<<

16.06.2018

>>

Edellisessä jutussa viitattu Bulwanian Teknillinen Yliopisto on ehdottomasti kova ja kannatettava juttu, vaikka pääsenkin syksyllä opiskelemaan aivan oikeaankin teknilliseen yliopistoon. Bulwaniaa koetan pitää yllä joka tapauksessa voimieni mukaan.

Tekniikka on hieno juttu. Erikoisesti haluan tässä lämmitellä valtion suhteita sähköön ja elektroniikkaan, tietokonetekniikkaan, mekatroniikkaan, robotiikkaan ja automaatioon.

Automaatiolla mahdollisesti on ollut aiemmin ja ehkä on jatkossakin sellaista vaikutusta että työntekijät joutuvat työttömiksi. Onhan jokseenkin kaikki automatisoitavissa jos niin halutaan. Monet ammatit voivat kokonaan kadota esim. teollisen tuotannon automatisoinnin vuoksi.

Päätös kenenkään työttömyydestä ei kuitenkaan ole meidän, me vain kukin taistelemme omalta osaltamme eteenpäin tässä kovan kilpailun armottomassa maailmassa. Automaatio on se tie jota on kuljettava. Ei auta itku markkinoilla, eikä hammasten kiristys. On sopeuduttava reaalimaailmassa vallitseviin olosuhteisiin.

Olen aiemmin karsastanut automaatiota, mutta maailmamme ei voi pysähtyä paikoilleen. Emme voi enää kiivetä takaisin puihin. Eteenpäin on mentävä, muuten jää jälkeen.

Emme voi ottaa minkäänlaista vastuuta automaation mahdollisesti aiheuttamista työpaikkojen menettämisistä tai ammattien katoamisesta. Toimintamme tavoite ei tietenkään sinänsä ole joukkotyöttömyys, mutta miehen on tehtävä se mitä miehen on tehtävä. Periaate "euro ja ääni" on käytännön elämässä vallitseva.

Lämpimimmät suhteet automaation alalla minulla on perinteisesti ollut robottiobservatorion ideaan. Se olisi pienehkö astronominen observatorio jossa olisi hyvä kaukoputki. Katto olisi tarvittaessa aukeneva tai ainakin siinä olisi jonkinlainen aukeneva aukko jonka kautta kaukoputki voi kuvata taivasta. Observatorio toimisi automaattisesti, kuvaisi tähtitaivaan kohteita kun se on mahdollista. Kaukoputki voisi ehkä olla jokin peilikaukoputki jossa objektiivin aukko noin 40cm, valovoima f/5. Se ehkä kuvaisi taivasta jäähdytetyn CCD-kameran avulla lämpökohinan pienentämiseksi. Tulokset siirtyisivät tietoverkossa palvelimelle.

Robottiobservatorio ei varmaankaan tekisi kenestäkään työtöntä. Tähtitaivasta voisi silti aivan vapaasti jokainen katsella silloin harvoin kun se on mahdollista helposti ja hyvin. Selkeitä kuuttomia öitä on sentään täällä Pohjolan kosteassa ilmastossa aika vähän. Kesällä täällä on tähtitaivaan suurimpien ihmeiden näkemiseen liian valoisaa.

Rikastuminen tai edes jonkinlainen toimeentulo robottiobservatorion avulla tuskin olisi mahdollista. Mekaniikka, hydrauliikka ja pneumatiikka, sähkötekniikka ja optiikka tarjonnevat silti automaation alalla paljon mahdollisuuksia. Tekniikka ja sen opiskelu on ihmiselle sopivaa toimintaa, vähintään siinä missä marjanpoimintakin.

Totean siis täten oikein virallisesti että valtiomme suosii jatkossa kursailematta tekniikkaa, tekniikan opiskelua ja myös automaatiota sekä tietotekniikan käyttöä konkreettisten laitteiden ohjaukseen.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu