<<

24.01.2022

>>

Vuosi on vaihtunut ja maailma se vaan edelleen jatkaa muuttumistaan. Elämässä on edessä rytminvaihdoksen aika. Paljon on tässä hetkessä pirun häjysti ja totaalisen viturallaan, mutta parempaa huomista kohti kuitenkin jatkuvasti pyritään, päivä kerrallaan. Potentiaalinen parempi maailma, kyllä se siellä jossakin sumuverhon takana siintää.

Päivä kerrallaan eläminen on minulle myönteinen asia, yritys nousta takaisin jaloilleni takaiskujen jälkeen, pyrkimys jatkaa rakentavassa hengessä, pelastaa se mikä ehkä vielä pelastettavissa olisi, löytää uusi parempi toimiva polku kovan harmaan kiven taitse ja upottavan hetteikön ympäri, kun suoraan läpikään siitä ei pääse.

Yllättäen eräs Tampereen HAISTA-PASKAN yliopiston varadekaani tosin onnistui tämänkin (!) positiivisen seikan - päivä kerrallan elämisen - kääntämään päälaelleen eräässä etäyhteydellä käydyssä kenttäoikeuden istunnossa. Noh, eipä heidän touhertelussaan muutenkaan ole päätä eikä häntä, joten vähät siitä rupusakista. Korkeakoulut ovat elämän ratkaisu korkeintaan omalle henkilökunnalleen. Pallo on siellä mennyt hukkaan. Kynttilät jemmataan vakan alle ettei kukaan huomaisi että ne ovat sammuneet.

Osaavan ja nuoren työvoiman puutteellisesta tarjonnasta suomalaisille yrityksille kannetaan suurta huolta mediassa. Koulutusta pidetään yleisesti ratkaisuna kaikkiin ongelmiin. Noh, eihän se sitä voi mitenkään olla, sillä koulutus on viallinen. Koulutuksen ongelmat ovat syvällä perustassa, metodien kivijalassa. Kosmetiikalla sitä ei pelasteta. Suomalainen ammatillinen koulutus on surkean huonotasoista. Koulut ovat henkilökuntaa varten ja siinä menee homma kivelle.

Itse näkisin kansalaisten mielekkään elämän ja kohtuullisen toimeentulon ongelmat tärkeämpinä kuin yrityksen kyvyttömyyden löytää haluamaansa nuorta ja nöyrää työvoimaa (tai heidän osaamattomuutensa automatisoida). Me kadun sällit emme varsinaisesti tarvitse teollisuutta omassa henkilökohtaisessa elämässämme. Suurpääoma ei ole kiinnostunut kansalaisten problematiikasta. Byrokraattien ja poliitikkojen kutsumustehtävä on pitää kansaa kurissa ja järjestyksessä, rankaista ja syyllistää. Kansalaisten on löydettävä itse oma onnensa. Ammattiauttajat ovat avuttomia.

Elämänympäristö on vaihtunut Porissa Pormestarinluotoon. Täällä on erinomainen kenttävoimakkuus langattomassa nettiyhteydessä, paljon parempi kuin Tekunkorvessa josta oli muutettava pois koska kaupungin yhtiö irtisanoi sopimukset. Tekunkorvessa oli (nimellisesti) vuokraan sisältyvä DNA:n aika hidas langallinen 2 Mbps talolaajakaista, joka kuitenkaan ei enää loppuvaiheessa toiminut lainkaan, ei hitaastikaan. Viruksiakin sieltä tuli. Täällä on käytettävä omaa mobiililaajakaistaa, mutta Elisa/Saunalahti toimii hienosti. Minulle riittää 4G-yhteys ja puhelimena 2G-mummopuhelin. Huijarifirma DNA:ta en suosittele.

Noh, onhan tietenkin sellainen ongelma että jossakin vaiheessa uusi 5G on ainoa langaton yhteys mitä tarjotaan. Vanhempia ei enää sitten ylläpidetä. Joten 5G-puhelin tulee jossakin vaiheessa olemaan käytännössä pakollinen, mutta se olkoon sen ajan murhe. Toivottavasti olen silloin jo mullan peitossa kuuden jalan syvyydessä.

Virukset, nuo globaalin markkinatalouden mädät hedelmät, ravintoketjun huippu, eliökunnan todelliset valtiaat, ne raivoavat maailmalla. Uskon kuitenkin että terveydentilani on stabiloitumassa viimevuotisten ongelmien jälkeen. Syöpäkontrollissa ei tullut esiin erikoista. Koronarokotuksia olen jo saanut kaikki tarjotut 3 kertaa ja influenssapiikinkin otin varmuuden vuoksi. Ainakin rokotusasiat sikäli tuntuisivat olevan minulla reilassa. Onhan minulla terveydellisiä vaivoja kuten diabetes ja hyperaldosteronismi, mutta elämä vaikuttaa vielä jatkuvan.

Ikää minulla on kuun lopussa 63 vuotta ja 4 kuukautta. Ja itseasiassa saattaisin olla työeläkkeellä jo 64 vuoden ja yhden kuukauden iässä. Niinpä arvelen että jopa jo alle 10 kuukauden kuluttua mahdollisesti olisin eläkeukko, jos en kuin ihmeen kaupalla löydä muuta kestävää ratkaisua. Aika järkyttävä ajatus sinänsä, olenko todella jo niin ikäloppu, loppuunajettu harmaa kumarapää, seniili seniorikansalainen, onnahdelleen askeltava, pattipolvinen, puruvikainen ja nivelvaivainen harmaa pantteri, epäkurantti postindustrialistinen jäännöserä, mahdollisesti korkeintaan tuleva leipääntyneiden, romahtaneiden, rupsahtaneiden ja mielenvikaisten, pyhälle suomalaiselle vientiteollisuudelle ja suupääoman globaalille markkinataloudelle tarpeettomiksi käyneiden ylijäämäihmisten osapäiväfiksaaja?

Mutta toisaalta, vaikeapa muutakaan mielekästä jatkoa on löytää. Työelämä on sairas ja tavoittamattomissa. Työttömyydestä puolestaan halutaan rankaista. Iäkkäälle uusi ammattityö on jokseenkin mahdotonta. Käytännössä koko työelämä on minun sosiaaliryhmälleni suljettua sektoria, saavuttamattomissa. Toivoton umpikuja joka suunnalla. Sikäli työeläke vaikuttaa houkuttelevammalta kuin taloudelliset rangaistukset, julkinen nöyryytys ja byrokraattien jatkuva mielivalta. Se kun on aivan liikaa ja kohtuutonta vaatia virkamiehiä noudattamaan lain heiltä nimenomaisesti edellyttämää hyvää hallintotapaa. Siltikin työtönkin on ihminen.

Porin TE-toimiston hulluista ämmistä ja epämääräisistä "kuntakokeilijoista" ei ole muuta kuin haittaa. "Asiantuntijoita" totta tosiaan! Tarvitsenko muka johonkin oman ammattitaitoni ivallista vähättelyä? Hyödynkö muka jotakin byrokraattien vihamielisistä puheluista? Rankaisumentaliteettiko muka on käypä ratkaisu pitkäaikaistyöttömyyden ongelmiin? Viranhaltijoitten epäasiallisuusko muka pelastaa? Opiskelusta ja sairaudestako kansaa pitää erityisesti kurittaa, ovatko ne niin perin suuria syntejä?

Poliitikkojen kulunut vakiofraasi: "Työnteon on aina oltava kannattavin vaihtoehto!" Juu, selkokielellä tämä merkitsee että työttömyys ei missään tapauksessa saa olla kannattavaa, eikä edes siedettävää, työttömyyden ei saa mahdollistaa säädyllistä elämää. Puhutaan ihmisoikeuksista, mutta missä ovat työttömien ihmisoikeudet! Missä on opiskelijoiden oikeusturva!

Ensimmäiset aluevaalit on käyty. SoTe on aivan täysi sekamelska, enkä odota siitä mitään hyvää. Hyvinvointialueilla tullaan paljon voimaan pahoin. SoTe-sekoilu tulee jatkumaan edelleen, epäilemättä vuosikausien ajan. Nämä uudet, liian monilukuisat aluevaltuustot ovat aivan toivottoman tehtävän edessä jos kuvittelevat vaalilupauksia noudatelleen että palveluiden laatu voisi parantua ja hinta laskea samalla. Ettäkö hoitoalan palkat nousisivat ja silti kustannukset romahtaisivat? Tietääkseni erikoissairaanhoidon kustannukset eivät ole ihan pienet ja ne ovat jo pitemmän aikaa kohonneet nopeammin kuin Suomen bruttokansantuote, enkä näe siinä muutosta parempaan. Todellisuudessa on vähintään kevyt kenttäihme jos SoTe-laatu ja -hinta saadaan pysymään edes suunnilleen entisellään.

Suomalainen demokratia, onkohan sitä enää olemassakaan. Vähemmistö äänestää ja tarjoaa mandaatin vallanpitäjille. Vähemmistöt ovat tärkeämpiä. Ongelmista ei saa edes puhua, vanhoja valtarakenteita ei saa horjuttaa, ne ovat tabuja. Pitää olla EU-jäsenmaa, pitää maksaa EU:lle, pitää liittyä NATO:on, pitää vihata Venäjää ja Vladimir Putinia, on oltava kauhuissaan ilmastohätätilasta paukupakkasissakin ja pidäteltävä hengitystään CO2 -päästöjen minimoimiseksi. On pidettävä yllä russofobiaa ja kärjistettävä suurvaltaristiriitoja. On väkisten oltava osapuoli kaikissa suuren maailman toivottomissa kriiseissä. On palveltava USA:n nöyränä juoksupoikana. Koska pyhä vähemmistö niin haluaa. para bellum ... vaikka et rauhaa oikeasti tahdokaan.

Pessimistisiä näkymiä, mutta kyllä Suomessa todellakin on jotakin pahoin vialla. Kritiikki olisi tärkeää, mutta palautteisiin ja galluppeihin olen jo menettänyt kaiken luottamuksen. Todellista arvostelua ei edes oteta vastaan, sille ei tarjota mahdollisuutta, kun kritiikki ei auta poliitikkojen ja virkaruippojen kaunista näyteikkunayhteiskuntaa säilyttämään näyteikkuna puhtaana. Eihän arvostelua voi virheettömässä Paratiisissa hyväksyä, se näyttäisi pahalta. Eihän jumalallisen Taivaan ylimaallisissa iloissa tarvitse koskaan siivota, eikä röörit ole koskaan tukossa! Joosefkin oli puuseppä eikä mikään epäsiisti putkimies.

Tässäpä kärjistetty ja karikaturoitu esimerkki palautekyselystä jossa laatija on jo etukäteen päättänyt mitä mieltä asiasta saa olla:

Palvelumme laatu on mielestäsi (valitse yksi vaihtoehto):
  1. Hyvä
  2. Erinomainen, aivan fantastinen!
  3. Absoluuttisen täydellinen! Ylimaallisen ihana! Kusen hunajaa!

Todellista realistista palautetta ei Suomessa voi enää antaa, koska kyselijät ja byrokraatit eivät sellaista oikeasti halua. Niinpä ei toimi sekään kanava. Niinpä en vaivaudu vastaamaan lainkaan. En hyväksy että ilmaisunvapauttani rajoitetaan ja yritetään panna vääriä sanoja suuhuni.

Mielipiteen ja ajatuksen vapautta halutaan nähtävästi Suomessa rajoittaa yleisesti, jopa oikeuslaitosta myöten. Mielipidepoliisit tahtoisivat päättää kansan mielipiteistä näiden puolesta. Tuollainen on selkeästi oikeustajuni vastaista. Suomen uudet lakinikkarit ja näiden dekadenttien aikaansaannosten tulkitsijat ovat lähteneet aivan väärille urille. Sanan on oltava vapaa. Henkilökohtaisen mielipiteen vapaus on oltava absoluuttinen, vailla mitään rajoituksia. Todellinen demokratia voi toteutua ainoastaan sillä tavalla. Länsimainen byrokratia on totalitarismin tiellä.

Aivan täysin toivotonta elämä ei kuitenkaan ole. Jos hyvin sattuu niin jotakin vielä saatan saada aikaiseksi. Peli ei vielä ole täysin menetetty. Tekniikka on jatkuvasti kiehtova aihe, tosin ei niinkään teollisuuden tekniikka, vaan kodin tekniikka, saavutettavissa oleva realistinen tekniikka, käytännöllinen tekniikka joka voi suoraan palvella tavallisia ihmisiä.

Raha ratkaisee epäilemättä paljon, mutta ei sentään ihan kaikkea. Automaatio on yleisesti ottaen aivan väärillä urilla. Ihmistä ei pidä pyrkiä korvaamaan. Kansalaisista ei saa yrittää tehdä tarpeettomia. Tekniikkaa ei pidä piilottaa saavuttamattomiin, sillä se kuuluu kansalle. Kansan on saatava tietää.

Pääosin aion jatkossa kirjoitella Esperantoksi koska Suomi on jo menetetty, "lost case". "Koti, uskonto ja isänmaa", juu mutta kun se on mennyt epäkuntoon maailman muutoksissa, ei enää toimi. Esperantoa ei tietenkään EU:ssa hyväksytä, mutta se on paljonkin mielekkäämpää ja motivoivampaa.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu