21.04.2011
Paras .22LR pienoisrevolveri?

HAI SIE, KÄDET YLÖS, RUKI VERH, RAHAT JA HENKI!

Heti alkuun täytyy todeta että tämä tshekkiläinen Holek model 241 luultavasti ei ole paras mahdollinen pienoisrevolveri. Vanha mainosmiehen kikka ; Huomatkaa otsikossa oleva kysymysmerkki!

Holekissa on kuitenkin ajatusta. Sen piippu on helppo vaihtaa, sopivan työkalun avulla.

Ja tokikin jokainen toimiva ase on kiinnostava ase, vaikka se ei mahdollisimman tarkka olisikaan.

Tosin ahkeraan käyttöön suosittelisin Holekiin kestävämmästä materiaalista tehtyä runkoa, rosteri voisi olla hyvä rungon materiaali. Tällainen pehmeähkö valurunko ei ole kovin hyvä. Mutta kaikkea hyvää ei saa halvalla.

Edes tällainen pienoisrevolveri ei ole mikään lelu. Esimerkiksi Lapuan vanhan, jo tuotannosta poistuneen, Scoremax patruunan tavallista raskaamman luodin läpäisykyky on hämmästyttävä.

Luulenpa että Veikko hankki .25 puoliautomaattisen taskuaseen 6:n patruunan lippaalla kun tilalla oli käynyt varkaita ulkorakennuksen tulipalon jälkeen, ns. kansallispukuisia henkilöitä eli mustalaisia. Kuulin varkaista Veikolta itseltään.

Ilman piippua tällainen pienoisrevolveri kävisi taskuaseesta hätätilanteessa. Väitän että lyhyellä matkalla se olisi käyttökelpoinen ase. Jos tässä maassa noudatettaisiin järjellistä aselupapolitiikkaa niin aseen hankinta maatilalle hätävarjelua varten olisi ilmoitusluontoinen asia.

Tietenkään luoti ei ilman piipun rihloja vakaudu lentämään kuin nuoli ilman halki, mutta hätävarjelun kannalta sillä ei ole suurta merkitystä. Oikeustajuni mukaan henkeään, terveyttään, kotiaan ja omaisuuttaan oikeudettomalta hyökkäykseltä suojellakseen on käytettävissä keino mikä tahansa. Vastuu kuuluu hyökkääjälle. Kotini on linnani.

Mutta katsotaanpa läpi piipun vaihto.

Vanhan piipun päässä oleva holkki ruuvataan irti työkalulla joka sopii holkin koloihin.

Tämän jälkeen varsinaisen piipun päällä oleva suojus voidaan vetää pois.

Vanha piippu voidaan ruuvata käsin irti rungosta.

Uusi piippu ruuvataan käsin vanhan tilalle sopivaan syvyyteen.

Tarkista että rullan ja piipun väliin jää sopiva rako.

Uuden piipun suojus asetetaan varsinaisen piipun päälle ja irroitettu holkki ruuvataan takaisin paikalleen työkalun avulla.

Piippu on nyt vaihdettu. Näin helppoa se on!

Revolverin rullan ja piipun pään välillä täytyy olla sopivan kokoinen rako. Raon ei pidä olla turhan iso, mutta rullan täytyy tietenkin päästä pyörimään. Lisäksi ammuttaessa väistämättä syntyvien pienien roskien täytyy päästä poistumaan niin että ne eivät tuki rakoa.

Sisältö

ALKU