Vielä runsas kuukausi uuden lukuvuoden syyslukukauden alkuun

Edellinen Seuraava

Voe mahoton, vielä on laidunnettava kesälaitumia ihan urakkaluontoisesti ennenkuin korkeamman opillisen sivistyksen portit taas jälleen lävähtävät avoimiksi. Olenpa kyllä välillä ohikulkiessani käynyt tshekkaamassa ihan sisätiloissa asti mitä Vähärauman kampuksella on meneillään, mutta syvä hiljaiselohan siellä heinäkuussa enimmäkseen vallitsee.

Kaikenlaiset päiväkodit ja peruskoulut ovat jo hyvää vauhtia valloittamassa Vähärauman koulua, sotkemassa insinöörien pyhää maata. Muistaakseni tuollainen PÄÄRNÄISTEN PÄIVÄKOTI oli aiemmin jossakin kaupunginsairaalan luona.

No, eipä mitään, rauha rauha. En ole katkera. Yli 50 vuotta vanha entinen teknillinen opisto saa pian nauttia lasten enemmän-vähemmän iloisesta kiljunnasta. Rakennukset lienevät melko hyvässä kunnossa, vaikka sisätiloissa näkyykin muutamassa paikassa merkkejä siitä että perustukset ovat hiukan liikkuneet.

Jotakin pientä remonttia koululla on kesällä tehty. Ruokalan alapuolella kellarissa lie kunnostettu viemäreitä. Tarkemmin en asiaa tunne, mutta viemäriputkea lie uusittu, ulkoseinään on porattu reikää timanttiterällä ja kellarista on poistettu runsaasti maa-ainesta.

Elokuun lopulla vasta alkanee virallisesti koulun toiminta eikä meillä neljännen vuoden aikuisryhmässä lie lähiopetuksen kontaktitunteja ennenkuin syyskuussa jos vanhat askelmerkit pätevät. Luulenpa että elokuun lopulla vasta kannattaa kuikuilla netistä TimeEdit-lukujärjestystä ja alkaa ilmoittautua omalle ryhmälle lukujärjestyksessä nakitetuille kursseille SoleHOPS:issa.

On tosin olemassa jonkinlainen mahdollisuus että pystyisin vielä kesän aikana kiilautumaan mukaan johonkin kahden vuoden päästä tulevien asuntomessujen ympärillä pyörivään oppilasprojektiin. Siinä olisi mahdollisuus ansaita muutama irtopiste.

Lisäksi on aina jotakin omaa pientä epävirallista projektia meneillään, vaikka siitä ei voikaan saada yhden yhtäkään opintopistettä. Joten ehkä aivokoppani ei täysin pääse ruohottumaan ja kasvamaan umpeen ennen syksyä.

Opiskelun loppusuora alkaa jo pian häämöttää, joten varmaankin olisi jo pikku-hiljaa aika ajatella myös erikoistumista ja opinnäytetyötä jonka kautta ehkä jopa 4 - 5 vuoden opiskelun päätteeksi voisi saada tutkinnon insirööni AMK sekä sen yhteyteen kuuluvan asianmukaisen arvokkaan, kaikkitietävän insinöörin ilmeen™ ©.

Tästä tulee sitten viimeinen lukuvuosi Vähäraumassa. Syksyllä 2017 Satakunnan Ammattikorkeakoulu aloittaa uudessa paikassa Porin keskikaupungilla. Eräs opettaja on hymyssä suin kehoittanut meitä olemaan kiirehtimättä valmistumista että pääsisimme täysimääräisesti nautiskelemaan uuden kampuksen iloista, mutta enpä tiedä ratkaiseeko se mitään.

Valitettavasti olen päätynyt sille käsityskannalle että ammattikorkeakoulu-uudistus on laskenut insinööriopetuksen tasoa. Toisaalta onhan pyörä ja ruuti jo keksitty eikä niitä kannattane keksiä uudelleen.

Muuten tilanne maassa on yleisesti ottaen kohtalaisen masentava. Opiskelu ja osaaminen eivät ole arvostettuja asioita tässä virkamiesten ja haaskalintujen ihanneyhteiskunnassa. Opiskelijoiden toimeentulossa on vakavia ongelmia, mutta päättäjät haluavat olla niille sokeita.

Suomalaiset haluavat näköjään olla mitään oikeasti osaamattomien ja mitään tietämättömien sohvaperunoiden ulkomaisia tuotteita käyttävä yhteiskunta. Kuvitellaan että voisimme kansakuntana pärjätä kampaamalla toistemme hiuksia.

Oikeasti olisi panostettava lujasti kotimaiseen tuotantoon ja kotimaiseen osaamiseen. Lopetettava ulkomaanpellejen paapominen. Yhteiskunnallisesti hyödyllistä on maan oman sisäisen talouselämän pyörittämäminen siten että kansalaisilla on oma aktiivinen roolinsa kansantaloudessa. Mitään tietämystä ja osaamista ei pidä ulkoistaa ulkomaille koska se on silloin meiltä pois.

Raha on vain vaihdon väline, turha sitä on jemmata pankkiholveihin homehtumaan. Rahan tehtävä on pyörittää talouselämää. Kokonaisuuden etu ei vaadi että vain osa kansasta kuuluu yhteiskunnan normaalin toiminnan piiriin.

Varsinaisesti en odota insinöörin tutkinnolta paljoakaan. Tavallisen insinöörin ei odoteta avaavan uusia latuja, vaan hiihtävän kiltisti pitkin muiden aukomia uria. Tavallinen insinööri ei luullakseni enää tässä teknisen kehityksen vaiheessa pysty helposti kehittämään mitään uutta ja erilaista, ainakaan nopeasti "maasta polkaisten" ja sillä laatu/hintasuhteella ja absoluuttisella laatutasolla mitä markkinat odottavat.

Kaiken pitäisi nykyisin olla heti alussa kohtuuttoman ihmeellistä ja tavalliseen käyttöön aivan liian monipuolista että se edes ylittäisi vaatimusten minimikynnyksen. Kuluttajat haluavat tuotteisiin ominaisuuksia joita he itse harvoin tai tuskin koskaan käyttävät. Tuotteissa pitää olla ominaisuuksia joita kuluttajat eivät oikeasti tarvitse, muuten ne eivät mene kaupaksi. Tuote on ensisijaisesti statusta.

Kaikkea toivoa ei silti pidä heittää menemään. Jotakin pientä pystyy aina kehittelemään. Ikämiehenä tuskin voin työllistyä toisen palvelukseen - siis mihinkään ammattitaitoa vastaavaan vaativaan ja siten myös motivoivaan ammattityöhön - mutta työ ei elämässä voi olla kaikki kaikessa. Sääli että asia ei mene poliitikoille perille, mutta mitään työvoimapulaa tässä maassa ei todellisuudessa ole. Poliitikot eivät halua nähdä työttömyyttä yhteiskunnallisena ongelmana. He eivät halua asua tällä planeetalla. On niin paljon mukavampaa pyöritellä peukaloitaan norsunluutorneissaan ja tunnelmoida työvoimapulalla.

Vastuuntuntoinen yhteiskunnallinen toimija kehittelisi jo tässä vaiheessa kiireesti uusia mahdollisia toimeentulon malleja kun työelämä ei selvästikään toimi kokonaisuuden kannalta hyvin. Kokonaisuuteen kuuluvat myös työttömät. Halutaan olla Kauniita ja Rohkeita, mutta kun sitä nannaa ei piisaa kaikille. Kokonaisuuden etua ei näköjään aja oikein kukaan. AY-politrukit kokevat olevansa kaiken mahdollisen työn edustajia. Samalla he sulkevat merkittävän osan kansasta palkkatyön ulkopuolelle.

Perusosaaminen häipyy Suomesta. Samoin häipyy vähitellen kaikki muukin todellinen osaaminen, sillä se lepää perusosaamisen päällä. Tyhjän päällä se ei pysy. Pitäisi olla jokin keino ylläpitää ja kehittää paikallista ammattitaitoa vaikka se ei ehkä olekaan lyhyellä tähtäimellä taloudellisesti kannattavaa. Kannattaa pitää mielessä että myöskään uusavuttomina sohvaperunoina makoileva kansakunta ei ole pitemmän päälle taloudellisesti kannattava. Eläkeläiset eivät tätä maata elätä. Leipä ja sirkushuvit eivät riittäneet roomalaisille eivätkä ne tule riittämään meillekään.

Mikään ei kannata. Suomi surkastuu. Tänne jää vain joukko happamia virkamiehiä, tyytymättömiä eläkeläisiä, jokunen helluntalaisten leipäjono ja kourallinen parturi-kampaajia. Niin ja tietysti verovaroilla ylläpidetty media-mammutti YLE. Douglas Adamsin visioimia puhelinhygieenikkoja ei enää tarvita kun jokainen kantaa (ulkomailla suunniteltua ja valmistettua) puhelinta mukanaan.

Askel parempaan suuntaan olisi pikainen ero Eurosta ja seuraavana askeleena eroaminen EU:sta kansanäänestyksen jälkeen. EU ei suojele meidän kotimaista tuotantoamme ja - mikä pahempi - ei salli meidänkään sitä tehdä. Olemme jeesanneet Saksaa jo aivan tarpeeksi. En suinkaan vihaa saksalaisia. En vihaa edes entistä ministeriä, kykypuolueen kasvattia, Eurajoen suurta poikaa Olli-Pekka UMTS-Heinosta, eurajokisten lahjaa ulkomaankaupalle ja valtionhallinnolle, taikuria joka pystyi hämmästyttävällä tavalla kadottamaan UMTS-miljardit jäljettömiin sinne saksanmaalle.

Opettelen mielelläni saksan kieltä ja käyn kauppaa Saksan kanssa sekä juon huurteisen tuopillisen jossakin Entschuldigung Schrecklich Donnerwetter Bierstubessa, mutta Saksan taloutta en halua olla pönkittämässä EU-jäsenyyden avulla, enkä toivota saksalaisten ydinjätteitä tervetulleiksi. EU on Saksan Neljäs Valtakunta ja olkoon vaan, mutta ei meidän kustannuksellamme. Meitä on jo kyllin kusetettu.

Star Wars korttien kokoelma hipoo jo täydellisyyttään

Star Wars Force Attax Extra on jatkosarja elokuva-aiheisia keräilykortteja. Tai oikeastaan niiden pitäisi olla pelikortteja, vaikkakin ergonomialtaan ei parhaita mahdollisia.

Ennen osattiin tehdä parempia pelikortteja. Esimerkiksi korttien nurkkien ei tulisi olla teräviä. Nämä kortit eivät ole kovin taipuisia. Korttitemppuihin eivät soveltune. Onhan niissä silti komeita kuvia.

Olen aiemmin esitellyt näitä kortteja mm. jutun #361 lopussa. Tätä edeltävä korttien keräilysarja suoritti ensiesiintymisensä näillä nettisivuilla jutussa #350. Siellä on maininta myös ilmeisesti vanhemmasta "kloonisotien" korttien sarjasta. Niitäkin tuli kerättyä jokunen pakkaus kun BePop:in R-kiskasta vahingossa löytyi.

Minulla on näitä uusimpia extra-kortteja jo melkein kaksi Liptonin teekokoelmapakkausta täyteen. Sen parempaa säilytystapaa en ole keksinyt. Tosin kortit ovat hiukan liian leveitä näihin teepakkauksiin. En ole bongannut R-kioskilla näille tarkoitettua keräilykansiota.

Joistakin korttien pienistä pakkauksista löytyy käyttöohjeet ja pelin säännöt joissa on kääntöpuolella myös lueteltu sarjan kortit.

Tavallisia kortteja on 128 erilaista, loppupään kortit tavallista kiiltävämpiä. Lisäksi on 10 pystyasentoon taiteltavaa pöytäkoristetta (STAND-UP CARDS).

Olen onnistunut pyydystämään myös pari LIMITED EDITION korttia. En tiedä montako erilaista niitä lieneekään.

Korttipelin sääntöjä en edelleenkään ole vaivautunut opettelemaan. En myöskään ole nähnyt kyseistä elokuvaa, mutta valmiiksi minua ärsyttää mustaihoinen hahmo FINN. Onko tuossa siis lajityypillinen suomalainen?

Monet korttisarjan hahmot ovat minulle sen paremmin tuntemattomia koska en ole nähnyt sitä uutta Star Wars -elokuvaa. Luke Skywalker näkyy kuitenkin palanneen parrasvaloihin vielä ikämiehenä.

Metallinhohtoisesti kiiltävät kortit voivat sinänsä olla komeita mutta niiden hahmoista otetut salamakuvat alivalottuvat helposti kirkkaiden heijastusten vuoksi. Heijastus näkyy komeasti, mutta hahmo jää ikäänkuin varjoon.

Tasolla pidettäväksi kuvaksi taitettavista korteista olen aiemmin ohimennen kuvannut 4 kpl jutussa #368 jossa ne seisovat 19 tuumaisen näytön hiukan kaltevalla jalustalla.

Tässä alla on kuva niistä kuudesta muusta pöydällä pidettäväksi tarkoitetusta askartelutehtävästä vielä neitseellisen taivuttamattomina. Ne on kyllä ihan helppo oppia taivuttamaan oikein ohjeen ja merkintöjen mukaan. Mutta voi että tuo neekeri-FINN osaa olla ärsyttävä! Suomi-kuva ei tuolla tavalla kirkastu ... mustalta ja synkältä näyttää Suomen tulevaisuus!
Nuorisossa nousevassa, kansassa kasuavassa ...

Nuorisossa on kansan tulevaisuus, väitetään. Karjaranta 21 tuli jälleen katsastettua ulkoisesti lauantaisella kävelyretkellä. Heinäkuiset hulinat olivat kasvattaneen yleisön tekstuaalista ja graafista osallistumista sille aitaan varatulla alueella. Yleisön osallistumistahan siihen nimenomaan oli pyydettty.

Kovin olivat maallisia nuo uudet merkinnät, näin täytyy todeta vakaana ikämiehenä. Hormonit olivat hyrisseet. Kaikkea ei tietenkään voi tällaisella kunniallisella sivustolla kuvata yksityiskohtaisesti, mutta todettakoon että melko seksuaalissävytteisiä olivat nuo uudet kommentit.

Luku 69 esiintyi pari kertaa, eikä se välttämättä tässä yhteydessä viittaa EuroJackPotin superjättipottiin. Erilaisia mahdollisesti kirkkovenettä tai väärinpäin käännettyä hämähäkkiä esittäviä luonnoksia oli tauluun piirrelty. Naispuolisilta henkilöiltä toivottiin kevyempää pukeutumista, jopa huomattavastikin kevyempää. Alkoholipolitiikan linjaan ehdotettiin radikaalia, nuorisoa suosivaa muutosta.

Hmmmm, mitähän tarkoittaa "twerkkaaminen"? Täytyy vilpittömästi tunnustaa etten ole selvillä nuorisoslangin viimeisimmistä virtauksista. Twerkkaaminen kuitenkin esiintyi lisäyksissä pari kertaa.

Noh, eiväthän nämä paljon mitään oikeasti ole. Julkisesti voi nykysin kirjoittaa tai sanoa ihan mitä vaan. Ja jos ei olisi seksiä niin pitemmän päälle ei olisi ihmisiä eikä asuntomessujakaan sitten tarvittaisi.

Ilolla on todettava että ainakin eräät kommentoijat olivat selkeästi tiedostaneet että Karjarannan asuntomessualue on omakotitalojen osalta tarkoitus saada ulkoisesti näyttämään Kuukkarin ja Viikkarin tyyliseltä.

TOPI oli halunnut lyhyelle nimelleen paljon tilaa ja näkyvyyttä. Topi on ilmeisesti automiehiä koska hän oli esittänyt eräänlaisena signeerauksena itsensä kärryssä ajelemassa. "VALTTERI + INKA 4EVER" ilmeisesti viittaa toiveeseen parisuhteen pysyvyydestä? Parisuhde varmaankin sopii hyvin yhteen asuntomessujen yleisten periaatteiden kanssa. Sinkut ehkä vähemmässä määrin rakennuttavat uusia omakotitaloja omaan käyttöönsä.

Matematiikkaakin oli harjoitettu. Aivan oikein oli todettu että 6·70 = 420 ja että 7·60 = 420. Sensijaan ihan erikseen oikeaksi merkitty laskutoimitus 9 + 10 = 21 pistää ehkä hiukan miettimään.

Voi olla että ihan kaikki kommentaattorit eivät aio osallistua ihan vakavissaan asuntomessuihin.

Paljonhan noihin kesä 2018 asuntomessuihin vielä on aikaa näin yleisön kannalta. Rakentajan kannalta aikaa ei taida olla ihan niin paljoa. Ihan tosissaan täytyy liikkeelle lähteä jos aikoo että oma mökki onnistuneesti kohoaa Karjarantaan. Ja toki siinä hiukan onneakin tarvitaan. Kaikkia hakemuksia ei välttämättä hyväksytä. Asuntomessujen teemoja täytyy kunnioittaa jos aikoo olla todellinen osa asuntomessuja ja tulevaisuudessa asua röhöttää Karjarannassa suhteellisen lähellä Porin kaupungin keskustaa omassa omakotitalossa.

Näin taipuu entinen teollisuusalue maksukykyisen väestönosan uudeksi asuma-alueeksi asuntomessujen kautta. Olisihan se hauska prosessi seurata hiukan yksityiskohtaisemminkin, mutta olen kuitenkin vain ulkopuolinen ohikulkija.

Nukkekotiharrastus saattaisi olla minulle realistisempi tavoite? Porin keskustassa on muuten liike jossa on myytävänä ihan sairaan paljon hienoa tavaraa nukkekoteihin. Mittakaava niissä on luullakseni 1:12. Näyteikkunan heijastelun vuoksi niitä miniatyyrikalusteita vaan on vaikea kuvata kunnolla ulkoa. Kuvetta sielläkin varmaan joutuu kaivamaan, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan niin syvältä kuin Karjarannan tonttia ostettaessa ja omakotitaloa rakennettaessa.

Tjaah, oikeastaan nukkekoti on terminä hiukan pielessä. Ajattelen paremminkin asuntomessutalojen pienoismalleja, esim. mittakaavassa 1:12. Nykyaikaisten talojen pienoismallien rakentaminen ei olisi nukeilla leikkimistä. Uudempina tekniikkoina voisi ehkä kokeilla 3D-printterin ja pienen NC-ohjatun jyrsimen käyttöä pienoismallien rakenteiden valmistuksessa puusta tai muovista. Valmiita kaupallisia miniatyyrihuonekaluja voisi käyttää sisustuskokeiluissa. Realistisen näköisiä lattia-, seinä- ja kattopintoja pystyisi ehkä tekemään puuviilulla, maalaamalla, laminoidulla paperitulosteella, itseliimautuvalla muovilla. Kaakeli- ja laattapinnoille löytyisi ehkä sopivaa itseliimautuvaa jäljitelmää. Seinille voisi lisätä pieniä realistisen näköisiä tauluja ja julisteita jotka saisi tehtyä tietokoneen tulostimella. Eihän niiden teksteistä tarvitse mitään selvää saada. Talosta pitäisi tulla asutun näköinen. Pienjännitesähköjä voisi vetää sen verran että muutama pieni valaiseva lamppu on koristeena. Sisustuskokeiluihin sopisi ehkä parhaiten katoton talo, tai talo jonka katon voi irroittaa, mutta talon ja sen katon rakenteita täytyisi havainnollistaa halkileikkauksilla. 3D-printterilla pystynee tekemään melko monimutkaisiakin rakenteita, kuten kattotuoleja ja oikean näköisiä epätasaisia tiilikattoja. Talon LVI-järjestelmää voisi mallintaa osittain halkileikattuna ja esittää putket esim. kuparilangalla.


Jazz-henkisesti ulkomaalattu rakennus
Kirjurinluodon lähistöllä Porissa

Karjarannantietä kohti Porin keskustaa edeten tapaa hiukan erikoisemman pömpelin ennen Kirjurinluodon risteystä. Sehän on letkeistä kesäisistä Jazz-rytmeistään tunnettua seutua.

Kyseessä on ehkä jonkinlainen autojen polttoaineen jakeluaseman huoltorakennus?

Rakennus sisältää käsittääkseni kaksi maalausta neljällä ulkoseinällään. Ohi ajaen siitä ei saa aivan täyttä käsitystä. Komeimman näkymänsä se tarjoaa joelle päin.

Teosten nimet lienevät "NEW JERSEY" ja "KYMMENEN MUSTAVARISTA". Salla ja Tuuli Seppälä ovat nämä maalanneet vuonna 2014.

Jatkumo eri seinien maalausten välillä ei kuitenkaan taida olla aivan täydellinen.

Taiteellinen kompetenssini ei yllä arvostelemaan tätäkään taideteosta. Huomauttaisin kuitenkin viileän rauhalliselta asiapohjalta että kahdesta reunimmaisesta mustavariksesta on tauluissa vain puolikas. Perustellusti voisi väittää että Elon laskuopin mukaan variksia on vain yhdeksän kun yhdellä seinällä on 3½ varista ja toisella 5½ varista. 3½ + 5½ = 9 eikä kymmenen. Elon laskuopin mukaan siinä on yhteensä 8 kokonaista varista ja 2 variksen puolikasta. Saiko siitä siis 10% alennusta?

Tekstien mukaan tekijöillä on takanaan mahtavat tukijoukot, joten ehkä on kuitenkin parempi olla alkamatta heille tässä pottuilemaan.Galleria