<<

15.12.2022

>>

Nyt on jo hyvässä vauhdissa joulukuu, pakkasta pitelee Porissa ja lunta maassa noin 20 cm. Eipä se kai tästä enää paremmaksi odottamalla tule, joten nähdäkseni nyt on jo niin Joulu kuin mitä se kohtuudella voi olla. Vaikka enhän minä vietä Joulua varsinaisesti, perinteisessä evankelisluterilais-kaupallisessa mielessä, eikä ole sellaiseen varaakaan.

KELA tunnetusti aina hankala, mutta aion selviytyä elämässä byrokraateista huolimatta. Suomessa olisi ilmiselvästi jo suuri tarve karsia turhaa byrokratiaa ja vapauttaa hyödyttömiä byrokraatteja tuottavaan työhön. Työvoimastahan maassa kuulemma vallitsee ankara pula? Siis aivan oikeassa työssä, eikä missään papereitten päällä istumisessa ja jonninjoutavassa peukalonpyörittelyssä.

Suomalaista byrokratiaa ja suljettua julkista sektoria on todella paisuteltu jo eeppisiin mittasuhteisiin. Veronmaksaja-parka joutuu jo maksamaan joka kolmannen työssä olevan palkan kaikkine lisineen, koska nämä ovat julkisen sektorin palveluksessa joko suoraan tai välillisesti. Byrokraattisten sukankuluttajien pyhät suojatyöpaikat tulevat kansalle kalliiksi.

Rakenteellisia uudistuksia kipeästi kaivataan. Julkista sektoria on pöhötelty kalliilla velkarahalla aivan liikaa. Nyt on jo virran suunnan aika vaihtua. Kirvestä kehiin. Turhat suljetun sektorin sukankuluttajat pois veronmaksajaa rasittamasta.

Perustulo, kansalaispalkka, vai millä nimellä sitä kutsuttaisiinkin. Se olisi Suomessa tarpeellinen ja hyvä uudistus. Nykyinen tarveharkintainen sosiaaliturva ei kohtele kansalaisia tasa-arvoisesti. Turhat paperinpyörittelijät ja mielipidepoliisit sieltä byrokratian norsunluutorneista kilometritehtaalle virkistäytymään. Tai vaihtoehtoisesti raikkaalle siperialaiselle asenteenmuokkausleirille turvallisten piikkilanka-aitojen sisäpuolelle. Siellä saa runsain mitoin raitista ilmaa. Terveellistä, ainakin jos säilyy hengissä.

Porin TE-toimiston HULLULLE ÄMMÄLLE tekisi pieni vaihtelu ja reippailu ns. kilometritehtaalla myös hyvää. Siis jos se työttömän arki nyt kerran mukamas on niin helvetin kadehdittavaa ja yltäkylläistä, niin emmehän toki halua häneltä kieltää sitä herkkua ja unelmain täyttymystä. Kyllä hänellä ja kaikilla niillä monilukuisilla "kuntakokeilun" peukalonpyörittelijöillä täytyy olla oikeus sitä työttömyyden sanoinkuvaamatonta autuutta itsekin kokea.

Suomalainen koulutus on myös eräs toivoton murheenkryyni, erikoisesti avuton ammatillinen koulutus. Sikäli surullista että ammatillinen koulutus olisi kaikkein tärkeintä. Suomessahan arvostetaan lukiota ja ylioppilastutkintoa yli kaiken, jostakin käsittämättömästä syystä. Ammattikoulu ilmeisesti on yleisen suomalaisen käsityksen mukaan jotenkin toisarvoinen ja jopa hävettävä vaihtoehto. Ylioppilastutkinto ei kuitenkaan ole mikään ammatti.

Ammatilliseen koulutukseen on laskettava mukaan myös korkeakoulut, vaikka ne virallisesti edustavatkin "tiedettä". Mitäköhän tiedettä se on että Tampereen HAISTA-PASKAN yliopiston Porin yksikössä Porin yliopistokeskuksessa oli sellainen linja että automaatiotekniikan diplomi-insinöörin matematiikka oli pelkkää lineaarialgebraa, todennäköisyyslaskentaa ja tilastomatematiikkaa? Automaatio on tosin mielestäni aivan väärillä linjoilla, mutta ei se nyt sentään tilastomatematiikaksi ole rappeutunut.

Tiede on ainakin tutkinto-opiskelijoiden osalta kohtalaisen väärä tavoite suomalaisille ammattikorkeakouluille ja myös yliopistoille. Käytännön ammattitaito on aivan jotakin muuta kuin tiedettä. Eikä ole korkeapalkkaisten herra yliopiston professoreitten tieteellinen osaaminen sekään tehnyt minuun mitään lähtemätöntä ja veretseisauttavaa vaikutusta.

Suomessa hyvin riittäisi yksi oikeasti tieteellinen yliopisto. Ammatillinen koulutus tulisi järjestää aivan eri tavalla. On myös aivan turhaa yrittää perustaa uusia mitättömiä yliopistoja suomenniemelle joka metsikköön, joka niemehen, notkohon, saarelmaan. Suomen resurssit eivät oikeasti kunnolla riitä nykyisiinkään korkeakouluihin, taso kärsii. Tilanne ei ainakaan paranne yliopistosivistyksen alennusmyynnillä ja hyödyllisen taitotason inflaatiolla. Voin vakuuttaa että suurimmalle osalle suomalaisista nykyisen kaltainen yliopisto ei ole mikään paras mahdollinen ratkaisu.

Toimiva käytännön elämä enemmän merkitsee kuin akatemian pahoin nuhjaantuneet laakeriseppeleet. Ei auta haavalaastari avomurtumaan, ei.

Tekniikka etenee ja muuttuu koko ajan, mutta perusasioiden hyvä ymmärrys ei koskaan muutu toisarvoiseksi oikealle insinöörille ja todelliselle konstruktöörille. Insinöörin ja tekniikan miehen tietotaito on jotakin aivan muuta kuin tilastomatikkaa.

Oheisessa kuvassa Porin etelärannassa rakennetaan tulevaksi kesäksi uutta kuivaa pinta-alaa Kokemäenjoen rantaan. En tiedä josko tuo nyt olisi sitä kovin toivottavaa käytännön elämää. Matkailu ei ole minun heiniäni. On se kuitenkin paljon arvokkaampaa kuin surullisenkuuluisa suomalainen tyhjä yliopistosivistys.

Minulle tärkeimpiä asioita on nyt vihdoin oppia venäjän kieltä oikein kunnolla. Ukrainaa en tahdo osata pätkääkään. NATO-kieli englanti ei sekään tunnu tärkeältä. Esperanto on toki se kulttuurisesti neutraali todellinen kansainvälinen kieli, mutta sanoman sisältö on aina tärkeämpää kuin sen kieli tai ulkoasu.

Valitettavasti en pysty tuottamaan hyvää ja hyödyllistä venäläistä tekstiä. Suren toki myös ankeaa taloudellista tilaa, mutta kyllä Venäjä ja venäjän kieli on joka tapauksessa ykkösprioriteetti. Meille on erikoisesti kunniaksi se, että me emme juoksentele USA:n ja NATO:n asioilla tai globaalin markkinatalouden tsuppareina. Me kannatamme moninapaista maailma, emme USA:n markkinaimperialismia.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu