<<

20.10.2023

>>

Virallinen Suomi karsastaa nykyisin Kiinaa ja Venäjää, ilmeisesti koska "läntinen turvallisuusyhteisö" niin edellyttää. Minun mielestäni mainittu taho kuitenkin on suuri uhka rauhalle, erikoisesti Euroopassa. Kannatan moninapaista maailmaa. Niinpä en kaihda käyttää kiinalaisvalmisteista läppäriä ja aitoa Neuvostoliitossa tehtyä vyötä. Saapa nähdä kielletäänkö vyöni solki - sirppi ja vasara neuvostotähdessä - kirottuna kommunismin symbolina, kuten mediatiedot antavat aihetta ounastella. Julkisuudessa ollaan niin kovin suvaitsemattomia, uusavuttoman herkkähipiäisiä. Kaivattaisiin enemmän perinteisiä suomalaisia arvoja, itsepäisyyttä, itsenäisyyttä ja rintamakestävyyttä.

Suomen nykyisen hallituksen poliittinen linja herättää jo yleisesti pahennusta. Suomen kansan oikeudet vaikuttavat hallitusherrojen ja -rouvien katsannossa rajoittuvan työntekoon ja verojen maksamiseen. Kansalaisten sanan- ja mielipiteen vapaus sensijaan ei ole hallituksen ranking-listalla korkeassa kurssissa. Heikko-osaisimmilta voidaan aina leikata tukia pois, mutta lähes neljän miljardin euron yritystukiin ei mitenkään voida puuttua? Veronkevennyksiä suurituloisimmille ja työttömät entistäkin ahtaammalle, silläkö Suomi muka nousee? En usko että se on edes tavoite. Kokoomuksen hallitus tekee näin ihan vaan ilkeyttään.

Eipä silti, suomalaisella vasemmistolla ei mene yhtään sen paremmin. Perinteisessä vasemmistossa vallitsee ideologinen tyhjiö. Ongelmattoman velaksi elämisen kupla on puhjennut, kun valtion velan korot ovat jo merkittävä erä budjetissa. Uutta velkaa on vaikea saada jos jättää korot maksamatta ja ilman uutta velkaa elämä olisi aika mahdotonta. Kulujen karsiminen on pakollista. Muuten tulee pää vetävän käteen.

Jostakin käsittämättömästä syystä gallupeissa viher-vasemmiston kannatus nousee, mutta on vaikea nähdä, millä ansioilla. Media repii suuria uutisia ja pitkälle meneviä johtopäätöksiä jopa prosenttiyksikön kymmenysten ( kymmenesosien eli kertaluokkaa 0,1 % ) suuruisista eroista tai muutoksista. Kuitenkin muutaman tuhannen yksilön otannan virherajat ovat ne perinteiset pari-kolme prosenttiyksikköä suuntaansa - ja tämäkin pätee vain 90% tai 95% luottamustasolla. Todelliset virheet voivat olla paljonkin suurempia. Sellainen suhteellisen pieni otanta ei koskaan tuota 100% luotettavia tuloksia. Eivätkä uskalla julkistaa miten moni jätti kyselyyn vastaamatta. Siltikin, täydestä menee, kuin väärä raha. Joten pliis, unohtakaa ainakin ne prosentin kymmenesosat. Vaalit ovat tärkeitä, gallupit pelkkää huijausta.

Virkamiesten hulvattoman runsaslukuiset - ilmeisesti lähinnä vain heidän omaa terveyttään ja hyvinvointiaan vaalivat - ns. "hyvinvointialueet" ovat oikein tyyppiesimerkki byrokratian riemukkaasta selkävoitosta suomalaisesta kantaväestöstä. Asiakkaat ja potilaat sensijaan voivat huonosti ja ovat raihnaisia, eivätkä siis ole ollenkaan niin hyvinvoipia ja terveitä kuin THL:n virkahenkilöt.

Viiden suurimman sairaalan ympärille koottu SoTe-ratkaisu olisi ainoa taloudellisesti järkevä. SoTe-byrokraattien suojatyöpaikkoja ja irvokkaasti nimettyjen "hyvinvointialueiden" määrää olisi karsittava raskaalla kädellä. Olisi välttämätöntä hyödyntää yksityisiä palveluita suoraan, koska julkiselle alalle ei nähtävästi riitä työvoimaa ja vuokratyöläiset tulevat turhan kalliiksi. Yksityinen sektori on paljon parempi toteuttamaan kustannustehokkaita palveluita. Julkisella puolella rehottaa velttoilu, korruptio ja sairas byrokratia.

Ukraina on ehdottomasti suuri uhka rauhalle Euroopassa, NATO-haihatteluineen. Ilmeisesti Ukraina ei voi voittaa sotaa, joten en ymmärrä miksi sitä pitäisi aseistaa. Miksi ylläpitää turhaa sotaa, samalla aiheuttaen konfliktin laajentumisen ja syventymisen riskin. Venäjä ei häviä sotaa, sillä se on ydinasevalta joka on valmis varusteitaan myös käyttämään. Venäjä nimittäin ei häviä sotaa niin että Ukraina sen voittaisi. Jos Venäjä häviää, häviävät kaikki muutkin.

Eurooppaan ei voi tulla rauhaa, jos tavoite on ajaa läntiset ydinaseet Moskovan porteille. Olisi pyrittävä rauhaan, ei sodan jatkamiseen. Kestävän rauhan ehdoton edellytys on Venäjän turvallisuusetujen huomioiminen. Ei voi tulla rauhaa niin että Venäjä yritetään kuristaa ja eristää kuoliaaksi. Venäjän demonisointi ei tuota rauhaa Eurooppaan. Ukraina tulisi demilitarisoida. Ukrainan tulisi olla puolueeton ja liittoutumaton puskurivaltio idän ja lännen välissä.

NATO tulee epäonnistumaan Ukrainassa yhtä surkeasti kuin se epäonnistui entisessä Jugoslaviassa. Onhan tässä tragediassa silti myös eräs myönteinen piirre. Pohjois-Korean kansa saa ylpeänä seurata miten heidän pst-aseensa iskevät jenkkien taistelupanssarivaunuihin. Siinä samassa se palaa amerikkalainen ja saksalainen teräs kuin venäläinenkin. Ei niistä sen enempää kannata maksaa. Kaikki nykyisin operationaalisessa käytössä olevat taisteluvaunut ovat vanhentuvaa tekniikkaa, dinosaurioita joita militäärievoluutio tiirailee nenänvarttaan pitkin, halveksuen.

Sota jota kukaan ei voi voittaa, mutta jossa kaikki voivat hävitä, todellista hullun hommaa. Sellaisen ei luulisi ihmiskuntaa paljoa innostavan. Loppupeleissä on ihan sama kuka painoi sitä isoa nappulaa ensin, jos seurauksena on totaalinen tuho. Mitä mieltä olisi syyllisten etsinnällä käytännöllisesti katsoen tuhoutuneessa maailmassa. Siltikin pohjois-korealaisille on hyvä tilaisuus kohottaa kansallistunnettaan aseineen kun USA:n Abrams-vaunut miehistöineen kärähtävät tärviölle Ukrainassa. Siitä saa mediaan komeita juttuja, uutta pohjois-korealaista kansallisromantiikkaa. Abrams:in kehittämä runsas hukkalämpö on herkkua ohjusten IR-antureille. Luulenpa ettei näitä USA:n vaunuja ole edes koskaan aiemmin testattu reilussa taistelutilanteessa, jossa vastassa on todellinen suunnilleen tasaväkinen vastustaja.

Tässä yhteydessä sopii myös muistuttaa että Länsi-Eurooppalainen käsitys todellisen sodan luonteesta on aivan hakoteillä. Perinteisellä raskaalla tykistöllä on sodassa edelleen ratkaiseva merkitys. Saksalla, Euroopan ehkä rikkaimmalla valtiolla olisi ollut ampumatarvikkeita 3 päivää kestävään sotaan. Sodan neljäntenä päivänä heidän sitten olisi ruvettava väsäilemään jousipyssyjä, nuolia ja stritsoja, keräilemään kiviä taskuihinsa? Asekauppiaat mielellään mainostavat uutta kallista teknologiaa, mutta todellisuudessa kova rauta se on joka rajalla ratkaisee.

Israel on ilmiselvästi Lähi-idän suuri ongelma. Mielestäni se tulisi poistaa maailmankartalta. Perusteluksi riittänee jo sekin että Israel on USA:n ystävä, eikä ollenkaan sovi arabimaailmaan. Koko maailma olisi paljon parempi paikka ilman Israelin valtiota.

Demokratiaa lähtökohtaisesti ihannoidaan, se on mukamas täydellinen poliittinen systeemi. USA ja Israel ovat kuulemma demokraattisia valtioita. Kauhistuttaa vaan katsella mitä nämä pyhät demokraattiset valtiot voivat tehdä. Demokratia ei sitten nähtävästi takaakaan valtion toiminnan oikeellisuutta ja myönteisyyttä. Jos tavoitteet ovat väärät, niin demokratia ei ole diktatuuria kummempi. Julmuus on karmeaa vaikka se pukisi silkkihansikkaat pikku kätösiinsä.

Suomen tulisi pikaisesti luopua NATO:n jäsenyydestä. Tähän riittää Eduskunnan enemmistö, sillä Suomen asioista päätetään Suomessa. Suomen tulisi olla oikeasti itsenäinen, puolueeton valtio. NATO järkyttää rauhaa Euroopassa, kärjistää suurvaltojen välistä vastakkainasettelua. Ei pitäisi osallistua sellaiseen. Toki Suomen olisi erottava myös rahaliitosta ja kansanäänestyksen jälkeen koko EU:sta. Rahaliiton jäsenyydestähän ei ole edes äänestetty, joten riittänee jos lähettää eroilmoituksen Brysseliin faxilla, tai jotakin muuta vastaavaa.

Täytyy huuli pyöreänä Hoo Moilasena ihmetellä miten hulluksi maailma on jo mennyt. Monet läntiset sivistysvaltiot ovat voimakkaasti jakautuneita. Läntiset hallitukset ovat aivan eri linjoilla kuin kansansa. Paljon puhuttu "läntinen demokratia" onkin yhä enemmän pelkkää byrokratiaa, ristiriitoja, totalitarismia. Kansalaisten mielipiteen vapautta halutaan rajoittaa myös lännessä. Vain hallituksille mieluiset mielipiteet ovat sallittuja. Niin kutsutut läntiset sivistysvaltiot ovat sisäisesti voimakkaasti jakautuneita. Sivistys ja demokratia merkitseekin käytännössä suuria ristiriitoja, järkyttävää suvaitsemattomuutta ja jyrkkää vastakkainasettelua.

Tulisi jo nyt pian se maailmanloppu. Sen piti tulla vuonna 2000 ja ehkä tosiaan maailman järkevyys loppuikin jo silloin, tuli henkinen maailmanloppu. Fyysistä maailmanloppua odotellessa aika käy pitkäksi. Kumpa vaan kaikki suomalaiset byrokraatit kärsisivät, kituisivat ja kuolisivat ensin, sen jälkeen minäkin heittäisin veivini suosiolla.

Noh, on sentään jotakin myönteistäkin kehitystä havaittavissa. Raspberry Pi:n Google Chromium -selain on oppinut uudelleen tallentamaan salasanan sähköpostiohjelma Gmail:issa. Välillä se ei enää osannut tällaista temppua. Toisaalta uudistunut MTV Katsomo ei enää hyväksy selainta joka kieltäytyy näyttämästä mainoksia. Ja mainoksia on paljon. Youtube.com onkin nykyisin taas yllättävän hyvä ilmainen palvelu elokuvien ystävälle, koska siellä mainosten esto toimii.

Porin kaupungin suurimpia nähtävyyksiä kuluneen kesän aikana on varmaankin ollut Jokikeskuksen rakennustyömaa, joka on erikoisesti edukseen kesäisen "Taavi"-nimisen ponttoonisillan korkeimmalta paikalta kuvattuna. Jokikeskuksen oli määrä olla valmis syksyllä. Lokakuun loppupuolella voinee jo hyvinkin puhua syksystä, mutta aivan vimpan päälle valmiilta joen rannan uusi monimuotoinen laituri ei vielä vaikuta.

Joen vesi on nyt parikymmentä senttiä tavanomaista korkeammalla. Maapadot on jo purettu pois ja rannan uudet betonirakenteet ovat esillä. Yleensä hiukan ongelmallinen jo kuvata kun vesi ja taivas ovat melko vaaleita ja tumma kohde jää paljolti varjon puolelle. Aurinko on jo melko alhaalla.

Taavi-silta kuitenkin ehkä piankin hinataan pois talviteloilleen, koska sen toiselta puolelta on jo veneiden kiinnitykseen käytettäviä poijuja poistettu, joten lie korkea aika esittää syksyn viimeiset kuvat rakennustyömaasta.

Ilmeisesti tuohon rantaan on vielä tarkoitus rakentaa jonkinlaiset leveät portaat? Kaikkein likimpänä vettä olevien hyvin perustettujen paasien päälle tuskin enää tulee paljon mitään. Ehkäpä tuossa olisi kesän helteillä mukavaa istuskella laiturin reunalla jalkojaan heilutellen, niin että varpaat kylpevät vedessä?

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu