista muodostuvan tasokehän ja sauvoista muodostuvan avaruusristikon tasoisia rakennelmia. Tuhansista elementeistä en uskalla nähdä edes unta.
13.07.2015 Ruotsinkielisten sivujen talvella aloittamani laskennallinen ulkoballistiikkaprojekti hyytyi pakkasissa paikoilleen, mutta nyt olen kuitenkin saanut uudelleen tuottavuuden langan päästä kiinni. Aloitan HTML5 Canvas-grafiikan ja optisen MILDOT-tähtäimen esittelyllä sveduna jutussa #10 ja olen jatkonkin suhteen toiveikas. Lähes kaikki muu paitsi ihmisten ampuminen on turhaa!
07.07.2015 Olen päättänyt toteuttaa astronomisen kellon kellotaulun simulaation ohjelmallisesti JavaScriptillä ja HTML5 Canvas -elementillä. Tässä se tulee olemaan ja hiukan siihen on jo ohjetta, mutta ohjelman valmistuminen tulee epäilemättä kestämään kuukausia. Todellinen data puuttuu vielä. Tarkoitus on saada siihen myös kunnolliset Kuun ja kirkkaimpien planeettojen tiedot, mutta projekti etenee verkkaiseen tahtiin.
19.06.2015 Juhannusaaton kunniaksi toteutin sähköstatiikan demon 2D-grafiikan harjoittelun tiedostossa tässä. Alkuperäinen oli koulun VB-harjoitustyö, josta tätä on hiukan paranneltu. Tämä on silti toki edelleen liian alkeellinen. Integrointi on puutteellisesti toteutettu. En usko jatkavani ihan tällä linjalla. Kokeilla voi kunhan ensin valitsee nollaa suuremman elektronien määrän. Aika-askeleen pituus on vakio, joka ei ole etu koska kiihtyvyydet ja nopeudet vaihtelevat hyvin paljon. Läheltä positiivista varausta lentävän elektronin rataa on vaikea laskea. Jos elektronien radat ovat kulmikkaita niin aika-askel on liian pitkä. Varauksien paikkaa ja suuruutta voi muuttaa. Tulokset ovat kuitenkin vain "suuntaa antavia".
26.05.2015 Innostuin espanjankielisestä runostani jutussa 22.05.2015 niin hurjasti että päätin että joitakin espanjalaisiakin sivuja tänne pitää tulla vaikka väkisin. Asiasta en pysty espanjaksi kirjoittamaan, mutta täytyyhän kieltä harjoitella. Niinpä aion kirjoitella espanjalaisia runoja sivuille en español. Täyttä roskaahan ne tulevat olemaan, mutta paremman puutteessa käyvät kielen harjoittelusta.
15.05.2015 Viimeisin villitys on hervoton into oppia termodynamiikkaa ja hydrodynamiikkaa sen verran että pystyisi simuloimaan esim. maalämpöpumpun ja lämmönvaihtimen toimintaa omalla ohjelmalla, kuten on alustavasti hahmoteltu Esperanto-jutussa #08. Saa nähdä kuinka äijän käy. Aihe on suhteellisen vaativa. Kenties se vielä joskus voisi olla osa "köyhän insinööriopiskelijan hyötygrafiikkapakettia"? Hyviä kirjallisia lähteitä kaivataan nyt ihan kybällä!
01.04.2015 Opiskelu vaatii nyt kesään saakka niin paljon paneutumista että mikrovaltion edistäminen täytyy toistaiseksi jättää ikäänkuin lapsipuolen asemaan. Mutta vielä tästä alhosta noustaan. Tämä ei ole aprillinpila, vaan totista totta.
08.02.2015 Olen lujasti päättänyt että mekanismien graafista esitystä täytyy vähitellen alkaa ilmestyä näille sivuille, joten aion aloitella sellaista saksankielisillä sivuilla, alkaen hammaspyörillä jutussa #2. Toki vain alkeellisella "tyvestä puuhun"-tasolla.
27.01.2015 Päätin kieliopintojen vuoksi lisätä myös ruotsinkieliset sivut, joilla on tarkoitus vähitellen käsitellä kiväärikaliiperisten ampuma-aseiden käytännön ulkoballistiikkaa numeerisesti yksinkertaisella tavalla.
14.01.2015 Olen iskeytynyt Poriin opiskelemaan, joten alkaa olla aika alkaa vähitellen lunastella tehtyjä lupauksia.
10.12.2014 Yleiskäyttöisen dynaamisen HTML5 Canvas -grafiikan kehittely alkakoon.
03.12.2014 On syntynyt päätös uuden sivuston perustamisesta mikrovaltio-ideaa varten.

Jotakin sivuston linjasta

Rakennan sivustoa karulla äijämenetelmällä, välttäen liian raskaita ratkaisuja ja tarpeettomia rasitteita, teknisesti yksinkertaiseksi ja tehokkaaksi.

Tietokantaan perustuvat sisällönhallintajärjestelmät yms. ovat minulle jonkin verran tuttuja, mutta en pidä niitä hyvänä valintana. SQL on minusta aivan mukavaa ja olen sitä käyttänyt yli 10 vuotta ammatillisestikin. Relaatiotietokannat ovat sinänsä hieno keksintö ja ne soveltuvat taloudellis-hallinnollisiin sovelluksiin joissa käsitellään suuria tietomääriä suhteellisen yksinkertaisella tavalla. Tietokanta on myös selvä ratkaisu jos sivusto ottaa vastaan tietoja käyttäjältä ja tallentaa ne.

Tämä sivusto ei kuitenkaan tallenna käyttäjän tietoja ja tietomäärät pidetään suhteellisen pieninä. Pienehköjen tietomäärien käsittelytavat voivat sitävastoin olla teknillis-tieteelliseen tapaan melko mutkikkaita. Tietokantaan perustuva järjestelmä voi olla sovelias jos sitä ylläpidetään kiinteällä Internet-yhteydellä ja myös ylläpitäjän koneessa pyörii sama tietokanta ja web-palvelin. Minä tyydyn yksinkertaisempaan systeemiin ja päivitän yksittäisiä "kovakoodattuja" HTML-sivuja FTP-siirroin. Sivuston käyttö omalla koneella onnistuu kevyesti pelkällä selaimella ilman web-palvelinta ja ilman tietokantaa.

Ohjelmakoodin pyrin toteuttamaan standardilla skriptikielellä JavaScript ja dynaamisen grafiikan uudella HTML5 Canvas -elementillä. Nämä toimivat käyttäjän selaimessa, eivätkä vaadi "online"-yhteyttä palvelimeen latautumisen jälkeen. En suosi eksoottisia lisäkilkkeitä. Yksinkertainen ja toimiva on hyvä. Sexykkäillä lisäkilkkeillä maustettu järjestelmä ei ole kokonaisuutena yksinkertainen, taloudellinen ja tehokas, vaikka se vaatisi sivuston synnyttäjältä vain hyvin vähän tekemistä.

Ulkoasuun en erikoisesti aio panostaa. Siitä joko tykkää tai sitten ei. En näe tarvetta miksi sivujeni ulkonäön pitäisi kaikkia miellyttää. Haluan keskittyä asiasisältöön. Haluan olla kuivan asiallinen insinööri, sellainen joka ei ollenkaan ymmärrä insinööri-vitsejä.

Sivuston status-tietoja

Ja mitä kaikkea onkaan kesken ja mitä kaikkea pitäisikään korjata/lisätä/parantaa?


PÄÄSIVU