Kauan sitten, hyvin kaukaisessa galaksissa

Edellinen Seuraava

Laman puristuksissa on hyvä muistaa että ennen meillä oli unelma. Unelma rajattomasta laajenemisesta ja loppumattomasta kasvusta. Unelma onnesta jonka jokainen voi tavoittaa. Oli lottovoitto syntyä Suomessa. Titta-titta titta-tättä-dättä.

Tuohon suomalaiseen unelmaan sisältyi myös unelma kaukaisesta galaksista kauan sitten, lähes leikkimielinen unelma Tähtien Sodasta, jota Ronald Reagan ei vielä ollut ehtinyt pilaamaan inhorealismillaan ja oikeasti sotaisella amerikkalaispolitiikallaan.

En ymmärrä mitä hienoa olisi Star Wars -teeman uusimmassa piirretyssä versiossa, se piirretty "kloonisota" (vai mikä onkaan nimeltään) on minulle liian abstraktinen. Mielestäni piirretyt hahmot ovat (tahallisesti) rumia. Piirtäjä varmaan pystyisi parempaankin. Nämä shakkinappulat kuitenkin hyväksyn keräilyesineinä, vaikka ne ovatkin pelinappuloina toivottoman epäkäytännöllisiä.

Kun oikein pinnistän muistiani niin Tähtien Sota -elokuvan juuret löytyvät jo 1970-luvun lopulta, mutta en ole juurikaan onnistunut löytämään sen aikaista materiaalia.

Laudan nappuloista on puolet keräilty, joten tässä vaiheessa alkaa jo olla jotakin mieltä sarjan esittelyllä. Edustavimman kuvan niistä ehkä tarjoaa vanha esite, liekö tuo ollut jo sarjan ensimmäisen osan mukana.

Jos kuukaudessa ilmestyy kaksi napulaa niin laudan kaikkien 32 nappulan ilmestymiseen kuluu aikaa 16 kuukautta, eli vuosi ja 4 kuukautta, 1 1/3 vuotta. Kuulostaa pitkältä ajalta? Hui-hai, minun iässäni (54v) sellainen kuluu ennenkuin huomaakaan.

Nappulasarjoja on kuitenkin esitteen mukaan kokonaista kaksi kappaletta, joten keräiltävää riittänee vielä tuleviksi vuosiksi. Tämä nyt meneillään oleva nappulasarja on nimeltään jotakuinkin "Imperiumi vastaan Kapinalliset". Toinen nappulasarja on "Jedi vs. Sith".

Oikeastaan kokoelma on aika hämmentävä vanhalle shakinpelaajalle. Ei voi välttyä ajattelemasta sotilaiden arvoa shakkilaudalla, kevyiden ja raskaiden upseerien arvoja ja miten nämä mielessään suhteuttaa elokuvahahmoihin. Ja oliko (uniapneamaskiin pukeutunut?) Darth Vader muka naispuolinen kun hänet on nimetty mustaksi kuningattareksi? Tuo elokuvan kuvio on aivan liian komplisoitu asetettavaksi shakkilaudalle, se ei mitenkään voi loksahtaa kohdalleen heittämällä.

Minulla ei noita sarjan tilaajalahjoja muuten ole koska olen ostanut vain irtonumeroita.

Huomautettakoon että oheiset esitteen sarjojen nappuloiden kuvat näyttävät olevan peräisin elokuvasta, eikä pienoismallifiguureista. Taidanpa merkitä tähän muistiin esitteen mukaiset nappulasettien hahmot koska niitä ei oikein pystyne ylläolevista koko aukeaman kuvista lukemaan:


SARJA 1, IMPERIUMI VS. KAPINALLISET

Valkoinen

Sotilaat: HOTHIN KAPINALLISTEN SOTILAS, WEDGE ANTILLES, ALLIANSSIN SOTILAS, LANDO CALRISSIAN, KAPINALLISTEN PILOTTI, KAPINALLISTEN KOMENTAJA, SULLUSTANER, ACKBAR Tornit: R2-D2, C-3PO Ratsut: OBI-WAN KENOBI, YODA Lähetit: CHEWBACCA, HAN SOLO Kuningatar: LEIA ORGANA Kuningas: LUKE SKYWALKER

Musta

Sotilaat: HIEKKASOTILAS/TATOONE, AT-AT PILOTTI, IMPERIUMIN PILOTTI, KENRAALI VEERS, KUOLEMANTÄHDEN SOTILAS, TIEDUSTELUSOTILAS, ISKUSOTILAS/HOTH, ISKUSOTILAS Tornit: IMPERIUMIN KUNNIAKAARTILAINEN, IMPERIUMIN TYKKIMIES Ratsut: BOBA FETT, BOSSK Lähetit: SUURMOFFI TARKIN, IMPERIUMIN UPSEERI Kuningatar: DARTH VADER Kuningas: PALPATINE [KEISARI]


SARJA 2, JEDI VS. SITH

---< sarja ei (vielä?) ole menossa Suomessa >---

Valkoinen

Sotilaat: KLOONISOTILASLUUTNANTTI THIRE, KASHYYKIN KLOONISOTILAS, KOMENTAJA GREE, MERISOTILAS, KOMENTAJA CODY, KULJETUSSOTILAS, KOMENTAJA BLY, ERIKOISJOUKKOJEN SOTILAS Tornit: MACE WINDU, PLO KOON Ratsut: SHAAK TI, AAYLA SECURA Lähetit: YODA, OBI-WAN KENOBI Kuningatar: PADME AMIDALA Kuningas: ANAKIN SKYWALKER

Musta

Sotilaat: DROIDEKA, DROIDIPILOTTI, DROIDIVARTIJA, SUPERTAISTELUDROIDI, MAGNAVARTIJA, DROIDISOTILAS, DROIDIKOMENTAJA, TAISTELUDROIDI Tornit: NUTE GUNRAY, POGGLE VÄHÄISEMPI Ratsut: ZAM WESELL, JANGO FETT Lähetit: KENRAALI GRIEVOUS, DARTH MAUL Kuningatar: DOOKU Kuningas: DARTH SIDIOUS

Eräät hahmot ovat näköjään buukanneet itsensä molempiin nappulasarjoihin ja kenraalistakin voi tulla shakkilaudalla sotilas. Tähtien Sodan shakkinappuloiden logiikka on aivan oma logiikan haaransa.

Sarjan lehdissä on ainakin irtonumeroina se huono puoli että ne ovat jo uutena ryppyisiä kun ne periaatteessa joka toinen tiistai lehtihyllyssä tapaa (tosin pääsiäisen jälkeen uusi numero löytyi hyllystä vasta keskiviikkona). Lehden ryppyisyys epäilemättä johtuu niiden pakkaustavasta yhdessä nappulan kanssa saman muovipussin sisään, joka tekee niiden kuljettamisesta siististi sileinä aika mahdotonta. Joten ensi töikseen lehdet täytyy panna painon alle suoristumaan.

Minulla on enemmänkin kiinnostusta kaikkea Tähtien Sota -aiheeseen liittyvää kohtaan, joten aikomus on seurata sitä tällä sivustolla. Vaikka ne eivät olekaan James Bondeja.


Sivumennen mainiten tuntuu ihmeelliseltä miten pieni muutos kuvauskulmassa voi aiheuttaa huomattavan eron kuvan ulkonäössä heijastusten vuoksi. Näin on erikoisesti salamakuvissa ja kiiltävää pintaa kuvatessa, mutta joskus muutenkin. Se tuntuu lähes mystiikan alaan kuuluvalta, kunniallisen kristityn henkistä arvoperustaa järkyttävältä ilmiöltä. Ja kyllä se minuakin hämmästyttää.


Hei olisiko tässä ideaa! Otetaan pinkka paperia, leimataan sen kylkeen vaikkapa teksti KÄSIKIRJASTO, merkitään papereiden oikea järjestys jollakin koodilla ja siten paperit piilotetaan eri paikkoihin. Tekstin voi selvittää vain hän joka löytää kaikki (tai lähes kaikki) paperit ja osaa asettaa ne oikeaan järjestykseen. Mjää-emmä-tiä.

Sääli että ulkomaalaiset ovat olleet niin tuotteliaita erilaisten eksoottisten kertomusten tuottamisessa ja kotimaalaiset taas suhteellisen tuottamattomia. Tältä ainakin tuntuu kun löytää jälleen uuden pitkälle työstetyn ja hyvin piirretyn kertomuksen josta ei ole aiemmin tiennyt mitään.

Nuoruuteni sankareita on ehdottomasti Alistair MacLean. Siis silloin kun hän ei vielä ollut pelkkä liukuhihna. Robert van Gulik -nimisen kirjailijan ja hänen vakuuttavan antiikin kiinalaisen Tuomari Dee -hahmonsa olen löytänyt vasta kypsemmällä iällä. Tuomari Deen yhteiskunta oli ihailtavan vakaa ja hyvin järjestyksessä. Hänen silmilleen ei niin vaan hypitty.

Usein unelmoin perustavani lottovoitolla sahan ja puutyöverstaan sekä talotehtaan. Tai unelmoin perustavani Saudi-Arabiaan meren rantaan Mekkaan pyhiinvaellukselle matkaavien reitille keinotekoisen keitaan, jota juottaa merivedestä puhdistettu makea vesi. Niillä matkalaisilla täytyy olla kauhea jano, joten heille pitäisi tarjota raikasta juotavaa. Kameleille myös. Energiaa siellä autiomaassa saisi mm. auringosta. Puuttuu vain se lottovoitto.

Kenties minusta sitten lopulta tuleekin vain antikvariaatin pitäjä? Ei hitto, kyllä minusta ainakin insinööri on tultava!

... Olkaamme siis suomalaisia, sen yhteenvedon tekee sananlasku, mutta kyllä minä voisin olla ruotsalainenkin. Tai vaikka arabi. Jenkkiä minusta ei ihan äkkiä tulisi, mutta USA:n varhaisempi historia on mielenkiintoista, esim. ne 13 siirtokuntaa joilla oli paremmat suhteet emämaahansa Britanniaan kuin toisiinsa. Liittovaltio on sellaisten valtioiden liitto jotka eivät pysty olemaan niin paljon samaa mieltä että muodostaisivat yhden valtion.

Voisi minusta sen puoleen tulla venäläinenkin, vaikka vanha jankutus väittää sitä mahdottomaksi. En ymmärrä miksi Suomen ja Venäjän välillä täytyy olla niin jäykkä raja, enkä ymmärrä miksi Suomi ei ole avoimempi Ruotsin suuntaan. Miksi me sitä Brysseliä niin erikoisesti kumartelisimme. Eikö pohjoisen kannattaisi yhdistyä ja lakata paapomasta etelää. Olosuhteet täällä meillä pohjoisessa ovat aika tavalla samoja ja aivan erilaisia kuin jossakin Kreikassa tai Kyproksella. Esimerkiksi virallisesti sokea tuskin meillä saisi taksilupaa.


Galleria