Edellinen

20.05.2012

Seuraava

Ei malta millään lopettaa kun on päässyt hyvään alkuun vanhojen kirjojen käpistelyssä. Vielä parikymmentä vuotta sitten aika hyvätkin vanhat kirjat olivat suhteellisen halpoja. Hyvän tavaran hinnat lienevät sittemmin nousseet. Antikvariaatit tosin tuntuvat Raumalta kadonneen, joten on vaikea pysytellä ajan hermolla.

Raumaltakin on löytynyt eräitä tähtitaivaan harrastajalle mielenkiintoisia teoksia, vaikka niiden kysyntä lie ainakin aiemmin ollut täällä hyvin vähäistä.

Les Étoiles et les Curiosités du Ciel, kirjoittanut Camille Flammarion, painettu 1800-luvun lopulla (tarkkaa vuosilukua en heti löytänyt). Tällainen uskomaton aarre löytyi joskus Raumalta! Se lie jonkinlainen liite kirjaan L'Astronomie Populaire jota minulla valitettavasti ei ole.

Kirjaan liittyy kaksi tunnettua persoonaa. Ensimmäinen on tietysti kirjoittaja Camille Flammarion itse, mallikelpoisine viiksineen (pyrin itse samaan, mutta hyvien lisäravinteiden ja viiksivahan puute haittaa).

Se toinen melko kuuluisa persoona on eräs - lie ollut aikoinaan vaasalainen tulliherra ja esperantisti - William Hall, joka muistaakseni poistui ajasta ikuisuuteen, parempien tullitarkastusten pariin, vuonna 1900.

William Hall on omistanut tämän kirjan ja hänen jälkeensä kirja on periytynyt tässä ruotsinkielisessä ja ranskaa taitavassa suvussa, kuten alkulehtien signeeraukset auliisti kertovat : "Köpt av William Hall Wasa. genom arv övergått till hans ... Ivar(?) Hall"

Olisiko tuo epäselvä sana "sonson"? Luulempa että Ivar(?) oli Williamin pojanpoika, sillä heidän välissään on Edward Hall kuten näkyy signeerausten kuvista alempana.


Tähän tapaukseen liittyy myös pari muuta Raumalta löytynyttä ranskankielistä kirjaa jotka ovat peräisin 1800-luvun lopulta. Kirjojen selät ovat valitettavasti vahingoittuneet.

Ensimmäisen niistä muista kirjoista on kirjoittanut samainen Camille Flammarion ja se kyllä liittyy astronomiaan jollakin tavalla, mutta on - täytyy kai sanoa kauniisti - fiktiivinen.

Uranie kuuluu Flammarionin kaunokirjalliseen tuotantoon. Ei kai hän sitä tosissaan kirjoittanut? Ei kai! Vai olisiko?

Pitäisikö meidän uskoa että kuuluisa tiedekirjailija Camille Flammarion oikeasti uskoi kuolleiden asuvan Mars-planeetalla? Flammarion joka oli niin tavattoman systemaattinen, työteliäs ja tuottelias!

Samaisessa Hallien suvussa on tämäkin kirja kulkenut ja päätynyt Raumalle, viimeksi Noormarkusta? Tuskin sentään suoraan, sillä olen tämän löytänyt vasta ehkä joskus 1990-luvulla Raumalta. Kun tuossa saattaa olla lähes 60 vuotta välissä viimeisimmän kirjaan 1935 tehdyn merkinnän jälkeen ... siinä ajassa ehtii tapahtua kaikenlaista.

Se taisi olla "Nestori-Lindeenin" kauppa puutalossa jossa nykyisin toimii Lähetyskirpputori? Ei kai sitä rakennusta ole purettu? Se entistä veikkaustoimistoa vastapäätä ollut 1970- ja 1980 -lukujen taitteen vanhempi Nestori kylläkin purettiin, mutta tämä oli eri kauppa.

Tjaah, sunnuntai-iltapäiväkävely tuotti sen tuloksen että ehkäpä Lähetyskirpputorin talo ei olekaan se divarin talo, vaan juuri se talo on viereiseltä tontilta purettu pois autogrillin tieltä?

Toinen Hallien suvussa kulkenut ranskalainen kirja ei ainakaan välttämättä ole täyttä hömppää, vaan se on oman aikansa popularisoitua tiedettä. Se on käännöskirja, alkuteos oli saksankielinen.

Tähtitiedettä tämä ei ihmeemmin taida käsitellä, mutta ainakin siinä voi vertailla keskenään umpityhmän apinan, orangutangin ja viisaan ihmisen, nerokkaan saksalaisen matemaatikon Gauss:in aivoja.

Jotenkin orangutangin aivot minusta kylläkin näyttävät paremmilta, tarkoituksenmukaisemmilta, paremmin suunnitelluilta. Orangutangit lienevät kuitenkin enemmänkin kuuluisia käsistään, eivät niinkään aivoistaan ("Hänellä oli Kippari-Kallen tai orangutangin käsivoimat").


Jutut

PÄÄSIVU