Perinteisessä kiinalaisessa kalenterissa alkaa koiran vuosi

Edellinen Seuraava

Ymmärtääkseni Porin kaupunginkirjaston kellarissa asustelee ihka aito kiinalainen lohikäärme joka lähtee kerran vuodessa kaupungille ulkoilemaan, kapakkakierrokselle kiinalaisen uuden vuoden johdosta.

Epäilemättä se lohikäärme samalla Porin keskikaupungille päästyään käyttää tilaisuutta oikein kunnolla hyväkseen, huuhtelee kellarin pölyt pitkästä kurkustaan (eihän siinä paljon muuta olekaan kuin kurkkua), vetää päänsä täyteen, pämppää ja pämistelee koko vuoden edestä.

Lauantaina 17.02.2018 oli juuri tällainen juhlapäivä. Kiinalaisessa kalenterissa on alkanut (maa)koiran vuosi, joten lohikäärme lähti keskipäivän aikaan liikekannalle Suomi-Kiina-seuran avustuksella.

Oheisissa kuvissa lohikäärmekulkue etenee kirjastolta torin suuntaan eli itään pitkin Galle-Kallelankatua, ylittää Antinkadun ja kulkee kaupunkibussien pysäkkien kautta Porin kauppatorille. Torilta se luullakseni jatkaa kävelykatua etelään.

Lohikäärmekulkue piti kovaa metakkaa rumpaleineen ja muine instrumentteja manipuloivine jäsenineen. Ääni kuului torin laidassa olevalle Länsi-Porin bussien pysäkille jo paljon ennen kuin kulkue näkyi nurkan takaa. Olen kokenut tällaisen kulkueen aiemminkin, joten tiesin mitä odottaa ja ehdin asettua pokkarin kanssa valmiusasentoon kuin villisian metsästäjä.

Olisiko kulkueen hidastuminen ravintolan kohdalla johtunut siitä että lohikäärme halusi käväistä läheisessä "Steak & Whisky House Galle":ssa huuhtelemassa kellarissa kokonaisen vuoden ajan pölyttynyttä kurkkuaan jaloilla juomilla?

Koiran vuosi, mitä se käytännössä merkitsee? Onko se minun vuoteni? Ja jos on, niin onko se hyvä vaiko paha?

Kiinalaisen kalenterin vuodet uskoakseni liittyvät kiinalaiseen horoskooppiin. Länsimaalaisittain "koira" ei kuulosta kovinkaan mairittelevalta nimitykseltä. Sika tai apina tuntuisi tosin vielä pahemmalta.

En nyt muista mikä minun 1958 syyskuun lopussa syntyneenä pitäisi olla kiinalaisessa horoskoopissa, ei kai vain koira? Toisaalta voisin myös kysäistä että olenko muka kiinalainen, mitä?!

Sain kirjastossa vieraillessani lahjaksi hiukan Suomi-Kiina-seuran oheismateriaaliakin. Vaikka emme kaikki olekaan kiinalaisia, ainakaan vielä.

Oheisessa kuvassa se Kiina-lehtinen poseeraa kotikylän tytön, Alavallilais-peräisen Milla Paloniemen Kiroileva Siili -sarjakuvan olkalaukun päällä.

Kotimaista Naissarjakuvaa vuodelta 2008 oli jo ehtinyt Porin kaupunginkirjaston Kirjakirppuun kirjastosta poistettuna pois myytäväksi aikuisten kirjoille tavanomaiseen 1 euron hintaan. Tätä ei kuitenkaan voine pitää osoituksena siitä että Porin kaupunginkirjasto vähättelisi naispuolisten kotimaisten henkilöiden piirtämiä sarjakuvia.

Kun kiinalainenkin vuosi on jo vaihtunut niin täytyy kai hiukan pistää opiskelijaboxin sisutusta uusiksi.

Rahapuu on valitettavasti kuollut talvella. En tiedä mikä siihen iski, mutta se pudotti nopeasti kaikki lehtensä. Kenties rahapuun perikato symboloi osuvasti talouteni heikkoa tilaa. Mitenkäs rahapuu mukamas voisi tällaisessa katastrofaalisessa taloudessa menestyä! Olen varmaankin hahmottanut rahapuun merkityksen väärin. Rahapuun funktio ei ehkä olekaan tuoda onnea lotossa, vaan se indikoi ruokakunnan taloudellista tilannetta.

Vähän iloisempia värejä täytyy nyt välttämättä saada esiin.

Niinpä hankin flying tiger -nimisestä (haluavat kai todella kirjoittaa nimensä pienin kirjaimin) liikkeestä pari uutta karttaa ja ripustin ne kaappien selustaan levittämälleni kirpputorilta löytämälleni seinävaatteelle joka ehkä on alunperin tarkoitettu ikkunaverhoiksi mutta ei se täällä käy ikkunalle.

Siinä on nyt seinällä koko maailma ja vieressä on erikseen Eurooppa. Kosovo ja Montenegro on esitetty erikseen, mutta Krimin niemimaa on edelleen merkitty Ukrainaksi. Ette kai tosissanne kuvittele että Venäjä koskaan luopuu Krimistä!

Tuo uusi maailmankartta on vaan projektioltaan hiukan huono. Pituuspiirit ovat siinä pystysuoria kuin Kihniänkylän Homelite-moottorisahan kartassa. Tasokartan Mercator-projektio ei oikein toimi jos samassa kartassa on päiväntasaaja ja myös latitudia φ = 80° hyväileviä ja hipelöitseviä ja sen jopa pohjoisen puolelta ylittäviä seutuja. Pinta-alat ja muodot vääristyvät koomisiksi napojen lähellä.

Oikeastaan tekisi mieli hankkia kunnon karttapallo koska pallo on minulle tärkeä. En vaan ole vielä uskaltanut sellaista investointia. Olen harrastanut pallotrigonometriaa lähes koko pienen ikäni. Kyllä sellainen vahva sitoutumisen aste ansaitsisi tunnustuksen karttapallon muodossa.

Rahapuun inhimillisesti katsoen liian varhainen poismeno jätti ammottavan aukon sieluuni. Se pitäisi jotenkin täyttää.

Sielun aukkoa voisi alustavasti yrittää paikkailla uudella yölampulla. Tämä murikka on nimeltään ROCK. Sen runko on peräisin Pakistanista. Tuo lohkare lienee kvartsia, sinänsä aivan tavallista mineraalia, periaatteessa piidioksidia, SiO2.

Kiven sisälle saa valon kuten kuvassa. Tällainen ehkä hiukan punaisempi yksilö koristi erään sähkötarvikeliikkeen ikkunaa kävelykadulla ja kiinnitti Joulun aikaan huomiota. Joulu meni, mutta haave jäi ilmaan.

Jouluvaloksi oli alunperin tarkoitus hankkia sellainen perinteinen 7-haarainen sähkökynttelikkö, mutta raha tai motivaatio ei sittenkään riittänyt. Se ei aivan kolahtanut kohdalleen. Miksi minun ikkunalaudallani pitäisi koskaan olla juutalaisten 7-haarainen kynttelikkö! Olenko juutalainen?

Ei ole Joulu, mutta tuollainen vaalea, läpikuultava, valaiseva kivenmurikka on minulle paljon parempi kuin judekynttelikkö koskaan.

Kivi on kova juttu. Se symboloi stydiä tieteellis-teknillistä maailmankuvaa. Kivi on aito asia. Kivi ikkunalaudalla sopii insinöörillekin. Kivi symboloi insinöörin sydäntä. Eeh, no ehkäpä ei. Insinöörin sydän ei välttämättä ole kova kuin kivi.

Haluaisin olla kivi kiinalaisessa horoskoopissa jos suinkin mahdollista. Kivi ei paljon välitä. Kivi suhtautuu maailmalliseen pahuuteen filosofisella tyyneydellä. Haluaisin olla maailman ainoa henkiin jäänyt sydämenluovuttaja (eli siis täysin sydämetön ihminen) kuten eräässä leffassa vitsailtiin.

Oodi upouudelle ja aivan ältsin ihanalle karttapallolle

O sole mio, sinä Italian rehevän maan kulttuurin mehevä hedelmä, saapasmaan saavutus! Sinä rohkeasti ylenkatsot digitalisaation pyhää lehmää ja GPS-järjestelmän autuaaksitekevyyttä. Juuri oikein niin. Tarjoat enemmän yleiskuvaa ja kokonaiskäsitystä kuin ziljoona piipittävää digi-ihmettä yhteensä. Olet lokaalin globaali suurteko miniformaatissa. Sinun ansiostasi Italia saa anteeksi paljon, Fiat-autot, Benito Mussolinin, jäätyvät ja kallistuvat Pendolinot, Silvio Berlusconi, roomalaisten hulluus, Mafia, la cosa nostra, Cicciolina, SPQR, senatus populusque romanus, Rooman senaatti ja Rooman kansa.

Sinä pallotrigonometrian ylistys, diametrisesti vastakohtaisten napojen runsaudensarvi, palloeksessin julkilausuma, loksodroomien ja departuurien tuho, meridiaanien moninaisuus, isoympyröiden riemuvoitto, näennäisen tasomaisuuden harhakuva, merkintälaskun tekijän sydänkohtaus, kääntöpiirien korskeus, navigaattorin ilo ja kosinikaavojen kauhistus.

Oi aurinkoisein, sinä jätät varjoosi Ameriikan maan historian, sinä loistelias. Sinun sfääriesi ihanan harmoninen sinfonia peittää alleen Euroviisujen rahvaanomaisen kakofonian lordeineen & laardeineen.

Sinä kaikkien havainnollistusten helmi, sinä selkeäksi tekemisen virstanpylväs, graafisen esityksen kuningas, kartografian majesteetti. Miten moni muinainen merenkävijä onkaan sinun arvoitustasi turhaan kokenut ratkaista. Miten monta löytöretkeilijää oletkaan lannistanut ja syössyt perikatoon. Sinä veijari, sinä ajat avomerilaivurit epätoivoon, sinä meridionaalisosien syöveri ja haversinikaavojen pohjaton kaivo.

Sinä sieluni prosciutto, sinä maukas ohutpohjaisen pizzan siivuni, sinä pikku pastani, kiero makaroonini, käsinkosketeltava italo-iskelmäni, sinä Berlusconin kaikkien herkkujen herkku. Sinä bellissima ja tissi maxissima.

Sinä kaareudut, sinä ei-nollatilavuuksinen, sinä sfäärien sfääri, sinä pallomainen, sinä perusmuoto, itse täydellisyys.

Sinä Mussolinin pikku mussukka, rajojen asettaja. Sinä maailmojen valloittaja, il Dittatore! Kansojen yhdistäjä ja hajottaja, äärimmäinen pikku rasisti, karu totuudenpuhuja, jolle ei majatalosta sijaa löydy, viileä faktojen esittäjä.

Joku muka bållin hallitsee, mutta kuka hallitsee sinut, ei kukaan! Sinä ihmisyyden saavuttamaton raja-arvo, sinä muurahaisten loputon äärettömyys, sinä maailmanavaruuden pikku hiekanjyvänen, ihmiselon kirppusirkus, kosminen tomuhiukkanen, samanaikaisesti suuri ja pieni.

Sinä pilvetön maailma, kuin elokuvamainos, sinä poliittinen kartta, vesipallo ilman vettä, Maa ilman maata, onttous ilman kivi- ja rautanikkelisydäntä.

Voi sinua, sinä pintakoreuden madonna ja onttouden portto. Sinä tuhansin huulin suudeltu, sinä epätoivon ja tuskan ylikansoitettu asuinsija. Sinä ihmiselle sekä liian pieni että samalla myöskin liian suuri. Sinä ristiriitainen.

Sinä kaiken ihmisyyden mitta, olemassaolomme ja yhteisöllisyytemme symboli, antipodien tyyssija, sinä looginen mahdottomuus ja inhimillisesti absoluuttinen välttämättömyys. Sinä gravitaation paikallinen ihme, salaisuuksien sisältäjä, sinä koossapysyvä, sinä hyljeksitty ja vähätelty, muka itsestäänselvyys, mutta ainutlaatuinen. Sittenkään yksikään "musta aukko" ei meille ihmisille ole sinun veroisesi.Galleria