Tokkopa vaan oisin ollut ottamatta yhtään sen onnellisempi

Edellinen Seuraava

Jokin vanha iskulause taisi varoitella janoista suomalaista kansaa holtittoman alkoholinkäytön vaaroista korvaan tarttuvalla sloganilla "OTTAMATTA ONNELLISEMPI!". Ehkä se liittyi Jouluun tai tieliikenteeseen? Linjalla pullo, kirves ja lumihanki kutsuu, poliisiviranomainen lähin omainen.

Minä uskon ottamisen onneen, vaikken olekaan varsinainen ottopoika. Niinpä en voinut pidätellä itseäni kun näin SAMK:in Vähärauman kampuksen ikkunalaudalla yksinäisen näköisenä värjöttelevän DURABLE 5673:n.

Siinä luki että "SAA OTTAA" ja minä otin. Tein työtä käskettyä. Uskon jopa tulevani sen kanssa onnelliseksi. Tämä on eräänlainen joululahjus.

DURABLE 5673 saa Tekunkorven vuokrakasarmilla luonani hyvän kodin. Sen vanhuuden päivät ovat turvatut. Yksi lehti puuttuu ja käyttö on jättänyt muihinkin jälkensä, mutta alusta on vankkaa tekoa. Se jää osa-aikaeläkkeelle. Aktiivipalvelus ei ole kokonaan ohi, sillä sitä tarvitaan edelleen kalkkeutuvan aikuisopiskelijan apuna.

Siitä riittää oma sivunsa viikon jokaiselle päivälle ja kaikille kevätlukukauden kuukausille. Koulun kursseille ja muille vapaamuotoisemmille aiheille jää riittävästi vapaita aukeamia käytettäväksi. Kuka tarvitsee kaupan kalentereita kun voi tehdä omansa.

Kolmannen opintovuoden kevätlukukausi tuo mukanaan mm. "koneenosat" -kurssin jolle on jo voinut ilmoittautua. Se onkin ryhmän AME13SP kevään normaaleista kursseista ainoa jolle on jo Sole-HOPS:in kautta voinut suoraan nimensä tällätä. Kevään kurssit ovat kyllä suunnilleen tiedossa, mutta kun opintojaksoseloste puuttuu niin suoraan HOPS:in kautta ei voi niille ilmoittautua.

Lisäksi syyslukukaudelta keväälle siirtynyt Ranskan perusteet 1 on minulla henk.kohtaisena extrana joka ei kuulu konepuolen aikuisryhmän kursseihin, vaan se täytyy metsästää TIEDE A:n eli liiketalouden puolelta erikseen. Sellainen on minulle tuttua koska olen aiemmin lukenut myös saksaa ja venäjää siellä TIEDEPUISTO A:ssa. Ranskan perusteisiin on tosin tulijoita jo enemmän kuin 30 joka on mainittu osallistujamäärän ylärajaksi, joten en tiedä miten käy. Pitemmällä tähtäimellä tulen joka tapauksessa oppimaan ranskan perusteita ja aion saada siitä myös kirjallisen todisteen. Olen aloitellut ranskaa kansalaisopistossa.

Työelämän venäjä on minulla myös vielä käymättä, en tiedä pystyisikö sen vielä joskus Porissa suorittamaan, tarjonta tuntuu heikolta. Niin ja viime kesänä opettelin hiukan espanjaa. Taitaapa olla "ylimääräisten" (ei-pakollisten) kielten tarjonta koulussa hiipunut?

Suomalaisen insinöörin ilmeisesti tarvitsisi osata vain ruotsia ja enkkua. Jos minä saisin päättää, niin kaikille insinööreille pamahtaisi välittömästi pakkoesperanto ainoaksi pakolliseksi kieleksi. Äänestäkää minut diktaattoriksi niin kyllä pojat takaan ja alleviivaan että alkaa tapahtua.

Kevään lukujärjestys on vielä hämärän peitossa, kaiketi se ilmestyy koulun TimeEdit -järjestelmään vasta uuden lukukauden alussa. Lukujärjestyksetkin ovat enää ainoastaan netistä saatavissa. Ihan meidän ryhmän alussa lukuvuonna 2013 - 2014 oli koulun aulassa vielä joitakin paperille painettuja lukujärjestyksiä näytillä kansiossa, mutta ei ole enää.

Lukujärjestyksen mukaan voisi ehkä koettaa kaivella meidän ryhmälle nakitettuja kursseja jos ne eivät tule suoraan HOPS:iin linkitetyiksi. Periaatteessa kursseille tulisi ilmoittautua etukäteen vaikka ne kuuluvatkin ryhmän normaaliin repertuaariin.

Tietokoneet eivät kuitenkaan vielä hallitse aivan koko maailmaa. DURABLE 5673 tulee rulaamaan meikäläisen asunnossa ainakin lukujärjestyksen ja muiden ajankohtaisten muistiinpanojen osalta. Ei se nyt Bill Gatesiä ihan kokonaan työttömäksi tee, mutta onpahan tässä luukussa sitten ainakin jotakin miehekkään konkreettista.

Koneenosat koen hyvin keskeiseksi koneinsinöörin osaamisalueeksi. Tätä todistavat ohessa DURABLE 5673:n vieressä kuvatut opukset "Maschinenelemente" ja "Theory of Machines" sekä 3-osainen "Neuzeitliche Maschinenelemente". Koulun kirjastosta kesällä poistettuja kirjoja kaikki. Onhan niillä ikää, mutta perusperiaatteet eivät välttämättä ole menneet kokonaan uusiin puihin. Vipu on edelleen vipu ja nokka-akseli pysyy nokka-akselina.

Esimerkiksi hammaspyörät ovat hurjan jänniä jutskia, vaikka voivatkin joistakin tuntua aavistuksen verran vanhahtavalta tekniikalta. On juttuja - tietoa ja osaamista - jota on vaikea myydä, mutta joka on silti henkilökohtaisesti mittaamattoman arvokasta.

Kevään muusta ohjelmasta lie HOPS:ista parhaiten jäänyt mieleen mm. laivan suunnittelun perusteet, polttotekniikka ja voimalaitostekniikka. En tiedä varmuudella mitä meille iltakurssina lopulta tarjotaan. Oli siitä jokin äänestyskin sähköpostissa joskus vuosi sitten, mutta en enää muista sen lopputulemaa. Jokin moduli tarjotaan muutamasta vaihtoehdosta. Voihan noita kiinnostavia kursseja ehkä koettaa bongailla muidenkin ryhmien tarjonnasta. Jos pystyy osallistumaan päivällä pidettäviin kursseihin niin sieltä kaiketi löytää laajemman tarjonnan.

Työkaluvalmistus ilmeisesti siirtyy myös keväälle. Se on ollut lukkarissa maanantaille nakitettuna koko syysloman jälkeisen ajan, mutta jokaisena maanantaina klo 16:30 olen luokassa 1225 eli CAD-centerissä voinut omakohtaisen havainnon kautta yksikantaan todeta että eipä näytä kurssi alkavan. Työkalusuunnittelu olisi sikäli kiinnostava että se ymmärtääkseni sivuaa myös numeerisesti ohjattujen työstökoneiden ohjelmointia. Sillä alalla minulla olisi jonkinverran kunnianhimoa, vaikka en uskokaan että koulun puitteissa voisi tehdä esim. ekvatoriaalisen aurinkokellon jossa on helppo mekaaninen kesäaikakorjaus, säädettävä ajantasauskorjaus sekä ainakin Suomessa riittävä säätö paikan maantieteelliselle latitudille ja longitudille ältsin fiksulla mekanismilla.

Ainakin hiukan pitemmällä tähtäimellä pistän kinematiikassa ja dynamiikassa toivoni analyyttisiin menetelmiin, perinteisten geometristen ohella. Synteettiset menetelmät ovat toki varsinainen tavoite, mutta koneiden suunnitteluun voi vielä olla matkaa. Tyvestä puuhun. Analyyttisesti voi tarkastella sellaistakin epälineaarista systeemiä joka olisi geometrisenä aivan toivoton tehtävä. Arvelen että JavaScript-ohjelmin ja HTML5 Canvas -grafiikalla voisi hyvinkin saada jotakin näkyvää aikaan analyyttisen kinematiikan ja dynamiikan keinoin. Analyyttiset menetelmät sopivat tietokoneelle kuin nenä päähän.

Ehkä näiltä linjoilta löytyy vaikkapa automaattinen pitsinnypläyskone, itsenäisesti maastossa liikkuva ilmavalvonta-asema, aurinkotalojen rakentajien veret seisauttava talon pienoismallia valaiseva yleiskäyttöinen aurinkogeometrian simulaattori, itseään ohjaava kalliopora, ältsin hieno aurinkokuntamalli, automaattinen talonrakennuskone, ällistyttävän komea astronominen kello kellopeleineen ja muine lisäkilkkeineen tai fiksu betoninraudoittaja? Tai sitten ei. Tälle polulle aion nyt joka tapauksessa lähteä, toivorikkaana ja itsevarmana.Tässä vaiheessa sopinee toivottaa ns. Hyvää Joulua

Tämä myönteinen toivotus ei kuitenkaan koske ulosottomiestä, verottajaa ja muita virkamiehiä sekä poliitikkoja jotka ajavat köyhyydestä, työttömyydestä ja opiskelusta rankaisemisen politiikkaa. Toivon noille nilviäisille, verenimijöille ja raadonsyöjille ainoastaan pitkää ikää, jatkuvia vastoinkäymisiä, täydellistä epäonnea, pommipaketteja, silpoituneita jäseniä, suuria tuskia ja loppumatonta kärsimystä. Palakoot nuo hyeenat ikuisesti Helvetin tulessa!Pori - Björneborg - on karhukaupunki. Korventien karhutaitelijan tienhaaraa kuvasin lähestyvän Joulun kunniaksi. En tiedä onko hän vielä aktiivipalveluksessa, mutta hänellä on joskus ollut kymmenittäin massiivisia moottorisahalla puun rungosta sahattuja pystyasennossa seisovia tummia karhuja pihassaan. Betoninen vaalea jääkarhu painaa 150 kiloa joka saattaa säikyttää herkimmät ostajat pois. Karhutaiteilija mahtailee ruumiinvoimillaan eikä pidä painoa ongelmana. Jotkut asiakkaat ovat kokeneet paksun puisen karhun kuivumisesta johtuvan lohkeamisen ongelmaksi (hänellä oli siihen kyllä jokin ehkäisykeino tiedossa). Karhusta on kuulemma myös lihaksikkaampi versio saatavilla, ilmeisesti siltä varalta että standarikarhu jonkun silmissä vaikuttaisi aneemiselta tai riisitautiselta.

Kyseinen taiteilija on Porin ohella asunut ja työskennellyt ainakin Tanskassa ja Amerikassa. Hän rehvasteli minulle - kamera tanassa kulkevalle uteliaalle ohikulkijalle - kylähullun maineellaan. Mutta kyllä minä vaan pystyisin irti päästettynä olemaan vielä parempi ( = vielä hullumpi ) kylähullu oman mikrovaltioni, enkkujen Stonehengen häpeään jättävän Pyhän FinnHenge -vuoreni, oman astronomisesti painotetun luonnonuskontoni ja muinaisten suomalaisten "kaivauksissa löytyneiden ja ikivanhojen" mutta fiksuudellaan antiikin kreikkalaiset mennen-tullen hakkaavien mekaanisten rakennelmien kanssa.Jaakobin tikapuut taisi olla tämän sähköteknisen demonstraation nimi?
Sairaan vaikea kuvattava ... vaatii "pillunkoittajan sormet"
(hämeenlinnalaista armeijahuumoria 1970-luvun lopusta) ;-)


Galleria