<<

19.02.2015

>>

Taidanpa päivätä tämän uuden tajunnanvirran ilmentymän nuoruuteni ihastuksen merkkipäivälle. Olin onnettomasti lätkässä erääseen kotiseudun tyttöön yli 30 vuotta, mutta kyllä se on jo pikkuhiljaa alkanut helpottaa. Hyvää nimipäivää nyt kuitenkin, Eija. Kohottaisin mielelläni kunniakseen maljan Ilves-pontikkaa jos sellaista sattuisi olemaan.

Ruotsinkieliset sivut ovat nytkähtäneet liikkeelle. Eräs ongelma on nyt se etten tiedä tarkasti miten kiväärin luodille ilmoitettu ballistinen kerroin BC olisi tulkittava fysikaalisessa mielessä. Fysikaalisesti BC täytynee olla noin 1800 kertaa suurempi kuin ballistinen arvo (G1), mutta en tiedä tarkkaan.

Myöskään BC ei ole välttämättä vakio, vaan laskennassa tulisi ehkä varautua siihen että BC on valittava nopeuden mukaan. Joillakin nopeusalueilla ilmanvastuksen aiheuttama luodin hidastuvuus vaihtelee aika paljon. Klassinen esimerkki on äänen nopeus jonka vaiheilla ilmanvastuksessa tapahtuu kummia.

Luulen että marssijärjestys on svedussa että ensin luodin putoamat horisontaalisesta piipusta ja sitten aletaan hakea kohdistusetäisyyttä ja koetetaan huomioida silmän korkeus piippulinjalta. Kuvittelen että käytännössä riittää käyttää vaakasuoralle piipulle laskettuja putoamia kun kulmat ovat pieniä. Enkä usko että lyhyemmillä matkoilla tarvitsisi huomioida luodin putoamisliikkeen ilmanvastusta. Jos luoti osuu maaliin puolessa sekunnissa, niin tokkopa vaan ilmanvastus sen putoamisliikettä merkittävästi ehtii hidastaa.

Tekemisestä ei nyt ole pulaa sivuston ulkopuolellakaan. Yritän kuitenkin ensisijaisesti punnertaa jotakin uutta saksankielisille sivuille joiden on määrä käsitellä hammaspyöriä ja muita mekanismeja. Tässä en 3D-grafiikkaa vielä tavoittele, vaan tyydyn grafiikassa 2D-esitykseen. Tavalliset mekanismit eivät ole mitään maailmansensaatioita, mutta niiden varassa maailma toimii ja siksi ne olisi täällä pohjan perilläkin hyvä hallita.

Maailma ei ole vielä valmis. Ehkä näillä pyrinnöilläni ei ole suorastaan maailmantaloutta järkyttäviä vaikutuksia, mutta periaatteessa koen seikat tärkeiksi. Esimerkiksi uusia pienehköjä sähkömoottoreita ja generaattoreita uskon kovastikin vielä maailmassa tarvittavan ja joku nekin suunnittelee ja valmistaa. Jos ei Suomessa niin sitten ulkomailla. Vinkuintiaanien kannalta on kiva jos kaikki tapahtuu Vinku-Intiassa, mutta tavallisten suomalaisten kannalta olisi parempi että Suomessa tarvittavat koneet ja laitteet suunniteltaisiin ja tuotettaisiin paikan päällä.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu