Porin aurinkoaika koko valtakunnan viralliseksi ajaksi

Edellinen Seuraava

Ei vaiskaan, en oikeasti ehdota että Suomen virallisen ajan tulisi jatkossa olla Porin paikallinen aurinkoaika. Noita otsikoita vaan on joskus niin haasteellista keksiä aina uusia ja entistäkin repäisevämpiä.

Niin sanotusta kesäajasta luopumista kylläkin kannatan lämpimästi. Jos joku haluaa kesällä nousta tuntia aiemmin niin senkus nousee vaan, ei vaadi mitään valtakunnallisia erikoisjärjestelyjä tai yleisen poikkeustilan julistamista.

Tai kyllä kellonajan alkulähteille eli paikalliseen aurinkoaikaan palaaminen olisi oikeastaan hyvä tavoite. Miksi ihmeessä kaikilla pitäisi olla sama kellonaika kaikissa toiminnoissaan. Tokihan tarvitaan yhteinen kellonaika esimerkiksi juna-aikatauluja varten, mutta muuten elämä olisi järkevää rytmittää paikallisen aurinkoajan mukaan. Tietotekniikka tekisi sen helpoksi. Tekniikka on ihmisen palvelija, ei päinvastoin.

Aurinko paistaa ja lämmittää. Kenkälaatikon mallisen opiskelija-asunnon ainoa ikkuna on suunnilleen kaakkoon. Ikkunan päällä on vain hyvin pieni "lippa" varjostamassa. Joitakin puita on sentään Auringon säteiden tiellä, mutta keskikesän lähestyessä aamupäivällä Aurinko paistaessaan hohkaa lämpöä huomattavasti. Iltapäivällä onneksi on varjoa. Lämpötilamaksimi nimittäin yleensä sijoittuu kaksi tuntia Auringon yläkulminaation jälkeen. Täällä länsirannikolla todellinen keskipäivä on noin klo 13:30 kesäaikaa, joten lämpötilamaksimi on yleensä kesäajassa noin klo 15:30, jolloin Aurinko ei enää paista minun ikkunaani.

Ulkolämpömittarin puute on minua jonkin verran vaivannut, vaikka en niin kovin paljon joudukaan ulkona kuljeskelemaan. Olen tottunut siihen että mittarista näkee onko ulkona kylmä, normiolot vaiko kuuma. Niinpä hankin kaksi digitaalista mittaria joissa on kolmen metrin johto (Anttilasta halvin malli kympillä kipale) ja sijoitin anturit ikkunani ulkopuolelle mahdollisimman varjoisaan paikkaan.

Eivätpä nuo lämpötila-anturit oheisessa kuvassa juurikaan näy, mutta ne ovat ikkuna-aukon ylänurkissa niin että Aurinko ei juurikaan pääse suoraan paistamaan anturiin. Silti mittareiden näyttämä aamupäivällä ei aurinkoisella ilmalla kovinkaan hyvin kerro ulkoilman lämpötilaa. Seinä lämpenee paahteessa ilmaa lämpimämmäksi.

Auringonpaisteella pyrin uskomaan lähinnä sitä mittaria joka näyttää alempaa lämpötilaa. Varhain aamulla pohjoisempi mittari (kuvassa oikealla) on luotettavampi koska Aurinko ei ole seinän sitä kohtaa vielä päässyt lämmittämään. Keskipäivän lähestyessä eteläisempi mittari (kuvassa vasemmalla) voi olla luotettavampi koska se seinän kohta on enemmän kalaveessa, eli varjossa. Näyttämissä on tyypillisesti eroa useita asteita suuntaan tai toiseen.

Päätyasunnossa olisi kylläkin myös mahdollista sijoittaa anturi kolmen metrin johdon puitteissa ikkunan kautta varjoisaan paikkaan jonne Aurinko tuskin paljoakaan vaikuttaa, mutta ilman rakennustelineitä se vaatisi sellaista akrobatiaa että tokkopa vaan sellaista ryhdyn yrittämään.

Turhan riskaabelia. En halua taittaa niskojani. Minusta ei kuitenkaan tule nokikolaria.

Koulun kirjasto on varsin lohdullinen paikka tässä elämän erämaavaelluksessa. Elättelen toivoa että pystyn vielä ennen kirjaston kesäloman aikaista sulkeutumista hankkimaan tuollaisen parinkympin hintaisen kellon ranteeseeni vitriinistä.

Viime kesänä uudella(?) paristolla varustettu vanha kelloni on jo simahtanut. Kihniänkylän jutuissa kuvattu Casio-rannekello näyttelee vielä sinänsä aivan ansiokkaasti päiväyksiä, Kuun vaiheita ja kalojen määriä, mutta en saa sitä siirrettyä kesäaikaan kun napit eivät toimi. Se näyttää tuntia liian vähän. Eikä sen paristo voine enää kauan kestää.

Kirjaston liepeiltä löytyy ajankulua myös lapsenmielisille. Maailman kuuluisimpia pornolehtiä (olentoja ilman housuja) eli Aku Ankkoja on nidottu ihan vuosikerroiksi asti. Tosin tuossa on vain vuosikerrat 2011 ja 2012.

LEGO-insinööreille on oma puuhapisteensä? Tosin tämä askartelunurkka on liiketalouspuolelta kuvattu, joten ehkä se on tarkoitetu esim. LEGO-tradenomeille?

Yleisesti ottaen liiketalouspuolen sisustus on mielestäni turhan prameileva. Tämä tosin on vaan tällainen karun vanhan raihnaisen äijän mielipide. Nuorten silmissä se saattaa ehkä näyttäytyä hyvinkin vanhoillisena ja tarpeettoman pidättyväisenä?

No jaa, ehkä tuollainen kepeä pintaliito sopii liiketalouspuolelle. Tekniikan ja merenkulun puolella karun asialinjan kuuluu jyrätä.

Juhannus jatkaa lähestymistään. Edessä on espanjan kesäkurssin loppurutistus. Kansantalouden opiskelua koetan jatkaa kesällä, mutta pian on aika kömpiä hattu kourassa työkkäriin pyytelemään mitä nöyrimmin anteeksi olemassaoloaan.

Kahden vuoden kestoinen omaehtoisen opiskelun tuki työttömyysetuudella loppuu ennen Juhannusta ja piakkoin täytyy esittää työkkärissä todiste siitä että opintopisteitä on kertynyt vähintään normimäärä sekä että opiskelu jatkuu normaalisti. Muussa tapauksessa ilmeisesti on edessä maksetun työttömyysetuuden takaisinperintä ja muuta vastaavaa nöyryytystä, ehkä karenssi? Työvoimaviranomaiset haluavat rankaista opiskelusta ja kaikesta muustakin niskurointiin rinnastettavasta oma-aloitteisuudesta. Pitäisi vaan lipittää kaljaa sohvalla ja lueskella demareiden puoluetoimiston julkaisuja.

Kokemukseni mukaan KELA varsin mielellään keskeyttää työttömyysetuudella tukemisen keväällä lukuvuoden vielä jatkuessa. Kannattaa pitää kiinni oikeuksistaan, sillä virkamiehet eivät sitä meidän puolestamme tee.

Virkamiesten täytyy päästä pätemään. Työttömyys on työttömien syytä, mitäs ovat olemassa. Että sellainen "kansalaisyhteiskunta" totta-tosiaan. Hoh-hoijaa. Noh, täytyyhän heilläkin sinänsä turhissa suojatyöpaikoissaan edes jotakin ajankulua olla. Todellisen työllistymisen kanssa työvoimaviranomaisilla ei ole ollut mitään tekemistä enää pitkään aikaan.

No mitäpä tuosta, ehkä koulun toimistosta saa pyynnöstä työkkärin lappuseen riittävän sisällön. Erillistä opintorekisteriotetta työkkäri ei tällä kertaa vaadi. Sellainen on aiemmin tarvittu lukukauden päätteeksi eli kaksi kertaa lukuvuodessa. Koulun toimisto on kiinni vain yhden viikon heinäkuussa. Koulun ruokala kylläkin sulkee ovensa 12.06.

Työttömyysetuudella opiskellessa on sellainen periaatteellinen mahdollisuus että vastineeksi viranomainen voisi edellyttää tarjotun työn vastaanoton. Kokemukseni perusteella pidän tällaista mahdollisuutta erittäinkin teoreettisena näissä oloissa. Eipä ole työtarjouksia tulvinut vaivoiksi asti, ovista ja ikkunoista. Työtä ei saa hakemallakaan, ei vaikka etsisi kissojen ja koirien kanssa.

Olen joutunut välillä häädön vuoksi muuttamaan opiskelupaikan työssäkäyntialueen ulkopuolelle. Se ei ollut raumalaiselle sosiaaliviranomaiselle mikään ongelma. En saanut apua. Se oli ainoastaan ja vain minun ongelmani. Viranomaisten asenne opiskeluuni on ollut erittäin kielteinen.

Minusta tulee kai kesän ajaksi aivan tavallinen työtön ja syksyllä ihan oikea opiskelija kun koulu taas käynnistyy kesähorroksestaan elokuun lopulla. Onhan siinä ainakin se hyvä puoli että joissakin suhteissa voin vihdoin tulla kohdelluksi opiskelijana, voin esimerkiksi saada opiskelija-alennuksen julkisissa kulkuneuvoissa kunhan saan siihen tarvittavan todisteen. Opintolainaa en kuitenkaan voi saada ulosoton vuoksi.

Tulen selviytymään joka tapauksessa. Mikään takaisinperintäkään ei minua koskaan kukista. Säilytän mielenmalttini. Minulle riittää kun voin pistää PAHAN SILMÄN virkamiesten ja muiden verenimijöiden päälle. PAHA SILMÄ syö heidät elävältä eikä minun tarvitse asialla sen enempää itseäni vaivata, vaan voin keskittyä oleellisiin teknisiin seikkoihin. Skorpionilegioonat kalvavat hyeenoiden luut ja korppikotkien lihat ja minä vaan viheltelen viileästi kirjojeni ja vihkojeni keskellä, tyytyväisenä, rauhallisen luottavaisena kuin sarvikuono. Kirous säilyy vihollisteni yllä riippumatta siitä mitä minulle tapahtuu.

Ulosottomies, verenhimoinen verottaja, pahantahtoiset sosiaaliviranomaiset, väärämieliset tuomarit ja muut väkivaltakoneiston nappulat polttavat hermonsa loppuun, mutta minä vaan loikoilen ja haaveksin väikkäristäni eli tohtorinväitöskirjastani. No joo, ensin tosin täytyy saada aikaiseksi ammattikorkeakoulun päättötyö parin vuoden sisällä. Ehkä pitäisi tehdä myös "kypsäri" eli kypsyysnäyte?

Mutta olen tuhoutumaton. Otan verenpainelääkettä ja voin hyvin. PAHA SILMÄ hoitaa vihollisteni kukistamisen puolestani. Kirous ei lähde irti valkopesussakaan.

No jaa, ehkä kuitenkin sen verran teen vielä itsekin että laadin kantelun aluehallintovirastolle raumalaisesta sosiaaliviranomaisesta joka kohteli minua viime vuonna varsin vihamielisesti kun pitkäaikaistyöttömänä yritin opiskelun ohessa selviytyä lisäveroista, veloista ja vuokrarästeistä. Sen verran katson 30 vuotta Raumalla veroja maksaneena olevani velkaa muille raumalaisille veronmaksajille. Veronmaksajaa ei sovi kohdella niin huonosti. Sellaisen sosiaalityöntekijän paikka ei ole missään julkisessa palvelutehtävässä. En ota kevyesti virkamiehen antamaa väärää todistusta hallinto-oikeudelle. Sellainen ihminen täytyy keinolla millä tahansa pysäyttää ennenkuin tekee lisää vahinkoa. Sen jälkeen saa PAHA SILMÄ ja pesunkestävä KIROUS ottaa rintamavastuun kantaakseen.
No, johan tuli kesä

Kesän ensimmäinen (ainakin lähes) hellepäivä perjantai 12.06. innosti minut pimeyden töihin harmaalle vyöhykkeelle, laillisen ja laittoman välimaastoon. Minuun meni piru. Tekunkorven roskisten lähellä oli muutamia päiviä kyhjöttänyt hylätyn näköinen parivuoteen raato. Ajoittain roskikset tyhjennetään ja silloin tuollaisilla aarteilla on tapana häipyä teille tuntemattomille.

Suhteellisen hämäryyden turvin hiippailin vailla toista päätyä kituvan sängyn luo ja kirvoitin pienellä vasarallani kammeten sängyn huonokuntoisesta sälepohjasta 8 ohutta lautaa irti. Noista 115 cm pitkistä säleistä sain neljä hyllyä Pringles-hyllykkööni. Ne sopivat hyvin DVD-levyjen ja kevyiden kirjojen säilytykseen. En koe omantunnontuskia. Olen paatunut ihminen, elämä on kovettanut.

SAMK:in Vähärauman kampuksen lammella on useita päiviä patsastellut pienehkö haikara. Yritin kuvata sitä vanhalla pokkarillani, melko läheltä koska ei ole mitään superzoomia. Niinpä rymistelin metsän halki sen paikan rantaan jossa haikaran piti olla. Mutta se pelkuri lensi karkuun ennenkuin ehdin sitä kuvata. Tuossa veteen kaatuneen kuusen rangalla sen olisi kuulunut päivystää ja istuskella tönöttää kuin puujumala. Jänishousu-pelkuri-arkaperse-haikara.


Galleria