Vähärauman suurimmat nähtävyydet ja tulevaisuuden näkymät

Edellinen Seuraava

Satakunnan ammattikorkeakoulu on heinäkuussa jo selvästikin Porissa poistunut Vähäraumasta. Näin dramaattiselta näyttää SAMK:in entinen Vähärauman kampus vastavalossa Tekniikantien suunnasta eli Tekunkorvesta tullessa kuvattuna. Sama hiukan vasemmalle kallistuva mäntypuu kuuluu kumpaankin kuvaan.

Synkät pilvet näyttävät roikkuvan Vähärauman yllä. Onko Porin Vähärauman kaupunginosalla nyt edessään huonompi vaiko parempi tulevaisuus? Millaisena näyttäytyy tilanne ammattikorkeakoulun opiskelijalle joka asuu tai aikoo tulevaisuudessa asua esimerkiksi Porin YH-Asuntojen Tekunkorven asunnossa Länsi-Porissa? Jääkö Vähärauma henkiin, pystyykö Vähäraumassa elämään ja kulkemaan opiskelussa?

No joo, ehkä hivenen liian dramaattinen kysymyksenasettelu, enkä varsinaisesti ole se taho jonka kuuluisi kantaa vastuu asioista. Porin YH-asuntojen hallussa olevalle kaiketi entiselle "tekun" opiskelija-asuntolalle, Tekunkorvelle, tästä saattaa kuitenkin muodostua jonkinlainen ongelma. On hiukan kyseenalaista missä määrin Vähärauma enää houkuttelee ammattikorkeakoulun opiskelijoita kun se surullisenkuuluisa SAMK onkin jatkossa vallan muualla.

Viisi kilometriäkin on päivittäin sentään melkoinen matka patikoida kaupungissa vallitsevissa sääolosuhteissa vuoden ympäri. No juu, ei ole pakko kävellä koko matkaa, sillä kyllähän busseja vielä kulkee mm. Meri-Porin suunnasta Vähärauman kautta keskikaupungille ja takaisin. Täältä Tekunkorven vuokrakasarmilta kävelee Professorintien lähimmälle bussipysäkille noin varttituntiin (reippaasti askeltaen 12:ssa minuutissa). Jos aikoo kävellä koko matkan keskikaupungille, on aikaa syytä varata yli tunti. Oma auto ei ole aivan välttämätön, vaikka eipä se pahitteeksikaan olisi.

Kyllähän Vähäraumassa joitakin paikallisia palveluja on. Kaksi ruokatavarakauppaa tulee mieleen vaikka ne eivät aivan Tekunkorven vieressä olekaan. R-kioski, iso kirpputori ja pari kukkakauppaa löytyvät eräänlaisesta Vähärauman keskustasta jossa on myös LEZZET-pizzeria. Lounasruokailuun sopivia paikkoja on muitakin ja ajattelin kuvata niitä tähän.

LEZZET-pizzat ovat minun makuuni toistuvasti olleet hiukan liian kuivia, paksuhkoja, kalliin puoleisia ja maultaan eivät parhaita mahdollisia. Keskikaupungilta löytää parempia ja maukkaampia pizzoja pienemmällä rahalla. Niinpä lähden rohkeasti etsimään Vähäraumasta parempia paikallisen lounaan vaihtoehtoja tutkivan journalismin hengessä.

"PIZZERIA-KAHVILA RITA'S PLACE OY" eli Rita's Place on ravintola toisella puolen Vähäraumantietä, siinä kiertoliittymän kohdalla. Asiakaspaikkoja siellä lie korkeintaan 80 kpl. Sisustus vaikutti melko tummalta ja ruskealta, ihan hieno.

Jostakin syystä en ole tullut siellä aiemmin käyneeksi. Olisinko ehkä karsastanut sitä pihassa usein näkyvien palokunnan ja poliisin autojen vuoksi? Vaikka yleensä kai ollaan sitä mieltä että kyttien ja palomiesten suosimassa paikassa on hyvä ruoka, tai ainakin hyvät donitsit (amerikkalaisten elokuvien mukaan). Siellä on mainoksen mukaan tarjolla kotiruokaa, eikä hintakaan vaikuta korkealta.

Eino Leinon päivä oli torstai, joten otin lounaaksi tietenkin hernekeittoa. Ehkä tavanomaisen pannarinkin hillon kera olisi saanut samaan hintaan hernerokan kaveriksi, mutta en hoksannut kysyä, joten en rohjennut kokeilla. Puffetin seisovasta pöydästä sai joka tapauksessa lappaa tavaraa lautaselle mielin määrin, myös salaattia ja sen sellaista. Ja olihan siellä maukkaita ohuita pizza-siivujakin tarjolla. Jälkkäriksi kahvi ihan keraamisesta mukista. Lounaan hinta 8,90€ (Sittemmin olen havainnut mainoksen jonka mukaan opiskelijakortilla saa alennuksen -10%).

Leipää en heti tarjottimelleni löytänyt siitä hämmentävästä runsaudenpulasta, mutta oli siellä ainakin sämpylöitä ja jotakin voin tai margariinin kaltaista levitettä tarjolla. Erilliseen hintaan olisi varmaan ollut muutakin saatavissa, mutta tämä lounas jo tyydytti minun makuani.

Jonkin matkan päässä tästä kiertoliittymän yritysrykelmästä keskikaupungille päin on tavanomainen K-kauppa, mutta apteekki ja Osuuspankin konttori ovat lähteneet veke. Niin ja jonkinlainen autogrilli on siinä myös laajahkon parkkipaikan kyljessä. Onko tämä Vähärauman keskusta vai onko Vähärauman keskusta se missä on kiertoliittymä ja kirpputori?

Entisissä pankin tiloissa on äskettäin aloittanut uusi ulkomaalaishenkinen lounaspaikka nimeltään AN THAI SUOMI LOUNAS. Tuossa rakennuksen seinässä on myös ainoa Vähäraumasta tietämäni Otto-automaatti. Vaikka saahan ainakin R-kioskiltakin käteistä rahaa pankkikortilla. Seinässä liehuva lippu ei ole ainakaan siniristilippu.

En ole tuossa uudessa THAI-lounaspaikassa rohjennut vielä käydä. Täytynee se kuitenkin piahkoin koeajaa. Toivottavasti siellä on tarjolla myös aivan tavallista ihmiselle sopivaa ruokaa, eikä pelkästään jotakin itämaiden ihmeitä.

Tässä yhteydessä sopinee mainita että Vähäraumassa on myös Liinaharjan vanhainkoti jossa vanhusten ohella asuu joukko asyylioikeuden (poliittinen turvapaikka) hakijoita, ns. pakolaisia. Vaikka en tiedä liittyykö mitenkään tähän THAI-lounaspaikkaan. Liinaharjan vanhainkoti ei siis suinkaan ole Liinaharjassa, vaan se on Vähäraumantien varrella Vähäraumassa, jonkin matkaa Porin keskustasta poispäin sieltä kiertoliittymästä jonka vaiheilla on em. yritysrykelmä R-kioski, kukkakauppa, kirpputori jne.

Niin ja se mainittu AUTOGRILLI, KATUKEITTIÖ Kimara täytynee myös tyypittää jossakin vaiheessa. En ole tuollakaan muistaakseni koskaan käynyt asioimassa, vaikka se on ihan K-kaupan lähellä. Ihan paraboolinen satelliittiantenni näyttäisi olevan katolla. Ja Eino Leinon kunniaksi liehuu siniristilippumme siellä taustalla.

Olen löytänyt Vähäraumasta myös erään lounasravintolan joka on näitä huomaamattomampi. Se sijaitsee Korpraalintiellä, ei oikeastaan kaukanakaan entisestä SAMK:in kampuksesta. Korpraalintie lienee lyhin tie K-kaupalta Tekunkorpeen, vaikka siellä ei ehkä muuten niin helposti tule kulkeneeksi. Niin ja onhan siellä asuinalueen sisällä myös ETOLA, ETRA tjsp.

Länsihovi on tämä tummanpuhuva julkisivultaan pienehkön näköinen lounasravintola nimeltään. Vaikka onhan siinä taempana lisää pinta-alaa. Se lie samalla myös jonkinlainen pitopalvelu tai juhlapalvelu.

Olin oikeastaan kävellyt Länsihovin ohi Korpraalintietä useita kertoja kiinnittämättä siihen suurempaa huomiota. Sitten eräs polkupyöräilevä neekeri pysäytti minut muistaakseni Korventiellä paperilappunsa kanssa ja kyseli tietä ravintola Länsihoviin. Enpä tuota osannut äkkiseltään neuvoa oikeaan paikkaan. Neekeri taisi kuvitella että Länsihovi olisi Korventiellä joka on lyhin tie SAMK:in Vähärauman kampuksen ja R-kioskin & LEZZET-pizzerian välillä.

Oikea osoite on siis kuitenkin paremminkin Korpraalintie, joka erkanee Vähäraumantiestä K-kaupan ja autogrillin kohdalla. Toivottavasti neekeri säilyi hengissä. Varmaan oli nälkäinen jos oli Afrikasta asti sotkenut polkupyörällä eli munamankelilla, jota muuten Alavallilainen Kuivasmäen Matti nimitti lapsuudessani "polkuvituseeriksi" Etelä-Pohjanmaalla. Matilla oli näitä hauskoja sanontoja. Ylivallilaista luokkatoveriamme Samppalan Leaa hän nimitti Jalasjärven keskikoulussa ystävällisen leikillisesti "Samo-pala-bandara-naikke". Tuo nimitys kuulostaa vähän neekeriltä, mutta Lea oli kylläkin maamme aivan täysin väriviatonta kantaväestöä. Olikohan se niin että se toinen "Vallinkylän" kouluauto ajoi Ylivallin ja Ratikylän kautta mm. 1970-luvulla? Siellähän Alavallin Ratikylässä asuvalla Matilla ja ylivallilaisella Lealla on ollut hyvät mahdollisuudet tutustua.

Jaa, olikohan Korpraalintiellä vielä jokin pienempi omakotitalon näköinen kalaruokapaikka, joku paikallinen kalastaja? Täytyy muistaa vakoilla ja kuvata lisää.

R-kioskin ja K-kaupan välimailla sijaitsee Länsi-Porin lukio ja yläaste, joita olen aiemmin kuvannut kattoremontin vuoksi. Ohessa pari ohi kulkien napattua kuvaa siitä.

Kyseinen remontti ei kuitenkaan ole pelkästään kattoremontti, vaan siellä menee näköjään myös seinien eristeet uusiksi. En tunne tätä tapausta tarkemmin sen paremmin, mutta ettei vaan tässäkin ole yksi niitä surullisen kuuluisia "homekouluja"?

Ei silti pidä luulla että homekouluista olisi mitään opittu. Nykyisin rakennetaan yleisesti paksusti eristettyjä passiivienergiataloja ja pienenergiataloja ja ties mitä nollaenergiataloja joissa, pahoin pelkään, ei paljoakaan kiinnitetä huomiota lämpöeristeiden tuulettuvuuteen ja kuivumisen mahdollisuuksiin. Uudet rakennusmääräykset vaativat aivan hirmuisia eristyspaksuuksia. Jos ne eristeet pääsevät kastumaan niin kosteina myös pysyvät ja home alkaa niissä muhia.

Yleisesti ottaen Vähärauma vaikuttaa aivan elinkelpoiselta. Ei kannata heittää kirvestä kaivoon, ei kannata lyödä pensseleitä santaan, ei kannata ripustaa rukkasia naulaan, eikä kannattaisi rikkoa polkupyörän takapyörää ja ripustaa sitä puuhun.

En välttämättä voi enää suositella opiskelua Satakunnan ammattikorkeakoulussa, varsinkaan sellaisille aikuisille jotka eivät ole pomminkestävän lujasti linnoittautuneet työelämän norsunluutorneihin, mutta jos ihmisellä jostakin syystä on sellainen SAMK-syyhy tai on sille tielle jo tullut lähteneeksi, niin mm. Vähärauman suunnalla lie tarjolla kelvollisia boxeja mm. opiskelijalle.

Vähärauman alueen opiskelija-asunnoiksi tarjotut ovat tosin aika kaukana Porin keskustasta ja nykyisestä SAMK:ista, mutta kyllähän kaupunkibusseja kulkee Meri-Poriin (Yyteri, Pihlava, Mäntyluoto, Reposaari ym.) linja-autoasemalta ja kauppatorilta ja Vähärauma on siinä matkan varrella. Myös jotkut muut kuin Meri-Porin autot kulkevat Vähärauman kautta mutta ne eivät välttämättä aja linja-autoasemalle saakka.

Linja-autoaseman sijainti tullee muuttumaan nykyisen rautatieaseman ja SAMK:in lähistölle kunhan uusi matkakeskus valmistuu sinne. Niinpä voisi optimistisesti kuvitella että tulevaisuudessa jopa ilman vaihtolippua pääsisi bussilla uuteen matkakeskukseen ja lähelle SAMK:ia. Muussa tapauksessa kannattanee vaihtaa autoa kauppatorilla.

Viikonloppuna ja iltaisin bussit kulkevat Vähärauman kannalta hiukan eri tavalla. Professorintien pysäkistä ei ole silloin paljoa iloa. Tekunkorvesta harppoo hyvissä olosuhteissa suorinta tietä metsän kuntopolun kautta entisen SAMK:in ja Pripolin välistä kymmenessä minuutissa Tiedepuiston/Viikinäistenkaaren pysäkille Pripolin lähelle.

Pysäkkien bussiaikataulut eivät muuten ole kovinkaan luotettavia ja täydellisiä. Oheinen linja 7 aikataulu sijaitsee Pripolin lähellä, mutta se ei suoraan kerro milloin bussi on siinä kohdassa. Lähtöaika Viasvedeltä ei välttämättä paljoa kerro. Kun kyseessä ei ole Porin Linjojen bussi, niin Porin Linjat eivät sitä erikoisesti mainosta. Linja 7 on kuitenkin kätevä esim. lauantaisin jolloin pääsee noin klo 10:25 keskikaupungille. Tarvittaessa pääsee nopeasti takaisin Meri-Porin klo 11:10 bussilla, mutta on myös hyvää aikaa velttoilla kaupungilla vaihtolipun turvin klo 12:10 bussia odottaen. Arkisin vastaava linjan 7 auto ajaa Pripolin vaiheilta keskikaupungille mm. noin klo 9:25, mutta linja ei mene linkkariasemalle saakka.

Porin Linjojen aikataulu ei anna viikonlopun bussien aikataulua ko. pysäkillä lainkaan. Kaupunkibussien aikatauluja kannattanee yleensä seurata netistä Porin Linjojen sivuilta, mutta muiden liikennöitsijöiden tiedot eivät välttämättä ole aivan oikein Porin Linjojen saitilla.

"Kymppikortti" sisältää 10 matkaa joihin sisältyy vaihtomahdollisuus kahden tunnin sisällä, hinta 20€, siis 2€ per matka. Käteisellä maksaen tulee kalliimmaksi (olisikohan tuo vielä 3,30€) ja vaihtolippu on voimassa vain 1½ tuntia. Kortin voi ladata mm. R-kioskilla. Jos käy koulussa maanantaista perjantaihin bussilla eli 5 päivää, niin matkakustannusta tulisi siis kortilla 20€ viikossa, noin 80€ kuukaudessa, joka on köyhän opiskelijan rahoissa aika paljon. Vaihtolippu on voimassa vain sen kaksi tuntia, joten sitä ei välttämättä voi koulussa käydessään hyödyntää.

Kulkeehan moni Porin seudulla Porin keskustassa koulussa paljon kauempaakin kuin Vähäraumasta, joten ei kai matka voi olla ylitsepääsemätön ongelma. Vuokra-asuntojen hintataso lienee Vähäraumassa kohtuullisempi kuin Porin keskustassa. Ja vanhan laulun sanoin "jos auto on sulla alla, niin päästä voit helpommalla".

Niin ja oman kokemukseni mukaan, jos asunnon tarvitsijalla on maksuhäiriö, niin Porin YH-Asunnot Oy on ainoa porilainen vuokrausfirma josta voi saada asunnon vuokrasopimuksen. Monet porilaiset vuokravälitysfirmat periaatteessa tarjoavat hintavia palveluitaan, mutta ne eivät oikeasti vuokraa maksuhäiriöiselle yhtikäs mitään.

Porin YH-Asunnoilla on vuokrakämppiä täällä Vähäraumassa Tekunkorven lisäksi myös ainakin Korpraalintiellä (ehkä siinä ihan K-kaupan vieressä?) ja varmaan monessa muussakin paikassa Porissa. Vähäraumassa on ollut YH-Asuntojen talojen asukaskokous perinteisesti keväällä ja syksyllä eräässä SAMK:in neukkarissa tekniikan puolen toisessa kerroksessa, mutta en tiedä miten menetellään jatkossa kun SAMK ei enää ole siellä, vaan rakennuksen isäntä on vaihtunut, jatkuuko sama käytäntö? Kaikki asukkaat eivät tokikaan ole opiskelijoita.

Minulla noin 20 m2 asunnon vuokra Tekniikantie 4 D:ssä on 322 €/kk sisältäen myös lämmön, veden, sähkön ja myös langallisen DNA nettiyhteyden joka on 2 megabittiä per sekunti talolaajakaista, eli ei nykymitoissa mitenkään erikoisen nopea. Nettiyhteyden käyttöönotto vaatii DNA:n kanssa erillisen sopimuksen, vaikka se onkin maksuton perusnopeudella. Toisaalta vuokrasta ei saa alennusta, vaikka ei tekisikään nettisopimusta ja vaikka ei käyttäisikään DNA:n lankoja jotka on jo valmiiksi kämppään vedetty.

Lisänopeutta nettiyhteyteen saanee lisämaksua vastaan. Tuoreen tarjouksen mukaan talolaajakaistan huomattava nopeutus DNA TV + Welhokaista peräti nopeudella 100 Mbit/s maksaisi 9,90€/kk ensimmäisen 12kk:n ajan ja siitä eteenpäin 19,90€/kk. Jää jokaisen henkilökohtaisesti punnittavaksi onko tuo edullista vai ei. Toimiihan se netti "ilmaisella" perusnopeudellakin 2 Mbit/s jollakin tavalla, mutta jos on käytössä pari Windows 10 -konetta, niin tämän-tästä sisään tunkevat runsaat käyttiksen päivitykset pistävät ajoittain perusnopeuksisen netin aika pahoin tukkoon.

Normaalille läppärille 2 Mbit/s on aika vaatimaton Ethernet-verkon nopeus, ehkä muutama prosentti tavallisen verkkokortin kapasiteetista. Tuo perusnopeus silti normaalisti riittää esim. "videoneuvotteluihin" ja mitä näitä kaikkia audiovisuaalisia Hill/Webex-sessioita nyt onkaan. Eli tosiaikainen kuva ja ääni kyllä kulkevat jos vaatimukset eivät ole erittäin suuret eikä Bill Gates juuri silloin lähetä näitä aivan järjettömän kokoisia automaattisia käyttöjärjestelmän päivityksiä. Milloin Bill Gates oppii toimittamaan asiakkailleen valmiita käyttöjärjestelmiä joita ei tarvitse jatkuvasti paikkailla!

Erillistä sähkösopimusta vuokra-asuntoon ei siis tarvitse tehdä, koska sähkömaksu on jo vuokrassa. Asukaskokouksissa olen ymmärtänyt että vuokran korotuspaineita ei ole Tekniikantien osalta, joten oletan että vuokrataso säilyy lähiaikoina samana.

Kotivakuutus on pakollinen. Maksuhäiriöisen kannattaa huomata että hän ei voi tehdä kotivakuutuksen sopimusta (eikä varmaan montaa muutakaan sopimusta) puhelimitse, eikä myöskään netissä. Täytyy mennä paikan päälle vakuutusfirmaan ja täytyy maksaa etukäteen käteisellä. Kotivakuutuksen paperit täytyy olla kunnossa ennenkuin voi tehdä vuokrasopimuksen. Tokihan täytyy maksaa myös vuokratakuu (muistaakseni 500€) ennenkuin voi saada asunnon avaimet. Me olemme uusi paaria-luokka, me maksuhäiriöiset. Meitä kohdellaan kuin leprapotilaita tai spitaalisia. Pankit ja vakuutusfirmat nauttivat meidän nöyryyttämisestämme. Kumma kyllä meillä on vielä äänioikeus.

Ilmoitustaululta olen bongannut oheisen Kesäsopimuksen joka on Tekniikantie 4:ssä eli Tekunkorvessa mahdollinen. Eli jos ei vietä kesää Tekunkorvessa, vaan asuu muualla ehkä kesätöiden vuoksi tai muuten, niin puolella vuokralla voi kuitenkin pitää kämppää varattuna syksyä ja opiskelun jatkoa varten. Minä vaan en pysty tällaista sopimusta hyödyntämään, mutta varmaan täällä on ollut useita asukkaita jotka kesällä ovat asustaneet muissa maisemissa. Kesällä täällä on aika hiljaista.

On ehkä myös syytä huomata että opiskelijoiden asumistukiuudistuksen vuoksi odotetaan yksin asuvien opiskelijoiden taloudellisen tilanteen muuttuvan aiempaan nähden suhteellisesti paremmaksi asumisen osalta. Opintotuki sinänsä pienenee, mutta opiskelijatkin ovat jatkossa yleisen asumistuen piirissä. Yleinen asumistuki ei kata hetikään koko vuokraa, mutta on se sentään enemmän kuin opintotuen vanha asumislisä. Soluasunnoissa ja kimppakämpissä asuvat ehkä kuitenkin tarvitsevat itselleen oman erillisen vuokrasopimuksen.


Kävinpä koeistumassa ja myös koesyömässa sen Vähärauman uuden THAI-lounaspaikan

Tämä lienee lisäksi myös jonkinlainen pitopalvelu ja on siellä nurkassa myös pieni aasialainen kauppa johon en sen syvällisemmin tutustunut. Ymmärrettävää suomea ravintolassa puhutaan. Nettisivut firmalla on ja siellä on ainakin ruokalista.

Kuvaaminen siellä periaatteessa kiellettiin, mutta täytyyhän ihmisen nähdä mitä pistää suuhunsa. Minähän en kuvillani pyri kiusaamaan ketään. Olen aina pitänyt visusti huolen siitä että julkaisemani kuvat eivät loukkaa kenenkään yksityisyyttä.

Olihan siellä sentään tutunkin näköisiä ruokatarvikkeita, joten eksoottisimpia hiukopaloja väistellen päädyin onnellisesti pöytään ruokailemaan. Korttia näytellen saanee noin joka kymmenennen normaalisti 10€ hintaisen aterian ilmaiseksi.

Tom Yam katkarapukeiton kovanpuoleiset kepit hiukan ihmetyttivät, bambunversojako? Keppien sisustaa olisi ehkä pystynyt syömäänkin, mutta jätin kepit uhmakkaasti lautaselle lähes koskemattomina. Olenko muka joku pandakarhu?

Maitoa en siellä havainnut, mutta vesikannu ilmestyi mystisesti pöytään sillä välin kun olin hakemassa ruokaa lautaselle. Ehkä siellä kummittelee? Lasit olivat pöydässä valmiina nurin käännettyinä. Kotikaljaa oli myös tarjolla.

Ruokailuvälineet voi ilmeisesti jättää pöytään ruokailun jälkeen, sillä en havainnut siellä astioiden palautuspaikkaa.

Tämä nykyinen THAI-ravintola on entinen Osuuspankin Vähärauman konttori, joten sieltä löytyy myös jykevältä vaikuttava pankkiholvi, arvattavasti tyhjä. Ovi on raollaan.

Kävin uteliaisuuttani vaivihkaa heiluttelemassa tuota pankkiholvin ovea, joka näyttää tonnien painoiselta, mutta se liikkui sentään saranoillaan aika kevyesti. En millään usko että se painaisi useampia tonneja.

Kateeksi käy pankkirosvoja. Liian helppoa on heidän elämänsä. Mielestäni pankkiholvin oven pitäisi olla massiivisempi. Veikkaan että tämä on ontto. Tällainen traumaattinen ovenheiluttelukoe järkyttää luottamustani länsimaiseen markkinatalouteen. Hyi häpeä KASO!Mutta loppujen lopuksi, tärkeintä on että ihmisellä on ikioma RAHAPUUGalleria