Porin kaupunki palaa jälleen maailmankartalle

Edellinen Seuraava

Pori on palanut moneen kertaan historiansa aikana. Lauantaina 28.05.2016 se paloi vain vähän. Aamulla radiosta tuli vaaratiedote kaupungin keskustan alueella olevasta runsaasta savusta.

Itäpuiston laidalla sijaitsevan Omenahotellin 7-kerroksisen talon yläosassa (ullakolla?) riehunut palo pääsi ihan valtakunnallisiin uutisiin asti. Porista tuli hetkessä kuuluisa.

Rakennuksesta oli evakuoitu kymmeniä henkilöitä. Henkilövahinkoja ei tiettävästi tullut. Aineellisia vahinkoja kuulemma miljoonien edestä.

Poliisi tutkii tulipalon alkusyytä. Seitsemännessä kerroksessa on vapaamuurareiden tiloja, joka olisi kenties voinut olla jollekin uskonnolliselle fanaatikolle riittävä motiivi tuhoisiin tulitikkuleikkeihin? Eräät tahot suhtautuvat nimittäin kovin kiivaasti vapaamuurareihin. Poliisi ei kuitenkaan ota tulipalon tahallista sytyttämistä vakavasti.

Myöhemmin on kerrottu että tulipalo on lähtenyt vapaamuurareiden keittiötiloista ja että kattorakenteet ovat kokonaan tuhoutuneet.

Ehdin palopaikalle vasta iltapäivällä jolloin savu oli lähes kadonnut ja rakennuksen yläosasta tuli vain vettä. Vettä lakaistiin alas ylimmästä kerroksesta.

Kuvassa oikealla pyllistelee uhmakkaasti demari-Salinin patsas Eetun aukiolla jonka laidalla tuo kärtsännyt omenahotels.com sijaitsee. RAX-ravinteli pizzaa ja lasagnea notkuvine puffetteineen ei myöskään ole kaukana.

Paatuneena porilaisena olen joka tapauksessa hyvin ylpeä tästä meidän ikiomasta tulipalostamme.

Palopaikka oli yleisöltä eristetty. Puiston etelälaidalta näkyvyys estraadille oli kuitenkin hyvä.

Lauantainen sää oli lämmin, kaunis ja yleisömenestys melkoinen. Kelpasi siellä ihmetellä paikkakunnan suurinta nähtävyyttä.

Paloautoja oli paikalla paljon. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Tällaisena päivänä on hienoa olla porilainen! Kyllä meilläkin vaan osataan!

Tämä tulipalo antaa selkeän myönteisen signaalin. Tästä voi Pori lähteä ainoastaan kaikinpuoliseen nousujohteiseen kehitykseen.


Ja jos nyt välillä vähän jotakin palaa, niin uuttakin voidaan rakentaa.

Karjanlannan ... oho ... eikun Karjarannantiellä on pian tarjolla tontteja omakotitalon rakentajille. Kokemäenjoen ranta lie lähellä vaikka se ei alla olevissa kuvissa näykään.

Maanrakennustoimet näkyvät jo olevan käynnissä alueella. Isoja ilmapalloja oli hurjasti leijailemassa rakennuspaikan mainoksina. Tuolta on jo aiemmin purettu pois se talvella kuvaamani vanha halli jonka seinässä kasvoi koivu. En päässyt näkemään josko siihen koivuun olisi tullut lehdet.

Ilmeisesti tuo on entistä teollisuusaluetta. Hiukan nuhruisen näköistä, mutta tottahan siitä hienon asuinympäristön silti pystyy saamaan, jos kellä on varoja tarkoitukseen käytettävissä. Ehkä sellaisia rikkaita ja/tai hyvätuloisia perheitä hyvinkin on tarpeeksi paljon Porin seudulla?

OK-talon tonttien hinnat näköjään alkavat 35000 €:sta. Joenrantatontit kaupungin keskustan lähistöllä oletettavasti ovat hiukan tyyriimpiä. Minä en vaan koskaan ole nähnyt niin paljon selvää rahaa. Kannattaa myös muistaa että pelkkä tontti ei oikein vielä riitä asumiseen.

Ilman työtä ja toimeentuloa mahdollisuus jää käyttämättä. Noh, onhan siinäkin se hyvä puoli että ainakaan byrokraatit eivät sitten pääse kiusaamaan pikkumaisilla rakennusmääräyksillään. Ei tarvitse kansalaisen suotta kohottaa verenpainettaan ja hankkia vatsahaavaa. Eikä sitä taloa hautaan mukaansa voisi kuitenkaan ottaa. Omistusasunto on köyhälle aika mieletön juttu. Varakkaat pitävät omistusasumista selviönä, mutta viranomaiset tekevät todella edulliset asumisratkaisut mahdottomiksi. Kaikki eivät ilmeisesti ole riittävän hienoja ja rikkaita ihmisiä tähän yhteiskuntaan?

Verkkoaitaan kiinnitetyissä plakaateissa olisi nähtävästi ollut ihan varta vasten varattuna tilaa myös ohikulkijoiden omille kommenteille, mutta minulla ei ollut kynää mukana, joten jouduin pitämään kynttiläni vakan alla. Olisin halunnut kirjoittaa siihen jotakin lennokasta kuten KYLLÄ PIRU OOT, JOS PORISTA OOT!.

Olen oikeastaan koulussa kohdannut sellaisen suunnittelukilpailun jossa oli tarkoitus suunnitella leikkipuisto ilmeisesti juuri tuolle Karjarannan alueelle. Jos olisin osallistunut niin oma ehdotukseni olisi perustunut Aurinkokunnalle ja palloastronomialle. En tokikaan kuvittele ettäkö sellainen voisi mennä läpi ja kun ehkä odotettiin hyvinkin yksityiskohtaisia rakenteiden kuvauksia niin en siihen osallistunut. Sitäpaitsi se olisi ollut ryhmätyö. Aurinkokunta on kotimme ja sen pitäisi mielestäni näkyä leikkipuistoissakin. Esimerkiksi Auringon ja Kuun kulkuradat taivaalla ovat aivan perustavanlaatuisia juttuja. Mutta eihän se ole ainoa hyvä idea joka kaikuu kuuroille korville.


Jokeankin pääsin kuitenkin näkemään lauantaikävelylläni. Joessa kelluilee pari kookkaamman puoleista alusta, ilmeisesti ravintoloita. Korkeita mastojakin niissä on mutta on hyvä pitää mielessä että kun Porista lähtee jokea pitkin merelle päin niin vastaan tulee silta jonka suurin alikulkukorkeus on vain 4 metriä. Siitä ei hiukankaan isompi purjepaatti pysty mastoaan kaatamatta kulkemaan. Mereltä Porin vierassatamaan kaipaavien purjeveneilijöiden on syytä ottaa se sama matala silta huomioon. Meren rannassa varmaankin on vieraslaiturikin jossakin Meri-Porissa, ehkä Mäntyluodossa? Tjaah, Reposaaressa ainakin taitaa olla joku vierassatama, mutta sinnehän kertyy Porin keskustasta matkaa aika tavalla.

BARCO-nimisen ravintolalaivan yhteydessä oli niin komeita vanhojen jalalla poljettavien ainakin SINGER- ja HUSQVARNA- merkkisten ompelukoneiden rungoille rakennettuja pöytiä että niitä täytyy vielä erikseen esitellä. Nämä ovat avoimen taivaan alla. Vielä kivempaa olisi nähdä toimintakuntoisia kunnostettuja vanhoja ompelukoneita.

Peruskoululaiset irroittelevat viimeisen kouluviikon hellesäässä?

Kesäkuun alussa voi todeta että peruskoululaiset hyödyntävät täysimääräisesti SAMK:in Vähärauman kampusalueen viheraluetta lammen rannassa. Harvemmin on nähnyt tuolla alueella ihmisiä. Sääli, sillä siellä on mm. kreikkalainen teatteri lammen rannassa. Tarjolla oli sekä aurinkoa että varjoa. Uiminen lammessa ei kuitenkaan ole sallittua.


Peruskoululaisilla näkyi olevan meneillään erilaisia liikunnallisia aktiviteetteja lievän napostelun ja hengailun lomassa. Köyttä vedettiin ja joitakin pallopelejä lie ollut tarjolla. Ehkä eräänlainen liikuntapäivä? Paparazziksi joku minua nimitteli kun ulkona heitä kuvasin - aika kohteliaan kaukaa ja pidättyväisen epäintrusiivisesti. On niin valveutunutta tuo nuori polvi.

Pohjavesialueella sijaitsevan lammen vesi saattaa nuoren peruskoululaisen silmään näyttää saastuneelta, mutta tuo alla olevassa kuvassa näkyvä keltainen moska veden pinnalla on enimmäkseen vaan puiden ja muiden kasvien siitepölyä, ei mitään sen vaarallisempaa.
Ylitsepursuavan taiteellisen porilaisen kansan aikaansaannoksetGalleria