<<

22.12.2023

>>

Allakan mukaan talvipäivän seisaus tapahtuu kello 05:27 Suomen aikaa perjantaina 22.12.2023 (Auringon keskipisteen liike suunnassa etelä-pohjoinen seisahtuu hetkisesti ja kääntää suuntaansa taivaanpallolla), joten lie jo hyvissä ajoin aika alkaa valmistella juttua sitä varten, mikrovaltion uuden suomenkielisten juttujen julkaisupolitiikan mukaisesti. Voisi kai myös sanoa että tämä on jouluinen juttu, vaikka en oikeasti koskaan Joulua vietäkään. Joten täytynee keräillä jouluisia kuvia, vaikka ne eivät olekaan aivan uunituoreita.


Kansalaisopiston syyslukukausi on loppunut jo aikoja sitten. Toivottavasti jatkamme ensi vuoden puolella kevätlukukaudella Venäjä 5 -kurssin puitteissa uuden oppikirjan kanssa. Venäjän kieli ei ole katoamassa mihinkään, eikä venäjän kieli ole myöskään hyökännyt minnekään. Kuvamateriaalia kansalaisopisto tarjoaa vitriineissään. Tässä yllä on sisääntuloaulan vaikuttava nukkejen kavalkadi kummaltakin puolelta kuvattuna.

Porin torin esiintymislavan omituisten otusten kerhosta on vaikea saada tasapainoista yhteiskuvaa, koska kaikkein omituisin otus on aika pahoin pimennossa muuhun rekvisiittaan nähden. Niinpä esitänkin tässä vain sen kaikkein omituisimman otuksen päivänvalossa, tai mitä sitä valoa nyt joulukuussa enää on tarjolla.

Jonkinlaisesta metsän asukista ilmeisestikin on kyse. Tukkaansa se ei ole kammannut aikoihin, eikä vaatetuskaan vaikuta viimeisimpien muotivirtausten mukaiselta. En pysty sitä määrittelemään tarkemmin. Ehkä se on raumalaisten kuuluisa pelottava Pönthiittinen?

Elämme omituisuuksien aikoja ja omituinen on suomalainen demokratiakin. Suomalaisessa versiossa demokratiasta on nähtävästi ihan OK kannattaa palestiinalaisten kansanmurhaa ja halveksua idästä maahan pyrkivien pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden ihmisoikeuksia. Suomen ratifioimilla kansainvälisillä sopimuksilla ei ole niin väliä? Pakolaisia saa käyttää vaikka pelivälineinä, koska heille ei kuulu ihmisarvoa? On ilmeisesti myös hyväksyttävää maksattaa veronmaksajilla pitkä penni Ukrainan aseistusta sen turhan sodan jatkamiseen. On tärkeää vaarantaa suhteellinen rauhan tila Euroopassa ja pyrkiä suistamaan koko maanosa turmioon?

NATO:on liittymisestä ei kuulemma tarvittu kansanäänestystä, eikä myöskään EMU:n jäsenyydestä. Sananvapautta eivät hallitusherrat ja -rouvat oikeasti arvosta. Kansan ääni ei kanna poliitikkojen ja virkamiesten norsunluutorneihin. Byrokraattien toimia koronan aikana tutkimaan ei tarvita mitään totuuskomiteaa, vaikka sokea Reettakin sen tietää, että eräät toimet eivät olleet laillisia. Erikoinen versio demokratiasta totta-tosiaan. Byrokraattien työsuhdeturva ennen kaikkea, kansalaisilla ei ole niin väliä!

Minusta taasen rikos on erikoisen vakava jos se tehdään virkavastuulla ja sellaisesta pitäisi saada erikoisen tuntuva rangaistus. Tuntuu se sitten byrokraatista kivalta tai ei. Rangaistuksen ei tarvitse tuntua mukavalta, se vähän niinkuin kuuluu asiaan. Sama kuin jos hirtettävä valittaisi siitä että köysi kaulalla tuntuu epämiellyttävältä.

Pistää miettimään onko se demokratia sittenkään mikään itseisarvo. Sodanlietsonta ja suurvaltojen välisen jännityksen kiristäminen on demokratiassa OK? Venäjän demonisointi ja julkinen herjaus on aivan hyväksyttävää? Ehkä joidenkin mielestä jopa järkevää? Tärkeintä on nöyristellä ja kumarrella Yhdysvaltoja? Suomi on rähmällään länteen enemmän kuin itään koskaan. USA:n sotilaat eivät joudu edes noudattamaan Suomessa maan lakia! On todellakin karannut mopo lapasesta tältä Kokoomuksen hallitukselta!

Suur-Suomen rakentajat kaavailevat eurooppalaista suursotaa parin vuoden päähän tulevaisuuteen. Valtamedia myhäilee enkelikuorona heidän tukenaan. Suomeen mahtuu vain yksi virallinen versio totuudesta ja se on NATO-vouhottajien versio. Niin, kyllä kai sodan helpostikin saa aikaan, jos kerran siihen nimenomaisesti pyrkii. Rauhan rakentaminen olisi vaikeampaa. Sotahullut jenkit vievät Suomi-neitoa kuin huumattua pässiä narussa kohti lahtipenkkiä. Joten on kai uskottavaa että Suomi sotansa saa, ehkä vuonna 2025, ellei jo ennemminkin. Tykinruoan on aika valmistautua uhraamaan halpa henkensä USA:n sotahulluuden alttarille!

En tosin ymmärrä miten sellainen suursota olisi sopusoinnussa luontoarvojen, vihreän siirtymän ja ilmastotavoitteiden kanssa, mutta varmaan NATO-hihhuleilla siihenkin jokin selitys on? "Jos me emme tuhoaisi koko Eurooppaa ensin, niin ilkeä Vladimir Putin tekisi sen joka tapauksessa, tai ainakin yrittäisi, tai ainakin olisi halunnut yrittää!"

Niin noh, onhan sitten suursodan jälkeen hyvää aikaa keksiä selityksiä sille miksi sotaan välttämättä jouduttiin ja miksi se oli Vladimir Putinin syytä. Tai ainakin jos Euroopassa vielä on ihmisiä jäljellä asiaa pohtimaan. Historiassa on joka tapauksessa se hyvä puoli, että kukin voi sen kirjoittaa itse uudelleen oman makunsa mukaan, oman versionsa ja oman totuutensa. Niin kukin voi tulla autuaaksi omalla uskollaan.

Jos olisin röhnevä lottovoittaja, niin ryhtyisin jo etsimään ja kehittelemään nykyaikaista piilopirttiä tulevan sodan varalle. Siellä pitäisi pärjäillä ainakin yhden talven yli ilman ulkopuolista apua. Varsinaiseksi elämäntapaintiaaniksi en ryhtyisi, vaan tarkoitus olisi tokikin hyödyntää nykyaikaista tekniikkaa runsaitten rahavarojen turvin. Ulkoiseen sähköverkkoon, vesijohtoon ja ulkoiseen lämpöenergiaan ei kuitenkaan kannata luottaa.

Oma kaivo, eli itsenäinen vesiratkaisu tarvitaan. Runsaat ruokatarvikevarastot säilykkeitä ja muita hyvin säilyviä elintarvikkeita. Vitamiineja, hivenaineita, lääkkeitä, vaatetusta, ensiaputarvikkeita, polttoaineita, polttopuuta, pornolehtiä, asiapitoista kirjallisuutta, kirjekyyhkyjä, lumikengät, paperinenäliinoja, vessapaperia, viinaa, pelikortit ... ja varmaankin myös jotakin ns. kättäpitempää, esim. ruutia kainaloon. Oma bunkkeri kullan kallis. Bunkkerini on linnani.

Lottovoittoa odotellessa.

Mutta lumisia kuvia Porin kaupungista on nyt 15. päivä syytä ottaa, koska on pian odotettavissa suojakelejä. Onko jopa Valkea Joulu vaarassa? Ensimmäisenä kuva tulevasta Jokikeskuksesta, jonka piti valmistua syksyllä 2023, mutta ei ihan vielä vimpan päälle valmiilta vaikuta. Kuvattu Porinsillalta. Luonnollista valoa ei ole kovinkaan runsaasti.

Seuraavassa kuva Porinsillalta merelle päin, eli alavirtaan. Keskivaiheilla näkyy Kirjurinluodon kärjen kivinen terävä jäänmurtajakeula. Kirjurinluoto oli muuten entisaikaan pelkkä surkea liejuinen rapakko, vain hiukan Kokemäenjoen pinnan yläpuolella. Maankohoaminen on mahdollistanut sen nykyisen loiston ja kunniallisuuden. Joen vasen haara johtaa Raumansillalle ja oikea haara Pormestarinsillalle.

Sitten on kuvat Raumansillalta keskikaupungille päin, eli itään ja merelle päin, eli länteen. Porinsiltakin siellä kaukana näkyy. Raumansillan kaide tulee kuvaan mukaan, kun en rohjennut lähteä lumiselle tielle seikkailemaan autojen joukkoon. Toisella puolella ei nimittäin ole väylää kevyelle liikenteelle. Vaikka eipä ole Porinsillallakaan kevyen liikenteen väylä kuin vain yhdellä puolen.


Vielä mahtuu mukaan kuvat Pormestarinsillalta, jota jotkut myös Kaarisillaksi nimittävät, ilmeisesti koska sen lähistöllä sijaitsee Kaarisillan yhtenäiskoulu. Silta on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle.


Näin oli siis talvi jo edennyt pitkälle 15.12.2023 jopa toiselle kymmenelle asteelle yltävin pakkasin, mutta saapa nähdä lähtevätkö jäät joesta taas tammikuusta alkaen, kuten kävi viimeksi.

Tämän sulo-suomalaisen byrokraattis-demokratian SoTe-palveluista täytyy vielä mainita oikein erikseen. Puuvilla-SoTe on niin tupella, niin tupella. Kaksi kuukautta ei riittänyt lääkärin ajan saamiseen kuorma-autokortin uusintaa varten Puuvilla-SoTe:ssa. Siis jumalavita: 2 kuukautta ei Puuvilla-SoTe:ssa riitä lääkärin ajan saamiseen! Niinpä menetin vanhan ABC-ajokorttini, enkä voi sellaista uutta saada. Niin meni ajokortti ja se on taas yksi naula lisää minun arkkuuni. Vituttaa kuin pientä vasemmistoliittolaista.

Rokotuksia varten aikoja on saatavissa vasta Joulun jälkeen. Ja kappas vaan, kun tarkistin aiemman rokotustodistukseni, havaitsin että siihenpä onkin väärennetty rokotteen tyyppi. Rokotustodistuksen mukaan rokote olisi ollut samaa kuin aiemmillakin kerroilla, vaan eipä ollut, tämän pystyin paikan päällä toteamaan ja rokottajakin sen siellä myönsi. Arvattavasti sitä erilaista rokotetta ei olisi saanut minulle yli 60-vuotiaalle diabeetikolle antaa ja niinpä asia korjaantui (SoTe-byrokraattien kannalta) siten että rokotustodistukselle kirjattiin ns. muunneltua totuutta. Kansalaisilla ei ilmeisesti ole oikeusturvaa?

Harvinaisen ammattitaidoton rokottaja kylläkin, tämä mainittakoon lieventävänä asianhaarana? Eipä ole koskaan ennen minulle niveleen asti kalvon läpi rokotuspiikkiä lykätty. Rokote on tarkoitettu lihakseen, ei niveleen. Oli melkoisen kivulias operaatio. Olkapää tuli heti kipeäksi ja särky kesti viikkoja. Sitten alkoi kipuilla kiertäjäkalvosin-oireyhtymä toisessa olkapäässä ja se rumba jatkuu edelleen. Minuun on influenssapiikkejä pistetty jo aiemminkin, mm. solunsalpaajahoitojen aikaan parikymmentä vuotta sitten, joten kokemusta on. Aiemmilla rokotuskerroilla piikin piston hädin-tuskin edes havaitsi, ellei katsonut sitä.

Kalliita ovat tämän byrokraattisen demokratian SoTe-palvelut, kovin vaatimattomaan laatuunsa nähden, ainakin Porissa ja varmaan muuallakin. Kannattaisikohan viljalti medianäkyvyyttä nauttineen (tai kärsineen?) porilaisen demari-kansanedustaja Krista Kiurun kiinnittää tällaiseen aspektiin huomiota eduskunta- ja valiokuntatyöskentelyssään? Kenties SoTe-palvelut ovat leipääntyneelle henkilökunnalle jo eräänlainen elämäntapa, saavutettu etu ja kulujen jatkuvaa kasvua pidetään välttämättömänä, jopa tarpeellisena. Sen julkisen alan työelämän vihreän oksan ympärille siilipuolustukseen ryhmittymisen sijaan pitäisikin funtsia asiakkaiden tilannetta, sillä kyseessä voi sentään olla potilaiden terveys ja ehkä henkikin.

Olen aiemmin raportoinut jutussa 05.04.2022 että Pormestarinluodossa rakennetaan uusi K-kauppa ja vanha sitten lopettaa, toiminta siirtyy uusiin tiloihin. Uuden kaupan rakennusvaiheesta on kuva jutussa 01.11.2022 sekä ainakin Esperanto-jutuissa #399 ja #425. Valmiista kaupasta on ulkokuva Esperanto-jutussa #431. Vanha K-kauppa oli määrä purkaa pois ja näin on nyt Joulun alla 2023 vihdoin todella alkanut tapahtua, kuten yllä oleva tuore kuva vahvasti todistaa.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu