Pringles-perunalastupurkit pienenevät nekin maailmanlopun edellä

Edellinen Seuraava

Perimätiedon mukaan pyy -niminen muutenkin suhteellisen vaatimattoman näköinen lintueläin pienenee maailmanlopun edellä. Maailmanlopun lähestymisen tunnistaa siis helposti jos on tilaisuudessa jatkuvasti tarkkailla juuri sellaisia siivekkäitä ja tehdä niistä tarkkoja kokohavaintoja. Tosin voi olla että suhteellisen harvalla on tällainen mahdollisuus.

Maailma muuttuu koko ajan. Nykyisessä maailmassa vaikuttaa että myös Pringles-perunalastujen putkilot pienenevät. En tiedä maailmanlopun täsmällistä ajankohtaa, mutta jos se joskus on tullakseen, niin ilmeisesti sen pitäisi tulla joskus tulevaisuudessa eikä esimerkiksi joskus menneisyydessä.

Niinpä on täysin perusteltua todeta että Pringles-perunalastujen putkilot pienenevät maailmanlopun lähestyessä.

Näitä perunalastupurkkeja urbanisoituneen normikuluttajan on ehkä helpompi havainnoida säännöllisillä kauppareissuillaan kuin mainittuja metsissä asustavia vaatimattomia pyy-lintuja jotka tokkopa-vaan ovat erikoisen julkisuudenkipeitä ja ulospäinsuuntautuneita.

Pyyt eivät esimerkiksi käsittääkseni järkkää tiedoitustilaisuuksia tai anna kohulehtiin sensaatiomaisia syvähaastatteluja joissa julistavat koko kansalle pienentyneensä mitoiltaan sitten viime näkemän. Ja vihjailevat vielä lopuksi kainosti että kukin voi sitten itse tykönään mietiskellä että mitäköhän sellainen käytännössä merkitsee esimerkiksi maailman jatkumisen kannalta.

Pringles-perunalastut ovat satulapinnan muotoisia pienehköjä elintarvikkeita. Ehkä hiukan rasvaisia ja epäterveellisiä? Ne jossakin määrin muistuttavat ulkonäöltään peiliaurinkokelloideani kolmannen ulottuvuuden ulkopuolisesta kaarevuudesta heijastavia peilejä. Sikälikin ne ovat minulle tärkeitä.

Muutos on selkeän vastaansanomaton. Aiemmin Pringles-perunalastujen putkilot ovat nimittäin sisältäneet 190 grammaa perunalastuja ja olleet noin 258 mm korkeita pystyasennossa. Uudet Tortilla -lastujen putkilot sensijaan sisältävät vain 180 grammaa ja ovat ainoastaan noin 233 mm korkeita, siis kokonaista 25 mm (melko tarkkaan yksi tuuma) lyhyempiä.

Tämä on huono uutinen kaikille Pringles-perunalastu-kirjahyllyn rakentajille. Vanhoissa perunalastupurkeissa ikäänkuin haastettiin keksimään perunalastuille uusia käyttötarkoituksia. Noh, minäpä keksin että niiden avulla voi rakentaa kirjahyllyn käyttäen tyhjiä purkkeja tukirakenteina. Tai noh, itse asiassa hyllyissä on lähinnä DVD-elokuvia jotka ovat jonkin verran kevyempää tavaraa.

Ja mitä tekee Pringles? Muuttaa putkilon mittoja! Missä on tuotevastuu! Eikö perunalastujen valmistajan tulisi sitoutua tuotteeseensa!

Nyt on sitten olemassa korkeudeltaan erilaisia Pringles-perunalastupurkkeja. Miten rakennat niistä vaaterissa pysyvän DVD-levyjen hylly, minä kysyn vaan! Tulee keikkuvia DVD-levyjen hyllyjä ja massoittain kanveesiin suistuvia kirjallisia teoksia.

Ensin yllytetään ihmisiä investoimaan suhteellisen suuria summia uusiin käyttötapoihin ja sitten muutetaan purkin mittoja. Voi hertsumarepeli sentään.


Ruokapaikkajuttusarja jatkuu, vuorossa on Porin keskustassa (demari) Eetu Salinin aukion laidalla sijaitseva RAX BUFFET. Perinteisesti pizzoihin yhdistetyn paikan nykyinen omistaja lienee Restel Ravintolat Oy. Sisätiloista pääsee halutessaan myös suoraan kauppahalliin.

Pizzojen rooli ei kylläkään RAXissa enää vaikuta niin hallitsevalta. RAX on muuttunut merkittävästi vuosien varrella. Villeimpinä aikoina se oli hiukan nuhruisen ja sottaisen tuntuinen halpisruokapaikka jossa voi vapaasti tunkea menkonsa täyteen sapuskaa. Sitä on näköjään haluttu kehittää hiukan pienempään, kevyempään ja siivompaan suuntaan. Hinnat ovat myös selvästi nousseet.

Kassalla asiakas saa käteensä lautasen ja juomalasin. Lisäksi vohvelipurkki pehmikselle jos valitsee myös jälkiruuan. Ruokailuvälineet löytää buffetista.

Buffetista voi vapaasti valita mitä miellyttää. Siellä on mm. erilaisia pizzoja, lasagnea, pikkunakkeja, kanansiipiä ja monenlaista salaattia. Santsaaminen on sallittua. Juomaa saa juoma-automaatista ja pehmiksen vohvelipurkkiinsa saa pehmisautomaatista. Jäätelöpisteen suunnalla tarjolla on myös joitakin makeisia ja keksejä.

Keittoakin on tarjolla, mutta päivän keiton nimessä esiintyi sana "parsa" joten ohitin sen tylysti.

Kuvaa varten pehmis on pistetty vohvelinsa sisään ja suklaakastiketta päälle. Muutama karkki vielä jäätelön päälle. Tosin oikeasti jäätelökoneella kannattaa käydä vasta lopuksi koska muuten jäätelö ehtii sulaa ja tippuu. Jälkiruuan varsinainen idea kaiketi on siinä että se syödään vasta aterian lopuksi.

Kahviakin kai on tarjolla niille joiden kahvihammasta kolottaa, en sitä tosin itse yleensä ole erikoisemmin kaivannut.

Niin, perunalaatikkoa ja lihapullia jäin kaipailemaan. Lasagne oli hiukan vetistä, mutta minä änkesin paikalle heti kello 11 kun paikka aukesi, joten ehtiihän se siinä buffetissa kuumalla alustalla ilman kantta tuntikausia seisoessaan mennä kokoon. Tarjontaa ei ollut ylenpalttisesti kuten joskus aiemmin, mutta kuitenkin hyvin ja ehkä ruuan kevyempi ja hillitympi tarjoaminen rohkaisee asiakkaita käyttäytymään sivistyneemmin. Ei pidä sikailla ja sotkea vaikka saakin syödä niin paljon kuin haluaa.

Pizzapaikoissa lautanen yleensä jää pöytään tarjoilijan pois korjattavaksi, mutta RAXissa lopuksi astiat ja ruokailuvälineet tulee palauttaa niille varattuun paikkaan.

Tarkoitus ei ollut ylensyödä. Olen kuullut että syöminen pitäisi lopettaa siinä vaiheessa kun tuntee itsensä 80% kylläiseksi koska kylläisyyden tunne tulee viiveellä. Kun tuntee olevansa 80% täynnä niin onkin jo itse asiassa 100% täynnä ja jos jatkaa syömistä kunnes tuntee olevansa täysin kylläinen, niin silloin todellisuudessa ylensyö.

Mutta kyllä vaan piti hakea pizzaa lisää.


Joitakin otoksia Vähärauman koululta

Voisinhan minä Tekusta tykätäkin, mutta en oikein tiedä tykkäänkö tästä kauppakouluinsinöörikoulusta. Liiketalouspuolella näkyi olevan meneillään jokin mainostapahtuma. Mainostamiseen siis kovasti satsataan, mutta käytäntö on osoittanut että tekniikan puolella hampurilaisen välistä puuttuu pihvi ja leivänkannikatkin ovat kovin ohukaisia.


Safkaa!

SAMK Vähärauman koulun opetuksellinen anti tuntuu siis jotenkin vajavaiselta, mutta Sodexon ruokalasta sentään saa vielä arkipäivisin päivällä ihan oikeaa ruokaa.

Olen keittoruuan ystävä kunhan se ei ole parsaa, sipulia tai jotakin muuta erikoisen epäilyttävää. Niinpä nakkikeitto oli valintani.

Keittoja ei pahemmin tule itse valmistettua. Olen laiska laittamaan ruokaa ja valmisateria kuten A-vitamiinipitoinen maksalaatikko on sikäli toivottavaa. Lättyjen eli ohukaisten tai vohlujen eli vohveleiden paistaminen suurin piirtein edustaa suppean kulinaristisen repertuaarini huippunumeroa.

Yleensä en ota salaattia jos otan keiton, mutta periaatteessa salaatti sisältyy lounaaseen ja pitihän se kuvaan saada mukaan. Muun kuin keittoruuan kanssa salaattia voi lappaa samalle lautaselle joka säästää tiskaamista.

Aterian hinta on opiskelijalle 2,10€ ja KELA maksaa loput. Opiskelijuus osoitetaan kampustoimistosta saatavalla lappusella jonka väri vaihtuu lukuvuosittain. Kahviakin ehkä saisi jälkkäriksi, mutta en sitä yleensä kaipaa.

Leivän päätypaloja kertyy leipäpöydälle ja ilman muuta nappaan itselleni sellaisen jos on tarjolla. En ymmärrä miksi niitä hyljeksitään.

Noh, on kai se aivan kohtalaista muonaa, ainakin hintaansa nähden. Ruokatavaraa näköjään kuljetellaan mm. ylempiin kerroksiin. Ehkä jotkut kolmannen kerroksen peruskoululaiset ruokailevat omissa tiloissaan?


Mutta keskikaupungin ruokailupaikkoihin täytyy tutustua lisää. Kouluruoka ei edes määritelmän mukaan voi olla kovin hohdokasta.

Etsiskelin kauppakeskus IsonKarhun vaiheilta MacDonaldsia jonka arvelin olevan HesBurgerin pahin kilpailija. En löytänyt sellaista, mutta onhan siellä BURGER KING aivan kävelykadun äärellä. Minulle entuudestaan lähemmin tuntematon suuruus.

Tilasin kana-aterian joita oli tarjolla peräti kolme erilaista. Valitsin sitten sen isoimman koska halusin tehdä myyjään vaikutuksen. Epäilen josko onnistui.

Dippikastike olisi ollut valittavissa ranskalaisiin perunoihin, mutta olen enemmänkin ketsuppi-linjan miehiä. Ketsuppia löytyy omalta pöydältään muiden mausteiden kanssa samaan tapaan kuin HesBurgerissa.

Kassalla asiakas saa vain tyhjän juomamukin ja sähköisen hälyttimen, ei tarjotinta. Hälytin vilkuttelee aluksi rauhoittavasti vihreää valoa. Ei ole ranskiksia pureskeltaviksi eikä hälytintäkään ilmeisesti ole tarkoitettu järsittäväksi. Juomaa voi siemailla jos sattuu olemaan jano.

Juomaa mukiinsa saa juoma-automaatilta josta saanee halutessaan myös jäitä. En kokeillut jääkonetta. HesBurgerilla rysäyttävät täyden lastin jäitä juomaan pyytämättä kovimmallakin pakkasella ja jopa silloinkin jos pyytää juoman ilman jäitä. Imupilli helpottaa jäiden seassa lilluvan nesteen nautintaa. Jäänkappaleiden nieleminen ei ole kivaa eikä jää tunnu mukavalta hampaita vasten.

Juomaa saisi hakea lisääkin ihan luvan kanssa, mutta mukin liki puoli litraa mielestäni riittää normaalisti aika hyvin.

Kun tilaus on valmis niin hälytin alkaa vilkkua punaista ja pitää kamalaa ääntä. Tällöin voi käydä kassalla vaihtamassa sen kamalan päristimen tilaukseensa joka on tarjottimella.

Hesessä yleensä on saanut juoman mukaansa tilausta tehdessään ja tarjoilija on myöhemmin tuonut tilatut lämpimät pöytään, mukaan lukien ranskikset.

Miellyttävin järjestely kylläkin mielestäni aterian tilaajalle olisi sellainen että ranskikset saisi mukaansa heti niin että voisi heti alkaa pupeltaa niitä eikä aika tulisi pitkäksi varsinaista pääruokaa odotellessa. Näin se aiemmin on Hesessä toiminutkin, mutta ei enää. Halutaan ehkä minimoida kassalla jonottavien asiakkaiden määrää?

BURGER KING mainostaa että pihvit grillataan liekkigrillillä ja että maku on tämän johdosta ainutlaatuinen, mutta ei kai kana sentään saa osakseen tällaista raakalaismaista käsittelyä? Kuvittelen että kanahamppari kuumennetaan sivistyneesti mikroaaltouunissa.

Ranskisten pussukka vihjailee ylpeänä "THE BEST THING THAT CAN HAPPEN TO A POTATO" eli ilmeisesti että ranskalaisiksi perunoiksi päätyminen olisi perunakasvin toiveiden täyttymys. Huokaus.

Hmmm, no olihan tuo BURGER KING kanahampurilainen jonkin verran eri makuinen kuin HesBurgerin kanahampurilainen. Mielestäni Hesen kanahampparissa ei ollut tomaattia ja se tuntui kovemmalta ... eikun kiinteämmältä.

Epäilen että BURGER KING hampparissa saattoi olla mukana sipulia? Suurempiakin järkytyksiä olen kuitenkin jo ehtinyt kokea elämäni taipaleella. Seuraavalla kerralla aion kuitenkin varmistaa asian ja kokeilla josko olisi tarjolla sipulivapaa vaihtoehto. Haluaisin elää sipulivapaalla vyöhykkeellä. Sappi on jo leikattu vuosia sitten, joten tuskin saan sipulista enää haimatulehdusta, mutta silti.

Tjaah, varmaan tämä BURGER KING on aivan vakavasti otettava kilpailija HesBurgerille. Kuitin mukaan Burger King Isokarhu Pori omistaja olisi Restel Fast Food Oy joka jonkin verran muistuttaa RAXin omistajan nimeä Restel Ravintolat Oy. En välttämättä enää usko että HesBurger olisi nopein tapa herkutella. Olisin huolissani jos sattuisin edustamaan HesBurgerin omistavaa tahoa.


Tahkoluodon merituulipuisto, Porin edustalla

Mutta ihminen ei elä pelkästään leivästä! Tarvitaan myös hengen ravintoa. Porin kaupunginkirjaston näyttelynurkkauksessa on kuvin esitteillä Tahkoluodon merituulipuisto, maailman ensimmäinen merituulipuisto jääolosuhteisin.

Siellä oli esillä jotakin tietoakin asiasta, mutta ennen kaikkea oli näytteillä muutamia hiukan erikoisempia melko kookkaita tauluja.

Taulujen pinta on epätasainen ja niistä saa hiukan saman vaikutelman kuin ihmisen maalaamista tauluista, mutta luulen kyllä että ne on tulostettu huokoiselle levylle jollakin mustesuihkukirjoittimen kaltaisella tulostimella. Näissä pienehköissä kuvissa tuota pinnan epätasaisuutta ei taida juurikaan huomata?

Tuulivoimalat ovat olleet aika herkkä aihe aiemmin ainakin Rauman seudulla. On katsottu että rannat on niin piukkaan rakennettu mm. kesämökkejä että mahdollisesti meluisat ja lentäviä lintuja silpovat tuulivoimalat eivät sinne sovi. Eli kesämökkien omistajien sana painaa erikoisen paljon maamme energiapolitiikassa.

Hurjat lavat noissa Tahkoluodon tuulimyllyissä, roottoreiden halkaisija 101 metriä, napakorkeus 80 metriä.
Galleria