<<

23.03.2019

>>

Lievää turhautumista ja väsymystä havaittavissa. On kai hienoa että on tilaisuus opiskella yliopistossa, mutta pistää miettimään että hyödyttääkö tämä sittenkään lopulta mitään. Johtaako opiskelu yliopistossa mihinkään? Poliitikot ilmeisesti vihaavat opiskelijoita, joten opiskelun tulevaisuus sikäli vaikuttaa vaikealta. En ole viime aikoina menestynyt kovinkaan hyvin. Aika ja energia ei riitä, sanoisi Einstein. Kytkentä käytännön tekniikkaan on Porissa äärettömän ohukainen, sen totean minä. Pitäisikö etsiä vaihtoehtoista parempaa reittiä eteenpäin?

Onkohan tämä kevätväsymystä, vitamiinien puutetta, vai aiheuttiko surkea epäonnistumiseni kurssin "English Communicative Skills" presentaatiossa itsetunnolleni suuremman vamman kuin tahdon myöntää?

No juu, ehkä se tarkemmin näin jälkikäteen ajatellen oli jonkinlainen "hukkuva tarrautuu oljenkorteen" -efekti. Keväiset ongelmat olisivat kaatuneet päälle joka tapauksessa, presentaatio ei millään olisi voinut pelastaa kaikkea. Fiksaatio siihen demosalkkuun muodostui kohtuuttoman kiinteäksi ja pettymys oli suuri kun esitykseni lässähti omaan käytännön mahdottomuuteensa. Olisi pitänyt suunnitella paremmin, mutta sekään ei olisi kaikkeen auttanut.

Työelämän mahdollisuudet ovat (ainakin joillekin) nuorille avoimina. Ne eivät minulle kuitenkaan tarjoa iloa. Mitä kauemmin olen ollut vailla työtä, sitä etäisemmältä tyypillinen työelämän mieletön oravanpyörä ja kaksinaismoralistinen arvomaailma vaikuttaa. En usko että minulle oikeasti olisi suomalaisilla työpaikoilla tarjolla mitään mielenkiintoista ja motivoivaa tehtävää. En ole rangaistusvanki enkä hae mitään paskakuskin duunia.

Varmuuden vuoksi lie syytä selventää etten suinkaan kuvittele ettäkö paskakuskiksi nykyisin pääsisi helposti ja kuka tahansa. Epäilemättä vaatimukset paskakuskin valinnalle ovat kovat ja korkeat. Nuori ikä, pitkä työkokemus alan tehtävistä, moitteeton terveys ja kova kansalaiskunto, ehdoton innostus ja 100% sitoutuminen substanssiin (paskaan). Oikean puolueen ja sopivan seurakunnan aktiivijäsenyys voi olla eduksi. Ehkä myös vaaditaan agrologin tai urologin pätevyys tai kenties anaali-inspektöörin tutkinto sekä lisäksi alan syventäviä opintoja, kuten suolisto-insinöörin tai aineenvaihdunta-arkkitehdin diplomi?

No juu, tuo edellinen vuodatus siis noin huumorina, mutta ihan tosissaan, en siis hetkeäkään kuvittele ettäkö muka voisin tulla valituksi paskakuskiksi. Paskaduuneille on yleisesti juurikin tyypillistä, että työhön valituksi tuleminen on huomattavasti vaikeampaa kuin itse haettujen tehtävien suorittaminen. Työt ovat aivan yksinkertaisia, eivät vaadi mitään neron lahjoja, mutta työhön käsiksi pääsemisen kynnys on siitä huolimatta hyvinkin korkea.

Tekniikka on sinänsä kiinnostavaa, mutta sehän halutaan käytännössä kieltää. Tekniikka halutaan piilottaa ja salata. Tekniikka on hävettävä asia? Automaatiota on pakko olla yhtä enemmän, mutta automaatio ei saa näkyä, se täytyy jemmata piiloon, sillä se kuulemma pelottaa ihmisiä. Niitä ihmisiä en halua tuntea lähemmin.

Tyypillisesti insinöörin työ on käytännössä tehtävä mahdollisimman nopeasti ja valmiita osakokonaisuuksia käyttäen. Siinä ei paljoa jää mahdollisuuksia mietiskellä syntyjä syviä. Insinööri ei ole tiedemies eikä tekniikka ole tiedettä.

Myyntimiesten mielestä ihanteellisessa tapauksessa kaikki on jo valmiina. Vielä parempi jos tuote tulee jostakin kaukaa ulkomailta.

Ei tarvitse ymmärtää, tarvitsee vaan myydä. Kuluttajat ostavat sen mitä mainostetaan ja mitä on tarjolla. Kysyntä luodaan mainonnalla. Mainosmiehet päättävät miten kuluttajien on elettävä. Ulkomailta pyöritetyssä implementaatiovetoisessa tuotteiden tarjonnassa suomalaisen insinöörin teknisen tietotaidon rooli jää vähäiseksi.

Sellaiselle upottavalle perustalle en yritä meidän valtiomme tulevaisuutta rakentaa. Valtion täytyy perustua omien kansalaistensa omalle osaamiselle ja tiedolle. Tekniikka ja kaikkinainen tietotaito täytyy olla meidän omissa hyppysissämme. Emme ulkoista omaa valtiotamme ulkomaille.

Olisinko enempi niinku tieteellisesti orientoitunut persoona? Materiaalit ovat perusasia, pitäisikö hankkiutua eksaktin tiedon juurille? Tjaah, kieltämättä materiaaleissa on oma vetovoimansa. Tohtorin titteli olisi kuitenkin varsin kaukainen tavoite. Ensin pitäisi olla DI ja sekin edellyttää hyväksyttyä diplomityötä. Sopivan diplomityön saaminen yrityksestä saattaa olla varsin vaikeaa. Minulla ei ole autoa eikä ole varaa hankkia sellaista.

Minulle henkilökohtaisesti on suuri takaisku jos en valmistu dippa-inssiksi kahden vuoden yliopisto-opiskelulla, sillä keskeneräistä opiskelua pitäisi sitten jatkaa Tampereen Herpes-rannassa ... oho, eikun Hervannassa ja se vaikuttaa taloudellisesti vähintäänkin vaikealta tai ehkä mahdottomalta.

Voi sikäli käydä niin että insinöörin ilme ei kirkastu sille diplomi-tasolle saakka. Opiskelussa ja opiskelijan toimeentulossa on omat ongelmansa. En ehkä saavuta tutkintoa, se täytyy tässä vaiheessa rehellisesti myöntää. Haluan aina oppia ja opiskella, kehitellä ja väkerrellä, mutta mahdollisesti seinä nousee edessä pystyyn. Voi käydä niin etten mahda asialle mitään.

Auttaisiko Suahilin peruskurssi? Kirjaimet ainakin ovat tavallisia, toisin kuin Japanin kielen alkeissa joka oli ilmaisena poistotarjouksena Puuvillassa tarjolla. Suahilia puhuu öbaut 10 kertainen määrä ihmisiä suomalaisiin verrattuna, joten kyseessä on ihan merkittävä kieli. Suahili on alunperin ollut vain rannikolla puhuttu kieli, mutta se leviää sisämaahan.

Pitäisikö hankkiutua ihmiskunnan alkujuurille jonnekin sinne Afrikan repeytymälaakson vaiheille? Siellä kaukaiset esi-isämme joutuivat laskeutumaan alas puusta ja vähitellen opettelemaan kulkemaan kahdella jalalla, koska ravinto täytyi kuivuvassa ilmastossa etsiä aiempaa laajemmalta alueelta. Banaani ei enää löytynyt kotopuusta.

Rehevä sademetsä, kaukaisten esi-isiemme alkuperäinen asuinympäristö, muuttui kuivaksi savanniksi, juurikin siitä syystä kun Afrikan manner alkoi revetä kahtia siitä kohdasta. Siellä on meidän ihmisten todellinen koti, ihmiskunnan kehto.

Vai olisiko hätävarjeluksen liioittelua? Ehkä sentään vielä toivun tästä järkytyksestä ja pystyn hyvällä fiiliksellä jatkamaan opiskelijan työskentelyä niiden perinteisten jutskien parissa.

Haluan joka tapauksessa olla tekemisissä vain sellaisten asioiden kanssa joita voi käsitellä hyvällä fiiliksellä. Olen liian vanha hakkaamaan päätäni seinään. Opiskelu ei saa olla rangaistus. Myös omaan rauhalliseen tahtiin ja oman valinnan mukaan itsekseen opiskelu on eräs varteenotettava mahdollisuus, vaikka sitä ei virallisesti opiskeluna pidetäkään.

"Clouded this boy's future is", sanoi vihreänaamainen mestari Yoda elokuvassa joka käsitteli Tähtien Sotaa. Yhtä sotaahan tämä elämä on ja tulevaisuus on monasti niin utuinen ettei sitä edes mahtava Jedi-mestari pysty hahmottamaan, kaikkine salaperäisine voimineen. Täytyy kuitenkin nyt rentoutua ja etsiä sitä motivaation vihreää langanpäätä. Ehkä se vielä löytyy.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu