Mekaniikka kuitenkin lopulta pelastaa koko maailman

Edellinen Seuraava

Joulun jälkeenkin on vaikea ottaa lumisia kuvia porilaisista joulukuusista, mutta yritetään edes. Lunta on maassa vain nimellinen määrä. Petteri Punakuono on joutunut kiskomaan pukin pulkkaa hampaat irvessä pitkin lumettomia teitä, epäonnistunutta ammatinvalintaansa katkerasti kiroillen.

Eetunaukion kuusessa on sittenkin stydit valot niiden aiemmin mainitsemieni lippujen ohella. Ne syttyivät 29.12.2015 kello 16:06 (ehkä hämäräkytkimen ohjaamina) kun olin kuusia kuvaamassa. Silloin alkoi ilta jo hämärtää, taivas selkeä, pakkasta lie ollut muutama aste. Kumpikin kuva on otettu suunnilleen kohti auringonlaskun suuntaa.

Porin kaupunginkirjaston sisäänkäynnissä on tapahtunut muutoksia. Kieltämättä uusi järjestely saa kirjaston vaikuttamaan jotenkin avarammalta. Tai tuleekohan siihen kuitenkin myöhemmin jonkinlaiset ovet niin että kirjasto voi olla suljettu mutta silti on pääsy viereiseen kahvilaan?

Tai kenties kirjaston sisäänkäyntiin tulee uudet hälytinportit valvomaan kirjojen kulkua? Varmaankin kirjojen kuljettelun kontrollointi on tarpeen. Uskon että hävikkiä on ollut merkittävästi. Muutaman kerran olen joutunut toteamaan että kirjaston hyllystä ei löydy kirjaa joka tietojärjestelmän mukaan siellä pitäisi olla, kun ei ole lainassa.

Hiukan oudolta kuitenkin tuntuu kun haluaa ostaa Kirjakirpusta poistetun kirjan ja portti hälyttää kun menee maksamaan sitä kirjaston kassalle. Pitäisikö hankkia itämaisten myymälävarkaiden (kuulemani mukaan) suosima metallifoliolla vuorattu kassi (eräänlainen Faradayn häkki) että voisi kuljettaa ostettavat poistokirjat kassalle häiriöttä? Jos hälytyssilmukalla varustettu kirja ympäröidään tiiviisti metallifoliolla tai tiheällä sähköä johtavalla verkolla niin elektroninen valvontajärjestelmä ei huomaa kirjan pöllimistä.

Kaupunginkirjaston vaihtokirjahyllyn tilanne vaikuttaa nyt aika hyvältä. Tarjontaa on. Vaihtamisen idea kun täytyy minusta olla siinä että jos jotakin otetaan niin sen tilalle sitten tuodaan jotakin. Varastamisesta ei kaiketi voi puhua, mutta selkeä etikettivirhe jos rohmuaa "yhteisiä" kirjoja eikä tuo hyllyyn itse mitään.

Kirjakommunismissa on samat ongelmat kuin kommunismissa yleensäkin. "Mikä on sinun on myös minun, mutta se mikä on minun ei kuulu sinulle! Kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut ovat vieläkin tasa-arvoisempia!" Sosialismilla on taipumusta muodostua yksisuuntaiseksi, jolloin se ei toimi molempiin suuntiin. Neuvostoliiton aikaan kerrottiin mikä ratkaiseva ero on kapitalismin ja kommunistisen talousjärjestelmän välillä: Kapitalismissa poliittinen valta on niillä joilla on paljon rahaa, kun taas kommunismissa rahat ovat niillä joilla on valta.

Edellä mainittu DURABLE 5673 alkaa olla kovassa lyönnissä. Siinä on omatekoinen viikkokalenteri, kuukausikalenteri ja rutkasti tilaa eri kurssien muistiinpanoille. Kun ryhmän lukujärjestys pamahtaa nettiin niin sitä voi alkaa täyttää ihan tosissaan. Se tuo konkretiaa opiskeluun. En enää usko että koneinsinööriksi pystyy oikeasti opiskelemaan ilman tällaista muistiinpanoalustaa, tai ainakin se olisi suunnattoman vaikeaa.

Tuossa on edelleen vanhoja värillisiä muistilappuja kuten PALKAT, PÄIVÄRAHAT, VAKUUTUS, TILAVUOK., RAH.ANOM., POSTIMAKS. mutta eivätpä ne minua haittaa. Kenen käytössä lie ollutkaan. Minulla on oma välilehtien jakosysteemi.

Kun joulupuita on nyt kovasti kuvattu, on puista puheen ollen mainittava myös Karjanlannan ... eikun Karjanrannantien teollisuusrakennuksen seinässä kasvava koivu. Sen juuret ovat selvästikin rakennuksen tiiliseinän sisällä. Saapa nähdä tuleeko koivuun keväällä lehti? Ettei vaan olisi rakennuksessa hiukkasen kosteusongelmaa?

Kirjaston kirjojen pöllimistä estävä hälytysjärjestelmä ei sekään ole aivan idioottivarma. Raumalla lienevät kirjaston ihmiset jo vuosia sitten kypsyneet koko systeemiin. Kuulin useasti Rauman kirjastossa miten "hoitajat" kehottivat asiakasta menemään porteista vaikka ne hälyttävät. Hälytystä oli kaiketi yritetty poistaa kirjasta useita kertoja. Mutta nyt on kylläkin huomattava että tuollainen on selkeä protokollavirhe jota kirjavaras pystyy hyödyntämään. Mistä tiedetään mikä todellisuudessa aiheutti hälytyksen? Missä vaiheessa todettiin että hälytyksen aiheuttaja ei ole sellainen kirja jonka asiakas on piilottanut vaatteisiinsa tai kassinsa uumeniin? Miksi ei testattu että hälytyksen aiheuttaja on nimenomaan se kirja jota asiakas näyttää? Kirjavarkaiden elämää ei pitäisi tehdä liian helpoksi, sillä he varastavat veronmaksajilta.

Suomalaiseen oikeusjärjestelmään olen kyllä jo menettänyt kaiken uskon ja luottamuksen. Omasta kokemuksesta tiedän että oikeuden tuomari voi ottaa itse käsitelläkseen valituksen joka koskee hänen toimintaansa. Jokainen alkeellisintakin oikeustajua omaava olisi jäävännyt itsensä omaa toimintaansa koskevan valituksen käsittelystä. Vääryyttä nimellisen oikeuden varjolla, minusta erittäin vakava oire. Systeemi on mätä.

Oikeus on ihmeellinen asia. Nykyisin oikeudessa luotetaan varsin pitkälti sormenjälkiin ja DNA-näytteisiin rikosten tutkinnassa. Ei kuitenkaan tarvita ihmeellistäkään temppua että rikospaikalle voisi toimittaa jonkun muun DNA:ta. Sormenjälkiäkin pystyy väärentämään, vaikkakin voi tuntua hiukan oudolta jos murtomieheksi paljastuu sormenjälkien perusteella rock-legenda Elvis Pressley. Saattaisi silti hyvinkin mennä täkäläisessä käräjäoikeudessa aivan täydestä, varsinkin koska toisinaan kuulee sanottavan "Elvis elää!".

DNA-jäljet voi onneksi rikospaikalta kätevästi hävittää valkaisuaineella, puhdistusaineella jota löytynee hyvin varustetusta siivouskomerosta. Kloriitti tekee DNA:sta mahdotonta tunnistaa. Roiskutellaan vaan kloriittia silmittömästi ympärilleen pankkiryöstössä, niinkuin elokuvissa opetetaan.

Uudenvuoden paukkuvat riemut ovat vielä edessäpäin tätä kirjoittaessani, mutta ne vievät aatokset räjähteisiin. Nykyisin lie varsin vaikea löytää mistään nuorille tarkoitettuja kemiallisia kokeilusarjoja. Kotikemia on huonossa maineessa, vaikka se olisi varsin tärkeää tieteellisen maailmankuvan kannalta. Pommit ovat nykyisin ainoaa toimivaa oppositiopolitiikkaa, joten ne halutaan kaikin keinoin estää ja samalla tullaan estäneeksi monta muutakin asiaa. Kielletään kaikki, niin ainakin poliitikot ovat turvassa? Pommejahan saa käyttää vain vääräuskoisten ulkomaalaisten tappamiseen ulkomailla, siviilit mukaanlukien, evankelisluterilaisen moraalin mukaan. Paukkukammo ei rajoitu koiriin, poliitikot kärsivät siitä myös. Kemiallisten kokeilujen haittaaminen kertoo selvää kieltä : tämä yhteiskunta on sairas.

Oikeasti kunnollisten räjähteiden Gordionin solmu on sytytin joka aloittaa räjähdyksen. Tavallinen sytytyslanka ei saa varsinaisia räjähdysaineita detonoimaan. Räjähdysaineita sinänsä on helppo valmistaa, Internettiä siihen ei tarvita, vaikka usein kuulee toista väitettävän. Kunnollisten brisanttien räjähdysaineiden räjähdyksen saattaminen alkuun on kuitenkin oma taiteen lajinsa. Kotona ei ole helppo valmistaa kunnollisia sytyttimiä. Kotitekoisella pommilla voi tappaa itsensä, mutta sen arvo - ilman kelpo sytytintä - tehokkaana sotilaallisena tai poliittisena työkaluna on kyseenalainen. Kotikemia ei pääsääntöisesti olisi yhteiskunnalle vaarallista. Ja niissä harvoissa toisenlaisissa tapauksissa ... noh, poliitikot saisivat syyttää itseään.

Kun olen seurannut näitä nykyisiä poliittisia johtajia, olen väkisin päätynyt siihen käsitykseen että he vetävät yhtäsuuruusmerkin käsitteiden ihmisarvo ja mammona välille. He palvovat rahaa. Raha on kaiken mitta, ihmisarvo mukaanlukien. Jos olet varakas, olet hyvä ihminen. Jos olet köyhä tai velkainen, ihmisarvosi on negatiivinen. Pääministeri Sipilä ei ole meille mitään velkaa ja hän on siitä ylpeä, koska se todistaa hänet meitä paljon paremmaksi ihmiseksi.

Rikkaiden puoluetta edustava presidentti Niinistö on julkisuuteen todennut olevansa voimaton suomalaisen kansan kahtia jakautumisen johdosta. Minun on hyvinkin helppo uskoa että Niinistö haluaa tuntea sellaisen ilmiön edessä pelkästään passiivista ihmettelyä ja tyrmistystä. Hän ei esimerkiksi haluaa tuntea olevansa siitä vastuussa millään tavalla. Hän ei halua tehdä asialle mitään. Hän ei halua tuntea että rikkaitten asema voisi jollakin tavalla kärsiä missään oloissa. Tilanne on hänelle OK. Olisi pitänyt sittenkin äänestää sitä toivotonta homoa. Eihän se mitään olisi ratkaissut, mutta Niinistön hurskastelu on alkanut etoa. Hän on virkamiesten edustaja, ei tämän maan kansan edustaja.

Häpeän sitä että olen joskus ollut jopa jäsen ökyisäntien puolueessa Keskustassa. Köyhyydestä, opiskelusta ja työttömyydestä rankaisemisen politiikkalle en ääntäni anna. Persutkin vaikuttavat hallituksen lihapatojen äärellä olevan aivan samoilla linjoilla kuin rikkaitten Kokoomus ja ökyisäntien Keskusta. He ovat nähtävästi työntämässä köyhää kansaa yhteiskunnan ulkopuolelle. Sikäli en usko jatkossa enää persujakaan äänestäväni eduskuntavaaleissa. Köyhyydestä, työttömyydestä ja opiskelusta rankaisemisen politiikan pohjalta yhteistyötä ei synny. Taidan jättää ns. tyhjän lipun. Minun äänelläni ei kukaan vilpillistä politiikkaa tekevä Arkadianmäen yltäkylläisyyteen ylene. Puna-vihreitä ja AY-politrukkeja en ole koskaan edes harkinnut äänestäväni, heidän ilosanomansa on alunperinkin ollut aivan liian läpinäkyvää. Suosittelen älykkyystestejä puna-vihreän aatteen mainosmiesten valintaan.

Valitettavasti suomalaiset kansanedustajat eivät ole ollenkaan tämän kansan edustajia, ainakaan sitten kun heidän puolueensa on hallituksessa mukana. Kiivaita palopuheita on helppo pitää ennen vaaleja ja oppositiosta käsin, mutta hallituksessa kuunnellaan herkällä korvalla aivan toisia tahoja, puolueesta riippumatta. Kaikki poliitikot ovat lopulta hyvinvoipien puolueen edustajia, sitten kun asialla on todellista merkitystä. Heille ja heidän läheisilleen on kostettava toiseen ja kolmanteen sukupolveen saakka.

Mutta mekaniikka - sanan laajassa merkityksessä - on kuitenkin kaikkein tärkeintä. Se antaa ihmiskunnalle toivoa. Lahjomattomia luonnon "lakeja" eivät pääse edes mädännäiset käräjäoikeuden tuomarit tai rahaa palvovat poliitikot turmelemaan.

No mitäpä tässä, vuosi vaihtuu ja peli jatkuu. Aikanaan sitten nähdään miten äijien kävi. Ehkä muinaisten suomalaisten mittaamattoman suuri viisaus vielä joskus paljastuu. Ehkä tuhansia vuosia vanha Pyhä Finnhenge vuori vielä löytyy jostakin korpimetsien uumenista. Ehkä pitkäpartaiset tietäjät ja alastomat, isotiss ... eikun isokeuhkoiset naistanssijattaret vielä joskus juhlistavat kevätpäiväntasausta tai kesäpäivänseisausta sen laella. Fiksujen mekaanisten koneistojen kirkas messinginkiilto ja tuoreet betonivalun jäljet rakennuksen rungossa voidaan selittää kauan käyttämättömänä maanneen ikivanhan muinaisaarten restauroinnista johtuviksi.

No joo, aika paljon toivottu, helpompi välitavoite voisi olla hieno aurinkokello. Ehkä vielä joskus saan tilaisuuden suunnitella suuri ekvatoriaalinen aurinkokello jossa on ovelat säädöt maantieteelliselle leveydelle ja pituusaste-erolle sekä veikeät käsisäätöiset korjaukset ajantasaukselle ja kesäajalle. Sen saisi näyttämään suoraan virallista aikaa parin minuutin tarkkuudella Auringon paistaessa missä tahansa Suomessa, kunhan kellon akseli on oikein suunnattu, paikan latitudi ja longitudi on säädetty kohdalleen, kesäaika korjataan tarvittaessa ja ehkä kerran viikossa tarkistetaan ajantasauksen suuruus. Sekin olisi aika kova juttu. Voisin olla siihen melkein tyytyväinen.Galleria