"Rakenna oma aurinkokunta" - rakennussarjan ensimmäisen osan
messinkilevyjen fanisivut
Alku Levyt Projekteja Planeetat Kuu Tähdet Taustaa Hakemisto Historia Muuta

"Rakenna oma aurinkokunta"-sarjan 1. osan messinkilevyt

"Rakenna oma aurinkokunta" -rakennussarjan 1. osa sisältää kaksi messinkilevyä: paksun aluslevyn ja siinä olevaan syvennykseen sopivan renkaan, jota voi pyörittää aluslevyn päällä.

Kummankin levyn ulkohalkaisija on 110 mm ja renkaan sisämitta on 96 mm. Näitä mittoja tarvitaan projekteissa. Keskellä aluslevyä on 15 mm halkaisijainen reikä.

Aluslevylle on merkitty latinankielisillä nimillään

Aluslevy sisältää myös mm. planeettojen symboleita

Renkaalle on merkitty, yleensä symboleilla

Levyjä käytetään tässä hiukan eri tavalla kuin "Rakenna oma aurinkokunta"-sarjassa on ollut tarkoitus. Kaikki levyjen merkinnät eivät sellaisinaan päde meidän valitsemassamme viitekehyksessä. Mainituista eroista

Messinkilevyt kuvaavat ekliptikatasoa. Ekliptikataso on taivaanpallon eräs tärkeä perustaso. On tärkeää ymmärtää mitä ekliptikalla tarkoitetaan ja missä se sijaitsee tähtitaivaalla, sillä sen näkyvyys vaihtelee suuresti.

Ekliptika tarkoittaa tasoa jossa aurinko näyttää kiertävän maapallon ympäri. Ekliptikan ympärillä on ns. Eläinrata, jonka suunnalla kuu ja planeetat yleensä näkyvät. Eläinradan likimääräisen sijainnin tähtien joukossa oppii harjoittelemalla.

Kevättasauspiste Kaloissa vuonna 2000

Kevättasauspiste on tähtitaivaan tärkeä vertailupiste jonka avulla voi ilmaista suuntia.

Aluslevyllä on kevättasauspisteen merkkinä perinteinen Oinaan merkki, joka muistuttaa Y -kirjainta. Renkaalla oleva 5-sakarainen tähti näyttää missä kevättasauspiste on nykyisin Kalojen tähdistössä. Normaalisti rengas pidetään aluslevyn päällä siinä asennossa että em. kaksi merkkiä ovat vastakkain.

Tässä vaiheessa kannattanee käydä läpi eräitä peruskäsitteitä jotka ovat välttämättömiä että levyjen merkitys voidaan ymmärtää oikein.