Syyskuu tulee ja minulle 59 ajastaikaa täyteen, hitto soikoon

Edellinen Seuraava

Syyskuun lopussa täytän 59 vuotta, joten syyskuu on minun kuukauteni. Virallisesti. Niinpä en suostu suremaan enää mitään. Menkööt syteen tai saveen. Tulkoot turma taikka tuisku. Syyskuussa minä juhlin vaikka suu vinossa ja hampaat irvessä. Kuudenkympin rajapyykki häämöttää jo.

Koulunkin pitäisi ilmeisesti alkaa, jollakin tavalla, sikäli kuin sitä varsinaiseksi koulun käynniksi voi nimittää. Olen sentään saanut ilmoittauduttua parille kurssille. Se varmaan nyppii pahantahtoista tutoria joka haluaa tehdä tutkinnosta mahdottomuuden. Valitettavasti kelvottomasta tutorista ei pääse eroon (vaikka aion kyllä vielä sitäkin yrittää). Tutoria ei voi valita itse. Tutorit kuten koko ammattikorkeakoulun byrokratia ovat tarkoitus sinänsä, pyhä lehmä, kaiken inhimillisen arvostelun yläpuolella levitoiva virkavaltainen itsetarkoitus.

Opettajatutori on valitettavasti se sama haista-paskan hiekoitusäijä joka halusi jättää viime lukuvuoden alussa tekemäni opinnäytetyön aloituslupahakemuksen huomiotta, eli haluaa estää opinnnäytetyön aloittamisen ja sitä myöten myös tutkinnon. Sellaista pidän rikollisuutena. Rikoksen sopiva rangaistus voisi olla elinikäinen kuristushuonetuomio hitaasti kiristyvän köyden kanssa tai sähkötuoli pienellä virralla.

Olen teknisesti pystynyt ilmoittautumaan pakolliseen tutkimusviestintään, mutta kuulemma siihen tarvittaisiin myös opettajatutorin lupa, joten ilmeisesti se haista-paskan hiekoitusäijä pystyy estämään myös tutkinnossa pakollisen tutkimusviestinnän. Mahdollisesti joudun siten peruuttamaan tekemäni ilmoittautumisen tutkimusviestinnän kurssille. Ehkä sitä voisi yrittää myöhemminkin, mutta jos opettajatutori on se sama pahantahtoinen turhake, niin ei näytä hyvältä.

Niin, ammattikorkeakoulut haluavat selviytyä julkisen talouden kriisistä tyrjäämällä ongelmat opiskelijoiden niskaan. AMK ei ole missään vastuussa ainakaan opiskelun keskeyttäneistä ja ilman tutkintoa jääneistä. KELA ja työvoimaviranomainen väijyvät sanktioineen vaille tutkintoa jääviä kuin korppikotkat autiomaan laidalla. Varsinainen kauhugalleria, mutta opetushallitus ei ilmeisesti paljoa välitä, suojatyöpaikoissa palkka juoksee muutenkin.

Minusta koko AMK-järjestelmä pitäisi pistää aivan uusiin puihin. Henkilökunnan etu näkyy olevan koulun silmäterä, mutta kokonaisuuden kannalta sellainen näkökulma on kovin rajallinen. Kokonaisuutena opiskelun etu vaatisi opiskelijan edun huomioimista. Kryprografiasta tulee mieleen termi viallinen protokolla. Systeemi on mätä. Pieni tuuletus AMK:ssa tekisi hyvää koulutukselle kokonaisuutena, yhteiskunnan kannalta.

Ammattikorkeakoulun kannalta voi olla hyvä ettei valmistu insinöörejä joiden työllistymismahdollisuudet todennäköisesti olisivat heikot. Kun koulun eräänlainen motto on että jokainen tutkinnon suorittanut (muka) työllistyy (uskokoon ken tahtoo), niin voihan käytännössä olla että tiimitasolle viesti on: Jos sällillä ei ole duunia, niin sille ei saa tulla tutkintoakaan. Tiimivastaavalle helpoin keino estää tutkinto on yksinkertaisesti jättää opinnäytetyön aloituslupahakemus huomiotta. Ei siis edellytä mitään toimenpiteitä. Koko yhteiskunnan kannalta olisi kuitenkin parempi jos ammattikorkeakoulu kantaisi rehellisesti oma leiviskänsä, koska sen rahoitus on julkinen. AMK ei voi olla valtio valtiossa.

Poliitikot ovat tottuneet siihen että poliittinen vastuu on pelkkä kupla, sana vailla sisältöä. Noh, sille ei voi mitään. Virkavastuu pitäisi kuitenkin ottaa tosissaan ja katson että koulutuksessa täytyy olla virkavastuu. Verovaroin rahoitetun julkisen koulutusjärjestelmän osana toimiminen ei voi olla kenenkään tiimivastaavan tai opettajatutorin yksityisasia. Niitä hommia ei voi hoitaa kuin omia yksityisasioitaan. Sellaisessa asemassa toimiminen - ja myös toimimatta jättäminen - edellyttää konkreettista vastuuta ja kontrollia. Ei voida hyväksyä löysäilyä, henkilökohtaista vainoa ja syrjintää näissä ympyröissä.

Mielestäni jonkin ulkopuolisen riippumattoman tahon pitäisi valvoa mitä päätoimisen tutkinto-opiskelijan opinnäytetyön aloituslupahakemukselle tapahtuu. Vai tapahtuuko sille yhtikäs mitään. Tiimivastaavalta täytyy voida vaatia todellista vastuuta. Kun ammattikorkeakouluun ja tiimivastaavaan ei voi luottaa, niin jonkun muun pitäisi kontrolloida reagoidaanko tutkinto-opiskelijan tutkinnon kannalta kriittiseen opinnäytetyön aloituslupahakemukseen edes millään tavalla.

Nykyisessä systeemissä tiimivastaava pystyy estämään tutkinto-opiskelijan tutkinnon yksinkertaisesti jättämällä opinnäytetyön aloituslupahakemuksen huomiotta. Siitä eteenpäin järjestelmävirhe etenee kuin junan vessa: Ei aloituslupaa, ei opinnäytetyötä, ei tutkintoa. Hänen ei siis tarvitse tehdä yhtään mitään pystyäkseen harjoittamaan opiskelijan henkilökohtaista vainoa ja syrjintää. Tiimivastaava ei ole oikeasti vastuussa. Kukaan ei valvo. Protokolla falskaa ihan sikana. Kryptografiassa tällainen protokollan systeemivirhe havaittaisiin takuuvarmasti ja se protokolla lentäisi armotta romukoppaan.

Päätoimisena tutkinto-opiskelijana minun tietenkin on yritettävä suorittaa se tutkinto, jos mahdollista. Ilman opinnäytetyön aloituslupaa valmistumiseen ei kuitenkaan ole käytännön mahdollisuutta. Uusi tiimivastaava voisi ehkä myöntää päättötyön aloitusluvan, mutta se uusi tiimivastaava saattaisi olla juuri se sama haista-paskan hiekoitusäijä, joka pystyy tyrmäämään hankkeen yksinkertaisesti olemalla näkemättä sitä, joten asia ei välttämättä edisty.

Voihan olla etten saa lainkaan opinnäytetyön aloituslupaa ja valmistuminen ei siis tapahdu, minusta ei ehkä koskaan tule insinööriä. Nämä tiimivastaavat ja opettajatutorit pystyvät estämään sellaisen. Noh, elämä jatkuu silti. Insinööriys ei ole varsinainen tavoite. En muutenkaan olisi tyytyväinen titteliin insinööri AMK. Ammattikorkeakoulun insinöörikoulutus vaikuttaa aikuisopiskelijan näkökannalta olevan mitoitettu lapsille. Olen jo tähän ikään ehtinyt nähdä ettei insinöörin titteli todista käytännössä mitään. Lapsi-insinööriys ei ole erikoisen kiinnostava tavoite. En siis voi menettää mitään oikeasti arvokasta. Vaikka jäisinkin vaille tutkintoa jäljellä olevan opiskeluoikeuden aikana, niin entäpä sitten, emotionaalisesti ja tietotaidollisesti sellaisen merkitys olisi mitätön. Olen silti edelleen hyvä ohjelmoija ja pirunmoinen sälli. Ammattikorkeakoulu ei ole pystynyt tuhoamaan minua.

Esimerkiksi matematiikan alalla on paljon tehtävissä omatoimisesti ilman että SAMK pystyy sitä estämään. Lapsi-insinöörien matematiikka on masentavaa. Ammattikorkeakoulu vaikuttaa vierastavan, väheksyvän ja kaihtavan todellista matematiikkaa, mutta avain parempaan tekniikkaan on juurikin parempi matematiikka ja oikea matemaattinen ymmärrys. Ei ole muuta tietä, ellei Suomessa sitten haluta sinnitellä avuttomina sohvaperunoina ulkomaisten armolahjojen varassa. Ne armolahjat voivat vaan armottoman kovan kilpailun maailmassa, globaalissa markkinataloudessa käydä aika vähiin. Napinpainajillekin voi mennä sormi suuhun kun ulkomailla valmistetut napit loppuvat, eikä uusia pysty hankkimaan, eikä osata itse tehdä mitään. Emme voi Suomessa pitemmän päälle menestyä SoTe-linjalla: rapsuttelemalla toistemme selkää ja mietiskelemällä millaisia harkinnanvaraisia sosiaalitukia voisimme toisillemme ehkä periaatteessa myöntää, jos nimittäin olisi rahaa (mutta kun ei ole).

Ähäkutti, SAMK ei koskaan voita matematiikkaa. Matematiikka pysyy, SAMK häviää. Matematiikka - Satakunnan ammattikorkeakoulu : kuusi - nolla. Tyrmäysvoitto matematiikalle.

"Kumpi voittaa, karhu vai leijona,
kysyi multa töissä johtaja.
Kuka minä olen sille vastaamaan,
multa jäi [ AMK- ] luvut kesken aikoinaan."

... Hällä väliä, mutta ainakaan SAMK ei millään voita matematiikkaa, jalosukuisten tieteiden kiistatonta kuningatarta.

Tämä on AY-politrukkien, virkamiesten ja byrokraattien jähmettynyt, masentavan näköalaton yhteiskunta, jossa ainoastaan osattomat hallintoalamaiset voivat olla syyllisiä. Eipä näytä hyvältä Suomi-neidon moraali. Julkisivun estetiikka ehkä on säädyllisen näköinen yhteiskunnan näyteikkuna, mutta röökynän sielun sisäinen etiikka on alkoholisoituneen katutytön tasolla. Suomi-neidon uusi nimi voisi olla Suomi-alkkis-neito ja missikisoissa voitaisiinkin jatkossa valita Miss Anonyymi-Alkoholisti-Suomi.

Budjettineuvottelut? Juu, lisää byrokratiaa ja virkamiehiä. Palkankorotuksia kansanedustajille ja ministereille. Siinä vinkkejä budjettiriiheen. Wampyyrivirkamiesten 24/7 drive-in verensyöksyorgiat, kova juttu. No oikeasti veronalennus työttömille olisi se tärkein. Työttömien verotushan on huippukorkea niihin rahoihin nähden. Työpalkan ja pääomatulojen verotus on jo aivan naurettavalla tasolla, tai ehkä paremminkin itkettävällä tasolla jos verrokkina on pitkäaikaistyöttömät. Jos julkisia menoja halutaan oikeasti karsia, niin paras menetelmä olisi karsia byrokratiaa raskaalla kädellä ja potkia pois ylimääräisiä virkamiehiä ja muita sukankuluttajia ulos julkiselta sektorilta. Kuka tarvitsee esimerkiksi rakennuslupavirkamiestä itkupotkukohtauksineen kiukuttelemaan tarpeellisen rakennuksen työmaalle, mitä lisäarvoa sellainen yhteiskunnalle muka tuottaa?

Jatkossa, tulevina vuosina, haluaisin opiskella ihan oikeasti. Vaikeaahan se on, mutta tällä ikää on jo pakko yrittää, ei voi lykätä myöhemmäksi, koska sitä myöhempää ei enää ole. Ammattikorkeakoulu on enimmäkseen pelkkää kusetusta, mutta tiede, tekniikka ja opiskelu on jautaa, joten on elettävä toivorikkaasti. Porissa tekniikkaa ei varsinaisesti voi opiskella ja toistaiseksi parempaankaan opinahjoon ei pääse, mutta kaikkea ei ole menetetty.

Korva jaksoi kiukutella vielä suun kautta nautitun antibiottikuurin jälkeenkin, mutta vielä sille näytetään mistä kana kusee.

Näissä uusissa korvatipoissa lie kortisonia ja antibioottia. Taitaa olla melkoista myrkkyä. Se on suspensio, eli on ravistettava hyvin ennen käyttöä.

Kuulo vasemmassa korvassa tuntuu huomattavasti heikentyneen, ikäänkuin korva olisi jatkuvasti lukossa. Ehkä se jää sellaiseksi? Terveyskeskus ei pidä lukossa olevaa korvaa hoitoa vaativana sairautena. No, minkäs tuolle tekee. Ikä ei tule yksin. Isä Veikolla oli myös ongelmia kuulon kanssa myöhemmällä iällä. Olihan hänellä kuulolaite, mutta ei se ilmeisesti ollut kovin hyvä, eikä hän sitä halunnut käyttää.

Tinnitus on ollut tuttu ilmiö Hodgkinin taudin solunsalpaajien, ABVD-kuurien jälkeen. Välillä se tuntuu kiusalliselta. Se on kuin jatkuva muistutus kuolevaisuudesta. Mutta soromnoo, jätkä senkun porskuttaa vaikka heikommat yksilöt lakoavat syrjään elon tiellä.

Länsi-Porin Vähärauman leppymätön soturikansa
ponnistaa vääjäämättä
kohti absoluuttisen täydellistä maailmanherruutta

Aiempi maailmanjärjestys oli se että USA ensin ja rupusakki sen perässä. Kaikkein uusin maailmanjärjestys olkoon se että Porin Vähärauma ensin ja muut vasta sitten, jenkit viimeisinä.

Edellä olen ajoittain ohikulkijan roolissa sivumennen ja syrjäsilmällä seurannut Länsi-Porin yläasteen ja lukion remonttia. Remontti etenee edelleen. Näyttää siltä että koulu saa hiukan iloisemman värisen julkisivun.


Kuulin radiosta että tuolla Länsi-Porin koulun ruohokentällä olisi sunnuntaina 27.08. nuorten alle 16-v maahockeyn suomenmestaruuskisat. Niinpä kävin siellä kentän reunalla vakoilemassa keskipäivän aikoihin. En tosin havainnut siellä mitään SM-kisoihin viittaavia opasteita tai kylttejä, mutta jotakin nuorten maahockey-peliä siellä joka tapauksessa oli käynnissä ja paikalla oli useita joukkueita.

Vähärauman maahockey-näkyvyyden nimissä sallin poikkeuksellisesti yli 100 kilotavun kokoisen kuvan. Se on suuri myönnytys urheilevalle nuorisolle. Toivottavasti SM-maahockey-nuoriso vastapalvelukseksi palloilee ja mailoittelee Porin Vähärauman kaupunginosan lähtemättömästi maailmankartalle.

SAMK:in entinen Vähärauman kampus on rakennusliike Lemminkäisen hallussa rakennustyömaana. Remontista huolimatta jossakin tällä aluella Länsi-Porissa silti toimii ainakin Koivulan koulu. Ymmärtääkseni Koivulan kaupunginosa on kylläkin varsinaisesti Itä-Porissa.

Eipä erikoisesti kiinnosta mitä Lemminkäinen siellä vehkeilee. Toiminta vaikuttaisi keskittyvän entiselle tekniikan puolelle. Seiniä on puhkottu ja maata kaivettu. Kai tiloille sitten jotakin uusiokäyttöä on suunnitelmissa. Eivät kai ne raksa-äijät siellä aivan pelkästään huvikseen ja lämpimikseenkään sekä paremman tekemisen puutteessa touhuile.

Jos vapisevat ja pelkäävät kaikkien kieltomerkkiensä takana kuin pupujussit että pois häädetyt AMK-opiskelijat yrittävät vallata entisen kampuksen, niin ovat väärässä. Emme ole siihen kiintyneitä. Eikä se uusi 3600 opiskelijan kampus keskustassa vaikuta yhtään paremmalta koska on lisäksi ahdas. Rakennus ei ole aiemminkaan ollut SAMK:in todellinen ongelma, joten ongelmat eivät poistu uudella rakennuksella.

Kuvaan entinen Vähärauman kampus nyt kuitenkin pääsee. En vaan ole aiemmin havainnut että entisen koulun lähellä olevassa lammessa on keinotekoinen reuna. Tuo reuna levästä rikkaan lammen vesirajassa näyttää ihan betonilta.Galleria