<<

18.08.2015

>>

Oheisessa kuvassa esiintyvät "MIMI ja KUKU" Porin torilla jonkinlaisessa lastentapahtumassa lauantaina 15.08. Toinen heistä esittänee (urospuolista?) leijonaa, tuo oranssi karvakerä. Kuva on pieni ja siinä näkyy lähinnä vain seniorikansalaisia. Lapsiakin silti oli paikalla.

Sikäli kuin ohimennen kuunnellen ymmärsin niin Pariisin Seine-joessa asustava hirviö syö leijonia ja tämä riski kyseisen kissaeläimen tulee jatkossa huomioida. Napoleonin hevosellakin oli jotakin tekemistä asian kanssa. Kokonaisuus jäi minulle hiukan hämäräksi. Tärkeintä toki jos esitys tuo kokemisen arvoista sisältöä varsinaisen kohderyhmänsä elämään.

On joka tapauksessa hauska nähdä Porin torin uusi kiinteä rakennelma käytössä. Äänentoisto oli vähintäänkin riittävällä volyymilla. Linja-autopysäkeille asti kuuli että jotakin erikoista on meneillään. Pystyi siinä lavan lähistöllä kuitenkin jokunen sinnikäs torimyyjä vielä työpaikallaan pysyttelemään melko neutraalilla ilmeellä. Vai oliko heillä korvatulpat?

Porin kesä on kaiketi sujunut verraten leppoisissa merkeissä. Pori selviytyy. Porilaiset pärjää aina.

Pärjätä meinaan itsekin. Koulu Vähärauman kaupunginosassa on vähitellen herännyt henkiin kesähorroksestaan. Kirjasto on avautunut heinäkuun jälkeen ja ruokalassakin on jo toimintaa. Lukukauden avajaiset ovat tämän kuun 27. päivä ja kuun viimeisenä päivänä, maanantaina 31.08. tulisi kone- ja tuotantotekniikan aikuisryhmämme kolmannen vuoden ilta-opiskelun käytännössä tärähtää liikkeelle "Laadun ja koneturvallisuuden" oppitunnin merkeissä.

Minusta on kehittynyt skeptinen normi-insinöörifysiikkaa kohtaan. Se ei kuvaa Aurinkokunnan planeettojen liikettä tavalla joka tyydyttäisi valveutunutta amatööriastronomia. Se ei kuvaa ampuma-aseen luodin lentoa ilmassa tavalla joka tyydyttäisi tarkkuusampujaa. Se ei kuvaa kaukoputkea tavalla joka tyydyttäisi optiikasta syvällisemmin kiinnostunutta. Syntyy kuva että fysiikka ei välitä todellisuudesta. Fysiikka on jokin itsetarkoitus joka elää itseriittoisena omissa epärealistissa kuvioissaan. Kuvastuuko siinä länsimaisen kulttuurin yleinen rappio, vaiko vain koululaitoksen masentava tyhmyys?

Fysiikka ei mitenkään voi olla itsetarkoitus, ei ainakaan insinöörille ja tekniikan miehelle. Itsetarkoituksena täytyy olla käytännön todellisuus. Normifysiikassa tehtyjä yksinkertaisuuksia on käytännön elämässä mahdotonta hyväksyä. Ärsyttävää. Koulufysiikka on idealisoitu liian pitkälle, todellisuus on heitetty romukoppaan, ikään kuin se olisi toisarvoinen.

Periaatteessa fysikaalisen maailmankuvan pohjalta tätä opintietä kuitenkin on määrä tallustella. Koulun fysiikka vaan on yksinkertaistettu liian pitkälle. Albert Einstein sanoi että todellisuus tulisi esittää mahdollisimman yksinkertaisesti, mutta ei sitten enää siitä yksinkertaisemmin, koska silloin sisältö muuttuu vääräksi. Tämä ohje on kirjanikkareilta unohtunut. Kaikenlaiset kirjailijat, tiedottajat, toimittajat ja muut todellisuuden vääristelijät ovatkin nyky-yhteiskunnassamme mielenkiintoinen ilmiö.

Paljon on vielä auki. Ajassa ja elämässä voi kuitenkin kulkea vain eteenpäin. Reissussa rähjääntyykin, mutta minkäs sille tekee. Paikalleen ei voi jäädä vaikka miten yrittäisi. Monia hienoja juttuja, tiedon ja taidon kultajyviä, lie siroteltu matkan varrelle. Niistä tulee nauttia kohdatessaan. Niin jaksaa koettelemusten ylitse.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu