Vähärauma, hei-hei, Vähärauma!

Edellinen Seuraava

Porin yliopistokeskuksen kirjaston kirjojen poistohyllyssä on ollut tarjolla jonkin verran saksankielisiä oppikirjoja, kielioppeja ja sanakirjoja. Englannin ohella saksan kieli taitaa olla ainoita Porin yliopistokeskuksessa harrastetuista vieraista kielistä. Edes ruotsia ei taida täällä löytyä opintotarjonnasta.

Mieli tekisi minunkin vielä kokeilla kykyjäni saksassa. Varaudun tällaiseen hamstraamalla alan kirjoja, kuten tavallista. Olen saksaa harrastellut vuosien varrella ja lukenut joitakin saksankielisiä kirjoja, mutta saksa ei ole ihan helppo kieli omaksua. Tampereen yliopisto ei tietääkseni tarjoa Porissa saksan kursseja, mutta Turun yliopiston paikallisen kaupallisen tarjonnan piiristä sellaista voisi löytyä. Vaikka en tiedä aiheuttaisiko ongelmia se että DI-tutkintoon saksa tuskin kelpaa.

Kirjanen nimeltään "Saksan perussanasto" joka tapauksessa vaikuttaa opinhaluiselle erityisen helposti lähestyttävältä ja hyödykkäältä kokonaisine lauseineen. Pieniä otteita sen tarjonnasta:

hängen hängt, hängte,		ripustaa	Dorthin über das Sofa können wir
hat gehängt					noch ein Bild hängen.

die Krankheit, -en		sairaus		Welche Krankheiten haben Sie
						als Kind gehabt?

sinnvoll		mielekäs, järkevä	Du solltest deine Freizeit sinnvoll
						verbringen.

das Buch, -er +		kirja			Ich gebe viel Geld für Bücher
						aus.

Kyllä minä saksaa aion vielä oppia. Saksa ei ole natsismia, rasismia, suuruudenhulluutta, juutalaisvihan lietsontaa, sotaintoilua ja äärioikeistolaisuutta, vaan se on eräs kieli jota ihmiset puhuvat, mm. tavalliset ihmiset.

Vähärauma, go go?

Länsi-Porin yläasteen ja lukion remontti on havaittavasti edistynyt, kuten oheinen kuva todistaa. Nythän tuossa näkyy jo ulkoseinässä muutakin kuin paljaita eristeitä.

Vähärauman kaupunginosa kehittyy muutenkin ihan sikana ja über-nopeasti.

Meri-Porin bussit ovat viikolla päivisin alkaneet noudattaa suunnilleen aiempaa reittiään. Ne eivät siis enää aja Nupurintien kautta, kuten jonkin aikaa on ollut vallitseva asian laita, vaan kiertävät kauempaa lännestä Vähärauman kohdalla.

Ja aika ahdas väylä Nupurintie busseille olisikin, varsinkin talvella. Vaikka kyllähän Meri-Porin ilta- ja viikonloppuvuorot juurikin Nupurintietä pitkin yrittävät sompailla. Bussille siinä on aika tiukat kääntymissäteet. Porilaiset liikennejärjestelyt ... tjaa-ah, surullinen tarina kaikenkaikkiaan.

Tässä kävi nimittäin siten että Porin kaupunki mittaamattoman suuressa viisaudessaan rakennutti päiväkodin Meri-Porin bussien reitillä olevan kadun päälle, joten välillä bussit ovat joutuneet ajamaan eri reittiä. Nyttemmin kuitenkin vanha bussiyleisöä paremmin palveleva maailmanjärjestys on palautunut, mahdollisuuksien mukaan. Sitä päiväkotia ei sentään ole purettu pois, vaan se joudutaan kiertämään.

Juu, eihän niillä ihmisillä ole oikeasti väliä, jotka kulkevat bussilla ... Yksityisautoilu se vasta on jotakin.

Yleisesti ottaen vähävaraiset suomalaiset vaikuttavat valitsevan edustajikseen turhan hienoa ja suurituloista väkeä. Ei sellainen hieno herrasväki oikeasti "ymmärrä" köyhän kansan asiaa. Kauniista juhlapuheistaan huolimatta he eivät oikeasti pysty - sen paremmin kuin tahdokaan - asettumaan ja eläytymään vähemmän varakkaiden elämänolosuhteisiin. Köyhille varmaan riittää hiukan vähempikin? Ehkäpä köyhät ovat köyhiä Jumalan tahdosta?

Niin tai näin, mutta vähävaraisten asiaa ajaisivat ainoastaan vähemmän varakkaat edustajat.

Porilaiset kunnanvaltuutetut ovat myös melkoisen varakasta ja hyvätuloista porukkaa, jokseenkin puolueesta riippumatta. Köyhempien porilaisten kannattaisi todella tarkkaan katsoa ketä äänestävät. Virkamiesten edustajia on kabineteissa jo aivan riittävästi. Porin valtuustossa kaivattaisiin oikeita kansan syvien rivien edustajia jotka pystyvät suhtautumaan kriittisesti kaupungin virkamiesten tekemisiin ja tekemättä jättämisiin. Kaupungin virkamiehiä emme me äänestäjät voi valita, mutta eivät he todellakaan myöskään ole mitään Jumalan edustajia.

Maakuntavaltuusto ehkä joskus vielä tulee Satakuntaankin, mutta epäilemättä samat vanhat naamat siellä patsastelevat kuin kunnanvaltuustoissa ja eduskunnassa, joten ei se sinänsä mitään auta, ellei varattomampi kansa ensin sano painavaa sanaansa. Kokoomus tuskin köyhän alkuperäisväestön asiaa tulee koskaan ajamaan. Kokoomuksen linja taitaa nykyisin olla sellainen että kenkää vaan väärän pärstäkertoimen omaaville syntyperäisille suomalaisille ja neekereitä tilalle?

Tekunkorvessa on talojen seinustalle ilmestynyt muutamia uusia myrkyttömiä pikkujyrsijän loukkuja. Sähköllä tuo kai elukan tappaa. Rottakin varmaan mahtuu aukosta sisään.

Myrkkyjä ei yksityinen kansalainen enää luvallisesti saanekaan käyttää pikku tihulaisten torjuntaan.

Tekunkorven D-talossa on peräti kaksi loukkua ulkoseinässä maanrajassa olevien rakosten kohdalla. Läl-läl-lää. Kyllä meidän nyt kelpaa.

Jes, ihanat askelmoottorit!

Askelmoottoreiden ajo kestävin ratkaisuin ei välttämättä ole aivan helppoa. Luulenpa että moni innokas kokeilija on jo ehtinyt polttaa Arduino-ratkaisunsa rikki. Vanhemmat ajuriratkaisut tuppaamaan olemaan heikosti suojattuja ylikuormitukselta ja jännitepiikeiltä.

Mutta kyllä maailmalla vaan tehdään hienoja askelmoottoreiden ajureita. Ohessa on esitetty Pololu 2133 joka on tarkoitettu bipolaariselle stepperille.

Se perustuu piirille Texas Instruments DRV8825 joka hyvin jäähdytettynä voi kestää sähkövirtaa 2,5A (mutta Pololussa 1,5A). Se sisältää kaksi NMOS-tyyppistä H-siltaa. Piiri on suojattu ylikuumenemiselta. Ongelmatapauksessa FAULT-signaali menee loogiseen nollaan.

Pinneissä VMOT+ on moottorin käyttöjännite, rajoissa 8,2 ... 45 V. Käyttöjännitteen rinnalle suositellaan vähintään 47 μF elektrolyyttikondensaattoria suojaamaan ohjainta jännitepiikeiltä. Pinneihin DIR ja STEP annetaan suunta ja askelluskäsky. Normaalisti RESET ja SLEEP ovat ykköstilassa ja ENABLE nollatilassa. Näihin on piirrretty alasvetovastukset jotka oikeasti sijaitsevat levyllä. Kokonaisen askeleen ohella voidaan askeltaa myös 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 tai 1/32 askeleita. Kolmibittinen koodi pinneissä M0, M1 ja M2 määrää moottorin mikroaskeleen pituuden.

Oikeallakin on ihana askelmoottori (musta mötikkä) jonka tehtävänä on hammashihnan kautta liikuttaa vaakasuorien johteiden varassa kulkevaa vaunua. Tämä on Porin yliopistokeskuksen aulassa sijaitseva 3D-tulostin, tai sen osa. Toinenkin askelmoottori siinä on, mutta siitä ei saa näin hyvää kuvaa. Lisäksi tulostettavaa kohdetta kannatteleva taso liikkuu pystysuunnassa lineaariyksikön ajamana, joten akseleita on ainakin 3 kpl. En vaan ole nähnyt tuota 3D-printteriä käytössä.

Onhan 3D-tulostuksen idea periaatteessa hyvä, ainakin jos tuotteelta ei vaadita erityisempää mekaanista kestävyyttä. Jos joskus rikastun oikein silmittömästi, niin kenties tulostan 3D-tulostimella peiliaurinkokellojen pienoismalleja liikelahjoiksi? Sellainen voisi olla aurinkoisella ikkunalaudalla oikein mukava koriste, kunhan on tarkoitettu ko. paikan maantieteelliselle leveydelle ja suunnattu oikeaan ilmansuuntaan. Sen täytyisi toki koostua useasta osasta ja olla sisältä ontto että valo pääsee kulkemaan. Niin ja kannattaa ehkä vielä ennen suunnitelmien lukkoonlyöntiä odottaa millaisen kesäaikaratkaisun ja aikavyöhykkeen mm. suomalaiset itselleen haluavat. Itävaltalaisia ääliöitä saamme kiittää jos emme sittenkään pääse eroon kesäaikahullutuksesta.

Jes, Raspberry Pi & Arduino Uno, pussauskoppiin!

Ohessa Arduino Uno -mikrokontrollerikortti (pieni kortti vasemmalla) on kytketty USB-väylän kautta (keltainen kaapeli) Raspberry Pi -korttitietokoneeseen. Sähkönsä Arduino saa USB-liitännän kautta.

Raspberryyn on liitetty sähköt, USB-liitäntäinen näppäimistö ja hiiri, HDMI-liitäntäinen näyttö ja langallinen Ethernet-verkko. Yksi USB-liitin olisi vielä vapaana. Luullakseni tuossa on myös Bluetooth ja WiFi-mahdollisuudet.

Raspberryssä voi käyttää Arduinon IDE:ä (ohjelmointiympäristöä) ja näin ohjata Arduinoa. Hyvin kulkee kuso näiden välillä sarjamuodossa. Tämä tuli todennettua kurssin "Sulautetut järjestelmät" puitteissa. Kurssin rakennusprojektin olen jo ehtinyt nimittää mahtipontisesti nimellä "MAAILMAN-KAIKKEUS-SIMULAATTORI", mutta se hanke on täytynyt pistää jäihin odottamaan lisärahoitusta. Eikä se nyt sentään ihan koko maailmankaikkeutta simuloi.

Tuossa TTY:n Raspberryssä on myös kameramoduuli kytkettynä (pieni kortti oikealla lattakaapelin päässä).

Raspberryn pohjalle olisi aivan realistista viritellä kannettavaa tietokonetta, kunhan riittävä akku huolehtisi sähkötehon saannista. Kovalevyäkään siinä ei vakiona ole, mutta sellainen tai muu sopiva massamuisti lie mahdollista liittää. Linux ARM tarjoaa lujasti vääntöä. Linux on nykyisin graafisine käyttöliittymineen helppokäyttöinen siinä missä Windows. Vapise Bill Gates!

Ehkä minullakin vielä joskus raksuttelee Raspian-tietokone omalla pöydällä. Haaveet täytyy kuitenkin lykätä vuodenvaihteen yli, sillä budjetti loppuu. Myös uusia diabetes -lääkkeitä tarvittaisiin.

Veronpalautuskin menee suoraan ulosottoon, kuten monena vuonna aiemminkin. Minun lupaani siihen ei kaivata. Toivottavasti ulosottomies tukehtuu Jouluna kinkkuun, siirappiseen perunalootaan ja lipeäkalaan. Minä nauraisin vilpittömän vahingoniloisena.

Väitetään että shakaalit saapuvat Suomeen 10 vuoden sisällä. Virossa näitä eksoottisia elukoita jo kuulemma on. Mutta monenlaiset hyeenat, korppikotkat ja wampyyrithan meillä täällä Suomessa jo onkin omasta takaa. Hyvin mahtuu muutama laiha shakaali rasvaposkisten hävyttömien koronkiskojien, irvihampaisten raadonsyöjien, wampyyri-verovirkailijoiden ja muiden verenimijöiden joukkoon.


Huijausviestejä sähköpostin aalloilla

Tampereen teknillisessä yliopistossa on aivan aluksi oppimisjärjestelmä Moodlessa suoritettava tietoturvakurssi.

Jos sitä ei kohtuullisessa määräajassa suorita, tunnukset mitätöidään ja opiskelija joutuu hankkimaan uudet pystyäkseen jatkamaan opiskelua. Ihan helppo ja kevyt etänä netissä suoritettava kurssi sinänsä. Siinä tuskin voi reputtaa.

Kurssilla pitäisi oppia mm. se, ettei pidä luottaa oikean näköisiin sähköposteihin joilla meitä yritetään naruttaa.

Niissä kehotetaan siirtymään vieraalle palvelimelle syöttämään tunnuksiaan. Huijauksen tunnistaa siitä että kyseinen palvelin ei ole meidän yliopiston palvelin. Yliopiston palvelut sijaitsevat yliopiston omalla palvelimella tut.fi

Näin kalastellaan TUT-tietojärjestelmien käyttäjätunnuksia ja salasanoja pahantekotarkoituksiin. Ei pidä mennä helppoon.

Tässä ohessa pari esimerkkiä syksyn kalasteluviesteistä.

Nämä ovat vain kuvankaappauksia sähköpostiohjelmasta, joten linkkien kohdeosoitteet eivät niissä näy.

Suomenkielisessä mailissa linkitetyn saitin osoite oli https://tut-servicedesk.weebly.com ja englanninkielisessä samantapainen https://tut-service-desk.weebly.com jotka eivät todellakaan sijaitse Tampereen teknillisen yliopiston serverillä tut.fi ja sen näkee sähköpostiohjelmassa linkkiä avaamattakin.

Jos huijarit ovat tunnuksia saaneet käyttöönsä eivätkä tunnusten oikeat haltijat ole reagoineet niiden käyttöä estävästi esim. vaihtamalla salasanaansa, niin käyttöaika kuitenkin umpeutuu vuodenvaihteessa kun TTY/TUT lakkaa olemasta ja syntyy uusi yliopistokokonaisuus "Tampere 3". Siellä tarvitaan uudet tuni-tunnukset, "TUNI" vähän niinkuin T(ampere) UNI(versity).


Galleria