<<

01.12.2018

>>

Alkaa jo näyttää joululta kun on satanut hiukan lunta maahan. Joulukoristeita näkee siellä-täällä ja joulukuuset tönöttävät ryhdikkäinä kaupungilla. Puuvillan tavanomaisessa ruokailupaikassa ravintola Sofiassa vietetään runsaasti pikkujouluja. Niinpä tavanomainen 2,60€ hintainen KELA-tuettu opiskelijaruokailu ei siellä taida onnistua enää klo 15?

No okei, kirjoitin tämän tekstin hiukan etukäteen. On myönnettävä että vesisateet sulattelivat Porin lumet pois jo ennen joulukuun alkua, paitsi joistakin sellaisista kohdista joihin sinänsä ohuehkoa lumipeitettä oli kasattu oikein läjäksi yhteen paikkaan.

Vapaa-ajan ongelmia ei nyt ole. Tunnelma on hektinen. Tuntuu että kaikki liikenevä aika ja energia pitäisi allokoida opiskeluun, laskuharjoituksiin, ohjelmointiharjoituksiin, tentteihin valmistautumiseen, harjoitustöiden suorittamiseen ja opintopäiväkirjan kirjoittamiseen. Silti syödä & juoda, huilata, rentoutua ja ulkoillakin välillä täytyy, muuten ei jaksa.

Enkä nyt tarkoita sitä vitsiä, että mitä eroa on insinöörillä ja kamelilla? ( Kameli pystyy olemaan juomatta 2 viikkoa, kun taas insinööri... )

Voi silti olla vaikea saada hyväksyttyä tai hyvää arvosanaa kaikista syyslukukaudelle nakitetuista kursseista ennen Joulua.

Vuodenvaihde on taas suurten muutosten aikaa, mutta otetaan ne vastaan vasta sitten kun on aivan pakko. Ei ole ylimääräisiä resursseja. Ei voi elää varman päälle, elämän marginaalit ovat minimaalisen pienet.

On kai pidettävä suurena ylellisyytenä sitä että yliopisto-opiskelijana voi ladata Matlab-ohjelman verkosta ilmaiseksi ja käyttää sitä omalla koneella. Matte1 -kurssi sisältää myös lineaarialgeran Matlab-tehtäviä jotka ovat erilaisia kuin viimeksi. Pitäisi kai opetella ohjelman käyttöä hiukan paremminkin. Vaikka lisenssi onkin voimassa vain tammikuun loppuun. Toivottavasti lisenssin uusinta sujuu kivuttomasti, vaikka sähköpostiosoite ja yliopiston nimikin vaihtuu välillä.

Matlab oletusasetuksin on sellainen 5½ Gt mötikkä ladata netistä, joten sitä ei mielellään kovin usein lataisi uudelleen. Levyllä se purkautuu pitkälti toistakymmentä gigatavun suuruiseksi softaksi. Mukana on mm. myös Simulink jota tarvitaan automaation PC-töissä. Sen avulla voi simuloida säätöjärjestelmän toimintaa. Bottom line is stability.

Oma tietokone ja suhteellisen nopea nettiyhteys ovat opiskelijalle käytännössä aivan välttämättömiä työkaluja. Tämä on täyttä faktaa, vaikka typeryyden maailmanennätystä tavoitteleva Rauman sosiaalitoimisto ei varmaan tule sitä koskaan uskomaan.

Onhan se Matlab merkittävä ohjelma. Kyllä suru tulisi puseroon jos vastaava softa pitäisi itse vääntää vaikkapa JavaScriptillä. En silti sano JavaScriptistä pahaa sanaa, se on aivan kelpo skriptikieli, ihmiselle sopiva.

Kurssin "Sulautetut järjestelmät" oma rakennusprojekti on täytynyt lyödä jäihin varojen puutteessa. Toivottavasti vuodenvaihteen jälkeen on taloudessa enemmän liikkumavaraa niin että pystyy ihan oikeasti jotakin toteuttamaan. Kurssilla ei sentään vaadita laitteen mekaniikan täysimääräistä toteuttamista. Ehkä siitä pystyy tekemään kurssin läpäisyyn riittävän dokumentin vaikka rahahanat ovatkin sulkeutuneet.

Olen köyhä. Sille ei mahda mitään. Ei pysty maksamaan mökin sähkölaskuja. Kulutus tasan nolla jo vuosia ja satojen eurojen "siirtomaksut". Mitä sinne on mukamas siirretty? Ei ainakaan sähköä. Kun ei ole rahaa niin ei vaan ole. Elämä vaikuttaa kuitenkin elämisen arvoiselta. Varallisuus ei ole ihmisarvon mitta. Mitä ei pysty muuttamaan, sitä on turha surra.

Katkaiskoon ahne sähköyhtiö sitten vaikka mökin sähköt siellä Etelä-Pohjanmaalla ja tuottakoot minulle lisää maksuhäiriöitä. En voi auttaa asiaa. On tärkeämpääkin tekemistä kuin hakata päätä seinään ja nostaa hyödyttä verenpainetta. Olenhan maksanut aivan tyhjästä kalliisti jo vuosien ajan, ja tyhjä kai pitäisi saada ilmaiseksikin. Ei ole kulkuneuvoa, enkä pysty asumaan siellä isän vanhalla töllillä EP:lla. Tulevaisuus ei ollut siellä. Se on todellinen kotini, mutta ehkä en enää koskaan pysty asumaan siellä? Ja sehän on jo valmiiksi ulosotossa. Jätevesien käsittelyn toteuttaminen on pelkkä eteerinen haavekuva vailla mitään todellisuuspohjaa ja tarvittavia talouden resursseja. Sitäpaitsi haluan äänestää ja tarvitsen täällä diabeetikkona paikallisia porilaisia terveyspalveluita, joten virallisesti koti täytyy olla Porissa. Soromnoo. Esimerkiksi KELAlta on aivan turha hakea apua sellaisen kulutuspaikan sähkölaskuihin joissa osoite on eri kuin virallinen asuinpaikka.

Elämä jatkuu kaikesta huolimatta. Opiskelu yliopistossa on etuoikeus, enkä todellakaan 60-vuotiaana voi sitä lykätä myöhemmäksi. Elämä on juuri nyt, eikä vasta viidestoista päivä. Viimeistään eläkkeellä myhäelen tyytyväisenä akaatemisella diplomi-insinöörin ilmeellä. Opiskelu on taloudellinen katastrofi ja pankin helvetti, mutta se on myös ihmisarvon juhlaa ja elämyksellinen paratiisi. Katselen paljon mieluummin kauniita kukkasia polkuni varrella, kuin että toljottaisin koiranpaskoja ja yrittäisin imeä sieluni voiman niistä.

Mikrovaltio Myllynsaaren hallitsija
Sameli IV "Julkea"Valikko
Pääsivu