27.05.2011
Kuva saaresta vuodelta 1925

Tämä valokuva on otettu nuorisoseuraintalo Sampolan rannasta joen toiselta puolelta vuonna 1925.

Kuvassa näkyy Hiirikosken myllytonttiin kuuluvan saaren pohjoisosa ja oikealla Petäys-tilan asuinrakennus.

Hiirikoski ei tässä ole näkyvissä, se on saaren toisella puolella. Myllyn katto näkyy heikosti koivujen takaa lähes keskellä kuvaa.

Saari on täytynyt olla hyötykäytössä koska siellä eivät pahemmin vesakot juhli. Lankkuja on asetettu mm. joen yli kulkua varten.

Petäys-tilan asuinrakennuksessa huomiota herättää kattorakenteen ero nykyiseen nähden. Talo koostui kahdesta erilaisesta osasta, joten voinee arvata että siinä on ollut kahden perheen talot yhdessä.

Isän miehuusvuosien vinttikamaria ei selvästikään vielä ole olemassa, eikä sille ole tilaa tuon matalan katon alla. Ei myöskään ole nykyisiä vintille johtavia rappusia, ne sisältävä jatke on lisätty tuvan päähän myöhemmin. Myöhemmin Sanelman käytössä ollut pääty äärimmäisenä oikealla on myös kokenut mullistuksia tämän kuvan jälkeen.

Tässä ovat talon hirsirakenteiset ydinosat, tupa ja kaksi kamaria alakerrassa. Kannttuuri, sen yläpuolella oleva isän vinttikamari ja myöhemmin Sanelman käytössä talon toisessa päässä ollut kamari ovat lautarakenteisia. Sanelma oli lähes 10-vuotias kun tämä kuva otettiin ja Veikko melkein 3 vuotta.

Sittemmin Petäys-tilan asuinrakennuksen katto on yhtenäistetty kuten näkyy mm. tästä vuoden 2007 kuvasta .

Sisältö

ALKU