Porilaiskarhun suvihorros joko on tahi sitten ei

Edellinen Seuraava

Heinäkuun puoliväli on suomalaisittain yleisesti ottaen hiljaiseloa, mutta Porissa kun on jatsit niin kyllä on torillakin elämää.

Porin kaupunginkirjastossa on jatsien julisteiden näyttely. Siellä oli niitä plakaatteja kymmenittäin kun jatsit vissiin pääsevät nyt miehen ikään, eli täyttävät 50 vuotta. Tässä vain näyte eräistä mainoskylteistä.

Tällaisina juhla-aikoina on helppo olla toivossa rikas ja uskoa että vielä nousee maa näistä laman syövereistä, mutta se voi piankin osoittautua olevan vain hetken huumaa, petollista sumuverhoa ja huokeaa silmänlumetta.

Poliitikot paasaavat parhaan kykynsä mukaan Kreikasta, että oman maan ongelmat jäisivät kansalta unholaan. Kriisiaikoina heille on tärkeää löytää ulkoinen vihollinen, vaikkapa Venäjä, joka peittää oman maan, Koto-Suomen sisäiset ongelmat.

Kreikkalainen raskas byrokratia ja pöhöttynyt julkinen sektori on poliitikkojen mukaan erittäin paha juttu joka kaataa koko maan, mutta eivätpä nää malkaa omassa silmässään. Suomalainen virkamies on kaikessa koskemattomuudessaan tabu.

Minun pitäisi Kansantalouden perusteiden kesäkurssin loppurutistuksena heinäkuun loppuun mennessä saada aikaan "Talouskatsaus", 10 sivua tekstiä Suomen taloudellisesta tilanteesta vuonna 2015.

Hoh-hoijaa, mitähän siitä tulee. Mahtaako tilastojakaan pahemmin vielä olla olemassa tältä vuodelta. Pitäisi voida esittää mm. bruttokansantuote, työttömyys, valtion velka ja korkotaso.

No ei se mitään vaikka siitä kurssista tulisikin hylsy. Opintopisteiden tilanne on jo varsin hyvä. Jään henkiin vaikka taloustiede ei oikein luonaisikaan. Lupaan ja vannon etten koskaan pyri taloustieteen professoriksi.

Mikrovaltio Myllynsaaren (Insulo de Muelejo) talous on vielä niin vaatimattomalla tasolla että sitä pystyy hallitsemaan muutenkin. Valtion kassa ammottaa tyhjyyttään.

Virallisesti en voi kesällä opiskella lainkaan koska KELA vaatii että opiskelu on keskeytettävä kesäksi. KELA ei nimittäin halua maksaa kulukorvausta omaehtoisen opiskelun tukeen kesän ajalle. Yhtä kalliiksi asuminen kuitenkin tulee kuin talvellakin.

Kesäloma-aika on ilmoitettava työkkäriin - myös sen loppu hyvissä ajoin etukäteen - ja KELA vaati että virallinen opiskelu on keskeytettävä ennen Juhannusta. Todellisuudessa tulen opiskelemaan aina ja kaikkialla. KELA saa minun puolestani laatia siitä millaisen lausunnon haluaa ja minä voin sitten ohjeistaa että mihin epähygieeniseen läpeensä voivat sen lausuntonsa työntää. Byrokratiaa tässä maassa pitäisi vähentää raskaalla kädellä ja ohjata ylimääräiset byrokraatit kilometritehtaan ikimuistoisiin iloihin.

Edellisessä jutussa mainittu linja-autoaseman lähistölle pystytetty PORI MAAILMANNÄYTTELY on jäänyt minulle arvoitukseksi. En ole päässyt sisään.

Se on maalattu kokonaan valkoiseksi ja ympäröivä matala allas on täytetty vedellä. Minusta se näyttää jonkinlaiselta pelkistetyltä antiikin egyptiläiseltä temppeliltä.

Pömpelin puiset tukirakenteet uivat vedessä. Ilmeisesti tätä ei kuitenkaan ole tarkoitettu pitkäikäiseksi rakennelmaksi, joten ei ole reilua arvostella sitä rakennusteknisin perustein.

Kyllä tuossa kopissa varmaan jotakin on sisällä, mutta en oikein tiedä että mitä. Se on ollut lukittu kun olen päivällä siitä kulkenut ohi.

Ehkäpä se on tarkoitettu iltakäyttöön tai ehkä jopa yöllä esitettäväksi?

Yölliseen käyttötarkoitukseen viittaa se että kesäisissä oloissa pömpelin ylä- ja alareunoissa on pienan takana paljon pieniä valaisimia jotka valaisevat noita valkoisia seiniä.

Pimeässä pömpeli varmaan on veret seisauttava näky.

Altaan vesi näyttää tummalta ja varoitustekstin mukaan se värjää. Kokeilin altaan vettä sormella mutta en muuttunut miksikään Luis Armstrongiksi tai muuksi neekeriksi. Luulenpa että tarkoitus on vaan pelotella muka värjäävällä vedellä niin ettei riehakas yleisö ala rahvaanomaisesti liotella hikisiä varpaitaan viileässä vesikylvyssä.

Kyllä tuolla pömpelissä ilmeisesti kävijöitä on ollut koska valkoiseksi maalattu "laskusilta" on jo hiukan jalanjäljistä tahriutunut.

Mikä taiteen pyhäkkö ja korkeakulttuurin salaseura sitten lieneekään. Taiteen ylipappien temppeli?

Minä olen aivan tyytyväinen Anttilan kahden euron leffapokkarin DVD-elokuviin. Taiteellisuuteni ei yllä sen korkeammalle. Leffapokkarin levyjä on jo melko vaikuttava pino Pringles-hyllykössä.

Kahta euroa halvemmalla ei uusia DVD-elokuvalevyjä saa, eikä aina vanhojakaan. Vanhoissa vuokralta poistetuissa levyissä on aina se riski että ne saattavat olla pinnaltaan niin naarmuisia ettei ainakaan koko elokuvaa pysty katsomaan.

Letkeän neekerijatsin rytkytys ei houkuttele minua millekään luodolle. En halua imeskellä tuopissa helmeilevää olutta terasseilla. En jaksa kuunnella poliitikkojen heittelemiä sumuverhoja ja sirkushuveja missään areenoilla. Elokuvien seksi ja silmitön väkivalta riittävät minulle.

Yritän olla tuottelias nettisivujen tuunauksessa. Canvas-grafiikkaan on löytynyt uutta virtaa. Koulu alkaa käytännössä vasta elokuun viimeisenä päivänä. Kolmas lukuvuosi oletettavasti tulee olemaan jonkin verran vaativampi kuin edelliset. Vaikeaa tai ei, muutakaan vaihtoehtoa ei ole, joten en rupea sitä itkemään.

Työvoimatoimistossa kysyivät että enkö haluaisi mennä töihin. Ehkä he luulevat että kuljen siellä ihan vaan huvikseni, viihteen vuoksi ja joutilaan aikani kuluksi. Ilmeisesti heillä siellä norsunluutornissa on sellainen käsitys että maassa vallitsee huutava työvoimapula ja että yli 50-vuotiaista äijistä on kova kysyntä. En vaivautunut nostamaan verenpainettani ja ryhtynyt selittämään ettei sinne töihin nyt sentään ihan niin vaan mennä. Ainakin viisi vuotta aktiivisesti työtä haettuani - ilman mitään tulosta - voin vankalla käytännön kokemuksella kertoa ettei työpaikkoihin enää niin vaan kävellä sisään.

Voihan olla että on olemassa jokin yksittäinen yritys jossa kukaan ei viihdy, itse yrittäjä mukaanlukien. Palkka täytyy silloin ilmeisesti olla aivan rottapalkka, työpaikan ilmapiiri aivan sairas ja/tai käytännössä sen työn tekeminen aiheuttaa tekijälleen vakavia toimeentulo-ongelmia. Luulenpa että jotkut yrittäjät odottavat että työntekijä kantaisi yritysriskin heidän puolestaan ja vieläpä aivan rottapalkalla.

On kai selvää ettei kaikkein raskaimpia ja paskaisimpia töitä tulla koskaan tekemään kökällä eli talkoilla. Ne eivät ole henkisesti niin antoisia hommia ettäkö niitä tehtäisiin iloisesti ja vapaaehtoisesti ilman palkkaa. En siis sulje pois sitä mahdollisuutta etteikö tuollainen aivan paska firma voi olla olemassa. Se pystyy pilaamaan muutaman ihmisen elämän kerrallaan, mutta Suomen satojentuhansien työttömien ongelmaa se ei koskaan tule ratkaisemaan. Työvoimaviranomaisille se voi olla sikäli mukava, että sen perusteella he voivat puhua ankarasta työvoimapulasta kun ei riitä tarpeeksi hulluja työnhakjoita.

Voihan niitä virallisesti avoimia työpaikkoja sinänsä olla paljonkin. Enpä vaan ole tullut vakuuttuneeksi siitä että niihin todellisuudessa ketään palkattaisiin. En ole tietoinen sellaisesta määräyksestä ettäkö avoimeksi ilmoitettuun työpaikkaan olisi pakko oikeasti palkata ketään. Niinpä yritykset voivat vapaasti ilmoitella että otetaan palvelukseen nuori jolla on erittäin pitkäaikainen työkokemus, huippuammattilainen joka ei niin palkasta ja työoloista välitä. Ja jos siihen työhön joku palkataankin, niin paljon mahdollista että ei firman ulkopuolelta, vaan asia ratkaistaan sisäisenä siirtona. Julkisuuden kautta tehtynä homma näyttää hienommalta. Näyteikkuna näyttää hyvältä, mutta kokonaisuudessa on vahva huijauksen maku.

Työvoimaviranomainen ei halua nähdä joukkotyöttömyyttä yhteiskunnallisena ongelmana, vaan se on heidän näkökannaltaan vain kunkin yksittäisen työttömän ikioma henkilökohtainen ongelma. Työvoimaviranomainen on viaton sivustakatsoja. Työllisyys ei ole työvoimaviranomaisen vastuulla. Voisi kysäistä kainosti että mikäpä sitten on heidän vastuullaan, miten heidän verovaroista juontuvat palkkarahansa olisivat kestävästi perusteltavissa? Mitä lisäarvoa he tuottavat?

Uuden perustuslain mukaan työvoima ei enää ole valtion erityisessä suojeluksessa, vaan kukin on itse vastuussa toimeentulostaan. Jos oikein alkaa pistää vihaksi sellainen suojatyövirkamiehen kehoittelu että "mene töihin", niin saatanpa hyvinkin vastavuoroisesti ehdottaa ko. konttorirotalle että mitäpä jos hän itse menisi töihin, siis ihan oikeisiin töihin, sinne ulkona vallitsevaan hiipuvaan markkinatalouteen, rahan valtaa palvovaan näennäisdemokratiaan ja ihan itseisarvona digitalisoituvaan itsepalveluyhteiskuntaan.

Työvoimapolitiikasta löytyisi enemmänkin retostelun aihetta. Microsoft:in työvoiman vähennyksen yhteydessä olen tullut kuulleeksi sellaista vihjailua että näille IT-alalla työskenneille pitäisi tarjota jokin erikoiskohtelu työmarkkinoilla, ikäänkuin he olisivat maan ainoita työttömiä. Jos he nyt kerran ovat niin erinomaisia ammattilaisia kuin mitä julkisuudessa väitetään, niin kyllä he varmaankin voivat kilpailla työpaikoista vähintäänkin samoista lähtökohdista kuin maan muutkin työttömät, tarvitsematta mitään tasoitusta tai erityistä julkista apua joka asettaisi heidät parempaan asemaan kuin sadattuhannet muut Suomen työttömät.

Haloo, eikö työvoimapolitiikkaan nyt kuitenkin voisi saada jonkinlaista selkärankaa mukaan. Kaikki samalle viivalle. Maassa on ihan oikeitakin työttömiä suuria määriä. Poliitikot suostuvat näkemään vain jonkin yksittäisen öky-yrityksen aiheuttaman tilanteen. Julkista rahaa ilmeisesti löytyy aivan kepeästi näiden eliittityöttömien etujen ajamiseen, mutta eipä riitä sympatiaa surullisiin leipäjonoihin saakka. AY-politrukit ovat todellakin kansan vihollisia.

Mutta vielä riittää lämpimiä kesäisiä päiviä ja makeita haaveita. Ei meillä itketä eikä surra turhista.

Kaupunginkirjaston aulassa oli myös näytteillä lopussa kuvattu tilataideteos.

En kainona maalaispoikana tietenkään voi tuntea naisellisen asuston kaikkia yksityiskohtia mutta vajavaisen ymmärrykseni puitteissa tulkiten se on valmistettu rintaliivien kupeista. Teoksen toinen puoli oli musta, joten en viitsinyt kuvata sitä. Minusta punaiset tissiliivit ovat kauniimpia kuin mustat.

En uskaltautunut haistelemaan taideteosta, vaikka tunsinkin siihen vetoa. Paikalla oli muitakin, sosiaalinen kontrolli rulasi ihan kybällä. Joku olisi varmaan huutanut että PERVERSSI ja soittanut kytät hakemaan minut kyttäasemalle säilöön yhteiskunnalle vaarallisena yksilönä.

Tämä kai on syöpäyhdistyksen töitä. Rintasyöpä lie naisten yleisin syöpä, siinä yhteys rintsikoihin. Miespuolisten eturauhassyöpäläisten tilataideteoksessa varmaan olisi äijien vanhoja kalsareita kääntöpuolen ruskeine jarrutusraitoineen ja touhutippajäämineen kaikkineen?
Galleria