Voittaako Bill Gates sittenkin - ei kai hemmetissä?

Edellinen Seuraava

Koulun ohjelmoinnin alkeiden kurssilla täytyy valitettavasti käyttää VisualBASIC-ympäristöä. En pidä tästä koska mielestäni periaatteessa maksullisiin kaupallisiin ohjelmiin sitoutuminen on aika tyhmää. Ilmaisiakin vaihtoehtoja olisi. Köyhänä opiskelijana en pidä Office-paketin - käytännöllisesti katsoen - pakollisuudesta, enkä myöskään pidä kaupallisten ohjelmointiympäristöjen suosimista opetuksessa myönteisenä. Mielestäni alan tulisi kehittyä avoimempaan suuntaan, ainakin siltä osin kuin kyse on oppilaitoksista ja julkisesti verovaroin rahoitetusta toiminnasta. Tietokoneohjelmilla on niin perustavan laatuinen yleinen merkitys kansalaisille nykypäivän yhteiskunnassa että puhtaasti riistokapitalistinen kaupallinen malli ei tunnu hyvältä.

Syntyperältään alavallilaisena Kiroileva Siili -olkalaukkujen käyttäjänä lämmittää mieltä se että tuo sarjakuva on nyt JP-kunnallissanomissa. Nuo ovat kylläkin vanhoja, olivatkohan vuodelta 2006.

Kiroilevan Siilin piirtäjä Milla Palomäki on syntyisin Alavallin tyttöjä. Kuten myös entinen pääministeri Mari Kiviniemi. He tosin ovat minua huomattavasti nuorempia, joten en tunne henkilökohtaisesti. Äitin luokilla he kuitenkin ovat olleet peruskoulussa silloin kun sellainen vielä Jalasjärven Alavallissa oli.

Paketillinen vanhoja Vares-elokuvia on tullut hankittua Porin Anttilasta. Todellinen hinta lie ollut noin puolet tuosta pakkaukseen merkitystä hinnasta 19,99€.

Ensimmäiset kaksi filmiä tulivat aika hitaasti. Ne lasken ensimmäiseen Vares-sukupolveen. Ensimmäiset Vares -elokuvat vaikuttaisivat olevan tässä:

# Vuosi Elokuva Ohjaaja
1. 2004 VARES - YKSITYISETSIVÄ Aleksi Mäkelä
2. 2007 V2 - JÄÄTYNYT ENKELI
3. 2010 VARES - PAHAN SUUDELMA Anders Engström
4. VARES - HUHTIKUUN TYTÖT Lauri Törhönen
5. VARES - SUKKANAUHAKÄÄRME
6. 2011 VARES - KAIDAN TIEN KULKIJAT Anders Engström
7. VARES - UHKAPELIMERKKI Lauri Törhönen
8. VARES - PIMEYDEN TANGO

Pääosan esittäjähän vaihtui sitten kolmanteen filmiin. Luulenpa että Sheriffin johdosta on perusteet puhua jo kolmannesta Vares-sukupolvesta. Journalisti Ruuhio on uusimmassa elokuvassa mennyt rappiolle. Jään seuraamaan tilanteen kehitystä. Vares-taksonomia saattaa olla tulevaisuuden ala, ehkä ainoa kasvuala tässä maassa?

Ja kyllähän siellä Jalasjärvelläkin elokuvateatteri on ja uusi Vares-elokuva siellä pyörii, kuten JP-kunnallissanomien ilmoitus kertoo. Tosin se Jalasjärven kino lie välillä pitkään ollut kirpputorina joten sen toiminnassa ei ole jatkumoa minun lapsuuteni päivistä.

JP-kunnallissanomat on aiemmin ollut nimeltään Jalasjärvi-Peräseinäjoki kunnallissanomat, kahden itsenäisen kunnan alueen paikallislehti. En tiedä mitä siellä nyt tuumataan kun Peräseinäjoki on vuoden 2005 alusta kuulunut Seinäjoen kaupunkiin ja ymmärtääkseni Jalasjärvi on nyt vuodenvaihteessa liittynyt osaksi Kurikkaa. Lehden nimeä ei kuitenkaan muutettane esim. muotoon "Osaksi Seinäjokea ja osaksi Kurikkaa kunnallissanomat".

Halvat käytetyt kirjat ovat kulttuurillisesti niin arvokkaita että niitä kannattaa keräillä vaikka ei oikeasti tarvitsisikaan. Sitäpaitsi minua kiinnostaisi tietää miksi myrkky on myrkyllistä. Miksi leipää voi syödä, mutta syanidi tappaa?

Erilaiset lääkkeet ja huumeet kiinnostavat myös, ainakin periaatteessa. Tosin henkilökohtaisesti aion jatkaa opiskelua ihan selvin päin.

En tiedä pitäisikö yrittää jatkaa ranskan kielen opiskelua. Tuossa olisi hieno poistokirja josta voisi lukea kakasta ranskaksi jos osaisi. Se kirja käsittelee nimittäin lannoitusta, tosin luullakseni pääosin keinolantaa eikä sitä ehtaa tavaraa eli "sitä itteään".

Lujuusopissa minua kiinnostaisi käyttää matriiseja tietokoneohjelmassa. Koulun kirjaston kirja voisi antaa niistä hiukan esimakua. Ehkä tuollainen onnistuisi ohjelmoitavalla laskimellakin.

Ruotsin armeijan kumisaappaat ovat kovassa kunnossa ja odottavat malttamattomina viikonlopun päiväkävelyitä villasukkien kanssa. Tre Kronor!

Kaupunginkirjastossa esiintyvä Lukukoira Moppe vaikuttaa mielenkiintoiselta persoonalta, mutta häntä en sentään aio mennä tapaamaan. Jokuhan voisi luulla minua lapselliseksi.

Ohjelmointikurssin harjoitustyö mietinnän alla

Mietintämyssylle on taas käyttöä. Pitäisi kehittää VisualBASIC:illä ohjelmointikurssin harjoitustyö kevääseen mennessä. Lähitunteja kurssilla on vain vähän, niiden puitteissa tuskin onnistuu. Ilmaisen version VB:sta saa netistä, mutta se ei muuta mitenkään kielteistä kantaani periaatteessa kaupallisten ja suljettujen ympäristöjen suosimiseen oppilaitoksessa.

BASIC ei ole minulle uusi tuttavuus. Olen aikoinani ohjelmoinut paljonkin mm. QuickBASIC:illä ja VisualBASIC:in vanhemmalla versiolla, vieläpä itse ostamillani ohjelmilla. Erikoisempana oliokielenä en voi VB:tä pitää. Se on lähinnä sovelluskehittimen kaltainen ympäristö, jonka käyttäjän ei tarvitse tietää olioista paljon mitään. C-ohjelmoijien perinteiseen tapaan voisin väittää että BASIC pehmentää aivot, mutta olkoon nyt. Kyllähän VB on parempi kuin mitä moni luulee. Tietokoneohjelman tekeminen on nykyisin pelottavan helppoa. Kuka tahansa hölmö pystyy siihen.

Parhaat ideani ehkä säästän muualle, mutta ajattelin että sähköstatiikan graafinen demonstraatio voisi olla kurssin harjoitustyöksi sopiva. Jossakin sellainen havainnollistaminen pitäisi kumminkin tehdä. Käytännön hyötyä siitä tuskin voi olla, koska voimakkaita sähkökenttiä tuskin voi turvallisesti hyödyntää esim. kodin taloustavaroissa. Magneettikentän ja sähkömagneettisen kentän esittäminen kiinnostaa paljon, mutta sen teen jossakin muualla.

Sähkömagnetismin kurssilla on ahkerasti tutkiskeltu staattisten sähkövarausten välisiä voimia, sähkökenttiä, sähköpotentiaaleja varausten välillä sekä esim. elektronin liikettä sähkökentässä. Voisi olla hauska koettaa havainnollistaa sellaista problematiikkaa hiukan monimutkaisemmissa tapauksissa kuin mitä oppikirjoista löytää. Käytännöllisiä esimerkkejä kahdessa ulottuvuudessa. Ei siis kolmiulotteisesti.

Ajattelin että yksinkertaisuuden vuoksi toimitaan ainoastaan xy-tasossa eli kaikki varaukset ovat samassa tasossa. Ohjelma voisi varmaankin helposti käsitellä muutamaa kymmentä pistemäistä sähkövarausta, positiivisia ja negatiivisia. Varausten Q suuruutta ja paikkoja voisi muutella tarpeen mukaan. Ohjelma voisi piirtää sähkökenttävektorin E suunnan ja suuruuden valituissa pisteissä. Sähkökentän kenttäviivoja ja ekvipotentiaaleja eli saman sähköisen potentiaalin (V) viivoja voisi koettaa likimäärin hahmotella mukaan.

Vaakasuorassa suunnassa kuvan aluelle tulevaan elektroniin vaikuttavat voimat ja elektronin lentorata voisi myös olla hauska nähdä. Ohjelmalla voisi saada vahvemman tuntuman sähköstatiikan problematiikkaan. Numeerinen differentiaaliyhtälöiden integrointi voisi olla tarpeen. Kovin suureen tarkkuuteen ei kuitenkaan kannattaisi pyrkiä. Ohjelma ei yrittäisi käsitellä relativistisia elektroneja.

Oheiseen piirrokseen olen koettanut vaatimattomalla tavalla hahmotella ideaa. Elektroni e tulee xy-tasossa olevaan sähkökenttään vasemmalta jollakin alkunopeudella. Plus-merkkiset varaukset on piirretty sinisellä ja negatiiviset punaisella.

Kussakin pisteessä vaikuttaa sähkökentän vektori E joka on eri varausten kenttien yhdessä muodostama resultantti. Elektronin liike kiihtyy sähkökentän suuntaa vastaan, koska sähkökentän suunta on plussasta miinukseen ja plusmerkkinen varaus vetää negatiivista elektronia puoleensa.

Hauskalta tuntuisi jos elektronin liikkeen saisi sähkökentässä tekemään lähes täyskäännöksen samaan tapaan kuin Kihniänjoki kääntyy Hiirikosken ja Rottakosken välillä. Negatiivinen varaus aiheuttaa elektroniin työntövoiman joka poikkeuttaa sen liikettä.

Sähkökentän voimavektorit E on melko helppo laskea, mutta ekvipotentiaaliviivat ja sähkökenttäviivat ovat yllättävän hankalia. Potentiaali ei ole vektorisuure joten sen voi esittää viivoin. Näitä täytyy toki saada näkyviin paljon enemmän kuin tässä karkeassa hahmotelmassa. Ehkä tuohon täytyisi saada mukaan myös elektroniin matkan varrella vaikuttava voimavektori F tai kiihtyvyysvektori ja elektronin nopeuden itseisarvon käyrä.

Varauksia täytyy tokikin voida liikuttaa xy-tasossa ja sähkövarausten määrää vaihdella niin että saa aikaiseksi monipuolisia ja näyttäviä staattisen sähkökentän kuvioita. Sähköinen lähes yhdensuuntaista elektronivirtaa johonkin polttopisteeseen taivuttava linssi voisi olla hauska kokeilu. Eihän tällä voisi tarkasti simuloida esim. tasaisia varausjakaumia, mutta jos erillisiä varauksia on paljon, niin likimain se voisi onnistua.

Olen aiemminkin piirrellyt jotakin VB:n Panel-kontrolliin, joten en pidä pahana urakkana. Kyllähän Bill (F-Word) Gates:in ohjelmat ihan hyvä ovat, mutta täysin avoin ympäristö miellyttäisi enemmän.


Lauantaina kirjastoreissu Porin keskustaan

Pitihän se kirjaston lukukoira sittenkin käydä tshekkaamassa siellä lastenosastolla (vaikka en olekaan lapsellinen).

Lukukoira Moppe Porin pääkirjastossa

Saavuin kirjastolle vasta klo 13:n jälkeen, eli runsas tunti hänen arvokkaasta vastaanottoajastaan oli jo kulunut. Paikalla ei kuitenkaan tuntunut olevan lukijaa, joten rohkenin ryhtyä kuvaamaan häntä. Kohteliaana eleenä ja hyvän tahdon osoituksena kuvasin ilman salamaa.

Tuo kaulaliina on hänen työasunsa, tämän hänen ihmisensä minulle kysyttäessä kertoi. Kaulaliinasta hän tietää että nyt lähdetään töihin. Kiltti koirahan tämä on. Vaikka ei minulla hänelle mitään lukemista ollut. Häntä ei sitäpaitsi tietääkseni mainosteta niin ettäkö hän erikoisesti auttaisi insinööriopiskelijoita luvuissaan. Siihen nimenomaiseen tarkoitukseen on ehkä olemassa aivan omat lukukoiransa?

Hän halusi haistella ja sikäli kuvaaminen oli aluksi hiukan haastavampaa kun halusin vakioetäisyydelle. Hän haisteli saappaitani ja vaatteitani ja taitaapa olla näissä rytkyissä haisteltavaa hiukan enemmänkin, koska en ole vielä oppinut käyttämään pyykkitupaa täällä Porissa ja olen kai aika tavalla samoissa vaatteissa kulkenut jo liki kolme viikkoa.

Loppiaisen jälkeen lähdin aamulla varhain Kihniänkylästä reissuun muutaman selkärepun kanssa ja samalla reissulla täällä oon viel' (...toisen eukkona Elli lie siel?). Kihniänkylän koti on ulosotossa ja voi mennä myyntiin eikä siinä minulta lupaa kysytä. Jos ulosottomies siitä jotakin rahaa saa niin kaipa tuo jakaa ne roposet verokarhun kanssa. Minulle jää vain velat ja lisäverot. Tässä virkavaltaisessa maassa sellaista kutsutaan oikeudeksi. Työttömät halutaan syyllistää joukkotyöttömyydestä. Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät. Byrokratia lisääntyy, virkamiehet vain lihovat. Mutta Saulilla pyyhkii hyvin, hänen ei tarvitse maksaa veroja ja palkka juoksee. Kaikki siis hyvin virkamiesten valtakunnassa?

Mutta nyt iski armoton paremman radion himo. Kihniänkylästä repussa kuljettamani pieni kelloradio ei täysin tyydytä. Asemien säätäminen on hankalaa ja esim. ruotsinkielisen aseman kuuluvuus heikko. Niinpä asemaa ei tee mieli vaihtaa jos saa jonkin kuulumaan tyydyttävästi.

Kirjaston poistettu rehvakas radioamatöörien kirja saa haaveilemaan paremmasta. Radioamatöörien liki kymppitonnin hintaiset huipputason lähetin-vastaanottimet ovat toki toistaiseksi saavuttamattomissani. Minusta saattaa kuitenkin vielä joskus kehkeytyä ihan oikea radioamatööri? Ainakin sitä täytyy vielä yrittää.

Olen tietoinen Internetin olemassaolosta, mutta parempi perinteinen radio olisi hyvä saada. Isoon ja hyvään antenniin tuskin on mahdollisuutta, mutta olisi hauska joskus kuunnella esim. lyhyitä aaltoja vaikkapa Etelä-Amerikasta. Paljonko maksaa vaatimaton maailmanradio? Minulla oli joskus hienohko Grundig-merkkinen vastaanotin jolla tuli kuunneltua maailman uutisia. Taajuussäätö oli siinä varsin tarkka digitaalinäyttöinen ja DX-kuuntelijoiden opuksen avulla asemien tunnistaminen oli helppoa. Vastaavantasoiseen laitteeseen en ehkä enää pysty.

Digitalisoinnin huumassa kohistiin joskus vuosia sitten että tavallinen radiokin muuttuu Suomessa digitaaliseksi. Se tulisi kuitenkin kuulemma niin hulvattoman kalliiksi että tuskin koskaan toteutuu. TV on digitalisoitu, mutta sillä puolella kysyntää ja maksuvalmiutta on ehkä enemmän.


Galleria