01.01.2012

Seuraava

Projektin ensimmäinen "juttu". Alamme käsitellä tärkeitä asioita helpolla ja havainnollisella tavalla. Mistä ponnistamme liikkeelle? Aika on perusasia ja se liittyy Aurinkoon. Aurinko luo meille vuodenajat ja Aurinko on myös kellonajan perusta.

Periaatteessa kellonaika perustuu Aurinkoon vaikka tuota tärkeää yhteyttä on onnistuttu hämärtämään mm. "kesäajalla". Onkin tärkeää kirkastaa ajan ja auringon välistä yhteyttä. Auringosta me saamme jopa minuutin tarkan virallisen ajan.

Ajan yhteydessä voi käsitellä myös kalentereita. Kuluvan vuoden 2012 kalenteri tässä mallina "ikuisesta" kalenterista.

Vuoden jako muodostaa tukevan aikakehyksen jonka puitteissa pystymme järkevästi käsittelemään likimääräistä vuodenaikaa ja myös Auringon liikettä tähtitaivaalla.

Tarvitsemme myös paikallisen kiintopisteen että voisimme käsitellä paikallisia taivaan ilmiöitä. Niinpä valitsemme joukon normipaikkoja.

Auringon nousu ja lasku epäilemättä ovat dramaattisimpia taivaan tapahtumia. Tuo valon ja varjon jokapäiväinen ihme. Ikivanha ja aina uusi. Tässä tarvitsemme kytkennän myös paikkaan, koska nousu ja lasku ovat paikallisia ilmiöitä. Tämä sivu ehkä auttaa aurinkokellofania hahmottamaan milloin ja missä suunnassa Aurinko nousee ja laskee.

Ennenkaikkea haluan suunnitella ja rakentaa aurinkokelloja. Siksi on hyödyllistä merkitä muistiin joitakin arkipäiväisiä käytännön tosiasioita Auringosta. Aurinkokellon rakentajaa kiinnostavat myös Auringon kulminointiajat ja ajantasauskorjaus.

Jean Meeus:in kirjan tasoaurinkokellon asteikon laskenta on niin mielenkiintoinen että sitähän on pakko kokeilla.


Jutut

PÄÄSIVU