Elämme kuin zombeina maailmanlopun jälkeisessä maailmassa

Edellinen Seuraava

Ehkä se maailmanloppu sittenkin tuli vuonna 2000 kuten aikoinaan paljon puhuttiin. Me emme vain huomanneet sitä. Olemme vahingossa jääneet elämään ajassa maailmanlopun jälkeen zombeina eli elävinä kuolleina. Tällaisen vaikutelman Eurostoliiton arkipäivässä joka tapauksessa helpostikin saa. Tai ehkä olemme jossakin sellaisessa rinnakkaisuniversumissa joka on vielä olemassa vaikka varsinainen universumimme koki täystuhon?

Hallitusherrat ja kaikenmaailman virkamiehet tekevät parhaansa muuttaakseen köyhien elämän täydeksi helvetiksi. Opiskelu ja kaikkinainen omien työllistymismahdollisuuksiensa parantaminen varsinkin täytyy tehdä mahdottomaksi. Kaikkienhan on osallistuttava säästötalkoisiin - paitsi että kansanedustajat, ministerit, presidentti ja ylemmät virkamiehet eivät varmaankaan tule näissä talkoissa omaa korttaan "yhteiseen" kekoon kantamaan. Heidän verovaroista maksetuissa palkoissan kylläkin voisi arvella olevan hiukan ylimääräistä, lievästi ilmaisten. Varsinkin koska ne maksetaan kansan selkänahasta kiskotuista verovaroista.

Olen nyt kuitenkin yrittänyt kolme vuotta opiskella insinööriksi, työllistymissuunnitelman mukaisesti. Ihan ammatillinen tutkinto olisi tavoitteena, jos nimittäin sopivaan opintonäytetyöhön jossakin yrityksessä tarjoutuu mahdollisuus. Voihan olla ettei tarjoudukaan, sillä yli 50-vuotiaat eivät lie näilläkään työmarkkinoilla erikoisen kysyttyjä. Ikärasismi on lintukodossamme ainoa sallittu ja poliittisesti korrekti rasismin muoto. Ei pidä sääliä kantasuomalaisia. Vain "maahanmuuttajat" ansaitsevat sympatiaa.

Koulun oppiaineet ovat olleet enimmäkseen varsin helppoja, ainakin jos pystyy osallistumaan normaaliin lähiopetukseen. Siis kursseista "läpi pääseminen" hyväksyttävin arvosanoin on jopa lapsellisen helppoa jos voi olla läsnä. Napinpainajainsinööriys ei minua tyydytä, tavoitteet ovat kertaluokkaa korkeammalla, mutta ilman mitään tutkintoa 4 ... 5 vuotta kestävä opiskelu tuntuisi melkoisen turhauttavalta. Eikä jatko-opiskelukaan sitten onnistune jos ei saa opinnäytetyötä eli "insinöörityötä" hyväksyttynä ja jää sitämyöten ilman AMK-tutkintoa. Saa nähdä miten äijän käy, aika näyttää.

Työpaikan puutteessa opiskelun taloudellinen puoli on osoittautunut ongelmalliseksi. Monimuoto-opiskelussa tarvitaan mm. oma kelvollinen tietokone joten ei se aivan ilmaiseksi tule. Opiskelu on aikuisopiskelua ammattikorkeakoulussa, virallisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Opiskelun alussa se voitiin katsoa sivutoimeksi kahden vuoden ajan ja opiskeluun oli mahdollista saada tukea työttömyysetuudella. Virallisesti olin työtön, mutta iltaopiskelun ohessa olisi vallan mahdollista käydä päivätöissä samalla paikkakunnalla. Tai paremminkin päätoimisen päivätyön ohessa pystyisi myös opiskelemaan iltaisin sivutoimena, ainakin periaatteessa. Siinähän se iltaisen aikuisopiskelun idea juuri on, jos sattuu saamaan päivätyötä. Minä vaan en sitä sattunut saamaan. Ensimmäisen kahden vuoden oppiaineista useimmat ovat helppoja, joten ehkä ne menisivät päivätyön ohessakin?

Kun nyt olen ihan virallisesti opiskelija, katsotaan opiskelu päätoimeksi vaikka se edelleen on samaa ilta- ja viikonloppuopiskelua. Päätoimiseen opiskeluun ei voi saada työttömyysetuutta kesälläkään jolloin KELA ei maksa opintotukea eikä asumistukea. Kesällä en siis ole työ- ja elinkeinotoimiston mielestä työtön joka ansaitsisi työttömyysetuutta ja KELAn mielestä en ole opiskelija joka ansaitsisi opintotukea. Virallisesti olen opiskelija, tosiasiallisesti edelleen työtön.

Vuokra ja muut kulut eivät lakkaa siltikään juoksemasta, vaikka en nähtävästi virkamiesten silmissä olekaan työtön sen paremmin kuin opiskelijakaan. Näin ollen täytyy anoa toimeentulotukea kaupungin sosiaalitoimistosta. Se on viimeinen toimeentulomahdollisuus. Sen jälkeen ei ole mitään. Sosiaalitoimisto ei ole minulle täysin outo paikka.

Raumalla yritin anoa mm. sosiaalista luottoa selviytyäkseni vuokrarästeistä häätöuhan alla, koska opintolainaakaan en voinut silloin saada kun en ollut opintotukikelpoinen. Opintotukikelpoisuuden estää omaehtoisen opiskelun tuki työttömyysetuudella. Raumalla sosiaalisen luoton anominen oli varsinaista kusetusta ja kovin loukkaavaa kohtelua. Ei mitään toivoa sosiaalisesta luotosta sen paremmin kuin opintososiaalisestakaan luotosta. Olin ollut raumalainen veronmaksaja yli 30 vuotta, mutta se ei painanut vaakakupissa mitään. Luottoa ei saanut. Ja luottohan ei ole mikään lahja, vaan se on lainarahaa joka maksettaisiin vähitellen takaisin. En edes pyytänyt mitään ilmaista rahaa, pyysin lainarahaa kun pankista ei saanut. Veronmaksajaa voi sosiaalitoimistossa kohdella ihan miten lystää. Rauman sosiaalitoimisto ei auttanut edes häätöuhan alla. Sellaista käytöstä on julkisessa virassa toimivilta mahdotonta hyväksyä.

Erikoisesti on jäänyt mieleen miten Rauman kaupungin sosiaalipalveluiden johtaja Leena Kivimäki yritti uskotella - ja ilmeisen menestyksellisesti - Rauman sosiaali- ja terveyslautakunnalle että ilman säännöllisiä palkkatuloja muka voisi saada pankista lainaa. Että sellaisella tasolla on siellä asiantuntemus. Jokainen kadun mies tietää asiat paremmin. Ilman työsuhdetta ja säännöllisiä palkkatuloja pankista ei saa mitään.

Pankkihan ei ole mikään Äiti Theresa. Kärjistäen voisi sanoa että pankista saavat lainarahaa vain ne jotka oikeastaan pärjäisivät ilmankin. Suurimmassa rahan tarpeessa olevat eivät saa mitään koska pankki ei ole mikään köyhien yleinen hyväntekeväisyyslaitos. Sosiaali- ja terveystoimessa tätä vaan ei tiedosteta.

Näkyypä sen Rauman sosiaali- ja terveyslautakunnan yksimielisen ja minulle kielteisen kirjallisen päätöksen takana olleen myös entinen puoluetoveri, entinen kirurgian sairaanhoitaja ja silloinen pankkitoimihenkilö, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Että kiitos nyt tästäkin vähästä, Heljä. Vai pitäisikö kiittää tikariniskusta selkään? Noh, Suomen Keskusta rp. on muutenkin osoittautunut minun vartalolleni sopimattomaksi puolueeksi kaikkine paukkukammoisine mattivanhasineen ja maan kaikkien aikojen opiskelijavihamielisimpine hallituspolitiikkoineen. Ökyisännät eivät aja minun etuani. Kuuluisin kai pientalonpoikiin, mutta kun sielläkin on puheenjohtajana perusjuutalainen Timo Soini, joka Suomen köyhästä kansasta vähät välittää. Hän on niin innoissaan kun saa olla hallituksessa mukana ajamassa kokoomuslaista politiikkaa.

Onneksi pääsin sentään Raumasta eroon lopullisesti. Opiskeluni kärsi pysyvän vahingon ja ehkä se olikin heillä tavoite. Opiskelu on sosiaalitoimiston näkökannalta Perkeleestä. Köyhä ei saa opiskella. Sohvalla joutilaana löhöily ja jatkuva kaljan kittaaminen sensijaan lie heille asiakkaiden toivottava tilanne. Sosiaalitoimiston asiakkaiden kuuluu olla tyhmiä ja passiivisia. Yrittämisestä ja aktiivisuudesta rankaistaan. Siitäkin takaiskusta kuitenkin vielä noustiin. Ikävä ei ole sinne takaisin tullut. Rauman hyväksi en enää pistä tikkua ristiin, se yli 30 vuotta saa luvan riittää, mitta tuli täyteen.

TE-toimiston "asiantuntijoiden" luokse olen joutunut tekemään 4 turhaa reisua kahden viikon sisällä. Näiltä työkkärin "asiantuntijoilta" ei neljännelläkään henkilökohtaisella käynnillä voinut saada sellaista työvoimapoliittista lausuntoa tai muutakaan paperia joka todistaisi minut työnhakijaksi. Olen tuhlannut tuohon mitättömään tarkoitukseen 4 viimeistä kallisarvoista bussilippua. Eipä näistä työ- ja elinkeinokeskuksen "asiantuntijoista" paljoakaan iloa ole, mutta toisaalta on vastapainon vuoksi tunnustettava että heistä on kylläkin merkittävästi haittaa. En tiedä mistä heidän väitetty asiantuntemuksensa varsinaisesti koostuu, mutta en usko että sillä olisi mitään tekemistä sen fysikaalisen reaalitodellisuuden kansaa jossa olen joutunut elämään. Ehkä he ovat Douglas Adamsin kirjan hiirten kaltaisia moniulotteisia yliälykkäitä olentoja joiden ääretön fiksuus vaatisi jotakin aistien ulkopuolista havainnointia?

Matkan varrella olen tullut havainneeksi miten paljon ns. hyvinvointivaltiossamme on kansalaisten pahoinvointia ja syrjäytymistä edistäviä piirteitä. Otetaanpa esimerkiksi pankin vaihtaminen kun vanha pankkisuhde menee rikki eikä pankki halua tehdä minkäänlaista yhteistyötä. Danske Bank ei antanut lisää luottoa velkojen maksuun, sulki kaikki tilini, mitätöi kortit, esti verkkopankin käytön ja jokin iso kiho siellä pääkonttorissa oli puhelinpalvelun syväkurkuttaren mukaan kirjoittanut etten tule selviytymään veloistani.

Danske Bankin asiakaspalvelun herra isokiho oli väärässä. Selviydyin jokaisesta velaksi saamastani roposesta törkeän korkeine korkoineen ja palvelumaksuineen. Minun osaltani pankille ei tullut luottotappioita pennin hyrrää. Ymmärrän että pankki on bisnestä eikä hyväntekeväisyyttä, mutta Danske Bank ei halunnut olla edes pankki, se halusi olla rangaistuslaitos. Pankkia täytyi vaihtaa koska en voinut hoitaa raha-asioita yhteistyöhaluttomassa Danske Bankissa. Se vaan on helpommin sanottu kuin tehty. Uusi pankkisuhde ei käynnisty ihan helposti.

Pankissa täytyy mm. todistaa henkilöllisyytensä. Vanha paperinen ajokortti ei kelpaa. Henkilökortti ei kelpaa jos päiväys on mennyt hiukankin vanhaksi. Menetänkö henkilöllisyyteni jos henkilökortin päiväys on vanha, muutunko eri ihmiseksi? Eikös henkilökortin pääfunktio pitäisi olla ihan vaan henkilöllisyyden osoittaminen. Henkilöllisyys on minusta ihan perusoikeus joka ei voi vanhentua. Tietenkään vanha kortti ei kelpaa matkustusasiakirjana, mutta enhän ollut matkustamassa mihinkään. Uusi henkilökortti maksaa sievoisen summan jos tilille tullutta rahaa ei saa pankista ulos. Pankin vaihtamiseen tarvitaan rahaa sillä kaikki maksaa, joka helvetin paperi maksaa.

Pankkien ja virkamiesten kanssa kun joutuu tekemisiin niin saa huomata että heidän osaltaan paperiton toimisto on utopiaa. Avoimella sektorilla paperiton toimisto voi joskus ollakin todellisuutta, mutta paperitonta sosiaalitoimistoa ei ole eikä tule. Tulee mieleen että ainoastaan melko hyvin varoissaan oleva henkilö pystyy todistamaan olevansa vähävarainen. Täysin rahaton ei pysty todistamaan yhtään mitään. Sosiaalitoimistoon kun menee vuokrarästiensä kanssa ja kuvitellen huoliinsa jotakin huojennusta saavansa, saa huomata että vuokran maksamatta jättäminen onkin siellä rikollisuuteen verrattava teko. Vuokranantajan etu ennen kaikkea, vuokralaisesta ei niin väliksi ole. Sosiaalitoimisto haluaa vaan kääntää veistä asiakkaan haavassa ja ajaa kaikki uhanalaiset tilanteet täydelliseen umpikujaan.

Porilaisena haluan nyt vahingosta viisastuneena pitää sosiaalitoimiston henkilökuntaan mahdollisimman etäiset suhteet. En odota siltä suunnalta mitään myönteistä. Tiedän jo että heidän kanssaan ei kannata keskustella yhtään mistään. Kaikki varsinaiset asiat ovat heille ylivoimaisia. En laske heille ihmisarvoa enkä osoita minkäänlaista kunnioitusta. Onneksi sote-uudistus pystyy tervehdyttämään sosiaalitoimistojen problematiikkaa, jos niin todella tahtoo. Paha saakoon palkkansa.

No jaa, kun perusturvan asiakkaat ilmeisesti jatkossa ovat yhä fiksumpaa väkeä niin toivoisi heitä palveleville virkailijoillekin pientä älykkyystason nostoa. Ja ennenkaikkea kaikille maan sosiaali- ja terveyslautakunnille terveen kriittistä asennetta virkamiesten toimintaa kohtaan. Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, joka antaa esim. sosiaalipalveluiden johtajan vapaasti johdatella, on turha jäsen, hän ei ole mandaattiaan lunastanut. Hän pettää äänestäjiään maitoilemalla tärkeän päätöksen paikassa. Vastuu nimittäin kuuluu kantaa, ei pelkästään siitä mitä edustustehtävässä tekee, vaan myös siitä mitä jättää tekemättä. Poliittisen mandaatin haltijan täytyy tarvittaessa osata sanoa "EI!". Häntähän ei ole valittu poliittisen päättäjän paikalle sosiaalipalveluiden johtajan edustajaksi, vaan kuntalaisten edustajaksi. Niinpä hänen tulisi ajaa kuntalaisten eikä virkamiesten asiaa. Kun on luottamustehtävään hakeutunut ja siis joltakulta toiselta sen paikan vienyt, on se paikka myös käytännössä lunastettava. Ei se ole nojailun, peukalonpyörittelyn ja haukottelun paikka.

Keski-ikäinen yksin elävä mies ansaitsee täsmälleen samantasoisen kohtelun kuin muutkin asiakkaat. Jos minun sosiaaliryhmääni syrjitään sosiaalitoimistossa, niin miksi muidenkaan pitäisi saada sieltä mitään etua. Lapsiperheiden paapominen on ärsyttävää. Lapsiahan ei ole pakko hankkia, jollei ole niihin varaa. Lapsiperheet aiheuttavat yhteiskunnalle huomattavia kuluja mm. päivähoitopaikkojen ja koulujen muodossa, joten oikeastaan lapsiperheitä pitäisi verottaa huomattavasti enemmän kuin lapsettomia ja yksin eläviä. Lapsiperheiden ei tulisi nähdä veroja rangaistuksena, vaan etuoikeutena! Todellisuudessa sinkkuja verotetaan erikoisen raskaasti ikäänkuin olisi synti olla tuottamatta lisää lapsia tähän muutenkin jo ylikansoitettuun maailmaan. Lapsistahan ei maailmassa pulaa ole.

Sinkkujen olisi syytä nousta kapinaan. Emme ole velvollisia elättämään naapurin rääkyviä kakaroita. Kantakoot kulut ne jotka ovat päättäneet niitä aiheuttaa. Lapsia ei ole pakko synnyttää. Synnytyspäätöksen johdosta vastuu ei siirry muiden kannettavaksi. Lapsiperheiden erikoiskohtelu kaikkine tukineen ja maksujen vähennyksineen on moraalitonta koska se asettaa sinkut suhteessa heikompaan asemaan.

Tämä kolmen vuoden mittainen kujanjuoksu ammattikorkeakoulussa saa katsomaan ajassa taaksepäin ja funtsaamaan onko tämä todella menossa kohti sitä ratkaisua jota lähdin hakemaan. TE-toimisto ei sitoudu siihen työllistymissuunnitelmaan jonka optimistisessa hengessä sain aikaan 3 vuotta sitten. Aikuisopiskelun edellytykset tuntuvat olevan menossa yhä huonommiksi. Väkisinkin täytyy todeta että aikuisopiskelu ei vaikuta olevan ratkaisu työttömyyden aiheuttamiin taloudellisiin ongelmiin. Kaikki puolueet ja kansanedustajat ajavat päättäjän paikalle päästyään kokoomuslaista ökyisäntien politiikkaa, joten opiskelijoille tulevaisuus saattaa jatkossa olla entistäkin synkempi. Valitettavasti opiskelu voi johtaa talouden ojasta allikkoon.

Aikuisopiskelua ammattikorkeakoulussa aikovan todellisuudessa työttömän ja mahdollisesti velkaisen ja erikoisesti vuokralla asuvan on syytä visusti tutustua etukäteen ainakin sellaisiin käsitteisiin kuin työllistymissuunnitelma, työttömyysetuus, konkurssi, maksuhäiriö, häätö vuokra-asunnosta, ulosotto, työttömyysetuuden takaisinperintä, myyntivoiton vero, kiinteistön verotusarvo, lisävero, opintotuen ehdot, opintolainan ehdot, toimeentulotuki, perusturva, KELA, sosiaalitoimisto, leipäjono, asumistuki ja asumistuen takaisinperintä, kilometritehdas, vapausrangaistus, kuolema. Vihjeenä myös että bussitkaan eivät kuljettele matkustajia ilmaiseksi eikä apteekista saa lääkkeitä pelkällä reseptillä. Valmistautukaa luukulta toiselle ja edestakaisin kerjäämässä juoksentelemiseen hankkimalla esim. hyvät lenkkitossut ja vedenpitävä sadeviitta. Katusoittajan ammattitaidosta voisi myös olla etua.

Erikoisesti varoittaisin että ulosotto ja häätö vuokra-asunnosta, tai jostakin muusta syystä aiheutunut maksuhäiriö, voi tehdä uuden vuokra-asunnon hankinnasta aika haasteellista. Useimmat vuokranvälitysfirmat eivät palvele lainkaan henkilöä jolla on maksuhäiriö. Maksuhäiriö vaikeuttaa muutenkin elämää huomattavasti. Esimerkiksi sopimusta uuden vuokra-asunnon pakollisesta kotivakuutuksesta ei voi tehdä netissä eikä myöskään puhelimitse jos on maksuhäiriö. Maksuhäiriöisen on raahauduttava paikan päälle vakuutusyhtiöön ja maksettava vakuutus käteisellä etukäteen. Näin hienoja ovat systeemit tässä hyvinvointivaltiossa jossa helvetin moni voi huonosti. Vuokranantajien taloudelliset edut ovat aivan suhteettoman hyvin suojattuja suhteessa vuokralaisten toimeentulomahdollisuuksiin.

