Anno Domini 2018 ; Come Hell or High Water

Edellinen Seuraava

Herran Vuosi 2018 tuo mukanaan ... hmmmm ... mitä sitten ikinä tuokaan. Lupauksia en anna paitsi että syksyllä pyrin täyttämään sen 60 vuotta ja Matte neloseen osallistun tammikuusta alkaen ihan sydän sykkyrällä, jos suinkin mahdollista. Kauan eläköön differentiaali- ja integraalilaskenta.

Opiskeluoikeuden jatkumiseen yli vuodenvaihteen uskon vasta sitten jos voin sen itse käytännössä todeta. SAMK on epäluotettava taho, pelkkä huijari. Ammattikorkeakoulun tutkimusviestintä ja opinnäytetyö tuntuvat sairaan mielen aikaansaannoksilta. Niiden keksijät joutaisi teljetä suljetulle osastolle pieneen pyöreään pehmustettuun huoneeseen, pitkähihaisessa pakkopaidassa hihat tiukasti vartalon ympärille kiedottuna.

Katkera kujanjuoksu jatkuu. Opinnäytetyön aloituslupaa voisi yrittää uudelleen keväällä, mutta odotukset sen suhteen eivät enää ole suuret. Tyynenä ja välinpitämättömänä kohtaan sen reaalisen mahdollisuuden että en koskaan saa tutkintoa, vaikka tunnollisena tutkinto-opiskelijana parhaani mukaan pyrinkin työllistymissuunnitelman mukaiseen valmistumiseen ja tutkintoon niin kauan kuin se on mahdollista.

Onhan se aika ristiriitaista, yritetään lujasti, mutta siitä ei odoteta mitään myönteistä tulosta. Sellaista se vaan on tässä neljän miljardin euron yritystukien ja parantumattoman joukkotyöttömyyden maassa. Tilanne on hiukan sama kuin oheisessa taulussa kuvatulla heebolla, joka on nähtävästi lähes vapaassa putoamisliikkeessä, eikä juurikan pysty vaikuttamaan tuleviin kohtaloihinsa, Kohtalon armoilla.

Uuteen vuoteen täytyy kuitenkin jälleen heittäytyä. Ei auta itku markkinoilla. Yleisesti ottaen en odota vuodelta 2018 mitään myönteistä, vaikka mahdollisuuksia vielä onkin. Se Suomi johon synnyin on enää pelkkä muistikuva. Tälle EU-alusmaalle en vanno minkäänlaista valaa.

Presidentinvaalit ovat odotettavissa. Äänestän tietysti Paavo Väyrystä nyt kun hän on ehdokkaana. Presidentti on periaatteessa turha kuluerä julkisessa taloudessa, mutta Väykky on ainoa uskottava NATO-kriittinen ehdokas, joten on näytettävä turvallisuuspoliittista väriä omalla äänestyskäyttäytymisellä.

En tokikaan usko että Väykky koskaan Suomessa saisi yli 50% äänestäjien luottamuksesta, mutta olen mieluummin "väärässä" viisaan Arkhimedeen tai oikeaoppisen profeetan kanssa, tai jotakin sinne päin.

Väyrynen nyt joka tapauksessa tarjoaa mahdollisuuden pelastaa Suomesta edes sen mikä markkinatalouteen hurahtaneilta punikinpaskiaisilta ja isänmaansa myyneiltä kokkareilta on jäänyt tuhoamatta.

Opiskelu ja kehitystyö jatkuu koulusta, ulosotosta ja työttömyydestä riippumatta. Kiinnostuksen kohteet ja innostuksen aiheet eivät ole kadonneet mihinkään. Samat tieteellis-teknillliset teemat henkeyttävät elämää edelleen. SAMK ei sitä pysty estämään. Käytäntö on karua kilometritehtailua ja kurassa rämpimistä mutta sielu leijailee unelmien kumpupilvissä ja ideoiden ihmemaailmassa.

Winnovan tiedepuiston kampus

Porin Tekun entisessä opiskelija-asuntolassa Tekunkorvessa asuvana ihmisyksilönä tulen useasti mm. Tekniikantietä pitkin tepastelleeksi entisen Tekun ja samalla entisen Satakunnan ammattikorkeakoulun Vähärauman Tiedepuiston kampuksen ohitse. Lemminkäinen siellä remontoi. Koivulan koulu on asettunut rakennuksen eteläisimpään osaan joka ei näy tässä kuvassa.

Mutta woe mahoton, se onkin nyt joulukuun puolivälissä risteykseen ilmestyneen tyrnevän kyltin mukaan Winnovan tiedepuiston kampus.

Mitenköhän tuota Winnovaa pitäisi oikein virallisesti tituleerata? Ainakin parikymmentä vuotta sitten puhuttiin vielä aikuiskoulutuskeskuksista tai kurssikeskuksista, mutta ehkä sama viini on taas vaihdettava uusiin leileihin. Olenhan minäkin sellaisissa vieraillut erinäisiä kertoja. Laitilassa sellainen kulki siinä 1990-luvun lopulla muistaakseni jo nimellä Innova. Raisio ei sentään kuulunut tähän samaan organisaatioon, mutta mielestäni se oli aikuiskoulutuskeskus siinä vuoden 2000 vaiheilla kun suoritin tietojenkäsittelyn EAT:n.

Raumalla entisen Lönnströmin Kaivopuistossa noin vuonna 2011 ... tjaah ... olikohan se jo Winnova? Porissa kulkiessani olen kyllä tullut huomanneeksi että täällä monenkin koulurakennuksen nurkalla lukee tuo teksti Winnova.

Ennen kouluista tiesi jo nimestä mitä ne ovat. Kauppaoppilaitos, teknillinen koulu, teknillinen opisto, ammattikoulu, maamieskoulu, sihteeriopisto, kansanopisto, hyviä ja kuvaavia nimiä. Enää konglomeraatin nimi ei kerro paljon mitään.

Viittaisiko nimi Winnova läntiseen innovatiivisuuteen? No juu, ilkeät kielet puhuivat joskus aikuisten päivähoitopaikoista.

Täytyi käydä vilkaisemassa tuota vanhan koulurakennuksen remonttityömaata hiukan lähempää. Sisäpihallekin kävin kurkistamassa koska sitä ei oltu erikoisemmin estetty.

Vanhassa luullakseni 1960-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa on ilmeisesti käytetty lämpöeristeenä asbestia, kuten silloin vielä oli tapana.

Asbesti on varmaankin sinänsä hyvä lämpöeriste. Purkutöiden kannalta se vaan on hiukan kiusallista ainetta. Hengityselimet täytyy suojata asbestipölyltä.

Entisen liiketalouden julkisivun puolella ei ole havaittavissa suuria mullistuksia, mutta se lieneekin tekniikan puolta huomattavasti nuorempi rakennus.

En tunne tätäkään projektia sen paremmin. Olen kaiken ulkopuolella, vieras omassa maassani. Kenties tuolla vanhalla koululla sitten tulee tapahtumaan jotakin uutta teknistä koulutusta. Luulenpa että jotakin vanhaa SAMK:in kalustoa on siellä vielä jäljelläkin.

"Tiedepuisto" on melko vaativan tuntuinen nimitys, nostaa niskakarvat pystyyn. Varsinaiseen tieteeseen on ollut vaikea uskoa SAMK:in aikanakin. Tekniikkaan voisi ehkä päästä kiinni jos yrittäisi oikein tosissaan, mutta olen edelleen sitä mieltä että tiedettä tai edes oikein kunnon tekniikkaa Porissa ei pysty opiskelemaan.

No mikäpä siinä, toivotan onnea Winnovan uusille pyrinnöille Vähäraumassa. Lammen rannassa kummittelevat vanhat insinöörit, teknikot ja muut todelliset tekniikan miehet uskoakseni suhtautuvat hankkeeseen myötämielisesti. Tuskin Winnova ainakaan huonommin voi tässä Tekun perinnön vaalimisessa onnistua tekniikan koulutuksen osalta kuin SAMK, heh-heh-heh.Uusi Star Wars -elokuva on nähty, mutta nämä ovat vanhan elokuvan keräilykortteja. En oikein jaksa enää syttyä näistä liukuhihnarainoista. Kolme ekaa Tähtien Sotaa olivat jotakin. Eikö siitä neekeri-Finnistä ollenkaan päästä eroon! Miksei se neekeri voisi olla nimeltään vaikka Svedu?Joulun jälkeen Porissa on havaittavissa maassa lunta ja liukkautta. Jo jonkin aikaa Porissa on ollut havaittavissa myös erikoisen näköisiä busseja. Ulkonäöstään huolimatta ne eivät ole mitään ruotsalaisia lentokoneita. Niissä lie aivan normaalit isokokoiset bussin ikkunat, mutta teippaamalla ikkunat pienemmän näköisiksi on tavoiteltu erikoista ulkonäköä mainostarkoituksessa.

Mahtaisiko tuo firma lentää Porista, en tiedä? Tjaah, kun oikein tarkkaan katsoo niin siinä ylhäällä bussin kyljessä kyllä lukee että "Linnuntie on lyhin tie Tukholmaan ja Helsinkiin" ja alkaen-hintakin 59€ on merkitty alle, joten ehdottomasti ... ehkä. Kanske det?Galleria