The Living Daylights
( 1987 )

Edellinen Yleistä elokuvasta Polvi: #2 Seuraava

#45

Land Rover Series III

Elokuvan alkukohtauksessa kolmen tuplanolla-agentin osasto suorittaa harjoitushyökkäyksen Gibraltarin tutka-asemalle lentokoneesta laskuvarjoilla hypäten. Hyvin informoitu venäläinen tappaja odottaa heitä ja likvidoi agentti 004:n leikkaamalla poikki köyden jonka varassa tämä kiipeää jyrkkää kalliota ylös. James Bond onnistuu pääsemään tappajan pakoautokseen varastaman räjähteillä lastatun armeijan vakiokalustoon kuuluvan Land Roverin katolle.

Dioraama esittää miten pakoauto on ajanut vartiopisteen puomin läpi Bondin roikkuessa Land Roverin takaosassa. Taustalla näkyy Gibraltarin vuori ja vartiosotilas joka tulittaa pakoautoa.

Jatkossa venäläisen tappajan käy huonosti. Salaisen agentin tehokkuudella 007 huolehtii siitä että venäläinen tuhoutuu Land Roverin suistuessa mereen ja räjähdelastin detonoidessa. Bond itse pelastautuu räjähtävästä Land Roverista liitovarjonsa varavarjolla.

#72

Audi 200 quattro

Bondin tehtävänä on toimittaa länteen neukkujen kenraali Koskov joka kuulemma haluaa loikata. Normaalisti hänet olisi viety autolla, mutta Bondilla on oma suunnitelma.

Koskov toimitetaan rajan yli taustakuvassa näkyvän maakaasuputken avulla. Ja hyvä olikin näin, sillä Bondin ajama Audi tarkastetaan rajalla jossa Koskovin aikeista ollaan hyvin tietoisia.

Koskovin matka putkessa päättyy kaasusäiliöön Itävallan puolella. Sieltä hän ilmeisesti jatkaa kaasusäiliön katolta brittien pystysuoraan nousevan suihkukoneen matkustajana.

#69

Aston Martin V8 Volante

Bond on matkalla vanhaan kartanoon, jossa länteen loikannutta kenraali Koskovia pidetään.

Aston Martinin takaistuimella on eväskori joka sisältää valikoituja herkkuja. Tosin kaviaari on Koskovin mukaan maalaisten ruokaa, mutta kyllä se kuulemma menee alas hyvällä juomalla huuhdellen. Ja kun James Bond on juoman valinnut niin kelpaahan se vaikka hänen esimiehensä M katseleekin laskua pitkään.

Tämä Aston Martin (muka) jatkossa muutetaan Q-osastolla talvikuntoon asentamalla siihen kiinteä katto. Todellisuudessa Vantage ja Volante ovat kuitenkin Astonin eri malleja.

#118

VAZ-2105

Uudehkolla Ladalla liikkeellä oleva KGB:n agentti pitää silmällä Kara Milovy:n asuntoa Bratislavassa.

Kara Milovy tekee kuitenkin ovelan "vaatetettu sellokotelo puhelinkopissa" -tempun ja onnistuu hiippailemaan Bondin autoon raitiovaunun peittäessä näkyvyyden. KGB menettää tärkeitä minuutteja.

Minä kyllä ihmettelen suuresti miten KGB-mies ei kiinnittänyt James Bondin hyvin erikoiseen Aston Martin -brittiautoon sen suurempaa huomiota!

Sitoutumisen puutetta. 'Fucking rich people' -tyyppinen olankohautus ei minusta ihan riitä ammattimaisen vartiomiehen reaktioksi kohdatessaan tärkeässä vartiokohteessa noin erikoisen ajoneuvon. Se mikä on liian epätodennäköistä, ei ole pelkkää sattumaa.

#26

Lada 1500

James Bond pakenee Tshekkoslovakiasta Itävaltaan viehättävän sellisti Kara Milovyn kanssa. Maantiellä poliisin Lada haluaa pysäyttää Bondin. Salaisen agentin Aston Martinissa on lisävarusteena pyörän napaan sijoitettu tehokas laser. Tällä laserilla Bond leikkaa poliisi-Ladan vaakasuunnassa kahtia.

Dioraama esittää miten Ladan kori irtautuu alustasta poliisin jarruttaessa auton laser-käsittelyn jälkeen. Taustalla näkyy Bondin Aston Martin. Poliisi-Ladaan merkitty tunnus VB tarkoittaa Tshekkoslovakian sisäisen turvallisuuden ministeriötä.

Tarina ei kerro miten Ladan jarrut voivat toimia tällaisessa tilanteessa. Moni vanha Lada-kuski saattaa myös olla sellaisessa käsityksessä että Ladassa ei ole erillistä runkoa, vaan itsekantava kori. Lasersäteellä kaiketi leikattiin vain Ladan pyörien välinen osa? Elokuvat ovat toisinaan todellisuutta ihmeellisempiä ...

#14

Aston Martin V8 Vantage

Dioraamaa esittää autokohtausta Tshekkoslovakiassa järven jäällä James Bondin ja Kara Milovyn paetessa taustalla näkyvää poliisi-Ladaa ja muita joukkoja. Salaisen agentin lisävarusteisiin kuuluvat ohjukset näkyvät auton etuosassa.

Aston Martin kulkee tässä vaiheessa suksien varassa erään renkaan irtauduttua. Muissa renkaissa on tehokkaan näköiset nastat ja lisäksi auton takaosasta löytyy rakettimoottori jonka avustuksella auto nousee järven rantaan rakennettuja portaita pitkin.

Aston Martinin matka ei jatku tätä rakettimoottorin käyttöä seuraavan ilmalennon jälkeen kovin pitkälle, vaan pakeneva kaksikko joutuu jatkossa turvautumaan "Lady Rose"-nimisen Stradivarius-sellon koteloon, joka on tungettu Aston Martinin takapenkille. Rajanylitys Itävallan puolelle tapahtuu sellon kotelolla mäkeä laskien ja passeja ilmassa heilutellen. Selloa ei valitettavasti ole kuvattu pienoismallissa.

#67

Land Rover Lightweight

Seikkailu jatkuu lämpimämmässä ilmanalassa.

Bond ja Kara Milovy ovat pelastautuneet lentokoneesta jonka hylky palaa taustalla. Maastoauto kuulunee venäläisille ilmakuljetteisille sotilaille, ehkä laskuvarjojoukoille.

Alkaa jo olla ilta mutta he ehtivät vielä sopivasti ajaa Karachiin illalliselle.