<<

22.07.2015

>>

Astronominen kello on ihan innostava ajatus. Olen hiukan rakennellut sellaisen alustavaa ohjelmallista simulaatiota tänne. Voisi ehkä tiivistää että astronomisen kellon idea on puhtaan ympyrän ja suoran viivan yksinkertaisuudessa. Horisonttikoordinaatteja ei yritetä laskea, mutta ne voi arvioida asteikolta.

Mekaanisen astronomisen kellon kellotauluun pyöreät muodot sopivat hyvin. Tosin mekaanisessa kellossa tulee ongelmia jos aurinkokunnan kohteiden longitudit halutaan näyttää oikein ekliptikan napaan akseloidun osoittimen kautta. Tämä siinäkin tapauksessa että latitudin vaihtelua ei yritetä kuvata. Ohjelmallisessa simulaatiossa ongelma tulee selvästi esiin.

Niinpä en enää voi syyttää keskiaikaisia kelloseppiä siitä että he mieluiten akseloivat esim. Kuun osoittimen ekliptikaympyrän keskipisteeseen (joka stereografisessa projektiossa ei ole ekliptikan navan kohdalla). En myöskään parjaa heitä jos eivät yrittäneet esittää Kuun latitudia oikein.

Kohteen symbolin täytyisi liukua ekliptikan napaan akseloitua osoitinta pitkin että se voisi osoittaa kohteen latitudin tai voisi edes seurata ekliptikaa, vaikka ei yrittäisikään osoittaa oikeaa latitudia. Kuun ekliptikaalinen latitudi vaihtelee noin ±5°. Venuksen sekä Marsin latitudissa voi joskus olla isompikin ero, kun tulevat kaikkein lähimmäksi. Sellaiset virheet näkyvät aivan varmasti jos kellotaulussa pyritään asteluokan tarkkuuteen.

Ohjelmallisessa simulaatiossa tämä ei ole ongelma koska symboleita voi piirrellä hyvin vapaasti - niiden ei tarvitse olla kiinni missään, mutta kompakti ja kellotaulua tarpeettomasti peittämätön mekaaninen toteutus tulisi olemaan hyvin monimutkainen, koska tieto kunkin symbolin paikasta osoittimellaan pitäisi välittyä kunkin kohteen osoittimen akselin kautta erikseen. Oikea kellosepän painajainen, pain in the ass.

Ruotsinkielisillä sivuilla olen löytänyt lisää potkua TA-simulaation kehittelyyn. Ilman ongelmia ei tämäkään ole, eikä edistys ehkä tule olemaan aivan huippunopeaa, mutta toivoa paremmasta on. En pyri simulaation toteutuksessa pelinkaltaisuuteen, vaan tyydyn yksinkertaisten perusasioiden havainnolliseen esittämiseen ja asiaan liittyvän problematiikan pohdiskeluun. Etenen kiinalaisittain, pienten askelten politiikalla.

Kesä ei tästä kesemmäksi enää muutu. Sitkeinä sisseinä jatkamme kohti syksyn koettelemuksia. Katse kannattaa suunnata ylväästi kauas horisonttiin ja pitää elämän varsinaiset tavoitteet, ihanteet ja perusarvot kristallinkirkkaina mielessä kaikista häiriötekijöistä, lillukanvarsista ja rakkikoirista välittämättä. Arvokkaita maaleja ei maailmasta puutu ja niitä kohti voi aina pyrkiä. Joku onnistuu, toinen ei.

Elämme ehkä taloudelliseen kasvuun perustuvan sivilisaation lopun aikoja. Mika Waltarin kirjoista kohtaamani Maailman Vuosi kenties tulee täyteen. Vanhat Jumalat havaitaan kuolleiksi jättiläiskäärmeiksi pimeissä taloissaan ja kansan vanhat arvopohjat romahtavat. Mitään hyvää siitä ei välittömästi seuraa, se on vain se tie joka on edessämme, halusimme tai emme. Aikansa kutakin, kuten tyynesti totesi pässi, tuo sarvipäinen filosofi, kun päätä (poikki) leikattiin.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu