Nämä kaksi vuosikymmentä muodostavat suunnilleen sen aikavälin jolloin itse asuin koululla ja siksi tunnen koulun niiden osalta paremmin kuin koulun varhais- tai loppuvaiheet. 1970-luvulla koulu muuttui kansakoulusta peruskouluksi.
Alakoulun pihapiiri 1960-luvulla |
Muistoja koulunkäynnistä Alavallissa 1960-luvulla |
Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi on koulun länsipuolelle vuonna 1967 istutettu pieni kuusi - kotikuusi. Sen juurelle asetettiin asiasta kertova metallinen kyltti (kuparia?).
Tässä kyseinen kuusi on talvisessa asussaan noin 8 vuotta istuttamisensa jälkeen vuodenvaihteessa 1975/1976, jolloin se oli parimetrinen.
Kotikuusen istuttamisen aikoihin asui koulun länsipäädyn asunnossa karjalaissyntyinen opettaja Kyllikki Kuisma (myöhemmin Ijäs). Koululaisten suussa kuusi saikin lisänimen »Kuisman kuusi». Nuorempaa polvea edustavalta veljeltäni olen kuullut myös aina leikkimielisiä koululaisia kiehtovan muunnelman »Kuisman kusikuusi».
Istutettaessa vuonna 1967 minä 9-vuotias pojannassikka olin huomattavasti tuota itsenäisyyden juhlavuoden kuusta pitempi, joten se lienee tuolloin ollut selvästi alle metrin mittainen. Nykyisin kotikuusi on jo varsin mittava puu, joten »voimmaa» sen kasvumaassa on selvästikin ollut. Nykyisin kuusta suojaa aita, joten lisää »voimmaa» maahan ei ilmeisesti kaivata ;-)
Remontti vuonna 1971 |
Koulu remontin jälkeen |
Jonkinlaisen vedenjakajan Alavallin koulun vaiheissa muodostaa mielestäni vuonna 1971 tehty remontti. Uusi aika ja uudet tuulet saapuivat silloin Alavalliin. Tähän suuren muutoksen tunteeseen saattaa tietysti vaikuttaa myös se etten enää ollut koulun oppilas ja kaikki muutos vanhaan ja hyvään nähden tuntui oudolta...
|
|