<<

07.06.2022

>>

Porin Puuvillan kauppakeskuksessa oli näytillä rungon etuosa nuoruuteni Suomen ilmavoimien ranskalaisperäisestä Fouga Magister -suihkuharjoitushävittäjästä, joten pakkohan sitä oli kuvata ja pakkohan siitä on pari kuvaa julkaista.

Lapsuudessani ja nuoruudessani lentokoneissa - ja hävittäjäkoneissa erikoisesti - oli jotakin sankarillista, jotakin ylevää, jotakin puhdasta. Enää en sellaista niissä uusissa koneissa koe, kaiken tämän NATO-kouhotuksen ja Venäjä-hysterian keskellä. Pyhä henki on kävellyt ulos ilmailuvoimista, takaovesta vaivihkaa ulos katse kengänkärkiin kohdistettuna katsekontaktia vältellen.

Mutta ennen oli toisin, vanhaan hyvään aikaan. En tiedä oliko kyseessä sotilaslentäjä, mutta EP:lla isääni olivat Ritakyröllä tehneet lähtemättömän vaikutuksen läheiset lentäjä Karhumäen (?) peltikattoiset heinäladot. Ritakyröllä meillä oli vain olki- ja pärekattoisia heinälatoja.

Tokihan minä lapsuudessanikin näin joitakin lentokoneita (hävittäjiäkin) ja helikoptereita lentävän esimerkiksi Jalasjärven kirkonkylässä ja jopa Alavallin kylässä.

Ja varmaan olin silloin lapsena ja nuorena sitä mieltä, että Suomi olisi puolustamisen arvoinen maa, ehkä jopa hintaan mihin hyvänsä? Nykyisin en pidä Suomea lainkaan puolustamisen arvoisena. EU-Suomi ja NATO-Suomi ei ole ollenkaan puolustamisen arvoinen. Ulosottoviraston, sosiaalitoimiston, KELA:n, TE-toimiston ja veroviraston Suomi, poliitikkojen ja byrokraattien Suomi, punavehreän hallituksen Suomi, suurpääoman Suomi ... se ei vaan kertakaikkiaan oikeasti ole puolustamisen arvoinen entiteetti.

Voin osallistua esim. suomalaisten haavoittuneiden ja siviiliväestön auttamiseen siinä ilmeisesti lähestyvässä ja suuresti himotussa suursodassa, suuren mittakaavan itä-länsi-ottelussa. Voin kantaa omaa leiviskää, mutta yhtäkään venäläistä en tapa enkä haavoita tarkoituksella. En millään tavalla auta hyökkäystä Venäjälle. Suur-Suomi joudutaan rakentamaan ilman minun työpanostani. NATO-joukkoja vastaan sotimista ja NATO-sotilaitten tappamista sensijaan en ajatuksena vierasta ollenkaan. En koe erityisempiä estoja tappaa NATO-niljakkeita.

Olen ehkä tehnyt sotilasvalan, mutta siitä on kauan aikaa ja tilanne on nyt aivan erilainen. Tietenkään en ikänikään puolesta enää ole erikoisen kenttäkelpoinen, mutta huomautan etten ole tehnyt minkäänlaista sotilasvalaa EU:lle tai NATO:lle. En halunnut Suomen liittyvän EU:hun. En auta NATO:a josta Suomessa ei kuulemma tarvitse edes äänestää.

Silmieni heikko korjaamaton näkötarkkuus toki raakkasi minut kaiken omakohtaisen lentämishaaveilun ulkopuolelle jo nuorella iällä. Vaikka enpä ole tuota sittemmin erikoisemmin jäänyt suremaan. Purjelento tosin jossakin vaiheessa tuntui houkuttelevalta harrastukselta, mutta ei realisoitunut.

Silmieni likitaitteisuudesta huolimatta olen saanut pitää vanhan ABC-ajokortin, ehkä siksi koska en aja työkseni. Uuden kuorma-autokortin muuttunutta näkövaatimusta en kuitenkaan luultavasti täytä. Nykyisin kun pitäisi kuorma-autokorttia varten myös ilman silmälaseja nähdä aika hyvin, vaikka ei autoa saakaan lainkaan ajaa ilman laseja. Kaikenlaista hauskaa ne byrokraatit keksivätkin meidän hallintoalamaisten riemuksi.

Jouduin työntämään käteni syvälle Fougan sisään saadakseni hyvän kuvan mittaristosta, koska istuimella oli jokin varjostava pahviloota. Jotkut ilmeisesti paheksuivat tekemisiäni ja arvelivat minun olevan rikoksen poluilla, ryöstöpuuhissa? Vaan eipä se minua paljoa häirinnyt. Valokuvaaja on Jumalan asialla ja tahtoo tehdä suurempaa hyvää. Niinhän myös Blues Brothers -kaksikko ilmaisi: "We are on a mission from God!"

Nokan aukkoihin kurkisteltuani tulin siihen tulokseen ettei Fougassa ole aseistusta. Laihoja poikia täytyi niitten lentäjien kuitenkin olla mahtuakseen tuohon ohjaamoon.

"Ilmojen halki käy lentäjän tie ...", sanoitti lyyrikko tunnettua laulua. Siitä touhusta vaan on kaikki reippaus, lemmekkyys ja huolettomuus jo varissut pois. Lentäminen ei ole erityisen ilmastoystävällistä. Aika erikoista ettei sitä laajemmin kritisoida. Säännöt ilmeisesti eliitille erilaiset kuin köyhälle kansalle. Eli kuten tunnettua, kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut vieläkin tasa-arvoisempia. Sotakin on hyvä asia silloin jos sitä käydään Venäjää vastaan?

Nykyaikainen lentomatkailu on törkeää tuhlausta ja saastutusta, jota vihernatsit ja ympäristöfashistit kumma kyllä eivät halua lainkaan paheksua.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu