<<

27.09.2019

>>

Tämän artikkelin päivään Vesan nimipäivälle, vaikka kirjoitankin tätä jo viikkoa aiemmin. Toinen vaihtoehto olisi ollut päivätä juttu vielä kolme päivää myöhemmäksi, 61:lle syntymäpäivälleni 30.09. mutta olkoon näin. Syyskuu joka tapauksessa on minun kuukauteni.

Valtioni tulee jatkossa yhä enenevässä määrin suosimaan Linux-pohjaisia käyttöjärjestelmiä. MikkiSoftan "täydellisen" käyttiksen Windows 10:n päivityksiin kuluu kolmessa nopeasti vanhenevassa läppärissä aikaa jo enemmän kuin jää työnteolle. Linux pyörii minulla ainakin Raspberry Pi 3-korttitietokoneissa (Debian Linux nimellä Raspbian) ja Raspberry Pi eli RPi tulee jatkossa epäilemättä olemaan valtiossamme erittäin tärkeässä asemassa.

Tosin Raspbian ei sekään ole reaaliaikainen käyttöjärjestelmä, mutta RPi:n pohjalle on helpompi rakennella kuin PC:n jatkeeksi. Tiukasti reaaliaikaiset tehtävät on suoritettava mikrokontrollerilla joka voi keskittyä yhteen asiaan, esimerkiksi Arduino Uno.

Syyslukukauden opiskelu Porin yliopistokeskuksessa Tampereen yliopiston puitteissa on käynnistynyt suhteellisen kivuttomasti. Automaatiotekniikan tamperelaisten kurssien käynnistys tosin hiukan tökkii. Toivottavasti Tampereen yliopisto saa automaatiotekniikan (tai koneautomaation ja robotiikan, millä nimellä haluavatkin kutsua) Porissa skulaamaan kunnolla viimeistään sitten kun seuraavan maisterikoulutuksen erän on määrä astua palvelukseen.

Me muutamat jäljellä olevat porilaiset automaatio-sällit olemme eräänlaisia pioneereja, tiennäyttäjiä, koe-eläimiä ja valonkantajia. Me avaamme Porissa latua jäljessämme tuleville. Onhan täällä ainakin Ulvilan automaatioklusteri, jonka luulisi tarvitsevan tällaisia yhteiskunnallisia korkeampia koulutuspalveluita. En sitä yksityiskohtaisemmin tunne, enkä suinkaan kuvittele siellä itse koskaan työskenteleväni, mutta siellä voisi kuitenkin arvella tällaista tarvetta olevan.

Porilaiset kurssit nyt kuitenkin pyörivät. Todennäköisyyslaskenta on Porissa ohjelmassa viimeistä kertaa ja kevätlukukaudella Tilastolliset menetelmät käynnistyvät täällä viimeisen kerran osana normaalia DI-koulutusta.

Vapaaehtoisena ylkkärinä otin Operaatiotutkimuksen koska sen avulla on voitettu useita suuria sotia, muiden muassa "Battle of Britain". Tai oikeastaan kävi niin että J.T.Tanttu sitä minulle ehdotti kun tiesi minun suorittaneen jo SAMK:in matematiikkamoduulissa tämän saman todennäköisyyslaskennan kurssin. Arveli siitä voivan olla hyötyä. Kutsutaan joskus myös Operaatioanalyysiksi.

Me käymme läpi vain lineaarista optimointia, mutta kyllä siinäkin on viljalti tekemistä. Peliteoria lukeutuu myös operaatiotutkimuksen piiriin, mutta sinne saakka emme ennätä. Ja vaikka operaatioanalyysin alkuperä onkin melkoisen sotilaallinen, pitäydymme rauhanomaisella linjalla. Sikäli mikäli markkinataloudessa mitään todellista rauhaa koskaan onkaan. Rahanomainen linja ei välttämättä ole rauhanomainen.

Voisi kai kiteyttää että operaatiotutkimuksen tavoite on ottaa niukoista ja rajallisista resursseista mahdollisimman paljon irti ja saada aikaan mahdollisimman hyvä tulos. Esimerkiksi raaka-aineiden saatavuus on käytännössä aina rajallista.

En tiedä pystynkö osallistumaan operaatiotutkimuksen kaikkiin harjoituskokeisiin (tamperelainen pakollinen kurssi saattaa ajaa päälle), niin että saisin hyväksyttävän arvosanan, mutta lopputentilläkin kurssin voisi suorittaa. Haluan ne opintopisteet ja haluan osoittaa että osaan jotakin. Diskreetin matematiikan kanssa kävi heikosti, arvosana 1, mutta toivottavasti tämä toinen ylimääräinen kurssi menee paremmin.

Todennäköisyyslaskennassa ei edes ole tenttiä, vaan se suoritetaan harjoitustehtävin. Verkkopainotteisuus ja etäopiskelu on nykyisin kovasti IN, mutta kylmää käytännön faktaa on että selvästi helpointa on saada perusharjoitukset hyväksytyiksi perinteiseen tapaan laskuharjoituksissa paikan päällä. Ope voi auttaa löytämään villakoiran ytimen. Näiden juttujen hahmottaminen ei aina ole niin helppoa. Todennäköisyyslaskennan alkutaival vaatii melkoista kekseliäisyyttä. Joskus todennäköisyydet ovat yllättävän epähavainnollisia.

Videorintamalla tapahtuu hitaita mullistuksia, kuin etanadynamiitin voimasta. Lineaarialgebran ja todennäköisyyslaskennan vanhat videot olivat mukavia mp4-tiedostoja joita pystyi myös lataamaan omalle koneelle ja katselemaan off-line, mutta uudempi virtaus on selkeästi on-line ainoastaan. Echo-videot vaativat jonkin verran enemmän resursseja ja tuulettimettomassa RPi:ssä ytimen lämpötila voi nousta yli +80°C lukemiin niitä katsellessa. Uusin videovillitys uudessa Tampereen yliopistossa on Panopto-systeemi jonka käyttöä opetellaan vaihtelevalla menestyksellä. Näitä on-line -tilassa katsottavia videoita tekijät eivät ilmeisesti voi editoida. Ainakin Panopto-videon voi nauhoittamisen ohella samalla myös lähettää suoraan verkkoon tosiajassa. Hienoja zydeemeja varmaan sinänsä, mutta haluaisin silti painottaa todellisen opiskelijalle hyödyllisen sisällön merkitystä.

Syksy toi metsurin Vähärauman metsikköön nykyisen Winnovan (entinen SAMK) vaiheille ja paikallinen maisema on siltä osin hiukan muuttunut, kuten oheinen otos todistaa. Nyt näkyy Pripolin katto hyvin hakatun metsän takaa. Onneksi eivät sentään ole hakanneet kuntopolulle saakka.

Tjaah, DI-opintojen suuri kynnyskysymys ja jävlig-tänka-på epäilemättä on se pakollinen diplomityö. Työelämän ulkopuolella on pakko miettiä probleemaan jo nyt mahdollista ratkaisua, vaikka "dippatyö" onkin aikataulussa nakitettu vasta keväälle. Saattaa olla myös kypsyysnäyte eli "kypsäri", mutta siitä ei saa opintopisteitä. Ammattikorkeakoulun opinnäytetyötä muistaakseni nimitettiin "oppariksi". Väitöskirjaa eli "väikkäriä" mahdanko koskaan päästä edes yrittämään. Olen joskus haaveillut että hautakiveeni tulisi teksti "tri" ja päähäni se hieno hattu, mutta laulun sanoin "... mahtuuhan maailmahan noita".

Tamperelaisen robotiikkakurssin aloitus se vaan kestää ja kestää, mutta sen opintomateriaalista olen jo tullut tuntemaan käsitteen ROS eli Robot Operating System. Tuollaisen systeemin voisi asentaa myös "Raspiin" ja se on ilmaista softaa. Tosin minulla ei ole varsinaista valmista ja täydellistä robottia, enkä varmaan pysyvästi köyhänä jäbänä tule sellaista koskaan saamaankaan, mutta tekniikkaa ne robotitkin vaan ovat.

Alustava dippatyöidea on Köyhän Miehen Konenäkö. Kuvittelen että voisin ROS:in avulla käyttää toisessa tietokoneessa olevaa kameraa ja näin ehkä rakentaa stereokameran muutaman RPi:n ja Ethernet-kytkimen avulla. Sujuva verkkoliikennnöinti ja -ohjelmointi tuntuu tärkeältä. Esimerkiksi 8-porttisen Ethernet-kytkimen ei pitäisi maksaa hirveitä, alle satanen. Oma yksityinen langallinen lähiverkko olisi joka tapauksessa aivan kiva olemassa. Täytyyhän kunniallisella valtiolla toki olla oma lähiverkko.

Toisaalta ilmankin Ethernet-kytkintä voisi pärjätä kuvauksessa. Nopea stereokuva vaatii 2 kameraa. Kaksi RPi:n kameraa vaatii 2 Raspberryä. Ymmärtääkseni RPi:ssä täytyy olla näyttö että sillä voisi kuvata, arkkitehtuuri on sellainen. Siis kaksi Raspberryä joissa kummassakin kamera ja näyttö. Näiden välille voisi kytkeä ristiinkytketyn Ethernet-kaapelin jolloin yksi RPi tavallaan toimisi isäntänä ja toinen orjana. Pitäisi sen niinkin onnistua. Näyttöjen koko olisi kuitenkin saatava kohdalleen.

Ristiinkytketyn kaapelin idea on siinä että tietokone #1 kuuntelee sitä linjaa jota pitkin tietokone #2 lähettää ja kääntäen. Näin koneet voivat kaksistaan keskustella keskenään ilman mitään porttitoistinta tai kytkintä. Tai sitten kahden koneen välillä käytetään aivan tavallista "suoraa" Ethernet-kaapelia ja oheisen kuvan mukaista huokeaa RJ45-liittimen ristiinkytkentäpalaa "Crossover adapter" joka kääntää linjat sopivasti ristiin.

No juu, suunnitelmat saattavat vielä muuttuakin, eipäs hätäillä, fundeerataan ja resuneerataan. Paljon on hommaa. Kävi miten kävi, maailma on väärällään mahtavan upeita mahdollisuuksia. Käymme pelotta eteenpäin rinta rottingilla ja leuka pystyssä.

En enää pyri saitin poridi.fi blogikirjoittajaksi. Edustan niin pientä ihmisryhmää. Koettakoot nuoremmat vuorostaan kintereittensä jäntevyyttä ja staminansa mojoa. Minä olen jo vanha äijä, en mikään tyypillinen nuori opiskelija ja matematiikankin osalta edustan väistyvää linjaa. Minulla tuskin olisi juuri mitään lisää annettavana. Olen uhrilahjani jo heittänyt yliopiston alttarille. Olen eoneja vanha geologinen kerrostuma ja dinosaurio.

Saapa nähdä muuttuuko Tampereen yliopiston linja Porissa jatkossa teknillisemmäksi uuden perusmatematiikan myötä. Ymmärtääkseni johtaminen ja tietotekniikka ovat olleet ne Puuvillan päämyyntiartikkelit. Johtaminen se vaan nostaa minulla niskakarvat pystyyn, joten olen etsinyt selkeästi teknillisempää asiantuntijan uraa pomottamisen vaihtoehtona. Saapa nähdä miten äijänkäppärän käy.

Se on hiukan ristiriitaista kieltämättä tämä korkeampikin koulutus. Vanhat roomalaiset lausahtivat syvällä rintaäänellä non scholae, sed vitae ... mutta enpä tiedä. Opiskelun toivotaan olevan elämää varten, mutta paljolti opiskelu valitettavasti taitaa käytännössä olla juurikin koulua varten. Koulut ja oppilaitokset ovat paljolti olemassa ihan vaan itseään varten.

Maailmamme on täynnä ristiriitoja. Suomi pelastaa maailman ilmaston? Politiikka on yhteisten asioiden ajamista? Demokratia on sitä että kaikki kannattavat mukisematta demareita? Sanan- ja ajatuksenvapaus on selviö ja täysin klaari juttu, kunhan jotkut persut ymmärtävät pitää turpansa kiinni? Mielipiteen vapaus on kaikille yhteinen arvo, kunhan pitäytyy virkamieskunnan ennakolta hyväksymiin mielipiteisiin? Äänestää saa vapaasti, kunhan äänestää oikein? Makuasioista ei saisi kiistellä, mutta eihän muista edes voi kiistellä. Virheet voi korjata. Tosiasiat voi vain hyväksyä. Niinpä kiistellä voi ainoastaan makuasioista.

Hyvin menee virkamiesten Suomessa, nimittäin virkamiehillä. Byrokratia ja byrokraatit vaan lisääntyvät ja työttömyydestä haluttaisiin kovasti rankaista, ikäänkuin yhteiskunnallinen osattomuus sinänsä ei riittäisi rangaistukseksi. Asenteet siellä poroporvari & AY-politrukki -linjalla ovat kovin ummehtuneita ja vanhoillisia. Korporativismi varsinkaan ei maailmaa pelasta.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu