<<

27.09.2015

>>

Syyskuun 27. päivä on kaikkien Vesojen nimipäivä ja muutama päivä sen jälkeen, syyskuun viimeinen eli 30. päivä on tämän nimenomaisen Vesan syntymäpäivä. Kokonaista 57 ajastaikaa tulee täyteen, kunnioitettavan korkea ikä insinööriopiskelijalle.

Äitini kertoman mukaan olen syntynyt Seinäjoen kaupungissa vanhalla synnytyslaitoksella, jota ei enää ole, kello 19:30 vyöhykeaikaa. Ja vuosiluku kirjoitettiin silloin 1958. Äiti arveli minua esikoistaan heti syntymäni jälkeen ryppyiseksi, mutta lääkäri kuulemma lausahti siihen vaan että "eihän noin lihava poika ryppyinen ole". Oikeasti olen lihonut vasta varttuneella iällä, lapsena olin ihan laiha.

Niin ja olen kirkonkirjojen mukaan syntynyt isäni Veikon asuinkunnassa Peräseinäjoella, joka vuodesta 2005 on kuulunut Seinäjoen kaupunkiin. Virallisesti syntymäkotikunta on kuitenkin Jalasjärvi äitin Alavallin kansakoululla sijainneen työpaikan mukaan. Isä asui Alavallin koululta noin 8 kilometrin päässä naapurikylässä Peräseinäjoen Kihniänkylässä. Nykyisin minua voisi siis ehkä pitää kurikkalaisena koska Jalasjärvi kuuluu nyt osana Kurikkaan? Suurimman osan elämästäni, noin 30 vuotta olen kylläkin asunut ja maksanut veroja Raumalla, valitettavasti. Noin 5 kuukautta ehdin olla ihan virallisesti seinäjokinen koska jouduin häädön vuoksi loppuvuodeksi 2014 pakenemaan Raumalta asumaan isän vanhassa mökkipahasessa Kihniänkylässä. Opiskelun jatkaminen sieltä käsin oli vaikeaa, mutta ei ollut muuta paikkaa minne mennä, joten eipä ollut vaihtoehtoa kun Porista ei vuokra-asuntoa saanut.

Nykyinen asuinpaikka on vuoden alusta Pori opiskelupaikkakunnan mukaan. Asun täällä Vähärauman kaupunginosassa "Tekunkorvessa" joka lie ainakin alunperin ollut eräänlainen teknillisen koulun tai nykyisen ammattikorkeakoulun asuntola. Ja mikäpä on nyt ollakseni kun olen vihdoin saanut ihan kunnollisen opiskelumahdollisuuden. Koneinsinööriksi toivon muodostuvani parissa vuodessa. Olen siis tutkinnon aikaan vasta 59-vuotias, mies parhaassa iässä?

No joo, jos normaali tutkintonimike "insinööri AMK" ei ole mahdollinen niin voisin eläkeiän kynnyksellä kuuskymppisenä tyytyä myös ammattinimikkeeseen "insinööri evp" (niinkuin erossa vakinaisesta palveluksesta). Tämä vaan näin leikillisesti. Elämää ja opiskelua aion jatkaa kaikista viranomaisista huolimatta. En hellitä koskaan.

Viikonloppu vaikuttaa oikein hienolta. Keskikaupungilla oli lauantaina paljon vilskettä ja hulinaa. Italialaista ja ranskalaista ruokaa olisi kauppatorilla ollut tarjolla täydeltä laidalta. Minä tosin en ollut ruumiin ravintoa etsimässä. Jo aktiivipalveluksesta eläköitynyt nuoruuteni aikainen Fouga Magister suihkuharjoituskone kaarteli taitolentosilmukoitaan näytösluontoisesti taivaan sinessä ja komeaa kumpupilveä vasten torin yläpuolella. "Fuugan" tunnistaa V-muotoisesta peräsimestään ja sutjakkaasta rungonmuodostaan. Ja lenteli siellä taivaalla kai muitakin koneita. Torin esiintymislavalla jokin bändi kajautteli säveleitään. Helteet ovat jo kyllä ohi tältä kesältä, mutta syyskuun lopuksi ilmoja ei voi kohtuudella moittia erikoisen huonoiksi.

Ilouutinen minulle on nyt ennenkaikkea se että Tekunkorven 2M talolaajakaista sittenkin toimii! Vuokraan sisältyy sähkö, vesi, lämpö ja Internet-yhteys. Aiemmin olen kuvitellut että tuo laajakaista on vain puhdasta kusetusta koska en ole saanut sitä toimimaan. Verkkojohtoa vaihtamalla ongelma kuitenkin tuntuu korjaantuvan. Nyt pääsee aivan oikeasti surffailemaan netin aalloilla kun pistää paremman kaapelin läppärin ja seinärasian väliin. Siis "ilmaiseksi" tai oikeastaan osana 322€ vuokraa joka maksetaan YH-asunnot Oy:lle. Tekunkorven talolaajakaista maksaa taloyhtiölle vuodessa noin kymppitonnin, tämän kuulin taloyhtiön kokouksessa. Lohdullista että minäkin pääsen nyt hyötymään siitä.

No tämä kahden megan talolaajakaista on DNA:n hallussa. Kyseisestä yhtiöstä minulla on ollut huono käsitys alun alkaenkin. Raumalla DNA ärsytti äärimmäisen typerällä mainonnallaan ja aggressiivisella puhelinmyynnillään. Arvelin kehittäväni elinikäisen allergian kyseistä firmaa kohtaan. Kun sain tietää että Tekunkorven talolaajakaista on juurikin DNA niin eipä olleet odotukset korkealla. Ärsytyskynnykseni on aiemmin ylittynyt kyseisen lafkan suhteen useasti. Nyt kuitenkin arvelen myönteisen verkkojohtokokemukseni myötä hautaavani sotakirveen ja normalisoivani suhteeni DNA:n kanssa.

En aio edelleenkään maksaa DNA:lle suoraan mitään, en pennin hyrrää, vaikka joudunkin kustantamaan vuokran kautta pakollisesti tuota yhteistä talolaajakaistaa. En kuitenkaan enää vaivaudu lähtökohtaisesti vihaamaan DNA:n henkilökuntaa. Mainonnan kautta DNA onnistui synnyttämään itsestään sellaisen julkikuvan että henkilökunta on täysin ammattitaidotonta, mutta en enää manaa DNA:ta alimpaan helvettiin tai nahkurin orsille. Rauha välillämme vallitkoon, tai ainakin tulitauko. En halua enää demonisoida DNA:n puhelinmyyjiä, vaan kohtaan heidät suurella sydämellä ja humaanilla suvaitsevaisuudella, rauhallisena kuin sarvikuono. Primitiivireaktioiden aika on ohi. DNA täten rehabilitoidaan.

Liennytykseen on sekin syy että Sonera rikkoi minun vanhan älykännykkäni. Jouduin vaihtamaan kolmenkympin hintaiseen uuteen peruspuhelimeen, joka on kylläkin vaatimattomiin sanallisen kommunikoinnin tarpeisiini täysin riittävä. Otin siihen Elisalta peruspuhkuun riittävän Saunalahden 2G-liittymän, kostoksi Soneralle. Sonera alkoi lähetellä uuteen puhelimeen maanittelevia tekstiviestejä heti kun se sai tietää että liittymä siirtyy Elisalle, mutta en niille korvaani lotkauttanut.

Soneralta minulla on vielä pari nettitikkua jotka toimivat Peräseinäjoen Kihniänkylässä paremmin kuin Raumalla. En henno niistä luopua vaikka talolaajakaista nyt tuntuukin Porissa skulaavan. Voihan niitä tarvita Kihniänkylässä jos pääsee siellä välillä käymään opintolainan ja VR:lle sekä linkkarille kelpaavan opiskelijakortin turvin. Vanha 3G-mokkula toimii vielä joten en henno sitä pistää pois. Itse asiassa se luo yhteyden huomattavasti nopeammin kuin Soneran uudempi 4G-mokkula. Elisalla olisi ollut tarjolla nettiratkaisuksi jonkinlainen läppäriin lähiverkkoyhteydellä toimiva reititin ja 4G netin suuntaan, mutta enpä tiedä, se tuntuu minusta jo hätävarjeluksen liioittelulta, kärpäsen ampumiselta tykistökeskityksellä. Kalliitahan nuo Soneran nettimokkulat kylläkin ovat, mutta Saunalahden 4G-liittymän toimintavarmuus Kihniänkylässä arveluttaa. Kihniänkylässä ei ole 4G:tä. Tai oikeastaan minua eniten mietityttää se lähiverkkopuoli. Miksi ihmeessä kaiken pitäisi olla langatonta?

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu