Shakkinappulat ovat jo kasassa

Edellinen Seuraava

Ensimmäisen sarjan nappulat on kerätty DeAgostinin Star Wars -shakkinappuloiden keräilysarjasta kun tiistaina 12.11.2013 lehtihyllyyn ilmestyi sarjan irtonumero #31. Sarjan kertymistä on kuvattu mm. (hiukan päivitetyssä) jutussa #227 elokuun lopulla.

Tämä viimeinen nappula on mustan sotilas, "Kuolemantähden sotilas" jonka englanninkielinen nimitys on hiukan poikkeavasti "Imperial Navy Trooper". Laivaston miehiä siis jos figuurin enkkunimi tulkitaan kirjaimellisesti.

Olin varautunut siihen että tämän jälkeen sama keräilysarja jatkuisi toisella nappulasarjalla. Tuollaista jatkoa olisi voinut odottaa maalis-huhtikuun vaihteen jutun #204 materiaalista joka on peräisin sarjan alkutaipaleelta.

Mutta lehden #31 takakannesta saamme lukea että kyseessä on (ainakin Suomessa) sarjan viimeinen numero, eli se ounasteltu toinen nappulasarja ei ainakaan meillä toteudu. Sarjan alun brosyyrissä oli hahmoteltu toistakin nappulasarjaa, mutta sitä ei siis tule.

Onko tämä keräilysarjan loppuminen nyt sitten hyvä vai paha? Onhan se tavallaan taloudellinen helpotus koukkuun jääneille. Ei jää vaivaamaan että onko keräilysarja "täydellinen". Pitempään jatkuessaan tällainen saattaisi aiheuttaa fyysistä riippuvuutta ja vaatia oman "StarWars-shakkinappulakeräilyn vieroitusklinikan" perustamisen julkisin varoin? Mutta mm. se jutussa #213 mainittu tyylikäs Militaristi-Yoda jää nyt saamatta.

Niin ja miksei kaunis kuningatar Amidala ja vaikuttavalla kasvomaalilla varustettu Darth Maul olisi voineet myös olla mukavia. Nämähän figuurit kyllä näkyvät eräässä keräilysarjan alussa ilmestyneen esittelyn kuvassa.

Tarkoitus oli tämän juhlanumeron kunniaksi kuvata se ensin Rauman Prisman lehtihyllyssä, tavaratalon johtajalta mitään lupaa tai lisenssiä kysymättä. Ja tämän vakaan aikeeni myös toteutin kylmäverisen rauhallisesti kuten oheiset otokset todistavat.

Siellä ne keräilylehden uuden uutukaiset irtonumerot tönöttävät hyvin varustellussa lehtihyllyssä Teemu Selänteen kuvan vieressä, useita päällekkäin. Näitä keräilylehtiä ei oikein pysty asettelemaan sievästi päällekkäin kun myös nappula pakkauksineeen on lehden liukkaan muovikelmun sisällä, tehden pakkauksen kokonaisuutena hankalan muotoiseksi.

Näin siis on vaivihkaa kulunut lähes 16 kuukautta Star Wars -shakkinappuloita keräillen - vauhdilla 2 numeroa kuukaudessa. Yli vuosi! Täytyyhän meidän sitäkin aikaa arvostaa koska miten voisi arvostaa elämää ellei arvosta sen jokaista hetkeä. Hiukan haikea kait on mieli, mutta kaikki loppuu aikanaan. Jäähän meille kuitenkin Star Wars -elokuvat ja mukavat muistot.

Sääli ettei esim. ikimuistettavasta tohelosta Jar Jar Binksistä ja hänen Leonid Brezneviä muistuttavasta Nass - pomostaan ole nappulaa. Turkulaismurre sopi heille niin hyvin elokuvan suomennetussa tekstissä.

Joka tapauksessa on tullut sarjan loppukuvien aika.

Suosin tällaista tiivistä asetelmaa koska siinä on totinen taistelun tunnelma. Ei mitään tyhjiä rivejä. Enkä pitäydy shakin perinteiseen alkukuvioon, jossa sotilaat ovat edessä ja upseerit takarivissä, vaan eturiviin asetan sellaiset nappulat jotka ottavat taistelun tosissaan. Nojailijat jääkööt takariviin.

Nappuloiden ulokkeet kuten lasermiekat vääntyvät aika helposti. Uuden nappulat pistooliakin joutui suoristamaan vääntämällä heti pakkauksesta otettua eli aseen piippu ei alunperinkään ollut suora.

Siellä tuo viimeinen nappula nyt kuitenkin on juuri oikealla asenteella taistelun tiimellyksessä muiden mukana ihan täysipainoisella panoksella heti alusta alkaen. Se on sisäistänyt työelämässä (ainakin YT- eli yhteistoiminta-neuvottelujen aikaan) niin suositun periaatteen "Olet joko osa ratkaisua tai olet osa ongelmaa".


Kuvapläjäys Porista

SAMK, Pori, tekniikka ja merenkulkuKirjat ja kirjapainotaito
-
ne eivät koskaan kuole

Bill Gates ei meitä nitistä. Netti ei yksin tee autuaaksi.

Kirjapainotaito on ja pysyy. Kirjoja arvostetaan ja keräillään, jos ei muuten niin kirjaston poistokirjoja. Sivistys istuu syvässä suomalaisten sielussa. Vapise Bill Gates, eläköön Gutenberg!

Lievästi kuvitettu ruotsinkielinen ja Ruotsissa painettu Tukholma-keskeinen kirjasarja Sorundasviten (kirj. Lars Widding) osittain liittyy Suomen Sotaan 1808 - 09 kuten kuvasta näkyy.

Se on Porin kirjaston poistoja, mutta sen neljäs osa Svanesång minulta puuttuu. Kirjoissa on alussa oikein henkilöluettelot viimeisen päälle ja karttojakin on.

Oikein hieno ajatus tuo. Ainakin jotkut ruotsalaiset ovat kiinnostuneita kahden vuosisadan takaisista Suomen sodan aikaisista tapahtumista, vaikka tämä varmaankin on paljolti fiktiota yksityiskohdissaan.

Jos kurssin lukujärjestyksessä jatkossa on paljon ennen klo 18:45 loppuvaa lähiopetusta niin en laihdu millään kun ehdin vielä Vähäraumasta paikallisliikenteen bussilla Porin keskustaan Hesen ja Raxin lihapatojen äärelle syömään ennen Rauman auton lähtöä. Siis tästä ovat peräisin nuo kuvien taustalla olevat "servetit".

Kello 20:05 Porista lähtee vuorokauden viimeinen linja-auto Raumalle. Seuraavaa autoa saa odottaa aamuun saakka.

Joskus kulki Raumalle sellainen 01:30 auto yöllä, mutta eipä kulje enää. Huonompaan suuntaan nykyisin menee kaikki ja varsinkin julkinen liikenne.

Näyttää siltä että nuo omaksi ilmaiseksi koulun kirjastossa tarjolla olevat vanhat Peter Nortonin kirjat päätyvät minun hoteisiini? Yksi sinne vielä jäi kun ei mahtunut salkkuun.


Galleria