Uutuudenviehätys taantuu katkeraksi henkiinjäämistaisteluksi

Edellinen Seuraava

On sinänsä hienoa saada opiskella ihan yliopistossa ja ihan tekniikan ylioppilaana. Harmaa arkipäivä, irvokkaat käytännön hankaluudet ja jomottava elämäntuska painavat nyt kevään tullen kuitenkin päälle oikein tosissaan. On yritettävä vaan selviytyä päivästä toiseen. Kevät on raskasta aikaa.

Olisi löydettävä uusi motivaatio, uusi innostus ja tulevaisuuden toivo, viimeistään kesällä sitten kun ensimmäisen lukuvuoden suurimmat paineet ovat tältä erää hellittäneet.

Nyt ei mene opiskelussa kovin hyvin. Olen ehkä jo menettänyt mahdollisuuden suorittaa hyväksytysti kurssi sähköhydraulisista servoista? Sinänsä kylläkin pidän automaation teoriaa ja säätöteoriaa kovin tärkeänä ja aion sitä harrastaa mahdollisuuksien mukaan. Se on keskeistä teoriaa monella tekniikan alalla, mm. elektroniikassa. Saattaa kuitenkin käydä niin kehnosti etten pysty suorittamaan tutkintoa.

Diskreetistä matematiikasta yritän selviytyä rimaa hipoen, mutta sepä ei ole minulle pakollinen, joten jään henkiin vaikka lopputulos olisikin nolla, eli alle 50 pistettä, siis hylätty.

Ei-pakollisen enkun "Intercultural Communication" päälle ajoi tutkintoon sisältyvä tamperelainen robottikurssi, joten luovuin sitten siitä enkusta. Syksyllä sen parissa olisi ehkä mahdollista jatkaa ja suorittaa kurssin loppupuolisko jos aikaa ja energiaa piisaa.

Automaatiotekniikan laboraatiotöistä on ollut monenlaista ajatusta ilmassa. On mainittu Tampereelta tuotava labrakontti. Eräänä vaihtoehtona on spekuloitu SAMK:in Porissa mahdollisesti tarjoamilla alan käytännöllisillä valmiuksilla. Viimeisimmän tiedon mukaan yliopisto järjestää meille kuljetuksen Porista Tampereelle ja takaisin, jolloin voimme yhden päivän aikana urakoida siellä Hervannassa kolmet labratyöt. Vuori ei voi tulla Muhammedin luokse, joten Muhammedin on mentävä vuoren luo.

Syyslukukauden kurssin "Sulautetut järjestelmät" opintopäiväkirjalle menin jo yltiöoptimistisesti lupailemaan palautusta maaliskuun lopussa, mutta enpä tiedä josko se ihan kunnolla onnistuu. Saattoi olla myös C++ olio-ohjelmoinnin kurssin tehtävien 50% suorittaminen vaatimuksena? Niin, ja voi himputin himputti, myös eräiden pitkien artikkeleiden lukeminen ja niistä kirjoittelu puuttuu! Juu, ei se kokonaisuus millään kunnialla onnistu maaliskuusta jäljellä olevien muutaman päivän aikana, tarvittaneen kuukausi lisää aikaa.

No eipä lannistuta. Eihän kirjailija Minna Canthkaan lannistunut, vaan täytti 175 vuotta. Reipas tyttö.

Vaan eipä taida meikämannesta tulla kirjailijaa.

Siipi on nyt maassa, mutta ehkä tästä elämästä vielä löytyy elinkelpoinen jatko. Täytyy vaan sinnitellä kohti kesää päivä kerrallaan.

Kyllä minullakin oma paikkani tässä maailmassa on, vaikka se ei ehkä olekaan ihan sitä mitä olisin voinut toivoa. Ehkä minusta ei koskaan tule diplomi-insinööriä, tohtorin hatun voittamisesta puhumattakaan, mutta on muitakin mahdollisuuksia.

Onpa tässä opiskelussa kylläkin oma omituinen problematiikkansa josta tekisi mieli vielä joskus kirjoittaa oikein perusteellisesti. Erikoisesti tekniikan opiskelu on lähellä sydäntä. Työelämän problematiikka väistämättä heijastuu opiskeluelämään. Työelämä on pudotuspeliä, joten aika raakaa puuhaa se tekniikan opiskelukin sitten väistämättä on, nimittäin näissä väkisin tehdyn työttömyyden ja työvoimapulan kuplan olosuhteissa. Se vaan että työstä voisi odottaa käypää korvausta, palkkaa, kun taas opiskelijan pitäisi ilmeisesti elää pelkällä pyhällä hengellä.

Kenties minusta pitkäaikaistyöttömänä kehkeytyy yksi niistä AY-politrukin kaavailemista uusista vanhustenhoitajista. Ymmärtääkseni SDP:n ratkaisu sekä pitkäaikaistyöttömyyteen että vanhusten hoidon jo surullisenkuuluisiin ongelmiin olisi pakottaa pitkäaikaistyöttömät hoitamaan vanhuksia!

Wau, suuri joukko motivoitumattomia ihmisiä vailla alan ammattitaitoa hoitamassa vanhuksia, käytännöllisesti katsoen pakotettuina siihen, orjatyössä ... siitä ei hyvää seuraa. Se tästä vanhustenhoidon sopasta vielä puuttuukin. Ainakin porvareiden erittäin tuottoisat hoiva-alan yritykset pääsevät pälkähästä kun vastuu voidaankin jatkossa työntää työttömien kontolle.

Puuvillan vanha nostalginen palo-ovi

Joka tapauksessa yliopistokeskuksen kolmannen kerroksen vanha liukuovi ansaitsee tulla dokumentoiduksi, vaikka se ei enää käytössä olekaan. Tämä on selkeästi perinteistä koneinsinöörin toimialuetta. Mekaniikka ei kuole koskaan.

Kyseessä on ehkä entinen puuvillatehtaan osastojen välinen palo-ovi, jonka avaus ja sulkeminen on haluttu mekanisoida alkukantaisin menetelmin? Käyttökoneistossa on vaijerivälitys joka on nyttemmin jumiutettu epäkuntoon.

Puuvillatehtaassa paloturvallisuuteen epäilemättä on ollut syytä kiinnittää huomiota. Siellä on ollut isoja - ehkä kuumanakin käyviä - koneita ja runsaasti palavaa materiaalia.

Vihreäksi maalattu metallirakenteinen ovi riippuu kaltevasta kiskosta urapyörien varassa, joten se sulkeutuisi omasta painostaan jos sen niin sallittaisiin tehdä. Vihreää tekniikkaa. Kasvihuonepäästöt minimaaliset. Oveen kiinnitetty vaijeri kuitenkin pitää vetovoimallaan oven avoimena.

Sulkeutuessaan ovi laskeutuisi alaspäin koska se kulkee kaltevaa tasoa pitkin ja nykyisen lattiatason kanssa ovi saattaisi sulkeutuessaan jopa kaatua jos sitä kannattelevat urapyörät irtoavat kiskosta. Lattiataso suhteessa oveen on ehkä ennen ollut jonkin verran matalammalla? Rakennustahan on remontoitu raskaasti sitten pumpulitehtaan päivien.

Oven lähes vaakasuora käyttövaijeri johdetaan ovelasti kahden urapyörän kautta pystysuoraan putkeen joka johtaa alempaan kerrokseen.

Siellä alemmassa kerroksessa on ehkä entisaikaan ollut vinttureita joista voidaan keskitetysti avata ja sulkea eri kerrosten ovia mekaanisesti vaijerivälityksen kautta?

Vaijeri on kuitenkin nyt jumiutettu jo heti ensimmäiseen urapyörään, tai sen akseliin, joten tätä systeemiä ei oikeasti enää voi käyttää sieltä alemmasta kerroksesta käsin. Eikä siellä varmaan sellaista käyttözydeemiä enää jäljellä olekaan.

Että tällaisen muinaismuiston ovat jättäneet kaksoisluokan 334 + 336 oppitunnin alkua venaavien insinöörin planttujen ihmeteltäväksi. Kai se sitten on hieno.

Nykyisin vastaava toiminto ehkä toteutettaisiin hydrauliikalla, pneumatiikalla tai sähköisesti. Telakalla rakenteilla olevissa laivoissa olen nähnyt automaattisesti sulkeutuvia osastojen välisiä ovia, jotka tosin laivoissa saattavat olla tarkoitettuja tekemään laivan osastot paloturvallisuuden ohella vesitiiveiksi.

Juu, kaikki tekniikka ei ole niin järin ihmeellistä suunnitella ja toteuttaa. Ei välttämättä tarvitsisi sinänsä olla DI pystyäkseen tekemään yhtä ja toista. Jos nimittäin olisi riittävästi taloudellisia resursseja käytettävissä.

Ja niinpä se on että köyhä DI on aivan yhtä surkea kuin tavallinen köyhä insinööri. Raha ratkaisee tässä markkinatalousmaailmassa. Jos ei hynää ole, niin haaveiksi jäävät monet hienot suoritukset.

Tässä reaalimaailmassa on tyytyminen siihen että kaikenlaista voi sinänsä suunnitella, mutta käytännön toteutukset jäävät pelkiksi haaveiksi, aivan yksinkertaisissakin konstruktioissa, joiden toteuttamiseen ei tarvita korkeakoulun oppeja, vaan pelkkää tervettä talonpoikaisjärkeä. Raha ratkaisee, tai tässä tapauksessa rahan puute.


Uups, eräs varsin oleellinen palo-oven pieni yksityiskohta on unohtunut kuvata, joten lisäänpä sen tähän väliin vielä jälkikäteen lähikuvana.

Nimittäin kiskojen varassa roikkuva ja vaijerin auki pitämä ovi itse asiassa pysyy aukiasennossa tuon oheisen kuvan pienen namiskuukkelin varassa.

Luulenpa että jos tuo pieni veijari hajoaa, niin palo-ovi lähtee sulkeutumaan kaltevaa kiskoa pitkin.

Kuvittelisin että kyseessä on yksinkertainen varolaite, joka tulipalon kuumuudessa sulaa tai muuten hajoaa, jolloin vaijerin yhteys oveen katkeaa.

Tai sitten olen vaan aivan väärässä. Ehkä se on korvattu alkuperäistä kestävämmällä vermeellä?

Mutta ei tuo pieni namiskuukkeli oven vaijerikiinnityksestä ainakaan vahvempaa ja kestävämpää tee. Se on selkeästi tarkoitettu olemaan ketjun heikoin lenkki.Suomalaiset virkamiehet haluavat tehdä sosiaaliryhmäni toimeentulosta haasteellista arvioverotuksen, häätöjen, ulosottojen, liiketoimintakieltojen ja sen sellaisten hauskuuksien muodossa. Velkavankeus, en tiedä olisiko se mahdollinen? Virkaruippojen arsenaalista ei kai puutu enää kuin kirkolliskirous ja roviolla elävältä polttaminen. Ehkä seuraava hallitus korjaa puutteen?

No juu, politiikassa vaikuttaa nyt vaalien alla kuohuvan. Yllättäen Suomessa, perinteisesti vain yhden sallitun ja suvaitun totuuden maassa, on sittenkin olemassa erilaisia sisäpoliittisia mielipiteitä. En odota poliitikoilta ja byrokraateilta mitään hyvää. Epäilemättä Suomen suurimpia ongelmia on vailla ylärajaa lisääntyvä byrokratia ja kasvava virkamiesmielivalta. Monet virkamiehet ovat täysiä mätämunia.

YLE:n erikoisasema mediamarkkinoilla on perusteeton. Huikean suuret yritystuet olisi parempi muuttaa kansalaisten perustuloksi, jolloin raha palvelisi paremmin kansalaisten perustoimeentuloa. Rahaliitosta olisi erottava pikaisesti ja EU:sta kansanäänestyksen jälkeen.

Suomalainen julkinen sektori sairastaa pöhötystautia suojatyöpaikkoineen. Esimerkkejä löytyy esim. Porin kaupungin yrityksistä kuten Porin YH-Asunnot Oy. Paljon olisi (pyövelin) kirveellä töitä, mutta poliitikoilta tuskin tähän apuja löytynee. Poliitikot tykkäävät byrokratiasta ja virkamiehistä koska hienoja koskemattomia suojatyöpaikka-virkaherroja he haluaisivat lopulta itsekin olla.

Suomalaisessa oikeuslaitoksessakin on omituisia valuvikoja. Korkein oikeus on luonteeltaan selkeästi poliittinen, valtaeliitin asioita ajava taho, jonka yhteys kansalaisten terveellä pohjalla lepäävään oikeuskäsitykseen on melkoisen etäinen. Suhtautuminen ns. "rasismiin" (mitä se sitten täällä voineekaan tarkoittaa, en oikein tiedä), monen turvallisen maan kautta - rikollisesti vastoin sopimusta - tänne matkailleisiin asyylioikeuden hakijoihin tai yleisesti erilaisiin vähemmistöihin liittyvään problematiikkaan vaikuttaa kautta linjan suorastaan hysteeriseltä ja yliherkältä.

"Kansanryhmää vastaan kiihottaminen" ... "natsismi" ... "vihapuhe"? En ymmärrä ollenkaan. Tikusta tehtyä asiaa, kärpäsestä paisuteltuja härkäsiä, pelkkiä kuplia, trendikkäitä mediapieruja, halpaa sosiaalipornoa. Natsikortin heiluttelu ja juutalaisvastaisuudella ratsastaminen on nykypäivänä jo vallan typerää ja ääliömaista. Israelin raju toiminta palestiinalaisia kohtaan hyväksytään mukisematta, mutta perussuomalaisessa kansalaisliikkeessä halutaan nähdä demonisoinnin arvoinen mörkö, paha "äärioikeisto".

Kesän 2017 tapahtumien valossa paljoa ei puutu siitä että suomalaisia persuja (myös alle 75-vuotiaita) vaadittaisiin sinipunavihreässä sotasyyllisyystuomioistuimessa Sauli Niinistön ja Petteri Orpon johdolla vastuuseen Natsi-Saksan polttouhreista ja muista toisen maailmansodan mullistuksista. Sauli Niinistöhän otti tuolloin kesällä 2017 - "koko kansan presidenttinä!?!?!?" - julkisuudessa korostetun selkeän kielteisen kannan perusssuomalaisten puolueen puheenjohtajavalintaan ja uuden puheenjohtajamme henkilöön. Presidentti jonka ei kuulemani mukaan pitäisi puuttua lainkaan sisäpolitiikkaan, puuttui varsin räikeästi meidän puolueemme sisäisiin asioihin.

Köyhää kansaa saa verottaa raskaalla kädellä, mutta rikkaitten veropakoilua katsotaan läpi sormien. Sauli Niinistö hyväksyy mukisematta oman verovapautensa, mutta paheksuu eläkeläisten veropakoilua ulkomaille. Suuren palkan siirto vähemmän verotetuksi pääomatuloksi ja äveriäitä tahoja kompromettoivat Panama-paperit halutaan painaa villaisella sekä unhoittaa vallan poies, kuin Tiitisen lista, Suomen suurin salaisuus. Pankkien ja hävyttömien koronkiskureiden asia katsotaan hyvin tärkeäksi ja kannatettavaksi, mutta tavallisten asiakkaiden etua ei rankata kovinkaan korkealle. Aivan tavallisten - siis vähempiarvoisten - suomalaisten pitäisi ymmärtää hävetä omaa rahvaanomaista suomalaisuuttaan ja luovuttaa oma elintilansa nöyrästi aivan vieraan kulttuurin hallittavaksi?

Ehei, Suomi takaisin meille suomalaisille! Emme voi olla vieraita omassa maassamme. Me persut olemme niitä todellisia aitoja suomalaisia ja meille kuuluu äänioikeus, sananvapaus ja ajatuksen vapaus siinä kuin muillekin. Kansallisvaltio ja lokaalit arvot on OK. Suomalaista kulttuuria voivat puolustaa ainoastaan suomalaiset. Globalismi tappaa talossa ja puutarhassa.

Olen kyllä jo päättänyt ketä äänestän eduskuntavaaleissa. Persujen listalta löytyy Satakunnan vaalipiiristä nuorehko naisopiskelija. Anteeksi vaan, ei ole tarkoitus loukata, mutta luotan siihen että häntä ei Arkadianmäelle valita ja äänestän häntä törkeästi juuri tämän vuoksi. En silti pahastuisi vaikka valittaisiinkin, sillä varmaankin hän on parempi vaihtoehto kuin moni muu. Näin ääni menee oikealle puolueelle ilman että minun tarvitsee mennä eettiseen vastuuseen ja takuuseen kenenkään ehdokkaan henkilöstä. Kun enhän minä heitä oikeasti tunne.

Enköhän tästä kuitenkin vähitellen virkisty ja voimistu. Heikot sortuu elon tiellä, jätkä senkun porskuttaa. Haluan nousujohteisesti uutta uhoa ja tsemppiä keräten uskoa että minulla on missio, kaikesta huolimatta. Kaikki maailman mielivaltaa harjoittavat virkamiehet ja salakavalat poliitikot eivät pysty minua lannistamaan.


Galleria