Poliitikot eivät suinkaan ole toimettomina, he ovat huolissaan ankarasta työvoimapulasta. Eikö kolmesataatuhatta uutta paskakuskia - nykyisten lisäksi - riittäisi? Todellisuudessa työttömiä maassa on kuitenkin suunnilleen se kolmesataatuhatta. Melkoisen tyrmistyttävää todeta miten poliitikot kautta linjan haluavat estää toimeentulon sekä työelämässä että opiskelussa. Voisi kuvitella että edes opiskelu olisi mahdollista kun uusi työllistyminen on niinkin vaikeaa, varsinkin iäkkäämmälle työikäiselle väestölle. Voisi kuvitella että työttömyydestä rankaiseminen ei ole mielekästä yhteiskunnallista toimintaa. Voinee myös liialliseen yltiöoptimismiin sortumatta kuvitella että yhteiskunnan funktio ei voi olla kansan lykkääminen yhteiskunnan ulkopuolelle.

Poliitikot puhuvat mielellään veronalennuksista ja työnteon palkitsemisesta. Veronmaksajien keskusliittokin ylistää hallitusta tämän johdosta ikäänkuin kaikkien verovelvollisten edustajana. Työttömän kannattaa kuitenkin huomata että verojen alennus koskee ainoastaan työtuloja ja töissä olevia. Työttömän verotus on edelleen huippukorkealla. Voisi paremminkin puhua työttömyydestä rankaisemisesta, ikäänkuin työttömyys sinänsä ei riittäisi rangaistukseksi. Veronmaksajien keskusliitto haluaa unohtaa työttömät kokonaan vaikka nämä ovat yhä tärkeämpiä veronmaksajia. Pääomatulon kanssa kikkailu kannattaa rikkaammalle kansanosalle, mutta työttömyysetuus on verowampyyreille vapaata riistaa. Ulosottoon työttömyysetuutta ei sentään ole lupa periä.

Poliitikkoja kiinnostaa enemmän valtameren takaisten seksuaalisten vähemmistöjen asiat kuin oman maan köyhä kansa. Virkamiehet nysväävät aikansa kuluksi jotakin pientä. Kantaväestöä voi vapaasti tyrkkiä yhteiskunnan ulkopuolelle mutta monen turvallisen maan kautta tulleille ilmeisen varakkaille asyylioikeuden sääntöjen rikkojille pitäisi järjestää poliittinen turvapaikka.

Diabeetikkona minua tällä hetkellä eniten huolettaa se että lääkkeet ovat lopussa ja rahaa ei vaikuta olevan tulossa mistään suunnasta. Lisäselvityspyyntöjä satelee mutta pelkällä reseptillä ei apteekista saa lääkkeitä. Joudun ehkä lopettamaan työnhaun kokonaan ellen pysty enää ostamaan lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä. Miksi hakisin työtä jonka tekemistä hoitamaton sairaus ja heikentyvä terveys ei tee mahdolliseksi. Resepteistä ei ole pulaa. Ilman rahaa lääkkeitä ei saa. Jalatkin voivat hajota ja ne ovat ainoa kulkuneuvo. Yleensä diabeetikolta menee ensin jalat ja sen jälkeen se onkin pian siinä. Harrastapa siinä sitten liikuntaa. Terveydenhuollossa asenne on välinpitämättömän raamatullinen ota vuoteesi ja käy. Mielellään he kertovat mitä ruokaa tulee hankkia ja mitä lääkkeitä ostaa, mutta he eivät kerro mistä siihen tarvittavan rahan saisi. Keskikaupungille on tunnin patikkamatka. Saattaapa olla ettei minulla edes perusturvan mielestä ole oikeutta toimeentuloon. Että sellainen hyvinvointiyhteiskunta ja pohjoismainen lintukoto.

Menneen maailman visuaaliset viettelykset ja fotograafiset herkkupalat

Käydessäni koulun kesäkurssilla Solar Energy olen joutunut tekniikan toisen kerroksen raksan tietokoneluokkaan 2014 kulkiessani altistumaan käytävälle sijoitetuille kieltenopettajien ilmaisille joskin vanhoille houkutuksille.

Siinä on pöydällä tarjolla kystä kyllä, herkkua on siinä monenlaista. Joitakin vanhoja saksan kielisiä kirjoja olen sieltä poiminut mukaani. Tosin enkun kirjojahan ne tarjokkaat enimmäkseen ovat.

Hyvin varovaisesti kieli keskellä suuta koen tässä vihjaista myös sen että tuolla pöydällä oli erään nykyisin koulussamme ruotsia opettavan henkilön omakätisellä signeerauksella varustettuja vanhoja saksan kielisiä oppikirjoja ainakin 1980-luvulta. Hän on nimittäin nuorempana opettanut saksaa ja käynyt sekä Itä- että Länsi-Saksassa, ilmeisesti kieliopintojen merkeissä. Hänen sukunimensä on sittemmin vaihtunut, ehkä useitakin kertoja, mutta olen sähköpostitse saanut varmistuksen sille että hän todellakin on tuo kirjoja signeerannut henkilö. Kirjoissa oleva sukunimi on sama kuin eräällä meidän ryhmämme AME13SP opiskelijalla, eikä se ole pelkkä sattuma. On ehkä liian arkaluontoista kertoa mitä nuo sukunimet ovat, entinen ja nykyinen.

En tarkoita mitenkään loukata kenenkään yksityisyyttä, mutta jonkinasteisen oikeutuksen tälle julkistuksen teolleni koen saavani ko. opettajan rempseistä puheista. Hän itse oma-aloitteisesti kertoi oppitunnilla jotakin elämänvaihteistaan ja siitä että eräs hänen viidestä lapsestaan on meidän ryhmässämme. Sitäpaitsi hän nimitti minua ruotsin tunnilla selvästikin niin vanhaksi että varmaankin muistan miten Juha Mieto hävisi tärkeän hiihtokilpailun sekunnin murto-osilla. Noh, kyllähän minä sen muistan ja olenhan minä aika vanha ja eteläpohjalaisena olen minäkin ylpeä siitä että olen nähnyt Juha Miedon hiihtävän Kurikan puistohiihdoissa. Alajärven Ankkurit on minusta kuitenkin outo nimi urheiluseuralle. Mitä urheilua ankkurit muka harjoittavat? Nehän vain lojuvat paikoillaan! Mahtaako hän olla siellä Alajärvellä kesäisin sahan lautatarhalla duunissa?

Viimeksi pöydällä on ollut kirjojen lisäksi myös diaprojektori ja joitakin vanhoja saksalaisaiheisia diakuvia. Diaprojektoriin en ole uskaltanut edes koskea, mutta diakuvat koteloineen rohkenin erään pilvisen illan hämärässä ohikulkiessani evakuoida reppuuni omaan henkilökohtaiseen käyttööni Tekunkorven vuokrakasarmilla.

Hmm, eikä minulla ole valkokangasta. Eikä ole paljoa tilaa. Eikä se diaprojektori välttämättä edes toimisi. Ehkä vartiointiliikkeen auto ja susikoirapartio odottaisi ulko-ovella jos yrittäisin hiippailla tuo vanha projektori kainalossani ulos?

Voisi siinä kylläkin olla mielenkiintoista ja mahdollisesti käyttökelpoista optiikkaa vaikka laite ei kokonaisuutena toimisikaan. Hmm, optiikka minua kyllä kiinnostaisi ... täytyy vielä miettiä tätä harmaalle alueelle kuuluvaa tapausta. Ei kai se vuosisadan suurin rikos olisi, koska seinällä lukee selvästi "Ota tästä mukaasi, mitä haluat".

Ajattelin että aurinkoisena päivänä Auringon aamupäivällä paistaessa Tekunkorven vuokrakasarmin asunnon ikkunaan pystyisin kuvaamaan noita vanhoja diakuvia digipokkarilla läpikulkevassa valossa ilman salamaa. Vanhaa kukkatelineen raatoa voisi käyttää kuvaustukena. Näitä diakuvia lienee yhteensä noin 30 - 40, sekalaisia kuvia, mitä lie jäänyt jäljelle elämän myrskyissä.

Koetan niitä vähitellen kerryttää tähän ja seuraavaan juttuun. Ne lienevät yleensä aiheeltaan melko yksinkertaisia. Kalpenevat netin korskeiden suuriresoluutioisten värikuvien rinnalla. Ikkuna ei taida olla kovin puhdas ja omituisen näköisiä heijastuksia ilmenee - ne eivät ole UFOja. Aika lie jättänyt dioihin jälkensä. Eipä ne vanhat diaprojektoritkaan niin kovin ihmeellisiä laadultaan olleet. Lapsuudesta muistan että seinälle ilmestyvät kuvat olivat joka tapauksessa ennenvanhaan iso ihme. Ei siinä teknistä laatua niin kovin kriittisesti uskallettu tarkastella.

Kävinpä myöhemmin tonkimassa samaista kieltenopejen tarjouspöytää vielä lisää

Kielenopettajien vanhojen kirjojen pöytä TiedeB:n toisen kerroksen käytävällä ei ollut paljastanut minulle kaikkia salojaan.

Eräät ulkonaisesti ohuen kirjan näköiset painotuotteet paljastuvat lähemmässä tuttavuuden hieronnassa kahden vinyylilevyn kokoelmiksi.

Äänilevyt opettavat kansalle kielitaitoa vanhalla levysoitintyylillä. Aika harvalla vaan taitaa enää nykyisin olla hallussaan sopiva ja toimiva laite näiden toistamiseen?

Jag talar svenska 2 löytyy, mutta ykkönen uupuu.

Vanhentunutta teknologiaa periaatteessa, mutta kenties näitäkin joku harrastaa?

LP-neulaa kehoitti eräs ohje käyttämään. Niitä neuloja taisi vanhoissa levysoittimissa tosiaan olla erilaisia. Arvattavasti ohuempi neula LP-levyjä varten (Long Play) ja paksumpi neula tavallisille levyille?

Kuvittelen asiantuntijuusvajeestani huolimatta että levyjen joille LP-neula ei sovi täytyy olla tosi vanhoja.

Tietysti levysoittimen käyttäjän on myös osattava valita levylle sopiva pyörimisnopeus.

Eipä ole minulla koskaan ollut levysoitinta enkä tottapuhuen ole sellaista kovasti kaivannutkaan. Minusta koko idea muovin raappimisesta terävällä neulalla on hiukan omituinen.

Enkunkielisiä BBC:n kieliopetuksen levyjä oli jopa kaksi erilaista versiota, vaikka etukansi on molemmissa sama, toisessa tosin hiukan vaaleampi.

Saattapa olla kyseessä jonkin BBC:n kieltenopetuksen radio-ohjelman taltiointeja.

Luulenpa että nämä vinyylit ovat jo oikein keräilyharvinaisuuksia. Nämä keräilyharvinaisuudet jätin sinne pöydälleen vartomaan hedelmällistä maaperää johon langeta.

Luulin tuota ohutta kirjaa ensin joksikin lasten kirjaksi, mutta ei, se sisältää kaksi aikansa tekniikan ihmettä, ihan oikeita äänilevyjä, His masters voice.

Näin epätoivoisin ja salakavalin keinoin yrittävät siis kielten opet houkutella opiskelijoita kielten opiskeluun jopa kesäkuumalla. Ei siunaaman rauhaa opiskelijaparoilla.

Kyllä oikein häjyä tekee ("voi pahoin") kun ajattelee miten moni tekniikka on vanhentunut minunkin elinaikanani.

Levysoittimet, diaprojektorit, kirjoituskoneet, kaukokirjoittimet, analogiset puhelinvaihteet, piirtoheittimet, kemialliselle emulsiolle kuvaavat kamerat, kaitafilmikamerat, valokuvien suurennuskoneet, kelamagnetofonit, C-kasetit, magneettinauhalle tallentavat videonauhurit, katodisädeputkinäytöt, vanhat monistuskoneet, analogiset telkkarit, LA-puhelimet, magneettirengasmuistit, magneettiset tietokonelevykkeet ja niiden asemat, monet optiset laitteet ... voi voi voi, ihan itkettää.

Ei enää tunnu siltä ettäkö sen vanhan diaprojektorin yrittäisin raahata Tekunkorpeen iltapuhteitteni kohteeksi. Optiikka on mielenkiintoista periaatteessa, mutta rakentelu vaatisi enemmän resursseja. Jääköön minun puolestani sinne koulun käytävälle vinyylilevyjen kanssa viettämään ansaittuja eläkepäiviään.

Heillähän voi olla siellä yhdessä oikein rattoisaa vanhoja hyviä aikoja muistellessa.

No jaa, lopulta sitten kuitenkin päätin että nyysin ne kieliopetuksen äänilevyt koulun toisen kerroksen käytävän pöydältä ja kuljetan ne Juhannuksen jälkeen korkean omakätisesti Porin kaupunginkirjaston vaihtokirjahyllyyn. Onhan siellä välillä näkynyt vanhoja aikakauslehtiäkin, romppu ja DVD-elokuva. Ehkä ne siellä parhaiten löytävät tarvitsijansa.

