Auringon paistetta, Kuun mollotusta ja Tähtien Sotaa

Edellinen Seuraava

No pitihän se uusin Star Wars -elokuva nähdä. Se on laatuaan seitsemäs raina tästä huippumodernista mutta samalla myös klassisesta teemasta ja kahdeksaskin epäilemättä vielä seuraa. Vaikka nämä tapahtumat ovatkin kuulemma sattuneet jo kauan sitten kaukaisessa galaksissa.

Muistelen katsoneeni jotakin varhaista Tähtien Sodan versiota 1970-luvulla mustavalkotelkkarista. Luke Skywalker keekoili siinä suohon uppoavan X-siipisen hävittäjänsä kannella. Myöhemmin pieneksi vihreäksi Jedi-mestariksi paljastunut Yoda vaikutti aivan typerältä, heikkolahjaiselta ja lapselliselta pelehtiessään luolassaan. Sittemmin hänen katu-uskottavuutensa on kohentunut huomattavassa määrin.

Neekerin FINN -nimen suhteen voimme huokaista helpotuksesta. Tarkoitus ei ole väittää ettäkö tuo entinen iskujoukkojen sotilas muka olisi suomalainen. Vaikeaapa kai kaukaisessa galaksissa kauan sitten olisikaan olla suomalainen, edes neekerin.

Hänen oikea nimensä on iskusotilas FN-2187. Vastarintajoukkojen urhea pilotti Poe Dameron vaan nimittää hänet uudelleen kun kaksikko on pakomatkalla TIE-hävittäjällä.

Tämä elokuva täytyi oikein lainata Vähärauman R-kioskista kun tietämättömyyden tuska oli kohonnut kulminaatiopisteeseensä. DVD-levy oli sinänsä aika hyvän näköinen, mutta kolmessa kohdassa se tökki niin paljon että kolmen kappaleen loppu jäi näkemättä. Noh, ei se paljon haitanne.

Monta komeaa monsteria tuli silti pyydystettyä omille henk.kohtaisille verkkokalvoille. Paljon aiemmista elokuvista tuttuja näkymiä tapasin ja monet keräilykorteissa nähdyt uudet kasvot saivat merkityksen.

Vanha kunnon sotaratsu MILLENIUM FALCON on edelleen lyönnissä vaikka onkin monen varkauden kautta päätynyt romukaupan takapihalle.

Star Wars -elokuvia voi seurata myös eräänlaisena perhetragediana. Olivatko perheiden arvot jotenkin retuperällä silloin kauan sitten siellä kaukaisessa galaksissa?

Uusi Darth Vader-tyylinen pahis Kylo Ren joka tapauksessa näyttää tappavan isänsä tässä leffassa. Lasemiekkaa läpi vartalon eli se on ilmeisesti sillä tattis. Ellei sitten ala kummitella.

Kylo Renin isoisä on tavallaan Anakin joka myöhemmässä elämässän omaksuu niin vaikuttavan mustanpuhuvan olemuksen uniapnea-maskeineen ja viittoineen. Anakinin vaimohan kuoli synnytyksessä.

Anakin itse lie syntynyt ilman siemennesteen hedelmöittämistapahtumaa. Hänen äitinsä lie suorittanut neitseellisen synnytyksen kuin Neitsyt-Maria aikoinaa - juutalaisen legendan mukaan. Anakin syntyi siis kuin Jeesus-lapsi, valon lapsena joka kehittyi myöhemmällä iällä pimeän voimia edustavaksi perkeleelliseksi Darth Vaderiksi.

Han Solo eli näyttelijä Harrison Ford on tehnyt pitkän uran Star Wars -elokuvien parissa ja ehkä nyt olisi jo aika siirtyä vapaalle. Lasermiekan pisto läpi vatsan antaa siihen täyden aiheen. On hän kylläkin ehtinyt puuhata yhtä ja toista sitten viime näkemän.

Han Solo on ilmeisesti valkokankaan ulkopuolella elänyt avioliitonomaisessa suhteessa Leian kanssa ja rakkauden hedelmän nimeksi tuli Ben. Kuninkaallinen Leia on ollut erossa Hanistaan jo jonkin aikaa ja toimii vastarinnan kenraalina.

Leian veli Luke löytyy vasta aivan elokuvan lopussa. Pitkä on matka ollut hänelläkin farmipojasta sotilasilmailijaksi, Jedi-ritariksi ja säkkiin pukeutuneeksi partajetsuksi. Uusi naistähti Rey vie Lukelle tämän oman laser-miekan ja kohtaus jää kesken sen verran että jatkoa on pakko tulla. Rahastus jatkuu ilman muuta.

Wookie - Chewbacca näkyy lyöttäytyvän kimppaan Reyn kanssa poikaystävänsä poismenon jälkeen. Vaikka se on kylläkin tuo neekeri-Finn joka varsinaisesti pyrkii limakalvokontaktiin Reyn kanssa.

Rey on syntyperältään vaatimaton romunkeräilijä. Hän elää kuivalla planeetalla. Sodan jäljet ovat jäljellä hänen kotiseudullaan ja tarjoavat ansaintamahdollisuuksia - joskin niukkoja - vanhan sota-arsenaalin kierrätyksen kautta. Romukauppaa käyvä Unkar Plutt maksaa aika heikosti vanhasta kalustosta esiin kaivetuista varaosista.

Reystä kuitenkin ilmeisesti jatkossa kehkeytyy uusi lasermiekan heiluttelija. Jedi-ritarit ovat käyneet vähiin, mutta kenties vanha Luke Skywalker vielä kasvattaa uuden Jedi -sukupolven?

Pahan voimat ovat vahvasti niskan päällä, mutta vain Jedi-ritarit voivat palauttaa tasapainon!

Ja onhan Rey toki aivan nätti tyttönen. Hänelle tähtien sodan aiemmat vaiheet ja vanhat sankarihahmot ovat vain tarua.

Kylo Ren paljastaa elokuvassa nuoret kaidat kasvonsa aivan kepeästi. Hänellä ei ole pahoin kärtsänneen isoisänsä kaltaista motiivia olemuksensa kätkemiseen. Pahan puolen pomokin on vaihtunut. Hänestä taidamme toistaiseksi saada vain suurikokoista hologrammikuvaa.

Kylo Ren ei ole aivan isoisänsä Darth Vaderin saappaiden arvoinen hahmo. Hänellä on taipumusta kalustoa tarpeettomasti tuhoaviin raivokohtauksiin ja kaikkein kovimmissa koitoksissa hän ei sittenkään yllä esikuvansa mittoihin.

Jotenkin tämä uusi elokuva vaikuttaa yksinkertaisemmalta ja vähemmän moniulotteiselta kuin aiemmat. Ovatkohan ideat loppumassa? Kortit kuitenkin kuvaavat elokuvan hahmot melko kattavasti. Eihän heitä kaikkia elokuvassa edes esitellä nimellä.

C-3PO ja R2-D2 ovat yhtä iättömiä näköisiä kuin aina, tosin ihmissuhdedroidin toinen käsi on silmiinpistävän punainen, liekö jokin halpisvaraosa. Chewbacca on säilyttänyt nuorekkaan tuuheat piirteensä, ehkä hän syö piitabletteja kuten minäkin? Han Solo on myös säilynyt tunnistettavan näköisenä, joskin on harmaampi. Erillään kasvaneet sisarukset Leia ja Luke toki ovat muuttuneet huomattavasti aikojen saatossa.

Uusi droidi on lapsellisen näköinen BB-8 jonka motoriikka ei minusta tunnu olevan täysin terveellä pohjalla insinöörifysiikan mukaan. Hänessä olisi ehkä ainesta hämähäkkimiehen sijaisnäyttelijäksi?

Kuolemantähti pistettiin säleiksi jo aiemmassa leffassa, joten nyt on täytynyt rakentaa sen vieläkin mahtavampi evoluutioversio STARKILLER BASE joka imee energiansa Auringosta. Sillekin kuitenkin näytetään närhen munat, kuinkas muuten.

Tekniikassa ei lie kovin paljoa kehitystä tapahtunut. Samat tutut fysikaaliset kummallisuudet ovat jäljellä. Pyörää on näköjään vaikeampi keksiä kuin ilmassa paikoillaan leijailevaa massiivista kulkupeliä. Albert Einstein epäilemättä pyörisi haudassaan kuin väkkärä jos näkisi tämän elokuvan. Valon rajallista nopeutta ei kunnioiteta edelleenkään pätkääkään.

Hyvä se raina oli kuitenkin nähdä kun on niitä aiheeseen liittyviä kortteja tullut niin ahkerasti keräiltyä. Varmaan voisin ko. DVD-levyn itsellenikin hankkia jos sellaisen jostakin voi helposti löytää.

Perinteinen ostopaikka Anttila näkyy olevan konkassa, joten en tiedä miten kauan sieltä pystyy elokuvalevyjä ostamaan. Pystyipä sieltä kyllä hankkimaan pyörivän sähkökäyttöisen hammasharjan akultaan kulahtaneen vanhan tilalle. Konkurssipesä ei maksa lainkaan ALV:tä, mutta eipä se siltikään anna hinnasta alennusta. Ehkä se uusi sähköhammasharja kestää paremmin jos akkua lataa harvemmin, vaikka se onkin niin kätevää pistää induktiolaturin päälle seisomaan. Induktiolaturilla varustetulla mallilla ei voi harjata hampaita silloin kun se on kiinni laturissa, joten akun hyytyminen tekee siitä jätettä.


Lupaavan näköinen 3-pyöräinen katettu sähköinen ajopeli Porin keskustassa

No, nyt se löytyi. Rally USA on valmistanut sähkökäyttöisen katetun kolmipyörän joka voisi soveltua haja-asutusalueellekin parinkymmenen kilometrin matkojen taittoon, esimerkiksi ekologiseksi kauppakassiksi. Kuskin lisäksi taakse pitäisi mahtua myös kyytiläinen. Hinnaksi mainitaan 6990€ käteisellä.

Kolmepyöräinen rakenne on kaksipyöräistä selvästi turvallisemman tuntuinen talven ja kevään liukkaita kelejä ajatellen. Katettu kori ei ole Suomen ilmastossa mitään luksusta. Lämmityslaitetta tässä vehkeessä tuskin on, sillä akkusähköllä lämmittäminen tuntuu aika mahdottomalta ajatukselta teknisesti.

Toimintasäteestä ei ole tarkempaa tietoa, mutta kuvittelisin että kevyt ajoneuvo olisi melko helppo saada akkukestoltaan ainakin parinkymmenen kilometrin ajoon riittäväksi. Todella pitkien matkojen ajaminen tällaisella hitaalla pelillä ei olisi mielekäs tavoite.

Moottorin tehoksi ilmoitetaan 2 kW, olisiko tuo suunnilleen 2½ hevosvoimaa näissä vanhemmissa yksiköissä? Arvattavasti takaveto.

Suunnilleen yhden kilowattitunnin eli 1000 Wh akku voisi riittää parinkymmenen kilometrin ajoon jos kärry kulkee 45 km/h tuolla 2000 W teholla. Tosin eihän akkua saa ajaa aivan tyhjäksi, se kärsii sellaisesta. En silti tiedä millainen akku siinä oikeasti on. Kilowattitunnin akku on jo aika mötikkä.

Ajoneuvon ajoakun lataus onnistuu tavallisesta 230V verkkosähköpistorasiasta, ei vaadi mitään erikoista sähköliitäntää.

Olisikohan tuo mopoautoon rinnastettavissa liikennevakuutuksen ja ajokorttivaatimuksen osalta? Kyllä kai tällainen ajoneuvo täytyy joskus myös katsastaa?

Tosin täytyy tunnustaa että olen seonnut räkningeissä näiden kaikkien mönkkäreiden, kevyiden kolmi- ja nelipyörien ynnä muiden modernien ihmeellisyyksien kanssa.

Tietysti tämä ajoneuvo on tarkoitettu tyydyttämään vain lyhyiden siirtymämatkojen perustarpeita. Jos kulkuneuvon tulee ensisijaisesti olla statussymboli, uusiutumattomien fossiilisten polttoaineiden tuhoaja, kasvihuoneilmiön voimistaja, sosiaalisen arvoaseman tunnusmerkki, jalankulkijoiden kauhu, omistajansa kaikkein herkimpien tunteiden kohde ja potenssin jatke niin tarvitaan aivan erilainen tuote.

Oikeastaan tällainen kevyt kulkuneuvo vaatisi tavallista maantietä ja autojen käyttämää kaupungin katuakin turvallisemman liikenneympäristön. Nopeuserot ovat käytännön liikenteessä aika iso ongelma ja monella autoilijalla olisi asenteensa osalta aihetta lisäopiskeluun apukoulun penkillä. Liikenteen kuuluisi olla sopuisaa yhteispeliä eikä viidakon villipetojen alkuvoimaista karjuntaa. Liikenne ei ole henkilökohtaiselle pätemiselle ja turhautumien purkamiselle sovelias paikka. Tarkoitus pitäisi tietääkseni olla vain siirtyminen pisteestä A pisteeseen B, turvallisesti ja asiapohjalta.

Pyörät vaikuttavat melko leveiltä ja sikäli hiukan pehmeämmällekin pinnalle soveltuvilta. Tosin toivoisi hiukan isompia pyöriä erikoisesti talvikäyttöön. Takapyörien lokasuojat näyttävät aika tiukoilta. On helppo kuvitella että lumisohjossa ajettaessa ne voivat tukkiintua ja pakkasyössä jäätyä kiinni renkaisiin. Lokasuojien sisällä pitäisi olla enemmän tilaa.

Huippunopeus 45 km/h tuntuu aivan mukavalta haja-asutusaluetta ajatellen. Esimerkiksi 15 kilometrin matka pitäisi tuolla vauhdilla taittua tunnin kolmasosassa eli 20:ssa minuutissa.

Tämä on siis huomattavasti nopeampi kulkuneuvo kuin edellä jutussa #357 mainittu polkupyörän kaltainen sähkövehje, senioriskootteri jonka huippunopeus jäi kovin vaatimattomaan arvoon 15 km/h. Sellaisella kinnerillä joutuisi esimerkiksi Kihniänkylästä kinnaamaan yli puolen tunnin ajan kirkonkylän kauppareissulla ; ei tuntuisi oikein mielekkäältä kun välillä on jopa 100 km/h rajoitusaluetta.

Saakohan tuolla ajaa sellaisella pyörätiellä missä mopolla ajo on sallittua? Kolariturvallisuus epäilemättä on kevyissä ajoneuvoissa rajallinen.

Epäilemättä tässä kulkuneuvossa on normikäytössä liikenteessä tarvittavia varusteita kuten valot, suuntavilkut, lasinpyyhin, jarrut, tuuletus, lukittavat ovet, jousitus, iskunvaimennus, avattava ikkuna, peilit ja sen sellaista. Perinteiset isot taustapeiliin ripustettavat karvanopat ja Wunderbaum-hajukuusen voinee tilata lisävarusteina?

Jos akku soveltuu myös talvikäyttöön, eli ei täysin hyydy pakkasessa, niin varmaan monen tarpeen täyttävä verme. Ei mikään Grand Tourismo, mutta arkipäivän liikkumistarpeisiin realistisen tuntuinen ekologinen ratkaisu. Porissa tällaisille voisi hyvinkin olla kysyntää sillä Pori on ollut mopoautojen luvattu kaupunki. Porissa on useita satoja mopoautoja, tosin määrä lie jo hiukan laskenut kaikkein villeimmistä vuosista.

Olen haaveillut melko pitkälti tämän kaltaisesta ajoneuvosta, mutta minusta kevyen ajoneuvon kuljettaja voisi aivan hyvin polkea polkimien kautta sähköä generaattorista voimansiirron käyttöön akun lisäksi. Ei kai ajajalla sen parempaakaan tekemistä voine olla.

Tosin täytyy realismin puuskassa myöntää että merkittävässä määrin polkemalla liikutettava ajopeli täytyisi olla erittäin kevytrakenteinen.

Hevonen pystyy yhden hevosvoiman tehoon keskimäärin. Hetkellisesti tavallinen hevonen toki pystyy tuottamaan useamman hevosvoiman tehon, sillä tuo edellinen sisältää myös lepoajat. Ihminenkin pystyy hetkellisesti yhden hevosvoiman tehoon, sillä hevosvoimahan tarkoittaa 75 kpm/s. Jos 75 kiloa painava henkilö juoksee sekunnissa rappuja ylös niin että hänen massakeskipisteensä kohoaa yhden metrin, niin ko. henkilö tuottaa 1 hv mekaanisen tehon, nimittäin sen ajan kun pystyy pitämään yllä sitä tempoa.

Tjaah, no kyllä tavallisen ihmisen teho pitempiaikaisesti varmaankin jää hevosvoiman murto-osaan. Tuo 45 km/h saattaisi olla ylimittainen tavoite pääosin poljettavalle katetulle kolmipyörälle. Ehkä 30 km/h riittäisi yhden kilowatin teholla ja siitä jopa noin puolet pystyisi tuottamaan poljettavalla generaattorilla? Lämmityslaite tulisi samalla omasta takaa! Ajomatkat olisivat tyypillisesti vain 10 kilsan luokkaa. Aurinkosähköpaneeli voisi avittaa kulkua kesäiseen aikaan ladaten akkuja auringonpaisteella.

Uusilla keveillä materiaaleilla ja fiksuilla rakenteilla voisi saada aikaan kevyen mutta kestävän katetun korin. Pyörien täytyisi kuitenkin olla huomattavasti korkeammat, kuten polkupyörässä. Kevyt ajoneuvo täytyisi rakentaa erikoisesti talven olosuhteita ajatellen. Ainakaan parikymmensenttisen lumihangen ei vielä saisi pysäyttää etenemistä. Maavara olisi ehkä säädettävissä olosuhteiden mukaan niin että epätasaisemmat kohdat voidaan ylittää turvallisesti. Suoraveto pyörissä vähentäisi voimansiirron häviöitä.Olisiko Tiedon Puun hedelmien kypsyysaste vielä ehkä osittain kyseenalainen?

Vähärauman koulun oppimismiljöö vielä enimmiltään torkkuu kesähorroksessaGalleria