17.04.2011
Väinön viimeiset päivät

Isäni 4 vuotta vanhempi veli Väinö kuului jatkosodassa JR 16:een kuten yleensäkin peräseinäjokiset. Jalasjärviset kuuluivat JR 58:aan.

Väinö menehtyi Kiteen Kangaskylässä jatkosodan alussa 18.07.1941 hyökättäessä Neuvostoliiton - tuttavallisemmin Ryssän - asemia vastaan.

Oheinen sävyltään melko katkera kirjoitus kuvaa tapahtumien kulkua ja niitä tunnelmia jotka tuosta sotavaiheesta JR 16:n miehille jäi.

Pataljoonan komentaja saa miehiltään pyyhkeitä oikein olan takaa. Joukot olivat maanpuolustukseen koulutettuja, eivätkä ne olleet valmiita hyväksymään hyökkäyssodan hintaa, vieläpä jossakin kaukana kotoa Karjalan laulumailla.

Minä en ole kehystänyt tätä Väinön kuvaa, vaan se on vanha. Muita seinälle ripustettuja kuvia talossa ei ollut.

Tuo kuva näyttää yksittäisen sotilaan kuvalta, mutta sitä se ei oikeasti ole alunperin ollut. Kuvaa on retusoitu. Tämä on erikoista.

Väinön kehystetty kuva on selvästikin ote muutamaa sotilasta esittävästä kuvasta joka löytyy tilan valokuvien joukosta. Luulisi että Väinöä yksinäänkin esittäviä kuvia olisi ollut? Ei niistä ainakaan perheen valokuva-albumissa ole pulaa.

Onko sotilaiden kuvia mahdollisesti teetetty useamman perheen yhteistyönä samasta kuvasta jossa on useampia kaatuneita yhdessä?

Minulla on Väinön alkuperäinen hautakivi. Se oli kanttuurin lattialla kaiken romman alla, eikä kanttuuria tyhjentävä veljeni Pasi edes huomannut sitä kun se oli puukehyksessään puinen pohja ylöspäin. Luuli ilmeisesti lattian osaksi. Useita muumioituneita hiiriä hän kyllä löysi.

Väinö on luultavasti ensin haudattu tämän kiven kanssa ja vasta myöhemmin hänet on haudattu sankarihautaan kirkon lähelle.

Sisältö

ALKU