Kaupunginkirjaston vaihtokirjahyllyyn olen kantanut varmaan jo sata kiloa kirjoja, enimmäkseen koulun kirjastosta poistettuja kirjoja Vähäraumasta. Tuosta voinee päätellä missä määrin kirjojen vaihtaminen käytännössä toteutuu kaupunginkirjaston vaihtokirjahyllyssä. Sieltä tavara yleensä häipyy nopeasti ja jälkiä jättämättä. Noh, onhan se hyvä että hylätyt kirjat pääsevät, ellei hyvään kotiin, niin ainakin kiinnostuneiden silmäparien palvottaviksi. Habent sua fata libelli, sanoivat antiikin roomalaiset ja tämä sanonta täytyy mahdollisuuksien mukaan panna täytäntöön.Porilaisen rakennusmaailman tapahtumia

Valtakunnallisiin uutisiin yltäneen Omenahotellin talon palaneen katon tilalle on vauhdilla ilmestynyt jonkinlainen uusi kattorakennelma. Vapaamuurareiden tilojen kalustus kaikkine legendaarisine kristillisine ja mystisine symboleineen lie kuitenkin kärsinyt korvaamattomia vahinkoja?

Jotkut ovat allergisia vapaamuurareille. Minusta se kuitenkin on jokseenkin yhtä harmiton kuppikunta kuin vaikkapa Marttaliitto. En usko että se oikeasti edes tarjoaa mitään vaihtoehtoa juutalaisuuteen perustuvalle kristillisyydelle, vieraalle ulkomaiselle Lähi-idän uskonnolle.

Rakentaminen on oma maailmansa joka ei ole erikoisesti köyhille tarkoitettu. Asuntomessut ovat tulossa Poriin kahden vuoden päästä, vuonna 2018, ehkä juuri Karjarannan alueelle josta olen räpsinyt joitakin kuvia?

Onhan rakennusalalla sinänsä mielenkiintoisia uutuuksia esim. viimeisen kymmenen vuoden aikana. Matalaenergiatalo, passiivitalo, nollaenergiatalo.

Passiivitalossa ei tiloja erikseen tarkoituksella lämmitetä, sen energiankulutus on vain neljännes tavallisen talon vastaavasta. Lämpöeristys on huomattavan hyvä. Lämpö saadaan talossa asuvista ihmisistä, kodinkoneista, käyttöveden lämmityksestä, poistoilman lämmön hyödyntämisestä.

Riskiksi voisi arvella tiiviiden ja hyvin eristettyjen rakenteiden kosteuden hallintaa vuosien varrella. Vaarana on että tuulettumattomiin rakenteisiin kaikesta varovaisuudesta huolimatta tiivistyy kosteutta ja home alkaa pitää siellä vakituista majapaikkaansa.

Nollaenergiatalolla jokainen voinee nykyisin ymmärtää mitä haluaa. Suomalaiset byrokraatit eivät ole vielä ehtineet määritellä mitä nollaenergiatalo tässä maassa saa tarkoittaa. Viileä talvemme asettaa melkoista problematiikkaa jos tavoite olisi täydellinen riippumattomuus ympäristöstä. Sähköyhtiöt eivät varmaankaan kannata sitä että omakotitalot pyrkivät ulos sähköverkosta tai että sähköyhtiö joutuisi maksamaan käypäisen korvauksen esim. talosta verkkoon myydystä aurinkosähköstä.

Aineen ja lämmön siirtyminen on mielenkiintoinen aihe käsitellä esim. FEM -softalla. Tällä on selkeitä liittymäkohtia rakennusten lämmitykseen ja ilmanvaihtoon. Ilman kosteus on myös huomionarvoinen aspekti tässä yhteydessä. Sikäli voisi toivoa että meikäläinenkin ehkä vielä joskus pystyisi toimimaan rakennusten tekniikan parissa. Ala on kuitenkin kovin kilpailtu, laitteita on tarjolla pilvin pimein, joten sopivaa nitsiä (niche) lie sieltäkin vaikea löytää.

Byrokratia kukkii kaiken rakentamisen ympärillä kuin parantumaton syöpäsairaus. Rakenteiden suunnittelukin voisi olla kiehtovaa, mutta ilman rakennesuunnittelijan pätevyyttä mitään ei oikeasti voi tehdä.

Rakennustekniikka on ehkä yhä hienompaa ja vähemmän energiaa kuluttavaa. Kielteinen seuraus on että asumisesta kokonaisuutena ilmeisesti kuitenkin tulee yhä kalliimpaa. Työllistävää vaikutustakin voi epäillä. Köyhille rakennustekniikan hienouksien siunauksellisuus on kovin kyseenalaista.

Tekniikka kehittyy mutta se ei tuota kansalle asuntoa, ei työtä, ei toimeentuloa? Tällä perusteella voisi päätellä että rakennustekniikan kehitys käytännössä vain kurjistaa maata ja sen kansaa. Rikkaat asuvat yhä edullisemmin, köyhät joutuvat asunnottomiksi?

Karjarannantie 21 -projektia olen edellä hiukan kuvannut aidan ulkopuolelta. Karjarannan alueen kommenteille varatuissa kylteissä on vakaa satakuntalainen kansa nyt avannut sanaisen arkkunsa. Ihan pienellä kynällä tuossa kisassa tuskin pärjää.

Joidenkin mukaan Porin saisi kuntoon ihan vaan panemalla. Tällainen kommentti väkisinkin synnyttää seksuaalisia mielleyhtymiä. Minäkin haluaisin panna Poria kuntoon ja toimia Porin eduksi, mutta Porilla tarkoitan porilaisia ihmisiä, muita kuin valtion ja kunnan virkamiehiä. En halua panna Porin kaupunkia kuntoon tai toimia kaupungin työntekijöiden hyväksi. Haluan ajaa porilaisten asiaa, en viranhaltijoiden asiaa.

Toinenkin mielipideplakaatti on aitaan ilmestynyt, vielä tyhjänä kansan karttuisaa kättä vartoen. Jostakin syystä aita on sen kohdalla ilmeisen tahallisesti vedetty vinoon painojen ja vaijereiden avulla. Syynä ehkä pienehkö sähkökaapilta vaikuttava pömpeli johon uusi kyltti on hangannut?Aurinkoenergia jyrää, vai jyrääkö ihan oikeesti?

Aurinkoenergia on tietysti äärimmäisen trendikäs aihe. On helppo unohtaa että meillä on pitkä talvi jolloin Auringon säteilystä ei paljon iloa ole. Aurinkoenergian hyödyntämisessä on paljonkin ongelmia meidän oloissamme.

Aurinkoenergian kesäkurssilla voitiin kuitenkin hauskasti demonstroida että Auringon energiaa voi konkreettisesti hyödyntää silloin kun sitä on tarjolla. Tai oikeastaan tämän ekan demonstraation aiheena on aurinkosähköpaneelin varjostuksen vaikutus sen energiantuotantoon.

Aurinkopaneelia ei tarvitse paljoakaan peittää kun sen tuotanto romahtaa kirkkaassa auringonpaisteessa. Paneelissa on kolme ohitusdiodia jotka osittain lieventävät varjostuksen haitallista vaikutusta, mutta eivät nekään kaikkeen auta. Esimerkiksi lipputangon varjo voi saada aurinkosähköpaneelin tuotannon täysin jumiin.

Tässä demossa on käytetty 240 Wp (peak eli huipputeho) monikiteistä piipaneelia jonka pinta-ala on noin 1,6m2. Aurinkosähköpaneelin sarjaan kytketyt 60 kennoa tuottavat kukin noin 0,6V joten paneeli voi tuottaa 36 voltin tasajännitettä.

Aurinkokenno on eräänlainen puolijohdediodi jossa elektronit joutuvat Auringon säteilyn fotoneiden tyrkinnän johdosta PN-rajapinnan väärälle puolelle ja ryhtyvät virrankuljettajiksi päästäkseen takaisin oikeaan paikkaansa ulkoisen virtapiirin kautta.

Aurinkosähköpaneelin pinta näytti sisätiloissa kuin samettiselta, mutta se on kylläkin aivan tasainen ja hyvässä valossa kiiltävä. Paneeli kestää sähköisen oikosulun kuin miehet, se ei siihen hajoa. Oikosulkuvirta on kymmenen ampeerin luokkaa.

Aurinkosähkökennojen sähköllä ajetaan suoraan (ilman jännitteen säädintä) pilssipumppua jonka sähköteho oli muistaakseni 60W (nimellisjännitteellä 12V). Se on siis paatin eli veneen 12V pilssipumppu ja siihen reppanaan tyrkätään suoraan aurinkosähköpaneelin jännite. Ei se silti hajonnut.

Ope tuntui kuitenkin jatkoa ajatellen harkitsevan Off-Grid järjestelmän lataussäätimen sijoittamista aurinkosähköpaneelin ja pilssipumpun väliin niin että pumppu saisi ansaitsemansa kunnialliset nimellisjännitteensä mukaiset 12V eikä aurinkosähköpaneelin pahimmillaan tarjoamat röyhkeät 36V.

No joo - tarkemmin ajatellen - avoimen piirin jännitteeltään 36 voltin aurinkosähköpaneelin napajännite putoaa nollaan kun se lyödään oikosulkuun. Oikosulku ei sitä riko. Oikosulkuvirta lienee 10 ampeerin luokkaa. Jos 36V paneelia kuormitetaan 5A virralla niin sen napajännite on vain puolet eli 18V. Noh, varmaankin pumppu voi kuluttaa korkeammalla jännitteellä enemmän, mutta on vaikea sanoa kuinka paljon enemmän. Veneen pilssin vedestä tyhjentämiseen tarkoitettu pumpun ressukka saa siis enimmillään jännitettä yli 12V, mutta kuitenkin selvästi alle 36V. Varjostus pudottaa paneeleilta tulevan jännitteen maksimiarvon helposti lukemaan 24V, jolloin 5A kuormalla napajännite on vain 12V.

Vesi lentää veteen upotetusta pilssipumpusta ylös varsin miehekkäästi kun aurinkosähköpaneelia ei varjosteta. Hurjimmillaan vesi lensi ulos kuvissa näkyvästä melko korkeasta muovitrötöstä. Pienikin varjostus saa pumpun rauhoittumaan.

Siellä SAMK:in uudella kampuksella Porin keskikaupungilla näin hurjia demoja tuskin on lupa ulkona tehdä. Siitä tulee niin hieno paikka että siellä ei kuulemma saa tehdä paljon mitään mielenkiintoista, ei ainakaan niin että se näkyy ulospäin. Kun rakennuksesta tulee valmiina aivan täydellinen niin kaikki muutoshan olisi huonompaan suuntaan.

Aurinkolämmön keräilyä

Aurinkolämpöä voidaan hyödyntää keräimien avulla. Tasokeräimet ovat jo perinteinen malli joita TSI- eli Tee Se Itse -miehet lienevät värkkäilleet monessa kansalaisopistossa vuosien mittaan. Sellaisten rakentaminen itse ei tosin enää ole taloudellisesti kannattavaa sillä tehdastekoinen tasokeräin maksaa saman kuin tarveaineet, ellei vähemmänkin.

Tasokeräimienkin rakentelussa voi erehtyä ellei ole tarkkana. Kaikkien eristeiden ja tiivisteiden keräimen sisällä tulee kestää stagnaatiolämpötila joka voi olla +150 ... +200°C jos pumppu pysähtyy kirkkaassa auringonpaisteessa esim. sähkökatkon ansiosta. Styrox ei käy lämmöneristeeksi ja kumisten O-renkaiden tulee olla laadukkaita. Ilman selektiivipinnoitetta lie tasokeräimellä vaikea päästä hyvään hyötysuhteeseen.

Tavallinen lasi läpäisee vain 80% Auringon säteilystä. Rautaköyhällä ja heijastuksenestopinnoitetulla lasilla läpäisy voi olla 96%. Karkaistu turvalasi on hyvä koska se hajoaa suhteellisen vaarattomiksi pieniksi paloiksi. Tavallisesta lasista voi sen hajotessa syntyä isoja teräväreunaisia kappaleita jotka katolta pudotessaan toimivat kuin giljotiinin terä.

Toinen aurinkolämmön keräinten tyyppi on tyhjiöputkikeräin. Se on järkiään tehdasvalmisteinen. Auringon lämpöä imevä absorbaattori on eristävän tyhjiöputken sisällä. Tyhjiöputkikeräin on tasokeräintä parempi kuuman veden tuottamisessa. Toki kaikki keräimet tuottavat paremmalla hyötysuhteella jos ei vaadita kovin kuumaa vettä.

Tyhjiöputkikeräimen oleellinen elementti on nimeltään Heat Pipe. Tämä on liitetty selektiivipinnoitettuun absorbaattoriin joka on etevä muuttamaan Auringon valoa lämmöksi. Tyhjiöputken sisältä lämpö ei hevin pääse karkuun.

Heat Pipe taasen on erikoisen etevä johtamaan lämpöä. Se sisältää nestettä joka kiehuu Auringon lämmössä ja tiivistyy takaisin nesteeksi ylhäällä. Näin se siirtää lämpöä keräimen yläosassa sijaitsevaan jakotukkiin jossa kiertää aurinkoneste.

Heat Pipe on koko piru lämmönjohtimeksi. Se pystyy siirtämään lämpöä paikasta toiseen jopa tuhat kertaa paremmin kuin parhaat tavalliset lämmönjohteet (esim. kupari).

Kesäkuisessa iltapäivän auringonpaisteessa voimme todeta että Heat Pipe toimii. Tässä on tarkasteltavana kaksi erilaista putkea. Varsinainen Heat Pipe on siis tuo kuvissa näkyvä ohut kuparin värinen putki joka on demomielessä vedetty osittain ulos tyhjiöputken sisältä.

Ehjien putkien ulkopinta tuntuu kädellä kokeillen aivan viileältä, mutta putken yläpäässä oleva mötikkä lämpenee kuumaksi. Tämä mötikkä on se osa jota aurinkoneste huuhtelisi keräimen jakotukissa.

Lämpenemisen voi todeta myös lämpökameralla (keltainen laite alemmassa kuvassa). Rikkinäisen maassa makaavan entisen tyhjiöputken ulkopinta lämpenee huomattavasti koska sitä ei enää tyhjiö eristä. Toinen maassa köllöttelevä pieni tumma laite on säteilymittari jonka digitaalinäytön avulla voi todeta että Auringon suora säteily on noin 1000W/m2 ja hajasäteily lähes pilvettömältä taivaalta luokkaa 60W/m2.

Aurinkoenergiajärjestelmät ovat tyypillisesti jälkiasennuksia. Harvemmin on taloa suunniteltaessa otettu Auringon energian aktiivinen hyödyntäminen huomioon. Niinpä asennuksen edellytykset ja olosuhteet vaihtelevat hurjasti.

Aivan varmasti on tapauksia joissa aurinkosähkö- tai aurinkolämpöjärjestelmä eivät kannata taloudellisesti, eli eivät tule haukkumaan hintaansa järjestelmän 20 ... 30 vuoden käyttöiän aikana. Ideahan tulisi olla rahan säästyminen pitkässä juoksussa. Investoinnin tulisi olla kannattava järjestelmän käyttöiän aikana.

Jos aurinkoenergialla korvattava energia on käytännössä ilmaista niin sehän ei tule koskaan kannattamaan. Jos talossa on puulämmitys ja lämmitykseen käytettävät puut saadaan omasta metsästä niin että niille ei voi laskea mitään hintaa, niin aurinkolämpöjärjestelmän tuottamalla energialla korvattava energiahan olisi aivan ilmaista eikä energiasäästö voi koskaan kattaa investointikustannuksia. Miten kilpailet ilmaisen energian kanssa? Takaisinmaksuaika on ääretön kun rahallinen investointi jaetaan nollan suuruisella säästöllä.

Huonokuntoiselle katolle järjestelmiä on turha asentaa lainkaan. Katon tulisi kestää ilman remonttia ainakin parikymmentä vuotta että hommassa olisi jotakin itua. Huopakatto on siitä ikävä että sen läpi joutuu pistämään useita ankkuripultteja tai sitten rakentamaan katolle massiivisen vastapainon. Jokainen katteen läpi menevä pultti lisää vesivuodon riskiä eivätkä kaikki katot kestä hirveitä ylimääräisiä painoja joita ei ole ennakoitu rakennusvaiheessa.

Katon suunta voi olla epäedullinen ja ympäristön rakenteet sekä kasvillisuus voivat varjostaa merkittävästi pudottaen tuotannon alas. Kaava-alueella voi byrokratian vuoksi olla vaikeaa rakentaa aurinkosähköpaneeleita ja aurinkolämmön keräimiä optimaaliseen kallistuskulmaan joka poikkeaa katon kaltevuudesta. Monenlaista pähkäiltävää rakentelijalla riittää. Monessa tapauksessa on viisainta sanoa asiakkaalle "kiitos ei".

Kesäisessä lämpimän käyttöveden tuotannossa aurinkolämpöjärjestelmä on etevä. Jos omakotitalossa asuvassa perheessä on runsaasti lämpimän veden kulutusta ja hyvät valmiudet aurinkolämmön hyödyntämiseen niin homma voi jopa kannattaa. Jos sopivan iso käyttövesivaraaja on jo hankittu ja siinä on yhde aurinkokierukalle niin harashoo, sehän voi lyödä leiville. Vielä parempi jos on iso pesu- tai märkätila joka vaatii ympärivuotisen lattialämmityksen. Talvella aurinkolämpö ei kuitenkaan meillä tuota käytännössä mitään.

Esimerkiksi matalaenergiatalohan lämpiää sinänsä melko pienellä lämmittämisellä, mutta lämmin käyttövesi vaatii ihan saman määrän lämmitystä olkoon talo millainen tahansa. Passiivitalon käyttövesi ei lämpiä sen vähemmällä energialla kuin muidenkaan rakennusratkaisujen. Hyvällä aurinkolämpöjärjestelmällä pystyy ehkä kattamaan puolet vuotuisesta lämpimän käyttöveden tarpeesta ja kesällä lähes koko tarpeen. Ylimitoittaminen ei aurinkolämmössäkään kannata sillä kesällä lämmitys voi olla liiallista ja johtaa kiehumiseen sekä varoventtiilin laukeamiseen. Jos aurinkolämpöjärjestelmä yritetään optimoida keväälle ja syksylle ja sitten keskikesällä lähdetään kuukaudeksi lomamatkoille - eli lämpimän käyttöveden kulutus romahtaa suurimman tuotannon aikaan - niin ongelmia on luvassa. Aurinkolämpöjärjestelmät eivät ole hyviä suojautumaan liiallista lämmitystä vastaan.

Aurinkosähkö on se toinen Auringon energian hyödyntämistapa. Valitettavasti aurinkosähkön myyminen verkkoon ei kannata. Aurinkosähköjärjestelmää ei siis kannata mitoittaa yli oman tarpeen. Valitettavasti tavallinen On-Grid aurinkosähköjärjestelmä ei voi toimia varavoimana sähkökatkon sattuessa, sillä aurinkoinvertteri sammuu kun yleisen sähköverkon jännitteet katoavat. Saarekekäyttö vaatii kehittyneemmät ja kallimmat zydeemit.

Jos uudessa talossa on vaikkapa maalämpöpumppu joka vaatii huomattavasti sähköä, esim. kolmasosan lämmityksen energiasta, niin voihan se kannattaa.

Verkkosähköstä riippumaton sähköä akkuun lataava Off-Grid mökkijärjestelmä voi myös olla hyvä, mutta suuria tehoja sillä ei saavuteta. Pienjänniteasennukset voi tehdä itse mutta verkkojännitteen synnytys akun jännitteestä on hankalaa. Mökin aurinkosähkö ei ole talon lämmitysratkaisu ja ruuanlaittokin on ratkaistava muulla tavalla kuin sähköllä kuumentaen. Kilowattien sähkötehot ovat mökkijärjestelmälle aika mahdottomia. Akut ovat huonoja. Aurinkosähkön tuotanto tulisi saada suoraan käyttöön koska sen varastointi on vaikeaa/kallista.


Galleria