25.05.2011
Isän kaulaneuvot

Veikko-isällä on ollut luvilla maalaissepän tekemä luodikko ainakin joskus 1950-luvulla.

En tiedä isän vanhan pyssyn kohtaloa. Sellaiset eivät välttämättä olleet kovin pitkäikäisiä. Korroosio teki pahojaan, erikoisesti mustaruutiaseille ellei niistä erikoisesti pidetty huolta. Luultavasti se on ollut pienireikäinen suustaladattava mustaruutiase, ehkä nallilukkoinen, mutta olisi se ehkä voinut olla piilukkokin?

Isän jäämistöstä löytyi kuitenkin kaulaneuvot joita suustaladattavaa käyttävä metsämies tarvitsee. Ne ripustetaan kaulaan, siitä nimi. Kädet jäävät näin vapaiksi. Itse asiassa en tiedä miten kaulaneuvoja on EP:lla nimitetty, tämä on yleiskielisestä kirjallisuudesta löytämäni nimitys.

Kaulaneuvot on tehty pienistä naudan sarvista, nahkasta, puusta, metallilangasta ja narusta. Suurin ruutisarvi on hienosti litistetty. Onhan se litteänä helpompi kuljettaa. Sitä on luultavasti pehmitetty vedessä ennen litistystä. Suuosassa on messinkilevystä tehty vahvike.

Suurin ruutisarvi on epäilemättä tavallista mustaaruutia varten. Pienemmässä sarvessa on ehkä voinut olla sankkiruutia jos isällä on joskus ollut piilukko. Nahkapussukassa on voinut olla perkussionalleja tai lyijykuulia. Tulppana nahkapussukassa ja kaikissa sarvissa on puutappi.

Pieniähän nämä sarvet ja pussi ovat tilavuudeltaan, mutta eipä metsämies voi reissultaan toivoa montaakaan onnistunutta laukausta kotitanhuvillaan metsästäessään. Kyllä näihin mahtuu pienimuotoiseen metsästykseen riittävät määrät. John Rambo ei tyytyisi näihin, mutta se on ihan eri asia.

Sisältö

ALKU