<<

01.01.2016

>>

Uusi vuosi, uudet kujeet. Tosin on myönnettävä että otan tässä pienen varaslähdön, mutta tarkoitus pyhittää keinot. Ei ole tarkoituskaan että päiväykset juttujen otsikoissa olisivat muuta kuin viitteellisiä, riittää kun ne ovat karkeasti kronologisia. Sitäpaitsi tätäkin juttua joutuu vielä varmaan korjaamaan moneen kertaan, niin on aina käynyt, näissä lyhyissäkin jutuissa. Kirjoitusvirhepaholainen on sitkeä pirulainen ja ajatusvirhepaholainen on hänen looginen seuralaisensa.

Tarkoitus on keskittyä edessä olevaan vuoteen 2016. Luulen että se tulee olemaan tärkeä vuosi, monessakin suhteessa. Moni asia ei ole hyvin, mutta jotakin on voitettavissakin. Elämä on jatkettavissa. Kaikki ei ole menetetty. Me voitamme vielä.

Hammaspyörät ovat äärimmäisen kiehtovia, taianomaisen tenhovoimaisia. Tarpeettoman runsas hammaspyörien käyttö ei tietenkään ole järkevää, koska niihin liittyy ongelmia kuten tehohäviöt ja kuluminen, mutta on sovelluksia joissa ne ovat hyvinkin oleellisia, vaikeasti korvattavissa.

Tuskin voin ainakaan lähiaikoina tehdä minkäänlaisia hammaspyöriä ja todellisuudessa kenties en voi koskaan olla niiden kanssa oikeasti missään tekemisissä. Teoreettisella tasollakin kuitenkin voinee jotakin askarrella. Hammaspyörät voisivat olla tärkeässä roolissa esim. isossa astronomisessa kellossa, nollaenergiatalon rakenteissa, tähtitaivaan katselua varten avautuvassa talon kattorakenteessa, automatisoidussa astrolabissa tai aurinkokuntamallissa. Kenties hammaspyörän kehän sisään voisi rakentaa suoravetoisen sähkömoottorin?

Mekaniikassa on omat ongelmansa, mutta tämä maailma on kiistämättä melkoisen mekaaninen paikka asua ja elää. Se täytyy vaan hyväksyä. Mekaniikan määrä on ehkä järkevää minimoida, mutta joissakin kohdin se on korvaamatonta. Pahoin pelkään että todenmukaisen maapallo-keskisen näkymän tuottava aurinkokuntamalli olisi kovin vaikeaa rakentaa pelkästään mekaanisena niin että voisi nopeasti siirtyä taivaan tilanteessa satoja vuosia eteen- tai taaksepäin. Silti mekaniikka - sanan laajassa merkityksessä - on Kingi.

Tällä juhlavalla hetkellä olisi varmaankin tehtävä ylväitä tulevaisuuden lupauksia tai esitettävä pikkutarkka mikrovaltion kehityssuunnitelma. Ihan niin kovassa iskussa en nyt kylläkään usko olevani ettäkö pystyisin sitoutumaan joihinkin täsmällisiin tavoitteisiin.

Koulun elementtimenetelmän perusteiden kurssin harjoitustyön ratkaisu perustui tähän JavaScript-ohjelmaan ja ryhmälle 8 se tuotti täydet 10 pistettä, joten ei tuo ehkä niinkään huono esitys ollut. Oikeilla linjoilla olin, vaikkakin palautteen mukaan palkkien vapaakappalekuviin pitäisi piirtää myös elementin alueella vaikuttavat voimat ja momentit. Elementtikuormiin jäi ehkä jotakin kunnolla selvittämätöntä. Ohjelmaa voisi vielä hiukan siistiä. Ja onpa unohtunut toteuttaa joitakin tuon jatkona tehtyjä lupauksia.

Kenties tuolla linjalla voisi edetäkin, sillä onhan vielä matkaa monimutkaisempiin tapauksiin, kuten avaruusrakenteisiin (avaruuskehät ja -ristikot), mutta en tiedä miten resurssit riittäisivät. Tai kyllä minä tiedän, kokemus osoittaa että resurssit eivät koskaan riitä kaikkeen. Kaikki jää aina kesken.

Rakenteet, mekanismit, koneet, kinematiikka ja dynamiikka ovat suuntia joissa pitäisi edetä lähivuosina. Kunnianhimoa riittäisi myös termodynamiikkaan, lämmön siirtymiseen ja hydrodynamiikkaan. Kaikkea voinee käsitellä FEM-menetelmin oman tietokoneohjelman avulla. Kolmiulotteiset mallit eli 3D-grafiikka on oleellinen osa kokonaisuutta. Ohjelmoijalle ei mikään ole mahdotonta?

Edistys on tuskastuttavan hidasta. Määrätietoista aikataulua etenemiselle on vaikea saada aikaan, vaikka voihan koulu siinä osittain auttaa. Monia asioita pitäisi käsitellä suunnilleen oikeassa järjestyksessä ja pitkäjänteisesti. Se ei ole ihan helppo elämän koordinointitehtävä. Järjestelykysymys, mutta järjestelykysymykset eivät aina ole niitä kaikkein helpoimpia, paremminkin päinvastoin. Taloudellisesti henkilökohtainen elämä on täysin kuralla, mutta se ei ole syy elämän lopettamiseen. Köyhyys on korkeintaan hidaste. Ylevät tavoitteet pyhittävät kaiken. Vain suurista teoista kannattaa haaveksia.

Työllistymisnäkymät ovat jokseenkin toivottomat, mutta ihminen on enemmän kuin työpaikka. En usko tällä 57-v. iällä enää koskaan pääseväni palkkatyöhön ainakaan mihinkään isompaan firmaan tai ylipäätään mihinkään normaaliin työsuhteeseen, mutta elämässä aion roikkua kiinni vaikka kiusallani. Mikä pirun tappaisi!

Mikrovaltio tulee toistaiseksi olemaan olemassa pelkästään virtuaalisella tasolla. Se ei tee siitä vähemmän arvokasta. Esi-isien henget hymisevät hyväksyvästi enkelikuorona taustalla. Tonttu pitää tontista huolta, se on tontun tärkein tehtävä. Luonnon henget ovat mukanani täällä Porin Vähärauman Tekunkorvessakin, tyynesti toimeksiantoja odottaen. Me nousemme vielä! Kihniänkylän noitavoimat lepäävät nyt, mutta eivät lyötyinä, eivät lannistuneina, vaan voimiaan keräten, vihaansa kasvattaen, kuin voimallinen jousi energiaansa kartuttaen. Siitä tulee vielä iso SPROIIING joka jättä Timo Soinin kaikki jytkyt kalpeina varjoonsa häpeämään.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu