15.05.2011
Syntymäpäiväpaistinpannut

Syntymäpäiviä on tapana juhlia. Eräs hyvä tapa juhlia on ampua vanha paistinpannu puhki. Näin vuosien täyttämisestä jää pysyvä todistuskappale eikä ryyppääminen tunnu tarkoituksettomalta.

Paistinpannun tarttumisenestopinnoite kuluu helposti pois jos henkilöllä on pahana tapana syödä suoraan pannusta veitsen ja haarukan kanssa. Tuollainen pinnoitteensa menettänyt pannu ei ole kovinkaan käyttökelpoinen.

Kevytmetallisen paistinpannun puhkaisemiseen riittää jopa Lapuan .22LR Subsonic, alisooninen patruuna jossa on kevyt 36 grainin luoti. Se on heikkotehoisimpia patruunoita mitä pienoiskivääriin ylipäätään on ollut saatavilla ja senkin teho riittää loistavasti.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa näkyy harjoitteluun käytettyjä ilmakivääritauluja, mustan ympyrän halkaisija 3 cm. Vasemmalla on paistinpannu maassa pystyssä, varsi maan sisään työnnettynä.

Oikeanpuoleisessa kuvassa on jonkinlainen puusta rakennettu ampumatuki joka tekee ammunnasta helpompaa ja turvallisempaa. Aseen piippu osoittaa koko ajan maalialueelle.

Ampumamatkana noin 50 metriä on ihan hyvä pitkäpiippuiselle aseelle ja aika helppokin tuelta ammuttaessa. Varsinkin jos henkilö täyttää 50 vuotta, olisi myös ampumamatkan oltava 50 metriä. Lyhytpiippuiselle aseelle 50 metriä on pitkä ja vaikea matka.

Paistinpannun näkeminen tuolta matkalla ei ehkä ole ihan helppoa ilman optisia apuvälineitä, joten sen läheisyyteen on hyvä sijoittaa hyvin näkyvä esine, yllä kirkkaan keltainen rautakanki.

Kiikaritähtäin yleensä helpottaa ampumista tuollaisellakin melko lyhyellä matkalla, varsinkin jos näkö ei enää ole paras mahdollinen. Maltillinen suurennus esim 4*32 riittää mainiosti vaikka olenkin itse käyttänyt isompia.

Alisooninen patruuna ammuttuna pulttilukkoisella aseella pitkästä piipusta ei pidä niin paljon melua että kuulosuojaimia välttämättä tarvitsisi käyttää. On kuitenkin muistettava olla varovainen sillä senkin teho riittää ihmisen tappamiseen jos luoti osuu kohdalleen vitaalialueelle.

Alisooninen luoti lentää noin nopeudella 300 m/s. 50 metrin matkaan siltä kuluu 1/6 sekuntia. Ääneltä joka syntyy luodin osuessa paistinpannuun ja puhkaistessa sen kuluu samoin noin 1/6 sekuntia ehtiä ampujan korviin. Niinpä aseen laukeamisesta kuluu noin 1/3 sekuntia siihen että ääni tulee paistinpannusta ampujan luo. Aseen laukeamisen äänen ja paistinpannun puhkeamisen äänen ehtii erottaa toisistaan ainakin jos aseessa on vaimennin joka vaimentaa suupamausta.

Sisältö

ALKU