Alavallin entisen koulun viimeisimpiä kuulumisia

Viimeisimpiä muutoksia koululla

Aivan aluksi täytyy auliisti tunnustaa että Alavallin koulun viimeisimmistä vaiheista ja tapahtumista minulla on vain hyvin epämääräinen käsitys...

Koulu on sitten nuoruusvuosieni muuttunut jonkin verran. Silmiinpistävin ero on varmaankin yläkoulurakennuksen räikeä puna-valkoinen väritys, joka on peräisin 1990-luvulta. Olen kuullut perusteltavan tätä uutta väriä väitteellä että punainen olisi ollut yläkoulun alkuperäinen väri. Noh, varmaan näin saattaa olla, sillä mitäpä muuta kuin punamultaa seinissä olisi alunperin ollut.

Metsässä koulun ympäri kiertävä pururata ja sen valaistus ovat peräisin 1980-luvulta.

Yläkoulurakennukseen, koulun puolelle lienee sisävessa rakennettu joskus 1980-luvulla. Aiemmin koululaisten käytössä on ollut ulkorakennuksen käymälät.

Koulun postilaatikko sijaitsi aiemmin maantien vieressä, yli 100 metriä pitkän kujan päässä koulusta, mutta on 1980-luvun lopulla siirretty yläkoulurakennuksen seinustalle. Kujan pituus on todettu riittäväksi.

»Koulunmäki» kesällä 1995

Kylän koulu loppuu

Alavallin koulu lakkautettiin vuonna 1995 tai 1996 - säästösyistä, kuinkas muuten! Kylän lapset siirtyivät läheiseen Hirvijärven kouluun.

Hiukan pahaa vertakin koulun lakkauttaminen kylällä aiheutti. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainitaan että Alavallin koulun lakkauttamista on ollut ajamassa kylän oma mies, joka tuolloin toimi kunnanhallituksen puheenjohtajana! Oli tehtävä valinta Hirvijärven ja Alavallin koulujen välillä - ja Hirvijärvi voitti. Myös Hirvijärven koulussa oli melko vähän oppilaita, joten toisinkin päin olisi voinut käydä. Tietääkseni eräänä tärkeänä tekijänä päätöksessä olivat Alavallin koulun suuremmat ylläpitokustannukset.

Alavallin kylätalo

Koulurakennus oli koulun lakkauttamisen jälkeen edelleen Jalasjärven kunnan omaisuutta. Kunta ei sitä kuitenkaan tarvinnut. Entinen koulu epäilemättä soveltuisi jonkinlaisen pienyrittäjän käyttöön, mutta sijainti on melko syrjäinen.

Koululla asuu vuokralaisia, mm. lempinimellä »Gepardi» tunnettu opettaja, joka ainakin nuorempana miehenä on ollut ilmeisen nopealiikkeinen. (Hän ei tietääkseni kuitenkaan ole opettanut Alavallin koululla)

Huhuiltiin että alavallilaiset voisivat lunastaa entisen koulun nimellistä korvausta vastaan itselleen. Koulun ylläpitokustannuksia pidettiin kuitenkin melko suurina. Ison talon lämmitys maksaa ja kai siellä jonkun siivotakin pitäisi.

Kylässä on myös nuorisoseurantalo Ahjola, joka palvelisi pitkälti samaa tarkoitusta kuin koulu. Arveltiin että Alavallissa jouduttaisiin tässä yhteydessä tekemään jonkinlainen valinta koulun ja perinteisen nuorisoseurantalo Ahjolan välillä, koska molemmissa tuskin voi olla toimintaa. Ahjolasta ei kuitenkaan ilmeisesti aiota luopua, vaan sitä on kunnostettu nuorten käyttöön.

Viitta Alavallin kylätalolle kesällä 2003

Vuoden 2000 alkupuolella on entistä koulua nimitetty Alavallin kylätaloksi. Koulu on virallisesti ollut vuokralla maa- ja kotitalousseuralla, mutta käytännössä se on ollut kaikkien kyläläisten käytettävissä.

Vuoden 2000 alun suunnitelmien mukaan Alavallin nuorisoseura ostaisi koulun vuoden lopussa vuokrakauden päättyessä. Ja näin todella tapahtui. Alavallin entinen koulu ei enää ole Jalasjärven kunnan omaisuutta. Alavallin entisen koulun hinta tontteineen kaikkineen oli kokonaiset 7000 markkaa! Ei vähä mitään! Koulun tonttiin kuuluu myös metsää.

Kylätalolla on hyvin varusteltu keittiö (entinen koulukeittola) ja esim. kokouksen pitoon soveltuvia tiloja. Yläkoulurakennuksessa on nykyisin myös sähkölämmitteinen sauna. Epäilemättä kylätalo on korvausta vastaan käytettävissä monenlaisiin tapahtumiin. Toivottavasti alavallilaisten talkoohenki riittää kylätalon ylläpitoon!


Koulu 1960- ja 1970-luvuilla (Vasemmalla on aikajärjestyksessä edellinen kirjoitelma)

Alavallin koulun historian aloitussivulle