<<

26.04.2022

>>

Juttuja kirjoittaessani Windows -koneessa monasti käyttämäni hiukan vanhahko, mutta mukavan käytännöllinen ja tarkoitukseeni riittävä selain Internet Explorer ilmoittaa jo poistuvansa käytöstä kesäkuun puolivälissä, mutta vanhan liiton miehenä käytän sitä loppuun saakka. Maailma muuttuu, mutta haluan sinnitellä vielä vanhassa ja tutussa kiinni kynsin hampain.

Edellisessä jutussa Pormestarinluodossa kuvattu lähikauppareitin varrella myrskyssä haavoittunut puu kaadettiin pian kuvaamisen jälkeen kokonaan pois, vain kanto jäi jäljelle tönöttämään. Eiväthän lehtipuut kuitenkaan yleensä kuole sillä tavalla, vaan puun juuri jää edelleen henkiin ja pyrkii toivorikkaana ylläpitämään uutta kasvua ja kukoistusta.

Keväiset mahlat virtaavat nyt kaadetun puun kannossa mielenkiintoisen epäsymmetrisesti, kuten oheinen otos todistaa. Varmaan siihen vielä yrittää jonkinlaista uutta runkoa tai oksaa ja vehreää lehteä kasvaa, ellei niitä erikseen väkivalloin nitistetä.

En tosin suuresti hämmästyisi vaikka sellainen sinällään järjetön ja omituinen nitistysoperaatio suoritettaisiinkin. Tutkimattomia ja eriskummallisia nimittäin ovat Porin kaupungin pyhien virkamiesten aivoitukset. Elämä on ilmeisesti tässä kaupungissa nujerrettava, olisihan se tuon linjan mukaista.

Kevät kieltämättä on hyvässä käynnissä. Västäräkit keikuttelevaat jo pyrstöään iloisesti. Lunta lie jo vaikea löytää?

Pikkulintujen talviruokinnan parvekkeella jouduin lopettamaan, koska se kuulemani mukaan on tässä ahdasmielisessä taloyhtiössä ankarasti kiellettyä. Puluja en ole koskaan ruokkinutkaan, eivätkä järjestelyni mahdollistaneet pulujen ruokailua. Joka tapauksessa pikkulintujen sinänsä tärkeä talviruokinta vaikuttaa rasittavan naapurisopua, joten voinhan sen toki jättää tekemättäkin. Jos se naapuria niin raskaasti häiritsee, niin olkoot. Eihän se minulta pois ole.

Maailmamme mitä ilmeisimmin on valtavassa mullistuksessa ja pysyvien muutosten alainen. Kai tuon jo tässä vaiheessa uskaltaa sanoa, paljoakaan erehtymättä. Suomi putos puusta moneen kertaan. Pohjoismainen lintukoto tuhoutuu hyvää vauhtia. Entisen lintukodon pienet linnunpoikaset makaavat maassa lentokyvyttöminä ja avuttomina. Yrittävät vielä tapella keskenään viimeisillä voimillaan, kuin arvellen sitä ongelman ratkaisuksi. Kun eivät enää muutakaan osaa. Nykyisin vähäosaiset nujakoivat keskenään. Parempiosaisten tarvitsee sitä vain katsella ikävystynyttä ihmetystä kokien päältä, kuin toisesta ulottuvuudesta käsin.

Voinee huoleti arvella että ns. maailman kirjat ovat sekaisin pahan kerran, eivätkä ne näytä siitä enää paremmiksi selviytyvän.

Niin kutsuttu "äärioikeisto" vaikuttaa joitakin yleispoliittisia henkilöitä ärsyttävän varsin rankasti. Tällä ei siis suinkaan tarkoiteta Kokoomusta, sisäsiistiä ja hovikelpoista suomalaista ruiskukkapuoluetta. Tarkoitetaan kansallismielisiä puolueita jotka yleensä ovat olleet kriittisiä mm. EU-jäsenyyttä ja asyylioikeuden anojia tai muita vieraita maahanmuuttajia kohtaan.

Maailman kirjat ovat siinäkin suhteessa menossa uuteen järjestykseen, että oikeastaan samoilla kriteereillä oikeastaan kaikkia puolueita voisi jo nykyisin nimittää "äärioikeistoksi". Nimittäin kriittinen suhtautuminen vieraisiin maahanmuuttajiin leviää kaikkiin muihinkin puolueisiin. Kansallismieliset ovat vaaleissa altavastaajan asemassa, mutta toisaalta ne ovat pystyneet epäsuorasti vaikuttamaan perinteisiin puolueisiin, muuttaneet näiden linjaa.

Vallassa olevan median reaktiot ovat surkuhupaisaa seurattavaa. Media mitä ilmeisimmin haluaa päättää kansalaisten puolesta mitä mieltä näiden pitää olla. Venäjä on paha. USA on hyvä. Euroopassa sotiminen on pahasta, mutta muissa maanosissa (USA:n ulkopuolella) ihmisiä saa ilmeisesti vapaasti lahdata ja kiduttaa. Raha, NATO ja USA:laiset aseet ovat kaikki kaikessa. Mooseksen laintaulut menevät uusiksi. Käskyn uusi muoto: "Älä tapa ... paitsi jos aseesi on USA:sta tai tapettava vääräuskoinen".

Suuri osa ranskalaisista äänesti väärin presidentinvaalissa, näin media meitä valistaa. Kenties äänioikeus koskeekin jatkossa vain niitä jotka äänestävät oikein, median suosittelemalla tavalla? Epäilemättä sitäkin kutsuttaisiin demokratiaksi länsimaisessa byrokratiassa. Länsimaisen demokratian moderni uhri on totuus ja mielipiteen vapaus.

Vappu on tulossa ja se tiettävästi on työväen perinteinen suuri juhlapäivä. Tätä juhlistamaan kuvasin alla olevan porilaisen taideteoksen, jonka lie tehnyt ja taiteillut A.Elomaa vuonna 1978 entisen Porin työväentalon muistoksi. Arvatenkin mainittu pytinki on sijainnut noilla paikkeilla vuosina 1893 - 1973 eli kokonaista 80 vuotta. Olen tätä joskus aiemminkin kuvannut ihan alaosassa olevaa kupariin meistettyä tekstiä myöten.

Työväenliikkeessä lie sisään rakennettuna ajatus sellainen että ollaan niinkuin köyhiä ja sorrettuja. Tosin en voi olla ihmettelemättä ovatko perinteisessä työsuhteessa olevat ihmiset nykyisin enää mitään proletariaattia tai erikoisen huono-osaisia kansalaisia. Josko todelliset köyhimykset kuitenkin löytyisivät jostakin muualta kuin suurpääoman paperinkuivatuskoneiden äärestä tiliään kartuttamasta.

Mitä ilmeisimmin on Suomi hakemassa NATO-jäsenyyttä pika-aikataululla. Suomalaiset nähtävästi elävät ilmasto- ja NATO-hysterian vallassa ja kärvistelevät ankaran russofobian kynsissä. Kuvitellaan yleisesti että Suomen turvallisuus parantuisi sillä että suurvaltojen eturistiriidat kärjistyvät NATO-Suomen pitkällä itärajalla. Arvellaan että konfliktihakuinen politiikka tuottaisi turvallisemman maailman?

Suomen himoitsemat USA:laiset F-35 koneet on nimenomaan rakennettu kantamaan ydinaseita. Suomi haluaa hysteerisesti NATO-jäsenyyteen, eikä sellaisella epätoivoisella ehdokkaalla ole varaa määrätä mitään omia ehtoja tai kynnyskysymyksiä myyjän markkinoilla. Jos USA haluaa sijoittaa NATO-Suomeen ydinaseita, niin enpä usko että siinä suomalaisten mielipidettä enää kysytään. NATO ilman USA:ta ei olisi juuri mitään. USA:n ydinaseet Pietarin porteilla, kas siinäpä onkin turvallinen uusi maailma? Venäjä tasan ei luota jenkkien rauhantahtoon, eiköhän tuo jo ole aika perinpohjaisesti tullut selväksi.

Noh, tosiasiat on kaiketi vaan otettava vastaan. Todennäköisesti NATO-Suomi on ensi-iskun kohde tulevassa ydinsodassa. Suomi tulee tuhoutumaan jokseenkin totaalisesti, sodan ns. voittajasta riippumatta. Jännityksen kiristäminen luonnollisestikin johtaa jännityksen kiristymiseen, se ei voine kenellekään olla yllättävää. Jenkkin hulluuden puutteesta se ei ainakaan jää kiinni.

Ällistyksen peukalo pyrkii väkisinkin hämmästyksen suupieleen maailman uusia kirjoja katsellessa. Jonkinlainen järjellinen jatko edes tähän paikalliseen elämään ilmeisesti kuitenkin olisi saatava aikaiseksi, olkoot muu maailma miten umpihullu tahtoo. Sitä miettiessä ja odotellessa, äimän käkenä.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu