Vähärauman muuttokuume ja tyhjentyneet lasit

Edellinen Seuraava

Huhtikuun lopussa Satakunnan ammattikorkeakoulu on kovalla kohinalla poistumassa Vähäraumasta Porin kaupungin keskustan uusiin vuokratiloihin. Koulun kirjasto sulkee Vähäraumassa 1.5.2017 ja aukeaa vasta syksyllä SAMK:in uudella asemanaukion kampuksella. Vanhojen kirjojen, jopa kurssikirjojen, lainat kuitenkin saadaan jatkumaan kesäkatkoksen yli.

Koulun oppimisjärjestelmä Moodle ja sähköpostit ynnä muut tietojärjestelmät ovat kokonaan pois toiminnasta 5. - 15. päivä toukokuuta. Epäilemättä myös Tiilimäen kampuksen sote-puolen väki muuttaa jo kovalla tohinalla, koska he muuttavat sinne samaan paikkaan.

Voi epäillä missä määrin koulun käytännön tekniset valmiudet ovat uudessa paikassa käytettävissä syksyllä uuden lukuvuoden alkaessa. Havaintojeni mukaan tekniikka ei ole viime vuosina ollut mikään erikoisempi painopistealue Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Joten en usko että siihen puoleen nytkään järin paljoa panostetaan.

Koulun tietojärjestelmien toukokuinen kymmenen päivän mittainen katkos on ikävää mm. kesäkurssien kannalta. Varusmiespalveluksessa suojelumieskoulutuksen saaneena tunsin velvollisuudekseni ilmoittautua kesäkurssille "Säteily ja säteilyturvallisuus". Olen tosin sellaisen jo suorittanut 3 vuotta sitten, mutta siinä oli silloin vain 3 opintopistettä kun tässä on 5 op. SoleOPSin mukaan se ei ole sama kurssi, joten ilmoittautuminen onnistui, vaikka on vanha suoritus. Esimerkiksi MathCad:in - sinänsä kertauksena kovinkin tarpeelliselle - kurssille en enää pystynyt ilmoittautumaan koska on jo olemassa hyväksytty suoritus aiemmin järjestetystä samansisältöisestä kurssista.

En vaan ilmoittautuessani huomannutkaan että muuten puhtaan verkkokurssin tenttipä onkin Raumalla. Noh, ehkä pystyn siellä vielä kerran käymään kesällä. Luulenpa etten eksy ja löydän Otan koulun siellä koska olen edellisessä elämässäni sentään 30 vuotta talsinut käpykylä Rauman katuja ja kälyisiä kujia.

Jaa, täytyypä tähän jälkikäteen korjata että ilmeisesti Säteily ja säteilyturvallisuus -kurssi on tentittävissä myös Porissa joskus kesäkuun alkupuolella. (No tuota, itse asiassa se oli lopulta Moodle-tentti, eli tentti järjestettiin koulun oppimisjärjestelmä Moodlessa, joten sen pystyi netin kautta suorittamaan mistä tahansa, ei tarvetta matkustaa fyysisesti.)

Kun on aiemmin suorittanut kolmen opintopisteen kurssin niin tässä pääsisi oikeastaan helpommallakin mutta aion teeskennellä etten nähnyt sitä pienen kissan korkuisin kirjaimin tehtyä ilmoitusta kurssin Moodle-ryhmän etusivulla. Kun ollaan kurssilla niin ollaan. En ole hakemassa mitään erikoiskohtelua. En ole koskaan ollut.

Huhtikuun viimeisellä viikolla pitäisi kuitenkin Vähäraumassa vielä tenttiä rästiin jäänyt pakollinen Hydrauliikka ja pneumatiikka sekä suorittaa Matte 2 viimeinen harjoituskoe. Toivottavasti Vähärauman vanhoissa luokissa kuten 2010 ja 2007 on vielä pulpetit käytettävissä tenttipäivinä. Ettei tartte seisaaltaan kirjoitella vastauksia konseptille. Tai ehkä tarunhohtoisen proverbiaaliseen Työmies- tahi Klubi -tupakkiaskin kanteen?

Uskon ennen viimeistä koetta että yllän Matte kakkosessakin arvosanaan 5 koska MATLAB-tehtävät olen jo suorittanut. Vaikka olenkin tehnyt tentissä virheitä. Muista arvosanoista en niin välitä. Joskus tuntuu että koulun kurssien arvosanat ovat tulleet jostakin satunnaislukugeneraattorista.

Työelämän espanjaa tulisi myös harrastaa nyt kun vielä on siihen tilaisuus. Työelämän espanjasta tosin ei ole koetta, vaan se perustuu verkkotehtäviin. Onhan toukokuukin vielä opiskelukuukausi, vaikka ammattikorkeakoulu opiskelun kannalta hyytyykin liki järkiään jo huhtikuussa.

Mielestäni ammattikorkeakoulun lukuvuotta voisi hyvinkin jatkaa kuukaudella tai kahdella. Kurssit ovat niin lyhyitä että niitä voisi pidentää sen verran. Nykyisin kurssit loppuvat pian sen jälkeen kun ne ovat päässeet kunnolla vauhtiin.

Koulun Vähärauman kirjastossa on tarjolla runsaasti kirjoja joita ei aiota raijata uudelle kampukselle. Kuvan ottohetkellä tarjonta oli paljolti video/TV-tuotantoon liittyvää ja turismia. On myös framilla muhkea Suomen kansallisbiografia, 10+1-osainen kirjasarja tunnetuista suomalaisista.

Eipä vaan taida vanha jalkamiehenä enää jaksaa innostua noiden opusten kantamisesta Tekunkorpeen ja sieltä kaupunginkirjaston vaihtokirjahyllyyn kesän mittaan. Menekkikin olisi hiukkasen epävarmaa, kuivaa ja raskasta tekstiä. Puhtaita tekniikan ja tieteen kirjoja ei juuri nyt ole juurikaan tarjolla. Ehkä tekniikan ihmeet on jo käyty läpi?

Tekniikka ja tekniikan koulutus, juupa-juu. Siinäpä olisi jutun juurta useampaankin tarinaan. Olenhan tässä vuosien mittaan koettanut dokumentoida mitä insinöörikoulutus käytännössä voi olla.

Aluksi asenteeni luullakseni oli vilpittömän myönteinen, odottava ja suhteellisen suopea. Sittemmin olen kääntynyt katkeraksi kun olen joutunut toteamaan että käytännössä neljännen vuoden normaali ryhmän mukainen insinöörikoulutus ei sisällä koulutusta, ei työharjoittelua, ei osallisuutta missään projektissa, ei opinnäytetyötä, ei kesätyötä, ei mahdollisuutta tutkintoon, ei mitään. Se kuuluisa Insinöörin ilme näkyy kalkkiviivoilla muuttuvan ällistyksen sekaiseksi tuskaiseksi irvistykseksi.

Ja sitten koulu vielä kehtaa väittää että jokainen opiskelija työllistyy. Höpön-höpö. Koulutus on katala köyhyysloukku. Opiskelijoiden talous on täysin kuralla. Insinöörikoulutus on pahimmillaan pelkkää julmaa kusetusta.

Työelämässä toimivat eivät ole erikoisen halukkaita ottamaan vastaan uutta kilpailua. Noh, eipä voi heitä paljoa syyttää. Automaatio etenee ja epäilemättä monet nykyisin turvallisiltakin tuntuvat työpaikat tulevat häviämään, katoavat olemattomiin niin että PUFF vaan.

En silti ollenkaan epäile etteikö AY-liike jatkuvasti tule vaatimaan palkkojen korotusta - sille yhäti harvenevalle joukolle joka ehkä toistaiseksi jää työelämään.

Suuri mullistus odottaa myös terveydenhoidossa. Jopa parissa vuodessa terveydenhoitojärjestelmä saattaa kokea melkoisen muutoksen. Uudet tekniikat ja uudet toimintamallit mahdollistavat ehkä terveys- ja sairaanhoitoalan henkilöstömäärän leikkaamisen jopa puoleen nykyisestä. Ja samaan hengenvetoon voidaan väittää että kaikesta huolimatta aiempaa suurempi osa väestöstä on terveyspalveluiden piirissä.

Nämä uudet virtaukset epäilemättä kiehtovat poliitikkoja suuresti. Uusi malli on helppo myydä koska se kuulostaa hyvältä. Vaikk ois silkkoa sisältä. Rikkaat kyllä pärjäävät vaikka julkiselle terveydenhoidolle tapahtuisi mitä.

Juu-uh, SoTe, tulevaisuuden ala! Eh-eh-eh, eipä välttämättä ole. Tuskin millään sellaisella alalla voi olla suurta tulevaisuutta joka ei tuota porvarin kirstuun uutta kilisevää. Ala joka tuottaa pelkkiä kustannuksia ja saa veronmaksajat puremaan hammasta ja katsomaan kieroon, ei mitenkään voi omata hienoa tulevaisuutta.

Tekniikka on periaatteessa kiinnostavaa. Käytännössä suomalainen tekniikka on kuitenkin vain ulkomaisten komponenttien, ulkomaisten osakokonaisuuksien tai kokonaisten ulkomaisten laitteiden käyttöä. Teknisen osaamisen ulkoistamista ulkomaille. Ulkomaisten nappien painelua. Topattu apinakin pystyy siihen.

Työelämän mahdollisuudet ovat siis ehkä kolmen laisia. Nyt vielä työssä olevat pystyvät ehkä roikkumaan kiinni työpaikoissaan - tai sitten eivät pysty. Työelämä väkisinkin tulee edelleenkin muuttumaan juuri siihen suuntaan jota työntekijät eivät toivo. Työn teettäminen ei voi edes Suomessa maksaa mansikoita. Koska palkkojen täytyy olla korkeita, niin työvoiman täytyy vähentyä ja tekniikan edistyminen suo tähän tulevaisuudessa hyvät edellytykset.

Rationalisointi ei suinkaan ole loppunut. Onkohan edes reilua sanoa että rationalisointi ja töiden automatisointi olisi vielä kunnolla edes alkanut? Paljon on puhuttu palveluyhteiskunnasta, mutta todellisuudessa näyttää vain itsepalveluyhteiskunta olevan se joka toteutuu. Se on yhteiskunta jossa työttömien massat palvelevat itseään - jos heillä on varaa hankkia itselleen tarvittavat laitteet, luvat ja lisenssit.

Työttömiä on Suomessa nykyisin todellisuudessa yli neljäsataatuhatta, vaikka haista-paskan TE-toimisto parhaansa mukaan koettaa olla heitä näkemättä. Joillekin ehkä on tarjolla rutiinitöitä, joissa ei ole sen suurempaa osaamisen sisältöä. Kunnes robotti heidät korvaa, johon ei kulune pitkääkään aikaa.

Ihan oikeitakin ammattitöitä on, mutta niihin on vaikea päästä, varsinkin jos ei ole nuori. Ja kyllähän tekoälyn mahdollisuudet ovat suuret lähes minkä tahansa työntekijän korvaamisessa jos niin halutaan. Robottien ja keinoälyn kanssa ei tarvitse neuvotella palkoista, loma-ajoista, sairasvapaista, äitiyslomista ja ylityökorvauksista.

Hakea voi 1) oikeita ammattitöitä tai 2) haista-paskan töitä. Kumpiakin on vaikea saada. Haista-paskan töitäkään ei suinkaan saa helposti. Moni varmaan kuitenkin hakee mieluummin niitä ammattitöitä, joissa on jotakin todellista sisältöä ja mielenkiintoa. Niissä on ainakin enemmän haastetta, enemmän ihmisarvoa. Minä ainakaan en jää itkemään paskaduunin menettämisen perään.

Niin, edustamani sosiaaliryhmä on melkoisen aseeton tulevaisuuden uhkien edessä. Poliitikot mieluummin puhuvat kaikesta muusta paitsi siitä että jonkinlainen perustoimeentulo olisi kaikille tarpeen. Poliittisessa suosiossa on edelleen se vanha hapatus "Joka ei työtä tee, hänen ei syömänkään pidä!" Tällä vuosituhannella jo luulisi olevan aihetta todeta "Kansalaiselle kuuluu perustoimeentulo vaikka ansiotyön ulkopuolella on yhä useampi".

Tekniikan opiskelu on osoittautunut vaikeaksi sikäli että todellisia oppimisen mahdollisuuksia on niin niukalti saatavissa. Vaan eipä voi mihinkään päästä siitä tosiseikasta että tekniikka ja rakentaminen ovat elämän perusta. Haluan pyrkiä kohti korkeampaa opillista sivistystä. Ehkä sielläkään ei lopulta ole mitään kunnollista saavutettavissa, mutta eipä ole muutakaan mahdollisuutta järkevään ja ihmisarvoiseen elämiseen. Katujen mittaileminen, paskaduunien menetyksen itkeskely ja yleinen hampaiden kiristeleminen ei oikein riitä ihmisen elämän sisällöksi.Perinteiseen tapaan kesä tulee kaikille, mutta onni vain yksille ja harvoille

Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja insinööriopinnoista on jäänyt sellainen fiilis kuin yrittäisi suorittaa armeijan kirjekurssilla. Enkä oikein usko että se olisi opiskelijoiden kannalta ainakaan parempaa suuntaan menossa. SAMK on varsin sisäänlämpiävä laitos ja kritiikki valuu siitä pois kuin vesi hanhen selästä. Heitetty loka ei tartu Teflon-SAMK:iin. Jopa kuuluisa ryvettymätön Teflon-mies Ronald Reagan olisi kateellinen. Henkilökunta on tärkeä, opiskelijat eivät ole.

Tutkinnon kriittinen riippuvuus työelämän osoittamasta yhteistyöhalusta on suuri epäkohta. Ilman opinnäytetyötä ei voi saada tutkintoa ja opinnäytetyö pitäisi tehdä työelämässä, sillä nähtävästi vain ja ainoastaan työelämässä tehtävään opinnäytetyöhön voisi saada aloitusluvan. Hyvin ovat AY-politrukit etunsa ajaneet tältä osin. Suojatyöpaikoissa ei tarvitse kavahtaa uutta kilpailua.

Ei voi kuin kiroilla tätä noidankehää. Jos et pääse työelämään, et voi saada tutkintoa. Kun et voi saada tutkintoa, et voi myöskään saada työtä. Voinee vetää vain sellaisen johtopäätöksen että systeemin rakentajat ovat pahantahtoisia ihmisiä.

Kun työelämään pääsy edes väliaikaisesti opinnäytetyön verukkeella vaikuttaa täysin mahdottomalta niin on kovin vaikea sympatiseerata sitä että ammattikorkeakoulu rakentaa niin paljon työelämäyhteistyön varaan. Tämä paljon kaivattu työelämäyhteistyö voi nimittäin käytännössä estää tutkinnon saamisen ja mahdollisesti pitää opiskelijan pysyvästi työelämän ulkopuolella. Tutkinto pitäisi ehdottomasti voida suorittaa silloinkin vaikka ei pääse työelämään eikä voi tehdä opinnäytetyötä yrityksessä.

Noh, minkäpä näille epäkohdille tekee. Vanhoja insituutioita on tässä maassa aivan mahdotonta kehittää paremmiksi. Virkamiehiä ja poliitikkoja ei saa häiritä kansan parku ja hammasten kivistys. Epäkohtia ei oikeasti voi olla olemassa tässä nöyristä nöyrimmässä EU:n alamaassa, tai ainakaan niitä ei saa mainita julkisesti. Se on suomalaista demokratiaa. Kaikki ovat niin viimeisen päälle tasa-arvoisia että monelle ei riitä arvoa ollenkaan koska jotkut väistämättä ovat paljon tasa-arvoisempia kuin kaikki muut.

Tulin edellä jo ehdottoman jyrkän kategorisesti kieltäytyneeksi enää kuljettelemasta Vähärauman koulun kirjastosta poistettuja kirjoja kaupunginkirjaston vaihtokirjahyllyyn, korkeaan ikääni vedoten.

Tulin kuitenkin raahanneeksi koko Suomen kansallisbiografian ja eräitä muitakin opuksia Tekunkorpeen, joten ehkä sentään kanniskelen niitä täältä sitten kesän mittaan keskikaupungille esimerkiksi muutaman kirjan viikkovauhtia. Erikoisempaa kiirettä en siis pidä. Vanha on jo juoksunsa juossut.

Säälipä kuitenkin olisi jos nuo menisivät kokonaan roskiin, vaikka eivät uuden kampuksen kirjaston hyllyille enää kelpaakaan. Kenties rähjäiset ja köyhtyneet opiskelijatkin ovat vain vaivoin siedettävissä niin hienolla uudella kampusalueella?

Niin ja vanhoja kuvia selaillen löytyi tällainen pienimuotoinen huhtikuinen näyttely "Suomi 100 lasten silmin" Porin kaupunginkirjastosta. Siinä arvattavasti oli tarkoitus juhlia satavuotista itsenäisyyttä, mutta minusta Suomen itsenäisyys on enää pelkkä muisto. Neuvostoliitto ei sitä onnistunut väkisin viemään, mutta Bryssel sai sen ilmaiseksi lahjaksi ilman taistelua ja verenvuodatusta.Katto kallistui itseään nopeammin kuivattavaksi Vähäraumassa

Länsi-Porin yläasteen ja lukion kattoremonttia olen aiemmin hiukan kuvannut ohikulkijan näkökannalta talvisessa jutussa #390. Toukokuun alussa on havaittavissa selkeää edistystä kun suojapeitteet on poistettu lähimpänä kevyen liikenteen väylää olevan rakennuksen päältä. Ihan uutta kerrosta ei taloon sentään ole ilmestynyt korkeitten telineitten alla, vaan katto on muutettu tasakatosta vauhdikkaammin vettä sivulle siirtävään malliin.

Taustalla työt näköjään jatkuvat edelleen toisen katon parissa. Kyllä Vähäraumassakin siis sentään vielä jotakin tapahtuu, ei tämä kokonaan kuivu SAMK:in täältä lähtiessä.

Minuahan tämä koulu on koskettanut vain äänestyspaikkana. Kunnallisvaalit menivät niinkuin menivät. Kunnassahan ei enää päätetä SoTe-asioista jotka siirtyvät maakuntatasolle, joten kunnan rooli muuttuu aika merkittävästi vähäisemmäksi.

Käytännössähän kunnanvaltuutetut ovat paljolti kunnallisvirkamiehiä törkeän epäeettisesti valvomassa omia työelämän etujaan muiden kuntalaisten kustannuksella. Onneksi heidän kyntensä eivät enää yllä SoTe-alalle.

Oikeastaan, mitä vähemmän valtaa kunnallisvirkamies-kunnanvaltuutetuilla, sen parempi äänestäjille ja veronmaksajille. Äänestämättä jättäminen ei kuitenkaan toimi toivotulla tavalla koska tasan sama määrä valtuutettuja valitaan äänestysprosentista riippumatta.

Tammikuussa sitten vissiin on maakuntavaalit presidentin vaalin yhteydessä. Voin minä maakuntavaaleihin osallistuakin, mutta pressan vaalin lippuun kirjoitan vaan että "TURHAKE, EI TARVITA OLLENKAAN".

Kun köyhää kansaa ajetaan jatkuvasti entistä ahtaammalle niin samalla voisi alkaa karsia näitä verovaroista rahoitettuja herrojen paikkoja. Presidentti on enää pelkkä turhake joka ei maksa edes veroa ja kansanedustajia ja ministereitäkin voisi vähentää raskaalla kädellä. Kun EU, markkinatalous ja virkamiehet sanelevat joka tapauksessa pelin säännöt, niin Arkadianmäellä 100 kumileimasinta riittäisi ihan samaan kuin nykyiset 200.

Olisihan sekin edistystä jos sovittaisiin että kansanedustajien veronmaksajille aiheuttamat yhteenlasketut palkka- ynnä muut menot olisivat jokin kiinteä könttäsumma, jota ei korjata elinkustannusindeksillä eikä muutenkaan. Kansanedustajat kun ovat siitä harvinaisia otuksia että he voivat päättää omasta palkastaan ja veronmaksaja nöyrästi kustantaa kaiken. Jos kansanedustajat sitten päättävät itselleen vaikkapa 66,6% palkankorotuksesta, niin porukkaa vähennettäisiin vastaavasti, aiempaan vaalitulokseen perustuen, siten että kansaan kohdistuva taloudellinen kuormitus ei tämän johdosta ainakaan kasva. Jäljelle jääneet kansanedustajat saisivat jakaa sen sovitun könttäsumman keskenään ja muut saisivat sitten vaan kenkää ilman irtisanomisaikaa ja ilman kultaista kädenpuristusta.

Oikeastaan presidentin, hallituksen ministerit ja 200 kansanedustajaa voisi velvoittaa hakemaan pari kertaa kuukaudessa IHAN OIKEITA TÖITÄ palkan, kulukorvausten ja avustajan menetyksen uhalla. Näin he saisivat hiukan tuntumaa työelämän todellisuuteen. Kansanedustajia pitäisi aktivoida hakemaan OIKEITA töitä, sillä maassahan on kuulemani mukaan ankara työvoimapula, vaikka pitkäaikaistyöttömiäkin on tuplasti avoimiin työpaikkoihin nähden.

Justihin joo, rakennusten katoissa on todellakin paljon enemmän järkeä kuin politiikassa koskaan. Vaalit pitäisikin oikeastaan pitää taivasalla?


Galleria