<<

15.11.2019

>>

Joulu ja vuodenvaihde lähestyvät jo vauhdilla. En varsinaisesti juhli kristillistä Joulua, mutta Joulupukin kuuluisaa poroa Petteri Punakuonoa voisin juhlia. Hän on se varsinainen logistiikan supersuoriutuja, iskurityöläinen ja jakelutyön sankari. Suomen posti tärkeässä - ja käsittääkseni jopa lakisääteisessä - yhteiskunnallisessa palvelutehtävässään jää kirkkaasti toiseksi, mutta SDP-ministeri murehtii vaan vuokratyövoiman käyttöä postilakon aikana.

Ammattiliittojen etu on AY-politrukkien korkein arvo. Itse en näe miksi joidenkin heikosti tuottavien työntekijöiden taloudelliset edut pitäisi asettaa maan kokonaisuuden edun edelle. Työssä olevat palkansaajat eivät edelleenkään ole niitä yhteiskunnan varsinaisia huono-osaisia. Kirjepostin määrän väheneminen on tosiasia. Maailma muuttuu, tulee sopeutua uusiin olosuhteisiin.

Oikeat huono-osaiset löytyvät työttömistä ja asunnottomista, joita ei auta sen paremmin Suomen valtion KELA kuin minkään kaupungin sosiaalitoimikaan. Tuollainen pieni yksityiskohta tuppaa unohtumaan tässä ns. pohjoismaisessa lintukodossa. Jotkut syrjäytyvät syntyperäiset suomalaiset lintuset ovat jo pudonneet pesästä ja ns. hyvinvointiyhteiskunta heistä vähät välittää. Siinäpä olisi SDP-ministereille hiukan todellisuusterapiaa kaiken sen yksisilmäisen AY-paatoksen vastapainoksi.

Automaatio ja robotiikka tulevat epäilemättä etenemään Suomessa vauhdikkaasti edessä olevina lamavuosina. Lakkoilu vain nopeuttaa kehitystä. Mutta siitähän poliitikot eivät halua murhetta kantaa. Kansan toimeentulomahdollisuudet eivät ole tärkeä asia. Keskeisintä on syyllistää ja rankaista työttömiä, siitä kun ovat vailla työtä. Niitä vailla palkallista tointa olevia epäilemättä tulee olemaan yhäti kasvava määrä.

Ja työvoimapula tulee aina vallitsemaan, sillä esim. alle 25-vuotiaista ja pitkän vähintään 10 vuoden työkokemuksen vaativista tehtävistä omaavista hemmoista tulee aina olemaan huutava pula, varsinkin jos sitä varsin vaativaa työtä pitäisi tehdä nälkäpalkalla tai ehkä jopa ilman palkkaa.

Tampereen yliopisto taitaa olla jonkinlaisessa käymistilassa edelleen. Ainakin Porin koneautomaation ja robotiikan osalta täytyy opiskelijan näkövinkkelistä todeta että paremminkin voisi olla. Tampereen yliopisto voisi hiukan ryhdistäytyä ainakin teknillisen tiedekunnan ja Porin yksikön osalta. Automaatiotekniikan linja on vielä hiukkasen hakusessa, ainakin Porissa.

Minun osaltani on vain mentävä opiskellen putkessa mahdollisuuksien mukaan, mutta tulevaisuuden varalle toivoisi kiinnitettävän enemmän huomiota automaatiotekniikan toteutukseen Tampereen yliopiston Porin yksikössä, mikäli tällaista vielä halutaan järjestää. Todellisen tekniikan osuus uhkaa jäädä Porissa erittäin vähäiseksi. Voisin kuvitella että esim. Ulvilan automaatioklusteriin kuuluvat yritykset odottaisivat uudelta DI:ltä hiukan enemmän. Porin seudulle olisi edullista että asiat pistettäisiin kondikseen.

Me ilmeisesti enää 4 aktiivista Tampereen yliopiston automaation porilaista opiskelijaa, me 4 urheaa muskettisoturia, me 4 pelotonta säilän heiluttajaa, edustamme kai ainoina Porissa teknillistä tiedekuntaa, siitä juontanee meidän orpopojan asemamme. Onhan Porissa sitten toki rutkasti muita DI-opiskelijoita toisessa tiedekunnassa. Tekniikka on kuitenkin meidän mikrovaltiomme valinta, joten haluan profiloitua juurikin tekniikan miehenä.

Porin yliopistokeskuksessa tapahtuu muutoksia DI-koulutuksessa. Matematiikan kurssit ovat jo menneet uusiksi alkupäästä. Matematiikan peruskurssit P1 ja P2 eivät enää uusille opiskelijoille ole vahvasti lineaarialgebra-painotteisia, kuten meidän kursseillemme vielä olivat. Me syksyllä 2018 aloittaneet DI-opiskelijat olemme viimeinen ikäluokka joka Porissa jatkaa matematiikassa perinteiseen tapaan todennäköisyyslaskennalla ja tilastomatematiikalla.

Ohjelmointikurssit (Python, Java, C++) ovat vielä nyt ainakin Porissa Helsingin yliopiston materiaalille perustuvia, mutta ensi vuonna ne kuulemma korvautuvat aidoilla tamperelaisilla toteutuksilla. Manse jyrää, nääs. Ainaski Poris, ekstiä. No juu, tuskin Manse voi kovin pahoin epäonnistua ohjelmoinnin peruskursseissa. Työelämän todelliset ohjelmointitehtävät joka tapauksessa ovat sitten aivan eri juttu. Taloudellis-hallinnollisissa ohjelmointikuvioissa jonkin verran toimineena voin ohjeistaa että tietokannat ja erikoisesti tietokantojen kyselykieli SQL ovat hirmu tärkeitä jos pyritään hyvälaatuiseen toteutukseen. Fiksut SQL-lauseet ovat tehokkuuden avain kun käsitellän suuria tietomääriä.

Esimerkki äärimmäisen typerästä SQL-lauseesta ohjelmakoodiin upotettuna olisi rutiininomainen "SELECT * FROM ASIAKAS" vaikkapa vain sen varmistamiseksi että tietokannassa on tuollainen taulu. Se lukee kaikki ko. taulun tiedot. Hyvästi suorituskyky.

Mutta minähän haluan nykyisin olla hieno tekniikan mies, enkä mikään koodineekeri, aliarvostettu valkokaulustyöläinen.

Muutoksia tapahtuu Tampereen yliopiston Porin yksikössä muutenkin. Meidän HOPSissamme on ollut koneoppimisen porilainen kurssi Machine Learning, joka on alunperin tarkoitettu verkkokurssiksi. Lähiopetustakin on kuitenkin ollut tarjolla kun paikalla tietokoneluokassa 112 on ollut vähintään 3 opiskelijaa, Tampereen yliopiston sääntö. Kurssin sisältö on melko vaativaa ja maailmojasyleilevää aineistoa johon ei ole helppo päästä kunnolla sisään, eräänlaista filosofiaa? Tosin onhan siinä myös paljon Matlab-koodia mukana.

Tämä porilainen kurssi Machine Learning on kuitenkin tällaisena viimeinen laatuaan. Tamperelainen kurssi Pattern Recognition eli hahmontunnistus käsittelee paljolti samaa aihepiiriä. Näitä yhdistävä eräänlainen otsake tai yläkäsite taitaa olla "signaalinkäsittely", vaikkakin koneoppimisen kurssi oli puhtaasti teoreettinen. Minä olen aina ennen kuvitellut että signaalinkäsittelyssä hyödynnettäisiin elektronista piiriä nimeltä DSP eli "Digitaalinen SignaaliProsessori". Käsittääkseni sellainen pystyy suoraan käsittelemään analogista signaalia. Matlab ei mielestäni ole varsinainen DSP.

Näyttää tässä vaiheessa siltä, että ensi lukuvuonna alkava uusi porilainen alan toteutus tulee olemaan jonkinlainen näiden koneoppimisen ja hahmontunnistuksen kurssien yhdistelmä, porilaisin (hiukan puutteellisin?) teknillisin valmiuksin toteutettuna. Toivottavasti kurssisisältö kehittyy käytännöllisempään ja selkeämpään suuntaan, niin että se paremmin palvelee opiskelijoita. Minä ainakin olen sitä mieltä että koulut ovat olemassa nimenomaan oppilaita varten.

Eipä silti, on Porissakin hahmontunnistuksen tietämystä. Tätä todistaa ohessa kuvattu hahmontunnistuksen oppikirja, jota ilmeisesti on hyödyntänyt se hyvin tunnettu paikallinen tohtori Tanttu jonka käyntikortti on kirjan päällä. Tuo kirja on yliopistokeskuksen kirjaston poistoja viime lukuvuodelta. Kirjaston tyyli on sittemmin muuttunut. Enää on vaikeaa "Puuvillassa" löytää tämän tasoisia lähteitä kirjaston poistohyllystä. Niukkuus tuntuu lisääntyvän kaikin puolin. Pyytkin epäilemättä jo pienenevät kuin maailmanlopun edellä.

Onhan tämä elämä ja opiskelu aina hiukan problemaattista. Täydellistä onnea ja euforiaa lie vaikeaa löytää mistään. Parempaa kohti voi silti yrittää pyrkiä. Jos minä mikrovaltiomme omaa koulutusta suunnittelisin, olisivat lähtökohdat ja toteutustyyli kylläkin hiukkasen erilaisia kuin täällä Suomi-neidon hameenhelmoissa.

Erilainen olisi linjamme rakkaassa mikrovaltiossamme muutenkin. Ilmastohysteria on aivan turhaa energian kulutusta. Ajatuksen, mielipiteen ja sanan vapaus on korkeimpia arvojamme. Oma perinteinen paikallinen kulttuuri on meille arvokkainta. Arvostamme luontoa, mutta emme kuitenkaan ole tekniikka-kammoisia, vaan päinvastoin haluamme aktiivisesti rakentaa uutta tulevaisuuden tekniikkaa. Me haluamme olla lokalisteja tässä globalismin ja rahan vallan runtelemassa maailmassa.

Materiaalit, rakenteet, mekanismit, koneet ja laitteet. Mekaniikka ei kuole koskaan, mutta lähellä suurta sydäntämme ovat myös optiikka, elektroniikka, sähkömekaniikka sekä mikrokontrollerit ja korttimikrotietokoneet. Meidän tarkoituksemme ei kuitenkaan ole korvata ihmisiä koneilla, niin että ihmisistä tulisi työttömiä ja yhteiskunnassa tarpeettomia. Haluamme rakentaa automaatiota ihmisten ehdoilla.

Ihmisten yhteiskunnassa kansalaisilla on oltava oma tärkeä roolinsa. Emme välttämättä tahdo tehdä sitä samaa mitä monet muut jo tekevät. Pitäisikö koko maailmassa muka vallita jonkinlainen yhtenäiskulttuuri USA:n mallin mukaan? Enpä usko. On vain hyvä että irtaannutaan amerikkalaistetusta pullamössöstä. Vanha mainoskin sanoi että PURE JENKKI!

Yhteiskunta on kansalaisia varten. Raha ei koskaan voi olla ihmistä tärkeämpi. Automatisoituvan ja robotisoituvan tuotannon maailmassa on sitäkin tärkeämpää pitää pienen ihmisen puolta, suurpääomaa ja korporativismia vastaan.

Suomessa olisi muuten tarvetta jonkinlaiselle sinkkujen kapinalle. Sinkuilla maksatetaan korkeampien verojen muodossa perheellisten aiheuttamia kuluja. Lapsilisiä halutaan korottaa, mutta ei haluta kertoa kuka senkin lystin maksaa. Tietenkin sen maksavat sinkut. Lapsiperheillä on monenlaisia taloudellisia etuja, mutta niiden maksumiehenä ovat sinkut.

Sinkut yhdistykää ja vaatikaa alempia veroja! Sinkut eivät tarvitse lastentarhoja, peruskouluja ja muita lapsiperheiden aiheuttamia kustannuksia. Sinkkujen verotuksen tulisi olla selvästi kevyempää kuin lapsiperheiden, koska lapsiperheet aiheuttavat yhteiskunnalle suuremmat menot. Ja kyllähän tässä ylikansoitetussa maailmassa jo lapsia on, vähintäänkin riittävästi, joten lapsista ei suinkaan ole maailmassa pulaa.

Minun korvaani särähtää pahoin jos ylistetään globaalin markkinatalouden kaikinpuolista autuutta ja siunauksellisuutta ja sitten samaan hengenvetoon murehditaan että onko Suomessa riittävästi lapsia. Mihin se globalismin ylenpalttinen ihanuus katosi? Kyllähän ylikansoitetussa globaalissa maailmassa on paljonkin lapsia. Globalistien tulisi ajatella globaalisti myös väestönkasvun ja lapsien suhteen.

Eikö Suomessa pitäisi olla oikeastaan voimakkaasti negatiivinen syntyvyys ("lapsinielu" vastaavasti kuin ilmaston suhteen "hiilinielu") niin että Suomi yksin pelastaisi koko maailman liikakansoitukselta. Mitä AY-politrukkien hallitus aikoo tehdä Suomen lapsijalanjäljen ja lapsipäästöjen pienentämiseksi, niin että syntyvyys koko maailmassa asettuu siedettävälle tasolle? Eiköhän sellainen pikkujuttu menisi vaivatta ja lähes huomaamatta siinä maapallon ilmaston pelastamisen ohessa? Niin no, ilmeisesti se ainakin olisi monta kertaluokkaa helpompaa kuin postilakon lopettaminen...

Kyllä kansa tietää ja vielä se voittaa! Helsingin herrat hirteen!

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu