Edellinen

08.08.2012

Edellä sivuttiin astronomian havainnollistamista. Havainnollistamisesta puheen ollen ei voi ohittaa nimeä Guy Ottewell.

Ottewellin isokokoinen The Astronomical Companion on ollut havainnollistamisen äiti vuodesta 1979 alkaen. Minulla on vasta 8. painos vuodelta 1988.

Guy Ottewell on myös julkaissut sarjan vuosittaisia havainnollisia astronomisia kalentereita samassa laajassa formaatissa.

Tässä joitakin näytteitä siitä mitä Jenkeittäin mukavalla latitudilla 40°N maan pinnalla selällään makaava havaitsija voisi periaatteessa nähdä kun paikallinen tähtiaika on nolla eli kevättasauspiste on meridiaanissa.

Tuo havaitsija näkyy maapallon pinnalla selällään polvet koukussa makaamassa kuvassa oikealla keskellä. Ekvaattoritaso on vaakatasona.

Perspektiivi on kylläkin hiukan erikoinen, sillä emme katsele taivasta tuon selällään makaavan silmin, vaan ulkopuolelta. Näemme miten Linnunradan rakenne tulee näkyviin kun asteittain siirrymme kauemmas. Etäisyydet on ilmoitettu pääasiassa parsekeina (parsek on noin 3,26 valovuotta), paitsi ekassa näytteessä jossa ollaan vielä Aurinkokunnan sisällä.

Viimeisenä sarjassa on piirros jonka tehtävä ilmeisesti on esittää jokseenkin koko maailmankaikkeutta. En ole aivan varma siitä miten tämä piirros pitäisi tulkita laajenevassa maailmankaikkeudessa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana on voikukka havaitsijan horisontin reunalla. Siis havaitsija makaa edelleen maassa selällään ja hänen horisonttinsa reunalla on mm. tuo voikukka joka näkyy hyvin alla olevassa "suurennoksessa". Ja voikukan kuvan vieressä ekvaattoritasossa kerrotaan että yhden ruudun koko on 500 miljoonaa parsekia. Hmmmm. Ehkä se on huumoria.

Guy Ottewell on joka tapauksessa aika mato piirtämään tähtitaivasta.Jutut

PÄÄSIVU