<<

14.01.2015

>>

Olen vihdoin päässyt Poriin asumaan ja opiskelu epäilemättä työllistää jatkossa runsaasti, mutta tätäkin sivustoa on tarkoitus alkaa vähitellen ihan oikeasti kehitellä eteenpäin, pienen alkulämmittelyn jälkeen.

Työskentelyolosuhteet kalustamattomasssa opiskelija-asunnossa ovat aika alkeelliset. Kunnollista työpöytää ei ole. Täytyy toistaiseksi käyttää kaapin hyllyä pöydän korvikkeena. Teen voimalla eteenpäin!

Näin pieneksi on mikrovaltion edustusto käynyt. Keittokomeron kaapissa alivuokralaisena tiskipöydän vieressä.

Isä Veikolta peritty muki kaipaa kädensijaan eristettä kuumaa juomaa nauttiessa. Isän olen postuumisti nimennyt hallitsijanimellä Sameli III "Valloittaja", koska hän lunasti Hiirikosken myllyn osakkeet ja siten verettömästi valloitti mikrovaltion maa-alueen Kihniänkylässä.

Helppokäyttöinen dynaaminen hyötygrafiikka insirööniopintoja tukien on nyt se iso juttu.

Ehkä yli 10 vuotta vanhasta peliohjelmoinnin oppaasta olisi jotakin apua?

Tarkoitus ei tosin ole tehdä pelejä, vaan vakavasti otettavaa hyötysoftaa, joskin vaatimattomassa mittakaavassa, kuten mikrovaltiolle sopii. DirectX ja sen sellainen ei kiinnosta. Haluan luoda omaehtoisesti avointa ja helposti ymmärrettävää lähdekoodia.

Kappaleiden 3D-mallit ovat harkinnassa. Tarkoitus on käyttää JavaScript-kieltä ja HTML5 Canvas-elementtiä. Skriptikieli ei ole erikoisempi oliokieli enkä voi pitää toteutustani mitenkään esimerkillisenä, mutta tavoite on myöhemmin tarjota lähdekoodi vapaasti saataville.

Sähkömagnetismista tässä vaiheessa kiinnostaisi kuvata graafisesti sähköjohtimen liikettä magneettikentässä. Ehkä tämä ei ainakaan aluksi olisi aivan generaattori tai sähkömoottori, mutta voisi osittain havainnollistaa joitakin periaatteita.

Kiväärikaliiperisen ampuma-aseen ulkoballistiikkaa olisi kiva käsitellä fysikaalisesti differentiaaliyhtälöiden avulla. Aiempi tarkka-ammuntasimulaatio on syntynyt katsomalla arvot Pauli Salon tarkka-ampujan laskutikuista, joten se ei sisällä integrointia, vaan ainoastaan yksinkertaista interpolointia taulukkoarvoista, mutta oikeasti homma on tehtävä niin että ilmanvastuksen vaikutusta luotiin integroidaan silmukassa numeerisesti.

Optiikka voisi sinänsä olla hyvä aihe, mutta yksinkertaisille linsseille ei ole helppo keksiä todellista hyvää hyötykäyttöä, varsinkaan okulaareina. Linssit ovat aika hankalia kun niihin tulee niin monta optista pintaa. Linssioptiikan tekeminen itse olisi kovin työlästä. Peilejä ehkä voisi yrittää? Klassikko minulla on ollut vinosti kuvaava pallopeili vanhan astronomi Herschelin idean mukaan. Pitäisi tutkia voisiko samoja periaatteita soveltaa esim. mikroaaltoihin? Etuna se että anturi ei ole saapuvan säteilyn edessä sitä vaimentamassa.

Sähkömagneettisen kenttäteorian käytännölliset hyötysovellukset kangastelevat jossakin siellä taustalla, mutta kaukana vielä.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu