Edellinen

30.04.2012

Seuraava

Huhtikuu on jo lopuillaan, ABC-projektin ensimmäinen kuukausi. Jotakin pientä on aloiteltu.

Paljon on vielä tekemistä ennenkuin 'kunnian kukko laulaa'. Aivan uusia demoja aion kehitellä mm. astrolabista ja sen stereograafisesta projektiosta. Oikealla on malliksi yksinkertaistettu astrolabin ylin levy 'rete', joka on eräänlainen tähtikartta.

Tähtiä täytyisi toki olla enemmän, pari tusinaa. Tässähän on vain 10 tähteä. Tähtien nimet kuten Atair, Beteigeuze ja Wega ovat saksankielisiä. Meillä Suomessa on käyttöön vakiintunut näiltä osin hiukan erilainen nimistö.

JavaScript:illä toteutettu planeettajärjestelmän yksinkertainen laskenta olisi toivomuslistalla, mutta se ei ehkä etene pikavauhtia.

Aurinkokellojen demoaminen on päässyt kohtalaisen hyvään vauhtiin. Utsjoen Keskiyön Auringon aurinkokellon evo -versiossa on jo hiukan ainesta. Aurinkokello-demoja täytyy kuitenkin kehittää edelleen.

Aurinkokellon varjosauva ja polaarisauva on vielä käsiteltävä paremmin. En ole tyytyväinen. Tämä pitäisi olla helppo ja yksinkertainen asia, mutta ei vaan ole. Asteikon koordinaattien keskipiste, asteikon aikaviivojen keskipiste, polaarisauvan sijoituspaikka erilaisilla asteikon suuntakulmilla, origosta lähtevä kohtisuora varjosauva ja sen yhdistäminen polaarisauvaan ... tämä ryteikkö olisi tarkkaan pengottava. Ehkä vika on vain siinä että puuttuu rutiinia ja hyvin hallittuja ratkaisumalleja?


Jos tuollaisia vertikaalisen tasoaurinkokellon asteikkoja suunnittelisi SolidWorks -ohjelmalla vaikkapa tilaustyönä asiakkaan tietyn seinän mukaan räätälöitynä, niin 3D-mallissa toki kannattaisi hyödyntää "konfiguraatioita". Tällöin melko yleiskäyttöiseksi piirrettyyn malliin vain syötettäisiin tapauskohtaisesti paikan koordinaatit ja seinän suunta. Muutamassa silmänräpäyksessä mallista olisi luettavissa varjopisteiden koordinaatit jotka pätevät juuri tuolle tapaukselle.

Tuo kuitenkin edellyttää sitä että mallissa on valmistauduttu alkuarvojen jonkinasteiseen muuttumiseen. Kaikki sketsit pitäisi rakentaa ja mitoittaa niin että alkuarvojen pienehkö muutos ei aiheuta kamalia asioita. Näin ei näissä malleissa nykyisin ole. Niissä puuttuu mm. kaiverrukseen käytetyistä suorakaiteista "kiinteät mitat". Aikamerkinnät täytyisi kytkeä aikaviivoihin niin että ne seuraavat mukana jos vastaava varjopiste siirtyy.

Pahoin pelkään että aivan pienellä määrällä vertikaalisen tasoaurinkokellon "perusmalleja" ei kuitenkaan "konfiguraatioiden" kanssakaan pärjäisi, sillä mallit ovat melko herkkiä alkuarvojen muutoksille. Erilaisia vaihtoehtoja on paljon. Kun kello rakennetaan näyttämään aikameridiaanin aikaa niin myös maantieteellinen pituus vaikuttaa asteikkoon. Kotkassa etelään suunnattu vertikaalinen kello on aivan erilainen kuin Kilpisjärvellä koilliseen tai Raumalla länteen suunnattu kello.

Jos perusmallin kellotaulu suuntautuu suoraan lounaaseen ja se on tehty koordinaateille 65° N ja 25° E (Suomen keskipiste?), niin ei siitä välttämättä suoraan synny asiakkaan esteettiset odotukset täyttävää lopputulosta vaikka tapauskohtaiset mitat eroaisivat perusmallista niinkin vähän kuin suunta länsilounaaseen ja paikka napapiirillä.

Melkoista räätälöintiä joka tapauksessa voitaisiin tarvita vaikka perusmallien repertuaari olisikin laajan puoleinen. Joten enpä tiedä olisiko "konfiguraatioista" nopeasti ratkaisevaa etua, mutta kai sellaisiakin täytyy kokeilla, jossakin melko tyypillisessä ja esteettisesti helpossa tapauksessa.


Kaikkein lähinnä sydäntä on kuitenkin nyt yksinkertainen 3D-grafiikka ja -laskenta omilla valmiuksilla toteutettuna. En aio suoltaa ulos mitään renderoituja teekannuja. Paremminkin perusjutut ja laskennallinen toteutus ovat nyt tähtäimessä. Linjalla piste, viiva, taso on tarkoitus edetä. Tehtävä kirkkaana mielessä, kumipuku päällä ja suojanaamari naamalla edeten, kuin Upinniemen Suojelukoulussa konsanaan.

Tokihan on olemassa valmiita ratkaisuja, kuten tasoaurinkokelloille Meeus:in kirjalle perustuva menetelmä, mutta Selbst ist der Mann.

Tämän vuoksi olen aloitellut tänne uutta osiota, jolle työnimeksi pistän matematiikkaan viittavan Matte3D. Mielessä ovat nyt ensinnä mm. aurinkokellojen vaatimat valmiudet.


Jutut

PÄÄSIVU